Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проект водно охлаждане,кабел слийв и мод на CM Cosmos S

Featured Replies

Днес най-накрая си дочаках чарковете за водното и сега го почвам.Заглавието на темата е,защото съм намислил няколко неща и с течение на времето ще показвам развитието тук.

1.Монтаж на водното охлаждане

2.Кабел слийв в синьо

3.Смяна на страничния филтър с плексиглас

4.LED/UV осветление

P1140257.JPG

Това вляво са ми подаръците които получих заради поръчката ,на всеки 50-100 евро имах избор по нещо. А вдясно сета за слийвинг.Но целта за днеска/утре е да свържа и подкарам водата.Стискайте палци да не наакам нещо,защото за момента съм много добре подготвен,но само на теория.А както казват хората "Ако нещо може да се обърка,то то непременно ще се обърка!

P1140258.JPG"

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

Пожелавам ти успех.От къде си взел частите и колко пари ти излезнаха,защото така като гледам с тези на всеки 50-100 евро си взел бая работи?

Някъде из темите той беше пуснал снимка към количката с поръчките, до колкото си спомням беше на немски, значи е от Германия, и ставаше въпрос за 500 евро ако не се лъжа.

Иначе томи, евала, това като бъде завършено ще стане убиец, чакам да видя какво ще се получи, само без бързане :)

С тея меки маркучи се приготви след година да източваш системата ;)

Чакам с нетърпение да видя какво ще се получи. И моля, публикувай всичко, защото моя запушен силвърстоун мисля да го модна с нови маркучи...

• Автор

С тея меки маркучи се приготви след година да източваш системата ;)

Чакам с нетърпение да видя какво ще се получи. И моля, публикувай всичко, защото моя запушен силвърстоун мисля да го модна с нови маркучи...

Tова с маркучите не го разбрах.Защо да я източвам.Тука където и да пита човек по форуми за водни,това е маркуча ,и още една марка но нея я забравих.Диаметъра е въпрос на вкус а се казава,че е много по-добре меки отколкото твърди,за да не пречупват.

Иначе току що свърших,имам едно миниатюрно прокапване на сензора,но нямам нерви сега за него.

Ето и снимките:

Последен прочит на една статийка по темата и се почваме.

P1140261.JPG

Първо с процесора,че е най-лесен.

P1140262.JPG

Оказа се наистина най-лесен.Стария охладител долу, малко лакочистител за старата паста да се махне.После 4 болта с по три пластмасови шайбички и гайките и сме готови.

P1140263.JPG

P1140264.JPG

Радиатора си мислех,че и той ще е лесен,но се изхитрих....

P1140265.JPG

...да го сложа него отгоре,където му е мястото,а вентилаторите отдолу....

P1140266.JPG

Съответно се оказа,че болтовете са прекалено дълги та си почупих пръстите хем да ги навия да стегнат ,хем да не пробия радиатора.Добре,че моя има ограничителни планки против навиване на болтове в ребрата.

P1140267.JPG

Помпата понеже е по начало този модел е бил за аквариум преди да го преработят и трябваше първо да и сложа адаптерите и после вече да си завия връзките за маркуча.Това под нея се поръчва отделно и е за вибрациите.2 гумени и по средата като гъба за къпане.Като гумените имат лепки.Така наречения Shoggy Sandwich.После при окончателния монтаж аз му залепих долната част с двойнозалепващо тиксо,че не ми се дупчеше кутията а и не се знае утре какво ще ми скимне да преработвам.

P1140268.JPG

Ето я и вътре на мястото на кафеза с харддисковете който мигрира нагоре.

P1140270.JPG

Това долу е гореспоменатия сензор който леко изпуска в момента и ще трябва заради него да отварям кръга.Иначе е вързан към контролера на вентилаторите и показва температурата на водата преди да влезе в радиатора.

P1140271.JPG

При графичната карта ми дойдоха гости и не можах да направя повече снимки.Заслужава си да се спомене,че охладителя за разлика от оригиналния ляга директно и на рам паметта и на процесора(с паста естествено).Само на VRM-aсе наложи да отрежа една лентичка и едно Т-парче от проводимите падове.Стария го увих в прозрачно фолио и го прибрах заедно с падовете ако ми дотрябва.

P1140272.JPG

Тук вече на няколко етапа му вкарвам чарковете пак.

P1140273.JPG

P1140274.JPG

P1140275.JPG

И след като му вързах веднъж всички кабели да видя кое къде ще се събере,нарязах маркучите и ги набочках (това беше най-лесно от цялата работа).Много по-лесно ми беше от момента в който почнах леко да навлажнявам и маркуча и свръзката.При навиването на гайката отгоре просто тя приплъзва по маркуча и той не се пресуква.Това е снимка от първоначалното пълнене,затова и компютъра е целия в салфетки ако потече нещо от някъде.Съответно нито един кабел не е свързан а 24 пиновия просто се дава накъсо с  подходящия адаптер,който беше към помпата.Но може и с кламер.Течността е дестилирана вода с антифриз G48.Опасявах се че е червен на цвят,поне така ми се стори в магазина,но се оказа че все пак е син и го налях колкото да докарам цвета.Иначе теориите са за съотношение 1:10 до 1:20,въпрос на вкус.Четох и за хора които го ползват 1:1.Единия беше написал,че 6 години не е отварял кръга и няма проблем.

P1140276.JPG

Тука вече е готов.

P1140277.JPG

Отзад отново е мазало,но не съм се и старал,все пак ще го кормя в най-скоро време заради слийва.

P1140279.JPG

А ето и отпред.Другия кабел на помпата се връзва в usb порт на дъното (добре че имам 3,Z97-Deluxe е само с 2)......

P1140278.JPG

.....за да може софтуера на помпата да отчита данните.

Aquasuite.jpg

Тъй като си имам контролер на вентилаторите и със сензора получавам към него и температурата на водата,си взех стандард версията на помпата.Има още 2 версии с разлика в софтуера,които отключват вградените сензори за температура и дебит,както и вградения фен контролер на помпата.Затова и на повечето графи при мен е удивителен ,аз мога да гледам само напрежение,честота и обороти.Ако ми дотрябва само ще си доплатя разликата и получавам ключ за софутера,който активира компонентите.Иначе си ги има и в моята.

Ето и снимкa от температурите.Tова е набързо след няколко минути с теста на Аида,за повече ще се занивам занапред.Процесора си седи на същите температури като с въздушния,но то няма как,той си е "леко" клокнат с "леко" повишено напрежение ;) . При картата разликата е брутална обаче.Чипа е с поне 30-35 градуса по-студен, VRM с минимум 40. И най вече от компютъра се чува само помпата съвсем леко и то защото е отворен на 50 сантиметра от мен.Вентилаторите на радиатора са на 600 оборота,така че има възздух нагоре за охлаждането.

Temps.jpg

Странно,показва процесора че е на 2,2.Може би е,защото направих шота веднага след като спрях теста на Аида,че иначе много кълца.Това е реалната честота на процесора

klok.jpg

Поздрави и дано някой си намери нещо полезно от картинките ако му се налага подобно начинание.

..........................................

Радвам се, че вече познавам едно кадърно и умно момче. Поздравления!

Това е едно добре оформено водно охлаждане. Би ли споделил от кой магазин си поръчал частите? Ако е в Германия, още по-добре, тъй като и на мен ми предстои осъвременяване на графинчната карта и ще се наложи да си търся нов охладител.

Моята система работи вече от две години. Досега единственото нещо, което съм правил по нея е да долея един път течност в началото и на около 6-8 месеца да изчистя радиатора от прах. При мен системата е проектирана за работа при максимална тишина и затова ползвам watercool MO-RA3 360 за радиатор. Радиоаторът е закачен отстрани на кутията и през 90% от времето 4-те вентилатора не работят, но системата подържа температура на водата 3-4 градуса над стайната. Радиаторът е закачен към останалите компоненти посредством 2 quick-release сглобки подно на тези, които сеползват в компресорите. Това позволява радиатора да се откачи от самото охлажсане и да се почсти отделно (в банята под течаща вода), без да се налага да се източва системата или да се ползва сгъстен въздух. Освен това кутията не се отваря, няма вентилатори освен този на захранването и не се пълни с прах (не се е налагало да я чистя през тези 2 години.

Друго, което бих те посъветвал е да разучиш как работи Aqusuite софтуера. Ако имаш като мен целият им контролер, може да си нагласиш вентилаторите да се включват само при определена температура на водата в системата. Примерно при мен, при температура от 25-27 градуса ще се включат 2 от вентилаторите, а при температура 30+ и другите два. Така си осигуряваш максимална тишина.

Маркучите правилно си се усетил да ги намокриш леко. Това, което работи за мен най добре е да ги потопя за 10на секунди в топла вода (30 градуса), за да се отпуснат малко. Тогава се слагат супер лесно.

Това, което съм чувал за меките маркучи, имайки предвид, че нямам никакъв опит с водни охлаждания, е че с времето маркучите един вид се разлагат отвътре от топлина или химикали или не знам защо точно, но образуват като парцали в течността от повърхностния слой на маркуча.

Отново казвам, нямам опит, но това е нещо, което съм чувал от хора, които се занимават с такива неща. След година някъде течността става мътна и започва да запушва по-фините части, като водни блокове например.

• Автор

Знам за този ефект, но той не е заради маркучите. Сега съм на работа и от телефона е кофти. Довечера като се прибера повече по този въпрос,ще опитам да обясня това което съм разбрал от моите търсения.

• Автор

Това е едно добре оформено водно охлаждане. Би ли споделил от кой магазин си поръчал частите? Ако е в Германия, още по-добре, тъй като и на мен ми предстои осъвременяване на графинчната карта и ще се наложи да си търся нов охладител.

Моята система работи вече от две години. Досега единственото нещо, което съм правил по нея е да долея един път течност в началото и на около 6-8 месеца да изчистя радиатора от прах. При мен системата е проектирана за работа при максимална тишина и затова ползвам watercool MO-RA3 360 за радиатор. Радиоаторът е закачен отстрани на кутията и през 90% от времето 4-те вентилатора не работят, но системата подържа температура на водата 3-4 градуса над стайната. Радиаторът е закачен към останалите компоненти посредством 2 quick-release сглобки подно на тези, които сеползват в компресорите. Това позволява радиатора да се откачи от самото охлажсане и да се почсти отделно (в банята под течаща вода), без да се налага да се източва системата или да се ползва сгъстен въздух. Освен това кутията не се отваря, няма вентилатори освен този на захранването и не се пълни с прах (не се е налагало да я чистя през тези 2 години.

Друго, което бих те посъветвал е да разучиш как работи Aqusuite софтуера. Ако имаш като мен целият им контролер, може да си нагласиш вентилаторите да се включват само при определена температура на водата в системата. Примерно при мен, при температура от 25-27 градуса ще се включат 2 от вентилаторите, а при температура 30+ и другите два. Така си осигуряваш максимална тишина.

Маркучите правилно си се усетил да ги намокриш леко. Това, което работи за мен най добре е да ги потопя за 10на секунди в топла вода (30 градуса), за да се отпуснат малко. Тогава се слагат супер лесно.

Поръчвах го от Aquatunnig,просто не ми се занимаваше да си деля кошницата за няколко евро иначе можеше и от Caseking. При графичните карти мога само да ти препоръчам ако ще я вкарваш в кръга да си вземеш стоков модел. С къстъм вариантите може да имаш проблем, че да не намериш съвместим охладител. Аз затова взех тази и търпях една година шума,за да съм сигурен ,че Kryographics-a ще пасне на платката.

Не знам с какъв хардуер си но при мен за пасивен режим ще ми трябва най-вероятно голямата Mora с 9-те перки.Само картата е 300 вата TDP а процесора на X58 платформа и на 1,35V трябва да е към 150.Затова и 360-та ми е малко малък за радиатор,но за момента е добре.При 20 градуса в стаята и 600 оборота на перките водата е 29-34 градуса и то преди да влезне в радиатора.37 градуса след 10 минути Furmark.където картата се е заковала на 51 градуса и само единия показател VRM стига до 80.. Просто там си монтирах сензора иначе нямало значение,разликата в кръга била 2-3 градуса. Бързите връзки наистина са супер за външен радиатор.Но аз успях преди малко да развия сензора наполовина без да капне и капка и да му наместя уплътнението,че вчера го бях разместил и от там прокапваше като направи налягане.

Софтуера ми е както казах ограничената версия,но когато се консултирах ми казаха,че контролера който имам за вентилаторите е много добър,защото има температурен вход и нямам нужда задължително и веднага от Aquaero . A и бюджета трябваше да се спази долу-горе. Затова взех само най-необходимото ,но без компромиси и без г*зарийки.Тях ще ги добавям в бъдеще.Все пак ултра варианта на помпата едно Aquaero,дори и по-евтино от това в линка,2-3 сензора за налягане още един температурен сензор,кранче и отидохме още 200 евро.

Това, което съм чувал за меките маркучи, имайки предвид, че нямам никакъв опит с водни охлаждания, е че с времето маркучите един вид се разлагат отвътре от топлина или химикали или не знам защо точно, но образуват като парцали в течността от повърхностния слой на маркуча.

Отново казвам, нямам опит, но това е нещо, което съм чувал от хора, които се занимават с такива неща. След година някъде течността става мътна и започва да запушва по-фините части, като водни блокове например.

Значи проблемните маркучи са силиконовите и чисто гумените.Затова и тук поне масово се препоръчват PVC ,като повечето са производни на Saint-Gobain. В гайда ,който ползвах най-вече за информация,човека е засегнал и темата за качествата им и предполагаемо отделяне на примесите за омекотяване на материала.Само че пише,че просто липсват достатъчно надежни тестове и информации,за да може да се твърди нещо на 100%.

Това което обаче отлага парченца и задръства охладители е използването на алуминий в охладителните тела.Понеже мед и алуминий във вода образували галванизиращ елемент ,алуминия се разпадал на малки люспички и то доста бързо до пълното му разпадане.Затова и някои производители избягват алуминия като материал и правят изцяло медни охладителни блокчета.Както моя за картата например.Този на процесора ми пък е мед и делрин(което доколкото съм разбрал е полимер).Тези които използват алуминий или го лакират или го елоксират. Или предлагат добавки които предодвратяват разпада. Първите 2 метода зависели много от качеството на обработка,защото дори и една драскотина водела до започване на корозия и отново разпад и затлачване на кръга.Също много вредно е използването на вода с повече киселинност.

Жалко че колегата webtourist не се е появявал скоро,той наистина има сероизен практически опит,така че би могъл да ни светне за доста работи.

На който му се чете и знае немски и/или знае как да използва преводача на гугъл,ето заповядайте.Човека писал това наистина е много много в час...

За температурата на процесора само delid помага ;) 

Аз на моя му смъкнах 15-20 градуса зависимост от workload-a

пп

Ама твоя мисля че е запоен.

Честито, сега си имаш коледна елха през март. :D

• Автор

Мдам. На мен си ми харесва.Още повече,че като затворя капака и се вижда през мрежата какво има вътре без да ти вади очите.Обмислях още как да го направя да се намаля или изключва лесно без да ровя за кабела да го дърпам всеки път.Но за момента е така - като за без пари толкова! ;)

Най-елементарното нещо, което ми идва наум е едни потенциометър, или за не знаещите - врътката, която увеличава и намалява звук примерно нарадиото... Например нещо такова:

21235.jpg
Ако ти се занимава - ппревключвател с 4 степени - 12V, 7V, 5V и изключено...
 Нещо такова:

8487.jpg

Редактирано от psycho_666 (преглед на промените)

Яко, но е много занимавка :). От два дена работи при мен folding@home, температурата не вдига над 55 градуса с обикновен въздушен охладител Noctua NH-12US.

• Автор

Така и не го схванах какво точно е фолдинг хоум. На старата двучиповата карта го бях пуснал и четох ,но не го разбрах. Въртеше едни молекули едни химични работи и никаква идея.

А иначе осветлението ми отне към 20 минути с подръчнит е материали и едва ли не на майтап. И аз не очаквах такъв ефект.

Така и не го схванах какво точно е фолдинг хоум. На старата двучиповата карта го бях пуснал и четох ,но не го разбрах. Въртеше едни молекули едни химични работи и никаква идея.

А иначе осветлението ми отне към 20 минути с подръчнит е материали и едва ли не на майтап. И аз не очаквах такъв ефект.

folding@home е свободен проект, който има за цел да разбере как се fold-ват различни протеини, за да разберат как ефективно да развиват терапия при различни болести свързани със грешно fold-ване на проетеини. За това им трябват донори на изчислително време. Аз има дарявам целият процесор когато не работя на компютъра. Ето резултата:

29belio.jpg

По една папка фолдинг на всеки дял и могат да се пуснат няколко процеса за уплътняване.

Редактирано от belivakov (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Голямо "браво" за темата, колега, и честито за придобивката!

Дано бъде полезно и на други хора (включително и на мен след няколко месеца, за когато замислям нещо подобно :) ).

• Автор

Благодаря!

Почнах тея дни да се занимавам със слийвинга,но ще покажа като е готово. Засега само 2-та SATA кабела към SSD-то и харда слийвнах. Не стана перфектно ,но като за първи опит е добре. Вече си направих няколко полезни практически извода и за следващите ще е по-бързо и по-качествено.

• 2 седмици по-късно...
  • 1 месец по-късно...

Само да попитам това готов кит ли е? Защото аз се мъча със един  EK в момента и се старая да не пропусна някой фитинг :) че после не ми се чака две седмици.

Мисля в края на месеца да поръчвам и да видим какво ще стане.

• Автор

Само да попитам това готов кит ли е? Защото аз се мъча със един  EK в момента и се старая да не пропусна някой фитинг :) че после не ми се чака две седмици.

Мисля в края на месеца да поръчвам и да видим какво ще стане.

Не ,всичко е отделно. Правих си тема в един немски форум, след като прочетох гайда им и разгледах темите с подобни изисквания и хората ми доофомиха нещата които бях пропуснал.

При мен ми беше трудно да определя броя на фитингите и най-вече на 90° такива.Но накрая си поръчах по 1-2 повече и всичко заспа.След много пробване къде да е права и къде ъглова връзка.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.