Премини към съдържанието
От 1-ви септември 2021 г., вход във форумите ще е възможен само с имейл адрес вместо потребителско име. Ако не помните имейла с който сте се регистрирали, вижте го в настройките на профила си. ×
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Глобалното село, новата цензура и свободният достъп до информация


Гост

Препоръчан отговор


Създавам тази тема, за да разбуня духовете и да повдигна въпроса относно свободата на достъп до световният информационен поток и свободата над познанието. Лично аз съм бил винаги на мнение, че знанието не трябва да бъде ограничавано за определен кръг от хора, а трябва да е достъпно от всички за благото на човечеството.

В последно време обаче забелязваме все по-голяма цензура и ограничение над информационните потоци, действително се получава "Когато не си чел новините не си информиран, а когато си - си дезинформиран" Над достъпа до информация, познание се налагат все по-груби опити за цензура.

Пресен пример беше дискусия в една тема, където дадено съдържание го няма свободно достъпно в нашата страна, да не говорим на родният ни език. Бях лично аз възмутен от изказванията - научи чужди езици и си го купи на френски, за да не се нарушават нечии права. Според мен всеки има право на достъп до дадена информация и има право на достъп до нея на родният си език. Корпорациите не могат да налагат правила и щения за спазване на включително авторски права, ако не са подсигурили легален начин за достъп до информация. Получава се, че има голям глад за информация, който не може да бъде задоволен, няма желание да бъде задоволен или има тотално безхаберие да бъде задоволен по според корпорациите "легалните им начини". Всъщност те диктуват голямата политика, а ние като "малките" индивидуали можем или да се примирим или да застанем с твърдо НЕ и да направим нещо сами.

Допитвам се до вас, читателите на Калдата. Не смятате ли, че на наглостта на големите корпорации и техните защитници и лобисти с поставяне на абсурдни условия и изказвания от типа "Като няма хляб, да ядат пасти!" трябва да бъде сложен край веднъж и завинаги? Защото както казах и другаде, цитираното изказване на Мария Антонета е последвано от нейното гилотиране не много по-късно. Не може да държиш хората гладни, да не си създал никакви условия и да не те е грижа за тях, и да очакваш нещо друго, освен жестока отплата. Обществото - това сме ние. А всеобщият гняв е по-силен от всяка корпорация, събаря всяко правителство и всяка власт. Когато законите не служат на хората, същите автоматично губят своята сила и се анулират. За справедливост в 21 век!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хех, отворил си най-после капаците пред очите си . Никога не е било всичката достъпна през интернет информация да е била достъпна за всички включили се в мрежата. Има куп информации, които се намират на компютри свързани с интернет или(вече) качени в облака. Те са фирмена информация, правителствени и военни бази данни. Все неща, които са предмет на притежание някому. Ти искаш всичко да ти е достъпно. Това включва ли подробните планове за евентуална ядрена офанзива на някоя от големите сили? Къде са разположени ракетите, какви са като параметри, данни за траекториите и местоназначението на ударите и прочие, кодовете за старт?! Сега ще почнеш да ми мънкаш, че въобще си нямал предвид чак такива информации, а просто си искал да са свободни за пиратстване филми, игри и други файлове, които за да притежаваш легално, трабва да си ги купиш. В другата тема, която е заключена спора се доведе до там, че според теб не е толкова проблема закупуването, колкото това че не ти е поднесена на тепсия достъпност през роден магазин, че съответно за дадения продукт няма превод и прочие. Беше ти обяснено че никой не е длъжен да ти продава нещо. Ти си тоя който, ако имаш интерес към даден продукт, а не пишеш тази тами само за да си правиш устата, който има по-специфични изисквания за използуване, ще трябва да отговориш на въпросните изисквания, примерно да научиш езика на продукта, ако не е преведен, или да го закупиш от място където е наличен, което не е никакъв проблем да стане през интернет, дори магазина да е на N брой километри в другото полукълбо..

 

Ако обаче става въпрос да повдигаш отново борбата с това защо и как някой продавал за някаква цена, просто копия без стойност, които нищо не стрували щото били копия и разни подобни раздувки...Ами това вече сме го минавали. Има тема за  ACTA, май в същата, или в отделна тема, се дъвка също и SOPA, PIPA  и други аналогични опити за прокарване на законов монопол, в полза на разните корпорации, там нещата са дъвкани доста обширно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много силни и неверни думи като:

- Глад за информация

- Цензура

Който иска - намира необходимото му, а и алтернативи много.

Въпроса е искаме ли да достъпим до тази информация или ни мързи!

Ценноста на информацията обикновенно е подплатена и с цена, която трябва да платим щом искаме да я получим и лошо в това няма. Информацията е продукт за създаването на, който някой се е потрудил! Този някой решава как да пласира своя продукт т.е като платен такъв или безплатен и общодостъпен! 

Безплатен обяд няма никъде!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ценноста на информацията обикновенно е подплатена и с цена...

Знанието е за всички и не може да бъде ограничавано само за някои. За мен това е противозаконно.

Хех, отворил си най-после капаците пред очите си . Никога не е било всичката достъпна през интернет информация да е била достъпна за всички включили се в мрежата.

Всъщност има вярно в това, че информационните продукти веднъж се създават, а след това почти с нулев ресурс се разможават до желаният порядък. Но не става въпрос тук за това.

Всъщност ако всички знаехме кой какви оръжия има, знаехме всичките мръсни тайни и задкулисни игрички, ако лъсва цялата гола истина - това може да промени света към по-добро. Може да се манипулират хора само на база на тяхното незнание. Много от най-лошите неща на света са ставали, защото някой е говорил едно и е убедил хората да го последват, а всъщност планът е съвсем друг и скрит от обществото. Силата е в това да манипулираш общественото мнение и да изкривяваш истината. Да контролираш потока на информация и познанието, като по този начин държиш останалите в подчинено положение.

Проекти като Wikileaks всеки ден се опитват да ги убият. И те не са легални като коментирано в други теми в този форум. Но трябва да съществуват. Престъпниците не може да бъдат покривани, всякакви скрити машинации, манипулации и престъпления срещу човечеството трябва да бъдат разобличавани.

Тръгнах от една гледна точка в друга тема, а именно - т.нар "пиратство". То е много малка част и е песъчинка в морето от безумие, което се установява днес. Всеки ден някой се опитва да управлява потока от информация и да налага цензура над това какъв достъп до какво ще има всеки мислещ човек.

Да знаем - това е предпоставката на световен мир. А не да следваме с бодри крачки пътя към Ад-а, към една изкривена действителност и съществуване, описана в книги като 1984. Никога не може лозунгът да се превърне в "ВОЙНАТА Е МИР. СВОБОДАТА Е РОБСТВО. НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА."

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може бе, Живко! Как да не може? Обаче ти искаш демокрация, ама такава която не отърва на капиталистите и не дотира идеята за пазарна икономика


Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може бе, Живко! Как да не може? Обаче ти искаш демокрация, ама такава която не отърва на капиталистите и не дотира идеята за пазарна икономика

Пазарна икономика няма. В такава икономика интересите на потребителя диктуват пазара и казват на корпорациите какво да правят. Това го има само на хартия. В действителността се стреми да се монополизира и да се отнема свободата и възможността за избор. Ние не сме фактор, на нас ни го диктува друг и това не може да продължава така.

п.п Не те познавам кой си, не се опитвай да говориш на лични имена.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пазарна икономика няма. В такава икономика интересите на потребителя диктуват пазара и казват на корпорациите какво да правят. 

 

Когато се борави с понятия, които не са ясни на използвалия ги, обикновено се получават комични ситуации.

Конкретно тук комикса е в "интересите на потребителя казват на корпорациите какво да правят" - глупости на търкалета.

Потребителите сами не знаят какви са им интересите, защото на пазара се появяват нови продукти всеки ден и няма как дадена фирма да чака някой потребител да и "каже" какъв му е интереса, за да го произведе фирмата.

 

В една пазарна икономика има търсене и предлагане, но търсенето не се спира само до ползването на Гугъл и други търсачки, а хората като намерят каквото им трябва, надлежно си го купуват.

Стоки, услуги, интелектуална собственост, научни трудови, книги, филми, информация и т.н. - всичко това струва пари, защото е вложен човешки труд и същите тези хора не са длъжни да се трудят безплатно, за да могат готованците да получат всичко наготово и без да плащат.

 

Другарю революционер, таман дойде сексуалната революция и вие останахте без оръжие.

Тая "справедливост в 21-ви век" можете да си я...а бе да си я изпушите на балкона или да я изпиете в кухнята.

Това, което вие желаете, се нарича "аванта", а не справедливост, а зад горенаписаните думи в заглавния пост просто се криете, за да не ви се видят скъсаните гащи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пазарна икономика няма. В такава икономика интересите на потребителя диктуват пазара и казват на корпорациите какво да правят. Това го има само на хартия. В действителността се стреми да се монополизира и да се отнема свободата и възможността за избор. Ние не сме фактор, на нас ни го диктува друг и това не може да продължава така.

п.п Не те познавам кой си, не се опитвай да говориш на лични имена.

Ако съм разбрал правилно, искаш да кажеш, че аз диктувам на корпорациите какво искам и те го правят, за да ми го продадат? А не е ли обратното - каквото ни предложат корпорациите и ни го представят като нещо, което трябва да купим, ние купуваме? Нима някой е искал да има интернет преди? Или пък някой е искал GSM  стандарт  вместо аналоговите тухли? Кой ли пък е разбирал с малки изключения, че цифровизацията дава по-добро качество? Или пък някой е искал да ползва таблет вместо лаптоп? А дали някой е искал да ползва таблета си за телефон? Аз все още не искам тия неща, но корпорациите всячески се опитват да ме убедят, че телефона ми трябва да е двайсет на двайсет сантиметра и че нямам нужда от настолен компютър и лаптоп. И сигурно някога ще ме убедят, когато престанат да произвеждат дискретни компоненти за настолни компютри и ми предложат запоени чипове за дъната. Значи какво излиза? не потребителя определя пазара, а корпорациите. Когато печалбите им от настолни компютри намалеят, когато всички се сдобият с добри средства за информация, те ще трябва пак да направят така, че да печелят. И как? Нима ще ме накарат да зарежа настолния и да си взема таблет? Не могат. Обаче ако кажат - вече няма да правим игри за PC и вече няма да произвеждаме дискретни процесори и видеокарти, аз ща или неща ще съм принуден да купя техния нов продукт, с който ще вървят и новите продукти на други корпорации.  

 

Та според мен пазарната икономика е една химера, както комунизма. Идеята е добра и при двата "строя" ( не се хващай за думичката "строй"), но изпълнение в реалността няма как да има. 

 

А относно това, дали информацията трябва да е достъпна или не, аз си падам малко комунист и смятам, че всичко трябва да е общо :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 Аз все още не искам тия неща, но корпорациите всячески се опитват да ме убедят, че телефона ми трябва да е двайсет на двайсет сантиметра и че нямам нужда от настолен компютър и лаптоп.

Влизам в МТел да питам дали имат батерии за телефон - не продаваме батерии

Е ко продавате за ко сте тука

И кат ма напъплиха едни стриптизьорки с разни таквиз шарении да ми обясняват нещо си идиотско

Копчета имат ли - е нямат - е не ми трябват чао

пфуууу едвам избягах ужас

 

От нещо, от което нямам нужда, защо да го купувам а ?!?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Какво ще кажеш за получаването на достъп до лични данни, банкови сметки, пинове, пароли за достъп до сайтове и пощи ?

Мисля, че си наясно, че говорим за обществено значима информация, засягаща обществото като цяло. Никой не го вълнува с какъв прах си переш бельото. Всеки го интересува обаче къде изтичат милиони от бюджета на България или как се субсидират терористични организации от правителства.

Та според мен пазарната икономика е една химера, както комунизма. Идеята е добра и при двата "строя" ( не се хващай за думичката "строй"), но изпълнение в реалността няма как да има.

Не веднъж съм казвал, че консуматорството ще бъде нашата гибел, ако продължаваме в същият дух. "Пазарната икономика" играе против хората. Всъщност преди един картел(документирана информация) където се е договаряло колко да издържа една крушка за осветление(в часа живот) крушките са издържали няколко пъти повече. Тогава изкуствено съкращаване на живота, сега планово остаряване с "мода". И повечето хора не се усещат, че това да си купят всеки ден най-новото не играе за тях. То старото се е счупило или няма поддръжка, защото така е планувано. Лошото е, че не съм последовател на "теория на конспирацията", работите които говоря са проверена информация.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Охо, разните там филми са обществено значима информация, за разпространението на която допринасяш, превеждайки буквичките. Културовед Гъмов :D Айде малко да вземеме да се разберем за определението какво е обществено значима информация и дали и по какъв начин тя бива скрита. То в този ред на мисли един беден папуас от някое по-забутано новогвинейско или индианец от  амазонско племе, които нямат компютър и вероятно не са чували за интернет. Значи от тях направо, техните правителства и световната конспирация крият не някаква, а направо всичката информация...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това е интересна тема и уточняването на понятийния апарат е съществено необходимо.Разбира се размера на сутиена на Мерлин Монро едва ли е значима информация, но не бива и да се премълчава проблема.Не звучи смислено възражението за почти първобитния папуас.В една страна така или иначе има различия в културния и образователен ценз, но единия папуас почти качен на дървото, а другия пък кибер воин си е чисто преекспониране на различията.В страна с неразвити информациони технологии всеки достъп до информация е затруднен, а не само до този с чувствителна информация.

Че наш Симчо я кара малко наивно е безспорно.Но пък смятам, че такава информация като договорите сключени от правителството за изграждането на Белене, Южен Поток, Газовите доставки за България - трябва изцяло да са публично достъпни.

Откъде накъде - проекти, които всички плащаме, ще бъдат със скрити клаузи.

Разбира се израза "пазарна икономика"  е клише.Никога не е съществувало подобно нещо и няма да съществува.Това са либерални и неолиберални митологии, колкото и странно да звучи се формира митът за либерализма , за свободното търсене предлагане и прочее глупости.Самият факт, че се поражда мит,  повече от красноречиво говори за непреодолимо вътрешно противоречие.На пръв поглед либерализма трябва да се бори против митологиите, а всъщност се оказва че иска да внедри своята митология.

Ето това е вънщния израз на тази противоречивост.От една страна се претендира за абсолютно пълна откритост и достъп до информация, защото само така може да се избегне предразсъдъка и извода се формира от обективните факти.

Но от друга страна се налага се създава мита за либерализма, а всеки мит формира предразсъдъчно мнение.

Така че боя се, в този контекст, противоречието е непреодолимо. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване