Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 6 минути, Ивайло Костов написа:

Опция за тест се свежда до 2 опита, не ми се бият сума и километри да презаписвам.

Мисля стана ясно от написаното, че няма опция грабване тестване. 

преди 1 час, mkfs.ext4 написа:

Lubuntu или Fedora LXDE.

преди 23 минути, techmaniac написа:

...Lubuntu / Debian с LXDE...

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

току-що, Иво Димов написа:

Каквото и да сложиш след 1-2 таба в браузър и ще увусва системата :) .

Толкова ли е зле положението :( 

Да се подготвям ли с 2-3 валериана? 

Може да сложиш още малко рам памет ...............да стане 1,5 примерно .Тогава ще може да работиш спокойно

преди 1 минута, Ивайло Костов написа:

Свалени, подготвени  че и даже разцъкани отдавна.

Лубунтуто лично много ми допадна.

Как се държи?

преди 2 минути, Иво Димов написа:

Може да сложиш още малко рам памет ...............да стане 1,5 примерно .Тогава ще може да работиш спокойно

Абсолютно, за 30 лв ще си вземе още 1 ГБ и ще цъка спокойно с LXDE. Ако му се занимава да си конфигурира един чист Опенбокс ще е супер.

В този ред на мисли - ако можеш инсталираш Арч линукс, слагаш му един опенбокс, един браузър - и по-леко от това няма накъде. Ако не можеш да го инсталираш пробвай Arch Bang. Така или иначе този компютър освен за браузване за друго не става.

току-що, mkfs.ext4 написа:

Как се държи?

Абсолютно, за 30 лв ще си вземе още 1 ГБ и ще цъка спокойно с LXDE. Ако му се занимава да си конфигурира един чист Опенбокс ще е супер.

В този ред на мисли - ако можеш инсталираш Арч линукс, слагаш му един опенбокс, един браузър - и по-леко от това няма накъде. Ако не можеш да го инсталираш пробвай Arch Bang. Така или иначе този компютър освен за браузване за друго не става.

Сега видях, че съм пропуснал най-важното - тоя комп е на съсед на село 60 годишен, не е моя машина. 

И да, точно един браузър му е нужен, но за ъпгрейд с рам няма и да ме разбере още повече ако трябва да плаща за това.

Инак при мен Лубунтуто си работи повече от добре :D 

Та отдавна не бях включвал линукса и позабравих командите.. Последно инсталирах VMware и преди няколко дни като го включих настройките на интернета (ethernet) ги нямаше и нямах достъп до интернет.. Сега пак ли трябва да инсталирвам pppoe пакетите.? И да затрия стартие пакети дето не ги ползвам.. Дистрибуцията е на основа дебиан (bunsenlabs Linux-OpenBox).

преди 24 минути, Mr.n0b0dy написа:

Та отдавна не бях включвал линукса и позабравих командите.. Последно инсталирах VMware и преди няколко дни като го включих настройките на интернета (ethernet) ги нямаше и нямах достъп до интернет.. Сега пак ли трябва да инсталирвам pppoe пакетите.? И да затрия стартие пакети дето не ги ползвам.. Дистрибуцията е на основа дебиан (bunsenlabs Linux-OpenBox).

Нещо не мога да те разбера. Пишеш за ethernet и за pppoe пакети. Това е различен тип връзка.

Това е конфигурацията на etc/network/interfaces за автоматично свързване с eth връзка.

# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

source /etc/network/interfaces.d/*

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 4 минути, cybercop написа:

Нещо не мога да те разбера. Пишеш за ethernet и за pppoe пакети. Това е различен тип връзка.

Ами да аз.. като я конфигурирам избирам Ethernet и после конфигурирам Broadband Connection(която ползва pppoe)

преди 1 минута, Mr.n0b0dy написа:

Ами да аз.. като я конфигурирам избирам Ethernet и после конфигурирам Broadband Connection(която ползва pppoe)

Ами, хубаво. В крайна сметка, каква е връзката ?

преди 3 минути, cybercop написа:

Ами, хубаво. В крайна сметка, каква е връзката ?

pppoe  С такъв пакет я конфигурирах първият път и си работеше. Но сега не знам защо така.. Нещо витруалните адаптери на VMware ли оплескаха нещата.. аз даже не съм работил  с тях. 

Ето с този пакет мисля, че конфигурирах първият път: Package: pppoe (3.8-3) (И по-точно е PPP over Ethernet)

преди 10 часа, mkfs.ext4 написа:

Сложи му Лубунту 12.04 32-bit минимал, браузър по избор (Midori е лек и удобен) и е готов.

Цък

Ти го прати в трета глуха. По принцип е вярното, но...

(Извън темата - а тва е куршум, сравнявам го с 15.10 . Извадка от "куршума", съдържанието на някои от текстовите файлове по-късно).

bash_history

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 1 час, Mr.n0b0dy написа:

pppoe  С такъв пакет я конфигурирах първият път и си работеше. Но сега не знам защо така.. Нещо витруалните адаптери на VMware ли оплескаха нещата.. аз даже не съм работил  с тях. 

Ето с този пакет мисля, че конфигурирах първият път: Package: pppoe (3.8-3) (И по-точно е PPP over Ethernet)

Пакетите са ppp и pppoeconf (конфигуратора) с който настройваш връзката в конзолен режим.

Пакета pppoe ти е необходим, ако искаш да конфигурираш мрежата през Network Manager в Debian Jessie. Но в Stretch, той блокира връзката и трябва да се премахне, ако ползваш NM.

Не ми е ясно кое няма връзка, реалната машина или виртуалната. И излиза, че проблема не е по "пътя" виртуална-реална, ами е от онова дето е в "телевизора" - Бънсена.

преди 2 часа, cybercop написа:

Пакетите са ppp и pppoeconf (конфигуратора) с който настройваш връзката в конзолен режим.

Пакета pppoe ти е необходим, ако искаш да конфигурираш мрежата през Network Manager в Debian Jessie. Но в Stretch, той блокира връзката и трябва да се премахне, ако ползваш NM.

Да конфигуратора е, обърках се. И мисля, че беше Jessie. Сега как да изчистя старите пакети ако има нещо..  И после ще конфигурирам връзката наново.

преди 1 час, бат'начо написа:

Не ми е ясно кое няма връзка, реалната машина или виртуалната. И излиза, че проблема не е по "пътя" виртуална-реална, ами е от онова дето е в "телевизора" - Бънсена.

Реалната машина, а виртуалните връзки се създават автоматично и те бяха активни а настройките за "wire" връзката са напълни изтрити.. 

Редактирано от Mr.n0b0dy (преглед на промените)

преди 16 минути, Mr.n0b0dy написа:

Да конфигуратора е, обърках се. И мисля, че беше Jessie. Сега как да изчистя старите пакети ако има нещо..  И после ще конфигурирам връзката наново.

За стари - не знам. Ако са остарели, "оситротели" и са за премахване :

su

apt-get update

sudo apt-get autoremove

sudo apt-get autoclean

Имай предвид, че, пакета ppp има зависимости. GDebi ще ти го покаже при инсталацията. Ако липсват и нямаш връзка към мрежата, ще трябва да ги свалиш и инсталираш локално или да сложиш инсталационния диск - DVD-1 и да го ползваш за източник.

Поставяш го в устройството и без да го монтираш, изпълняваш.

su

apt-cdrom add

apt-get update

apt-get install pppoeconf

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Сега се оправи без да го пипам само дето теглих пакети..

Прочистих пакетите, но не знам как да сложа кирилица и как да видя в коя директория ми бяха инсталирани програмите и как да ги премахвам. Знам, че командите бяха лесни просто сега стартирах линуха и искам да го подредя..

преди 10 минути, Mr.n0b0dy написа:

Сега се оправи без да го пипам само дето теглих пакети..

Прочистих пакетите, но не знам как да сложа 1. кирилица и как да видя в коя директория ми бяха инсталирани програмите и как да ги премахвам. Знам, че командите бяха лесни просто сега стартирах линуха и искам да го подредя..

1. https://www.kaldata.com/forums/topic/204004-настройване-на-клавиатурните-подредби-в-lubuntu-debian-с-lxde/

2. Файловете на приложенията са разхвърляни в различни директории с изключение на статично компилираните пакети, където всички е събрано в една директория и, традиционно се инсталират в /opt http://s19.postimg.org/bqce3kbqr/static.png .

Не е твоя работа да търсиш отделните файлове. Ако още не си го направил, инсталирай Synaptic от който да инсталираш и премахваш пакети в графичен режим.

Моля за помощ! Супер начинаеща съм в Линукс, а шефа ми иска да направя 3д десктоп на версия Nadia, а аз нямам идея как става номера. Моля ви, помогнете!

Минах през менюто за настройване на клавиатурата, но не мога да разбера защо ми изписва това.. Защо се връща обратно по подразбиране...?

Spoiler

root@root:~# dpkg-reconfigure keyboard-configuration
update-rc.d: warning: start and stop actions are no longer supported; falling back to defaults
update-rc.d: warning: start and stop actions are no longer supported; falling back to defaults

на 21.02.2017 г. в 18:57, Nikitoooo написа:

Моля за помощ! Супер начинаеща съм в Линукс, а шефа ми иска да направя 3д десктоп на версия Nadia, а аз нямам идея как става номера. Моля ви, помогнете!

А какво разбира " шефа ти " под 3Д десктоп, Разни щуротии като кубчета и кълбета или просто тапет с подреждане на икони да имитира такъв.

И защо си пускате темите все едно сте в Уиндоус раздел ама искам тази програма ама какво да я правя.

Редактирано от evgeny81 (преглед на промените)

Здравейте на всички. Да ви питам какво да правя с моя проблем. С минт 18.1 синамон съм и уиндоус 10. Реших да прехвърля филми от уидоуса на минта. Прехвърлих няколко и минта заби. Оправя се само с рестарт за около 2-3 минути, после каквото и да правя минта забива отново. При опит да изляза или рестартирам ми излиза съобщение, че Немо не отговаря. Вече рестартирах най малко 10 пъти, не ще и не ще. Някакъв акъл как да го оправя?

преди 47 минути, Aleksi написа:

Здравейте на всички. Да ви питам какво да правя с моя проблем. С минт 18.1 синамон съм и уиндоус 10. Реших да прехвърля филми от уидоуса на минта. Прехвърлих няколко и минта заби. Оправя се само с рестарт за около 2-3 минути, после каквото и да правя минта забива отново. При опит да изляза или рестартирам ми излиза съобщение, че Немо не отговаря. Вече рестартирах най малко 10 пъти, не ще и не ще. Някакъв акъл как да го оправя?

Почисти системата в потребителски режим с bleachbit, рестартирай и опитай отново.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.