Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За какво си мислите в момента ( сезон зима-пролет 2015 )

Featured Replies

Трябва ми резервен крак. По възможност - ляв. Възнамерявам да се отърва от своя.

Демек, дъбър ден  :clown:

• Отговори 2k
  • Прегледи 66,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Трябва ми резервен крак. По възможност - ляв. Възнамерявам да се отърва от своя.

Демек, дъбър ден  :clown:

Ясно, ще се блъскаш с матор. 

Ама как разбра, че левия ще зяносаш ???

Ясно, ще се блъскаш с матор. 

Ама как разбра, че левия ще зяносаш ???

Нямам никакво намерение да сЪ блъскам никъде.

Давам вече зияндосан крак.  :clown:

Точно. В този ред на мисли - ако високото ниво на осъзнатост те лишава от свободен избор - дали е високо ниво на осъзнатост?!

Защо не?

Е сега. Аз винаги съм се чудил, к'во толкоз хората се захласват по свободата. Тя сама по себе си не струва нищо, ценни са нещатата които получаваме като се лишаваме от нея :D T.e. хората се оплакват, че не са свободни само, когато са в положение на неизгодна сделка :)

Т.е. когато осъзнатостта (въй), морала или възпитанието ти ограничават изборите които правиш, това не е лоша оценка за тях. Напротив, ти си разменил свободния си избор за нещо повече - определени облаги в обществото, което живееш.

нещо напреженийце се заформи сутринта

мисля да седна и да намаля темпото

Защо не?

Е сега. Аз винаги съм се чудил, к'во толкоз хората се захласват по свободата. Тя сама по себе си не струва нищо, ценни са нещатата които получаваме като се лишаваме от нея :D T.e. хората се оплакват, че не са свободни само, когато са в положение на неизгодна сделка :)

Т.е. когато осъзнатостта (въй), морала или възпитанието ти ограничават изборите които правиш, това не е лоша оценка за тях. Напротив, ти си разменил свободния си избор за нещо повече - определени облаги в обществото, което живееш.

Дааа, защо не... Но не си разменил свободния си избор, а си имал свободният избор да избереш съобразно ценностната си система.

нещо напреженийце се заформи сутринта

мисля да седна и да намаля темпото

Той и Док още бил ТАМ. Не си само ти под пара.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Той и Док още бил ТАМ. Не си само ти под пара.

ся ще натисна аз спирачките

:) Щях да сложа само усмихнатото човече, защото ме усмихна, ама откак казаха, че само емотките не са спам, а трябва и да се напише нещо за същински спам - ей на... пиша... :D

Дааа, защо не... Но не си разменил свободния си избор, а си имал свободният избор да избереш съобразно ценностната си система. Изборът започва с това дали ще се съобразиш с нея /ценностната система/. :P

Ами според това, което разбирам, разликата между това да нямаш избор и да избереш съобразно ценностната ти система е възможността във втория случай да плюеш на нея един вид и да избереш обратното. Следователно колкото по-дълбоко в теб е залегнала ценностната ти система, толкова по-малко вероятно е да го направиш. Т.е. по аналогия, високата осъзнатост би могла да доведе до ограничаване на избора и това не я прави "по-малко висока". :P

:) Щях да сложа само усмихнатото човече, защото ме усмихна, ама откак казаха, че само емотките не са спам, а трябва и да се напише нещо за същински спам - ей на... пиша... :D

Спам са само ако са намръщени човечета... усмихнатите човечета радват. Ей представи си - влизаш в метрото и всички гледат като натровени(т'ва е типичния случай). И обратното - влизаш в метрото и всички са усмихнати (изобщо не мога да си го представя, ама сигурно ще е хубавo) :P

Ей представи си - влизаш в метрото и всички гледат като натровени(т'ва е типичния случай). И обратното - влизаш в метрото и всички са усмихнати (изобщо не мога да си го представя, ама сигурно ще е хубавo) :P

eeeeeeeee, чакайте да ви покажа едно клипче http://www.boredpanda.com/town-learns-sign-language-deaf-muharrem-samsung-video-call-center/

Ами според това, което разбирам, разликата между това да нямаш избор и да избереш съобразно ценностната ти система е възможността във втория случай да плюеш на нея един вид и да избереш обратното. Следователно колкото по-дълбоко в теб е залегнала ценностната ти система, толкова по-малко вероятно е да го направиш. Т.е. по аналогия, високата осъзнатост би могла да доведе до ограничаване на избора и това не я прави "по-малко висока". :P

Спам са само ако са намръщени човечета... усмихнатите човечета радват. Ей представи си - влизаш в метрото и всички гледат като натровени(т'ва е типичния случай). И обратното - влизаш в метрото и всички са усмихнати (изобщо не мога да си го представя, ама сигурно ще е хубавo) :P

Ценностната система, самата тя, е също избор...

А когато не избираш, си избрал да не избираш.

Ценностната система, самата тя, е също избор...

Това е иррелевантно(искам такава дума в българскияааа - айде де от мен да мине - "без отношение по въпроса"). защото хем, когато я избираш, ако изобщо може да се посочи дори период за това, не го правиш изцяло съзнателно, хем към момента, когато е изградена може изобщо да не си имал представа, какви ограничения в последствие ще ти наложи, хем аз изобщо не оборвам това, ами дали това, че ако дадени абстрактни понятия като морал, осъзнатост, интелект, ако щеш, са "лоши" ако ти ограничават избора, твърдейки, че е точно обратното, тяхната работа е да оставят пред теб само "правилния" избор.

Редактирано от flare (преглед на промените)

аз вече се прибрах у дома :)

кеф

ЧЕСТИТО!!!! :party4:

Ами според това, което разбирам, разликата между това да нямаш избор и да избереш съобразно ценностната ти система е възможността във втория случай да плюеш на нея един вид и да избереш обратното.

Ммммне... За това и редактирах поста си и махнах второто изречение, за да не те подведа, но ти междувременно си писал вече.

Да нямаш избор е да нямаш избор. А да избереш съобразно ценностната си система ще рече, че изборът вече си го направил със самата си ценностна система. Другият вариант с плюенето на нея вече не е избор, а отклонение от ценностите си.

В този смисъл - когато ценностната ти система /или осъзнатостта/ ти е на това ниво, ти вече не се нуждаеш от това, което казваш като втори вариант и той въобще не стои пред теб като избор.

, което казваш като втори вариант и той въобще не стои пред теб като избор.

т.е. към момента за който говорим нямаш избор. А както казах на Раджеп, към периода в който се е изграждала отговорната за това част от ценностната ти система, може изобщо да не си си представял, какъв избор ще ти се наложи да направиш.

Това е иррелевантно(искам такава дума в българскияааа - айде де от мен да мине - "без отношение по въпроса"). защото хем, когато я избираш, ако изобщо може да се посочи дори период за това, не го правиш изцяло съзнателно, хем към момента, когато е изградена може изобщо да не си имал представа, какви ограничения в последствие ще ти наложи, хем аз изобщо не оборвам това, ами дали това, че ако дадени абстрактни понятия като морал, осъзнатост, интелект, ако щеш, са "лоши" ако ти ограничават избора, твърдейки, че е точно обратното, тяхната работа е да оставят пред теб само "правилния" избор.

Е, нали за това растем и се развиваме и съзряваме. Поне така трябва де. :) Нещата във времето се променят и ценностите ни стават различни. Но общо взето до момента на зрелостта човек вече е оформен в този смисъл и изборите, пред които се изправя след това, не му носят чак такива сътресения.

А това, че избираме съобразно ценностите си не ни предпазва задължително от грешки, нито ни гарантира нирвана, но ни запазва почтени и невредящи на околните - поне не умишлено. /С уговорката, че зависи какви са ценностите ни... Нали се сещаш, че серийният убиец няма да има нашите проблеми./ ;)

т.е. към момента за който говорим нямаш избор. А както казах на Раджеп, към периода в който се е изграждала отговорната за това част от ценностната ти система, може изобщо да не си си представял, какъв избор ще ти се наложи да направиш.

Тц. Към момента, за който говорим, ти нямаш нужда от това като избор. То не стои пред теб като избор. Ти вече си избрал то да не бъде вариант за теб.

п.п. Оспамихме спам темата. Ааа! Ей ся ш ни изгонят. :ass::biggrin:

Тц. Към момента, за който говорим, ти нямаш нужда от това като избор. То не стои пред теб като избор. Ти вече си избрал то да не бъде вариант за теб.

Ок тука просто терминологията ни е различна. Никаква разлика не виждам между това да имаш една врата пред теб (нямаш избор) и 3 врати, на две от които пише "минирана" (това, че знаеш да четеш, ги елиминира като избор, ако не знаеше, щяха да са съвсем легитимни възможности) Четенето те лишава от избор, но изобщо не е вярно че този избор си го направил, като си се научил да четеш.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Ок тука просто терминологията ни е различна. Никаква разлика не виждам между това да имаш една врата пред теб (нямаш избор) и 3 врати, на две от които пише "минирана" (това, че знаеш да четеш, ги елиминира като избор, ако не знаеше, щяха да са съвсем легитимни възможности)

Ако имаш една врата - имаш само една врата. Нямаш избор.

Но ако имаш три врати, на две от които пише минирана - изборът ти е съобразно ценностната ти система.

Ако най-ценното е живота ти - няма да минеш. Но ако най-ценното е любимата ти и ти кажат, че зад вратата е тя - ще минеш, за да се опиташ да я спасиш, дори и с риск, че ще умреш. Сиреч - това дали във втория случай с трите врати имаш избор или не, е нещо, което зависи от твоята си ценностна система. НО... изборът дали ще минеш през вратата или не, ти си го направил още при подреждането на ценностите си, а не в момента, в който си видял вратите. 

Всичко е относително.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Значи не е иррелевантно, каквото и да означава това  :D  :D  :D  :D  :D

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.