Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какъв LCD монитор да избера

Featured Replies

LCD монитор какъв да избера? Нищо не разбирам от закъснения ъгли и тем подобни. Моля да помогнете за избора ми ще се играят игри и да е 19 ".

Редактирано от kal (преглед на промените)

• Отговори 148
  • Прегледи 53,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Това е чудесно решение , само провери каква точно му е цената , ако надхвърля бюджета - погледни и това . В горния ми пост има линк към един монитор на Сони , от който имам чудесни впечатления . Той

аз онзи ден си поръчах Samsung 970P . Ако искаш го провери - мисля че ще ти допадне. Иначе и Viewsonic имат много сполучливи модели :) Успех

• 1 месец по-късно...

Здравейте !!!

Искам да си купя монитор и съм се спрял на LCD лимитът ми е ограничен до 400-430лв влязох тук там и си избрах няколко моделчета но незнам кой от всичките да е, а й искам да запитам и още нещо по принцип какво трябва да гледам в един LCD монитор? И какво е активна матрица примерно? Какво е TCO03? А ето и това което съм набелязъл!

ACER AL-1716AS

-17" LCD МОНИТОР

-МАХ РЕЗОЛЮЦИЯ 1280Х1024

-КОНТРАСТ 500:1

-ЯРКОСТ 300CD/M2

-ВРЕМЕ ЗА РЕАКЦИЯ - 8ms

-ЪГЪЛ НА ВИЖДАНЕ 140/130 H/V

-D-SUB ВХОД

-ГАРАНЦИЯ 36 МЕСЕЦА

цена с ДДС: 349.00 лв.

-------------------------------------------------------------

SAMSUNG SM-540N (LS15HAAKS)

-АКТИВНА МАТРИЦА

-ЯРКОСТ 300 CD/M2

-КОНТРАСТ 600:1

-ЪГЪЛ НА ВИЖДАНЕ 160/160 H/V

-ВРЕМЕ НА РЕАКЦИЯ-8 MS

-МАКСИМАЛНА РЕЗОЛЮЦИЯ 1024Х76875HZ

-MAGIC BRIJHT

-MAGIC COLOR

-ГАРАНЦИЯ 36 МЕСЕЦА

цена с ДДС: 359.00 лв.

-----------------------------------------------------------

LG FLATRON L-1717-S-SN

-17 TFT LCD МОНИТОР

-1280 X 1024 @ 75Hz MAX РЕЗОЛЮЦИЯ

-8 MS ВРЕМЕ ЗА РЕАКЦИЯ

-250 CD2 / MD ЯРКОСТ

-500:1 КОНТРАСТ

-ГАРАНЦИЯ 18 МЕСЕЦА

цена с ДДС: 389.00 лв.

SAMSUNG SM-710N (MJ17ASKS)

-17" TFT LCD МОНИТОР

-АКТИВНА МАТРИЦА

-0.264( H ) PIXEL

-ЯРКОСТ 300 CD/M2

-ВРЕМЕ ЗА РЕАКЦИЯ 8 MS

-МАКСИМАЛНА РЕЗОЛЮЦИЯ:1280Х1024 @ 76HZ

ГАРАНЦИЯ 36 МЕСЕЦА

цена с ДДС: 399.00 лв.

BENQ си купи,моделът няма значение,важното е да е 12ms,тъй като под 12ms цветовете стават много ненаситени и бедни.Тогава се гледа времето за реакция да е по-малко,за да се обработят детайлите по-бързо."От кал да е,но да става!"-общо взето.А BENQ ползват панел на Au Optronics,който със сигурност бие всички други от същия ценови клас.

Спокойно можеш да си купиш BENQ FP71 с много добри параметри и ще се включиш в цената, която си посочил - около 420 - 440 лева. Имам същия!! 19 инча, отново ти препоръчвам BENQ FP91+ за около 520 лева. отново разполагам със съшия и съм много доволен. Друга информация не ти е много необходима, тъй като пишеш, че не разбираш. Питай отново и събери няколко мнения - тогава купувай

Желая ти успех!

• 4 седмици по-късно...
Здравейте !!!

Искам да си купя монитор и съм се спрял на LCD лимитът ми е ограничен до 400-430лв влязох тук там и си избрах няколко моделчета но незнам кой от всичките да е, а й искам да запитам и още нещо по принцип какво трябва да гледам в един LCD монитор? И какво е активна матрица примерно? Какво е TCO03? А ето и това което съм набелязъл!

ACER AL-1716AS

-17" LCD МОНИТОР

-МАХ РЕЗОЛЮЦИЯ 1280Х1024

-КОНТРАСТ 500:1

-ЯРКОСТ 300CD/M2

-ВРЕМЕ ЗА РЕАКЦИЯ - 8ms

-ЪГЪЛ НА ВИЖДАНЕ 140/130 H/V

-D-SUB ВХОД

-ГАРАНЦИЯ 36 МЕСЕЦА

цена с ДДС: 349.00 лв.

-------------------------------------------------------------

SAMSUNG SM-540N (LS15HAAKS)

-АКТИВНА МАТРИЦА

-ЯРКОСТ 300 CD/M2

-ВРЕМЕ НА РЕАКЦИЯ-8 MS

-МАКСИМАЛНА РЕЗОЛЮЦИЯ 1024Х76875HZ

-MAGIC BRIJHT

-MAGIC COLOR

-ГАРАНЦИЯ 36 МЕСЕЦА

цена с ДДС: 359.00 лв.

LG FLATRON L-1717-S-SN

-17 TFT LCD МОНИТОР

-1280 X 1024 @ 75Hz MAX РЕЗОЛЮЦИЯ

-8 MS ВРЕМЕ ЗА РЕАКЦИЯ

-250 CD2 / MD ЯРКОСТ

-500:1 КОНТРАСТ

-ГАРАНЦИЯ 18 МЕСЕЦА

цена с ДДС: 389.00 лв.

SAMSUNG SM-710N (MJ17ASKS)

-17" TFT LCD МОНИТОР

-АКТИВНА МАТРИЦА

-0.264( H ) PIXEL

-ЯРКОСТ 300 CD/M2

-ВРЕМЕ ЗА РЕАКЦИЯ 8 MS

-МАКСИМАЛНА РЕЗОЛЮЦИЯ:1280Х1024 @ 76HZ

ГАРАНЦИЯ 36 МЕСЕЦА

цена с ДДС: 399.00 лв.

Писането на кирлица е задължително.

By ostavime

Здравейте!!!

Аз съм с BENQ монитор вече почти година и съм много доволен от него. Съветвам те наистина да си купиш от тази марка монитори.

Поздрави и Успех!

С уважение:Biskata

За игри ти препоръчвам: Samsung 19" TFT, SM940BF, Silver-Black 2ms 700:1 300cd/m2 DVI TCO03, TN матрица - 679 лв

Ако можеш да отделиш малко повече средства, можеш да си вземеш един:

Samsung 19" TFT, SM970P, 6ms 1000:1 250cd/m2 DVI TCO03, PVA матрица - 849 лв - статийка ;)

По принцип повечето от скъпите модели LCD-та ползват PVA/MVA или S-IPS матрици, които са по-добри от

ТN матриците, които ползват евтините LCD-та. Тези по-скъпи матрици имат например по-добро цветовъзпроизвеждане,

по-големи ъгли на видимост, по-добър контраст и др. cool.gif

Ето един хубав сайт с инфо за много LCD монитори:

http://www.prad.de/new/monitore/monitore.html

http://www.prad.de/guide/hersteller_start.html

:yanim:

Редактирано от myd (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Искам да си купя хубав монитор за мен. Игри не играя, филми рядко гледам, но седя по около 3 часа на ден. Заслужава ли си да дам повече от 450 лева? Сега имам L1730S, той как ви се струва?

Искам да си купя хубав монитор за мен. Игри не играя, филми рядко гледам, но седя по около 3 часа на ден. Заслужава ли си да дам повече от 450 лева? Сега имам L1730S, той как ви се струва?

Този е по-добър от твоя ,определено си заслужава парите ,които не са чак толкова много ( четох скоро в някакъв пост че цената е около 410 лв.) - не че твоя е лош - всъщност за това ,което го използваш сегашния ти си е добър .

всъщност за това ,което го използваш сегашния ти си е добър

Съгласен съм :beer:

Не виждам смисъл да го сменяш за подобен с леко по-добри характеристики до 450лв, който ще е пак с TN матрица.

По принцип в тази тема са споменати 3 модела около 400лв.

А тука в по-горния си пост съм дал сайт, където ги има всичките с характеристиките.

Пак повтарям, сегашният ти е подходящ дори за игри и филми.

Да не казвам как при по-евтините модели (и не само там) се лъже с време на реакция, яркост, контраст, ъгли на видимост ... :yanim:

Така че въобще не се залъгвай по тези характеристики и двата случая си с TN матрица (ако говорим за монитор до 500-600лв), която се води нисък клас при LCD мониторите, но поне е бърза и няма да ти замазва при бързодвижещи се обекти дори и с твойто LG cool.gif

Моделите на ASUS са много прилични предложения, виж този и този модел.

Ако ще го ползваш за графичен дизайн търси професонален модел с висок контраст (1000:1) и истински черен цвят ( ELIZO,SONY или др.) за филми и игри по-добре модел с нисък responce time (oт 8 мс. сиво към сиво на долу) и по-висока brightness (300 cd/m^2 и на горе), но първо го виж как работи в някой магазин.

Съвет ако взимаш модел без гаранция за липса на мъртви пиксели изпросиси да ти продадът мострния модел, може иотстъпка да ти напавят :yanim:

Редактирано от macrobe (преглед на промените)

Помогнете и на мен в избора на монитор. Колебая се между тези два:

Benq 17LCD FP71V+/8ms/DVI

Samsung SM 731BF

Вчера ходих до Техномаркет да поогледам колкото мога. Самсунга е с гаранция за 0 изгорели пиксели - значи ли това, че ще ми го сменят ако ми изгори пиксел? И изобщо как стой въпроса с гаранциите в различните фирми - Техномаркет, Мост и т.н.

Някой може ли да ми каже нещо за мониторите на HP и Fujitsu-Siemens - в сайта на Стемо са дадени много интересни цени?

Приемам и други предложения като бюджета ми е ограничен до 550лв. с ДДС.

Това е чудесно решение , само провери каква точно му е цената , ако надхвърля бюджета - погледни и това .

В горния ми пост има линк към един монитор на Сони , от който имам чудесни впечатления . Той също влиза в бюджета.

Малко инфо за LCD мониторите взето от списание "C&X" :

LCD мониторите са практически лишени от геометрични изкривявания, имат значително по-ниска консумация и почти никакви вредни излъчвания. Скоростта на превключване на матрицата допреди година-две все още можеше да бъде аргумент против закупуването им, но вече и бюджетните модели разполагат с достатъчно бързи матрици. Единствените проблеми, които все още остават, са цветопредаването и ъглите на видимост, но и те са на път да бъдат разрешени.

Милисекундният показател:

Производителите много обичат да рекламират скоростта на дисплея си, но без да е отбелязано в каква ситуация е измерен той, наистина не ни казва нищо. В повечето случаи може да се приеме, че става дума за превключване от черно към бяло и отново към черно. Дори да вземем това предвид, то отново не ни дава почти никаква информация, освен че превключването между крайностите е бързо. Скоростният показател на дисплея е важен, за да разберем дали ще забелязваме традиционните доскоро сенки зад движещите се обекти, което може да е много дразнещо при гледане на видео и игра. Малката подробност обаче е, че в тези случаи многократно по-често става смяна между нюансите на различни цветове, а тя обикновено се извършва много по-бавно, отколкото смяната на крайните стойности. Така че 4 ms, декларирани за смяна черно-бяло-черно, могат да означават 16 ms при смяната на полутоновете или дори повече. Показателят става малко по-смислен, ако се задава за смяната между нюансите на даден цвят. Най-често се измерва смяната от 10% към 90% сиво. Но отново не получаваме ясна информация за реалната скорост на дисплея, тъй като с приближаването на двете стойности, между които се сменя цветът на пиксела, времето за реакция се увеличава много бързо.

Контрастът:

Декларираните стойности на контрастността също не са твърде информативни. Особеното тук е, че отново се посочва отношението между яркостта на бялото и яркостта на черното. Черното също има "яркост", тъй като почти никой LCD дисплей не може да изобрази перфектно черно и все пак се пропуска някаква светлина от лампите зад него. Така че високата контрастност може да се дължи на високата яркост на монитора като цяло и в същото време черното също е ярко и бие по-скоро на тъмносиво. Вторият важен момент е, че отново в повечето случаи, когато става дума за цветопредаване, нас ни интересува не толкова съотношението бяло/черно, колкото това на полутоновете. Съвсем реално може два дисплея да дават различна картина и

по-нискодетайлната да принаджели на "по-контрастния". Тук се намесва и друг показател - дълбочина на цвета на дисплея. За повечето матрици, които се използват, се изобразява цвят с 6-битова дълбочина за цветова компонента. За да се достигне еквивалент на 24-битовия (8-бита за компонента) цвят, се налага прилагането на сложни алгоритми за дитеринг (визуализиране на повече цветове на базата на смесване на по-малка палитра). Затова детайлността на изображението зависи и от способността на монитора да се справя с тази задача.

Технологиите:

TFT технологията е само един от начините да се създават LCD монитори. TFT (Thin Film Transistor) означава най-общо технологиите, базирани на активно управление на пикселите, което най-общо води до по-висока скорост на превключване. На свой ред актуалните технологии за производство на TFT LCD монитори са три: TN (усукан нематик), MVA/PVA (многодомейна/шаблонна вертикална ориентация) и IPS (превключване в равнина).

TN технологията е най-старата и най-популярна поради невисоката си цена и приемливи качества. Скоростта на превключване при нея е висока, но често е проблемно предаването на цветовете. В същото време, макар и разработена с цел увеличаване на ъглите на видимост на дисплеите, в момента тя се представя най-слабо по този показател.

IPS технологията е разработена от Fujitsu с цел за да се пребори със слабото цветопредаване и да увеличи ъглите на наблюдение в сравнение с TN технологията. За съжаление, макар цветопредаването да е близко до това на CRT мониторите, скоростта на превключване е твърде ниска, както контрастността също не е на много високо ниво. Актуалната версия е S-IPS (Super IPS), при която скоростта на превключване е подобрена, но в момента технологията се използва основно за изработване на големи монитори, насочени към професионалисти в предпечата, въпреки че постепенно се придвижва към потребителския сектор.

MVA/PVA технологиите са разработени съответно от Fujitsu и Samsung като компромис между TN и IPS. Базират се на сходни идеи, като предлагат добра скорост на превключване, големи ъгли на наблюдение и висока контрастност. Цената за това е по-ниската яркост и не толкова доброто цветопредаване. PVA особено във версията S-PVA (Super PVA), предлага най-голямата възможна контрастност от всички налични технологии за производство на LCD монитори на пазара cool.gif

Много добри марки са Prestigo LCD мониторите.За повече информация Ревю и новини.Също така,ако искаш да видиш цените влез тук и тук.Тук има десетки страници с LCD монитори.

Моето мнение :

Много ще спечелиш,ако вземеш ASUS PM17TS !!!Супер защитени са.Също така много добри са (S-IPS) NEC 1980FXi = бърза 18ms S-IPS матрица + DVI .Също така и SONY SDM HS75S върши добра работа за гледане на филми.Изобщо има много хубави,защитени LCD монитори,който са скъпи,но и си струва.

Поздрави: :whist:

• 3 седмици по-късно...

здравейте всички искам и аз да вместя 1но въпросче в темата за монитор, искам да си купя монитор но не знам какъв да избера като модел, интересуват ме 19",20" и 21" като марка, ако можете ми помогнете със ваши мнения по въпроса.

мерси предварително

поздрави

здравейте всички искам и аз да вместя 1но въпросче в темата за монитор, искам да си купя монитор но не знам какъв да избера като модел, интересуват ме 19",20" и 21" като марка, ако можете ми помогнете със ваши мнения по въпроса.

мерси предварително

поздрави

Ами дай първо ориентировъчна цена, за да знаем какво да предлагаме :ph34r:

вземи си KTC-9005l-d 19"

имам такив много съм доволен

незнам с ква матрица е но не размазжа кат играя някоя игра

която и да е тя

1000:1 cd250 8ms

cool.gif

цената е добра-450лв.

вземи си KTC-9005l-d 19"

имам такив много съм доволен

незнам с ква матрица е но не размазжа кат играя някоя игра

която и да е тя

1000:1 cd250 8ms

cool.gif

цената е добра-450лв.

Точно този модел съм го виждал, много размава, 8 мс друг път по-скоро 16-18мс.

Искам да попитам ( и аз след многото мнения ) каква марка монитори да избера. Говорят ми, че SONY имали някаква тръба, дето никой друг нямали. LG пък гледам последното им отроче 19" с 2000:1. Ще ползвам TFT-то за игри, така че и времето за реакция трябва да е малко, а това имат май само Samsung ( 4 ms, 2 ms, май и 1 ms имаха, не помня ).

Ориентировъчна цена - 400 - 500 лв.

Редактирано от ¦•••SHERIFA•••¦ (преглед на промените)

вземи си KTC-9005l-d 19"имам такив много съм доволеннезнам с ква матрица е но не размазжа кат играя някоя игракоято и да е тя1000:1 cd250 8ms цената е добра-450лв.

Един познат има такъв, и се бях навил и аз да си взимам, ама видях една оферта на PIC които предлагаха 19'' контраст 2000:1 8 или 4 мс (ще излъжа, ама май беше 4) за 490 лв. Само дето не помня никаква допълнителона информация, защото брошурата ми остана в София

Гледам и сравнявам в момента 2 монитора - LG 1718S-SN и Samsung 710N. Като им чета характеристиките, излиза, че LG-то е по-добро. Но някой ако е ползвал някой от тях, нека ми каже своите впечатления. Като отида да ги вида кой какво предствлява в местният техномаркет, и ми се завърта главата / щото от гледане на 2 монитора между 30 други ми се завърта главата и нищо не мога да схвана/.

Благодаря предварително.

какво мислите за самсунг 931BF или може би 931С за втория дават по-голяма истинност на цветовете но пък ме притеснява че е малко разпространен е трябва да ходя до софия да го видя какво представлява

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.