Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво да правим в случай на война?

Featured Replies

А този въпрос "Какво да правим с случай на война"  се разглежда сериозно в други страни :

„Не изпадайте в паника!” - такъв съвет дава литовското правителство на своите граждани в случай, че избухне война. Мнозина литовци се опасяват от руска агресия, а властите ги успокояват с помощта на… един наръчник.

0,,17703796_303,00.jpg

„За хората, които си нямат никаква представа, този нов наръчник е много полезен,” казва Витаутас. „На по-компетентните, разбира се, не им трябва.”

Витаутас знае за какво говори. В момента е дошъл на пазар в столицата Вилнюс, но иначе живее на село. Ако стане война, там ще има повече сигурност, пък и повече храна, казва Витаутас. „Във фермата вече съм натрупал запаси – зърно и фураж. Гледам и кокошки. Все някак ще се оправя, пък и нали съм служил в Съветската армия. Путин е съвършено непредвидим – изобщо не знаеш какво ще предприеме в следващия момент.”

„Дори да чуете изстрели под прозореца си, това още не значи, че е дошъл краят на света,” пише в наръчника, издаден по поръчение на литовското правителство. Едва когато наоколо се напълни с войници, тогава трябва да бягате – най-добре при приятели на село", препоръчва това тревожно четиво. Гинтаре също разбира за какво става дума:

„С мъжа ми и децата ще трябва да бягаме от града. Те нали първо окупират именно градовете, така сме учили по история. В момента не ми се вярва да има война, но човек трябва да се подготви въпреки това.”

Сборник от практически съвети

Брошурата от 98 страници, която Министерството на отбраната в момента разпространява по училищата и библиотеките, изпълнява тъкмо тази цел. Мнозина литовци с тревога наблюдават какво става в Украйна и се опасяват, че следващата жертва могат да бъдат Балтийските държави. Русия не е „мил съсед”, заяви литовският министър на отбраната и поръча на Каролис Алекса да състави въпросния наръчник. Самият автор обяснява:

„Даваме на хората практически съвети. Например – как да напуснеш населеното си място, ако врагът го окупира. Или – как да се погрижиш за оцеляването си, ако не успееш да избягаш. В справочника даваме и съвети за самоотбрана и как да се оказва съпротива”, посочва Алекса. Авторите препоръчват кибер-атаки, стачки и демонстрации срещу окупатора.

0,,18059973_401,00.jpg

Руският самолетоносач "Адмирал Кузнецов" по време на учение в Баренцово море

Руската държавна телевизия „Russia today” коментира справочника като чисто създаване на паника сред населението. Телевизионният канал дава думата на външнополитическия експерт Сръджа Трифкович: „Много хора подхранват страховете от Русия. Те с готовност използват всяко събитие, за да обвинят Русия в някакви тайни цели и по този начин да оправдаят собствената си политическа власт”, казва експертът.

На това мнение косвено възразява Артурас Паулаускас, председател на Комисията по отбраната в литовския парламент. Той смята, че геополитическото положение се е променило, а Русия непрекъснато демонстрира мощта си чрез въоръжаване и военни маневри:

„Нахлуване е малко вероятно. Но информационна война вече се води. Планът да бъдат обединени всички рускоезични граждани на Балтийските държави не е някаква теория, а самата реалност. Предприемат се всички възможни действия – само войски не се изпращат. Усещаме го непрекъснато на гърба си.”

Полезно или повече смешно четиво?

Брошурата дава съвсем конкретни съвети. Например: да си носите винаги по две раници, когато минавате през контролните пунктове на противника, защото едната със сигурност ще Ви я вземат. А също така да си подсигурите предмети за размяна: цигари, алкохол, кибрит. Част от литовците обаче смятат брошурата за смешна. Антанас казва:

„Ако стане война, всичко това не ни трябва. Те просто ще ударят ядрената ни електроцентрала и газовото депо – и от Литва няма да остане камък върху камък. Тази брошура е просто сборник с вицове.”

• Отговори 69
  • Прегледи 8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Както винаги най-важното е написано най-накрая.

„Ако стане война, всичко това не ни трябва. Те просто ще ударят ядрената ни електроцентрала и газовото депо – и от Литва няма да остане камък върху камък. Тази брошура е просто сборник с вицове.”

Редактирано от ined (преглед на промените)

Както винаги най-важното е написано най-накрая.

нали ? :)

И аз си помислих същото, като прочетох статията в Дойче веле - достатъчно е да ни ударят АЕЦ- Козлодуй и половин България я няма на картата.

След това няма никакво значение колко голяма армия имаме, колко бункери и прочее защити, неселението подготвено ли е или не -такова просто няма да има.

Добре кажи ми сега за случая при бедствия и аварии кой е виновен, че не знае какво да прави - аз като гражданин или държавата като орган който е длъжен да информира населението какво да прави?

Естествено, че е личен избор все пак дали да поддържаш хранителни запаси и прочутата "мешка" под леглото с най - нужното или популярният напоследък "survival kit" - аз лично съм избрал да не поддържам такъв, но познавам и много мои връстници които поддържат доста добри запаси и ги подменят редовно.

Да не размиваме и без това безмислената тема - по време на война не мирното население, а отново държавата и армията са длъжни да знаят какво да правят и да разяснят в най - кратки срокове на мирното население - инак кел файда от държава и армия, и всичко...

Държавата и армията, това сме ти и аз. По време на война ние ще ходим да се бием, защото макар и в запаса си се заклел, че ще браниш законите на страната.

Преди години, при войната в Сърбия - 1999 година, по вестниците писаха какво да правим, в случай на война, а сега - нищо! Украйна може да ви изглежда далеч, но не сме времето на Втората световна, днес технологиите са други, войната се води по - бързо от всякога, а НАТО разполагат войски на Шабла. Не мислете, че в един момент на руския военноморски флот няма да му прикипи и да удари НАТО. все някога Русия и НАТО ще се сбият открито, заплахата е все по - реална.

Не знам как очаквате да знаем какво да правим,  като премахнахте държавата, като премахнахте военното обучение и всичко останало. При война цивилните винаги страдат!  Много от бомбоубежицата са превърнати на барове или не знам си какво, много хора нямат в апартаментите си бомбоубежица.

Та питам какво да правим, защото сегашната продажна власт не се интересува от народа. :angry:

На никой нищо няма да му прекипява, защото една грешка между Русия и НАТО и планетата земя става негодна за живеене. И двете сили имат ядрено оръжие, в изобилие и точно то пази света от трета световна война.

Сега сериозен отговор на въпроса ти какво правим по време на война: По време на война се умира, По време на война има смърт, разруха, болести, мизерия, анархия. 

.............

На никой нищо няма да му прекипява, защото една грешка между Русия и НАТО и планетата земя става негодна за живеене. И двете сили имат ядрено оръжие, в изобилие и точно то пази света от трета световна война.

Сега сериозен отговор на въпроса ти какво правим по време на война: По време на война се умира, По време на война има смърт, разруха, болести, мизерия, анархия. 

Прав си просто последното ти изречение е много меко описание. Чел съм разказите на очевидци и преживели бомбандировките в Хирошима и Нагазаки. Най-доброто което може да се случи на човек и близките му в такава война е да най-близо до епицентъра. Иначе отново смърт, но след неописуема болка и страдания.

Това е.

не знам вие какво ще правите ама аз ще си стоя с писаната и ще се молим заедно на Господ

:help:

те това ще правим

мда, предвид местообитанието ни няма никакво спасение при една бомба нали

не знам вие какво ще правите ама аз ще си стоя с писаната и ще се молим заедно на Господ

те това ще правим

Това е напълно паразитно мислене и оставяш другите да вадят горещите кестени. 

Докато може да насочваш артилерията от 15 етаж и да даваш точните кординати на противника.

Това е напълно паразитно мислене и оставяш другите да вадят горещите кестени. 

Докато може да насочваш артилерията от 15 етаж и да даваш точните кординати на противника.

то няма да ни има от раз бе

кестени ша вадя баси

Предаваме се и чакаме да случим на освободител. Последното е много важно, макар че никога не сме вадили такъв късмет - все на нови поробители попадаме, но сигурно има защо...

Ама кой се захванал с нас убаво не е видял,било то римска империя,било то турска,било то немска,било то съветска....

Дано и американците да не видят хубаво. Искам да изчезнат от лицето на земята, без да я повлекат със себе си в ада!

Прав си просто последното ти изречение е много меко описание. Чел съм разказите на очевидци и преживели бомбандировките в Хирошима и Нагазаки. Най-доброто което може да се случи на човек и близките му в такава война е да най-близо до епицентъра. Иначе отново смърт, но след неописуема болка и страдания.

Това е.

Сега даже положението е по-лошо понеже има и доста по-модерни оръжия.

те това ще правим

При една ядрена бомба няма спасение за света, не само за България. Достатъчно отрова погълнахме след аварията в Чернобил, а там реактора дори не гръмна.

При една ядрена бомба няма спасение за света, не само за България. Достатъчно отрова погълнахме след аварията в Чернобил, а там реактора дори не гръмна.

Вземи се образовай малко. Просто ужас е в този форум, никой нищо не чете, всеки чул-недочул...

Чернобил отделя повече радиация отколкото всички надземни ядрени опити, взети заедно.

Вземи се образовай малко. Просто ужас е в този форум, никой нищо не чете, всеки чул-недочул...

Чернобил отделя повече радиация отколкото всички надземни ядрени опити, взети заедно.

Абе отделя, ама Стоянка Мутафова чукна днес 93. Сигурно от Чернобил ще е. Петко Бучаров дори е по-напред. И интересното е, че на тая възраст  мисълта отдавна трябва да се е изпарила, но...

А по темата...ще изпълним дълга си! Поне това мога да направя за изстрадалата ни Родина! 

Абе отделя, ама Стоянка Мутафова чукна днес 93. Сигурно от Чернобил ще е. Петко Бучаров дори е по-напред. И интересното е, че на тая възраст мисълта отдавна трябва да се е изпарила, но...

А по темата...ще изпълним дълга си! Поне това мога да направя за изстрадалата ни Родина!

Това пък какво общо има?

По темата - няма да ти се наложи.

Хора какво ви става ?? Вие по барове дискотеки и кръчми не излизате ли ?? Не сте ли видели нашите батки и мутри там ?? Сами ще излязат срещу цялата армия на Европа, Нато и Русия и само като запретнат едни ми ти  ръкави и покажат бианаболните си нашарени с възхитителни татуси бицепси всичко що е живо ще хвърли оръжие и ще моли за пощада !!!

Просто няма да коментирам този пост. Безмислено е. Но ако имаш желание изгледай този филм. Ще ти хареса

Просто няма да коментирам този пост. Безмислено е. Но ако имаш желание изгледай https://www.youtube.com/watch?v=0eEpaSLi5WQ. Ще ти хареса

Защо, коментирай го, може пък да съм в грешка :)

За какво е филмът, за аварията в Чернобил ли?

Да, филма е за аварията в Чернобил. Има го някъде преведен и на български, но не мога да го намеря.

Да, филма е за аварията в Чернобил. Има го някъде преведен и на български, но не мога да го намеря.

Заповядайте:

http://vbox7.com/play:11cc9adb

http://vbox7.com/play:23f7e0d5

http://vbox7.com/play:023264c1

Приятен ден!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.