Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За какво си мислите в момента ( сезон зима-пролет 2015 )

Featured Replies

Тази вечер ще пия за Бог да прости...

• Отговори 2k
  • Прегледи 66,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз пък си взех колата от бокса.

Олекнах със 180 лв - ремонт на алтернатор, компютърна диагностика +смяна на горивен и въздушен филтър.

Следващо влизане в бокса - след 3000 км за смяна на масло , биалетки и задни накладки :)

Штъ изядат , я !

Друг път фнимавай що хортуваш на фунгофилките из хорума [emoji14]

Пак евтино си минал. Аз олекнах 220 за нов алтернатор + работата...
  • Автор

Пак евтино си минал. Аз олекнах 220 за нов алтернатор + работата...

120 лв ми беше подмяната на електронния блок на алтернатора и едното лагерче.

Пак евтино се оттървах.

Господ да ги убие тия идиоти, дето ни задължиха да караме на фарове през цялото време.То не са крушки, акумулатори, алтернатори и прочее разходи по колите, башкъ повишения разход на гориво и замърсяването в градовете.

А катастрофите не намаляват, даже се увеличават.

наздраве :cheers:

Баси - мислех си, че е майтап и рекох просто да пробвам ......

VHl5quA.png

а то си е живата истина - чичко Гугъл се е извратил :no-no:

само като му написах искам в  и ме прати на турска баня :lock:

:D

Добро утро брей, ставайтеееееееееееееее :P

от преди час и нещо сме станали

навън вали

Бим е като мокра кокошка

аз се ошашках да е съм си изтървала едно дело та рових в графиците на окръжния да проверя - слава богу за 22-ри април е

котарака иска да се завре в гардероба и усилено драпа да отвори вратата

голяма гад е

оф и тука е мрачно, гадно, дъждовно.... ужас :(

в девет и половина ще отида да изкарам едни бързи 50 кинта - едни адвокати искат да знаят пазарната цена на един имот който ще делят клиентите им :whist:

от мен се иска да отида в апартамента, да го погледна и да им кажа цена

в девет и половина ще отида да изкарам едни бързи 50 кинта - едни адвокати искат да знаят пазарната цена на един имот който ще делят клиентите им :whist:

от мен се иска да отида в апартамента, да го погледна и да им кажа цена

баси бързооборотната си, начи

баси бързооборотната си, начи

аз ги питах искат ли да им го напиша /цената ще е друга естествено/ - казаха че не искат :whist:

Редактирано от emmi (преглед на промените)

• Автор

Инсталираха ми тъпия четец на лични карти.

Сестрите , а и аз сме в потрес.Сетрите -защото това ще доведе до допълнително чакане и натрупване на хора на опашка, защото един път ще се пише в журналите, един път -в амбулаторния лист, един път -в болничната информационна система и четвърти път - в системата на касата през електронния четец и допълнителното му обслужване като зареждане на програма, електронен подпис, цъкането по менютата и т.н.

Я ми кажете, тук сте умни хора - какво правим в следните случаи : 1.)линейка кара припаднал мъж от улицата, оказва се с инсулт.В него няма документи, няма ЕГН, няма нищо.Да седи в СПО докато някой го потърси или как да бъде приет в Неврологична клиника в рамките на "златния час" за фибринолиза, като не може да бъде регистриран ? 2.)ЛИнейка кара циганка с дете с гърч.Циганката даже не знае кога е родено детето, камо ли да му носи акт за раждане.Циганката няма пари да се върне до село, и след това да се върне в града за да донесе акта за раждане.И то ли ще седи в СПО ? 3.) Роднини карат баба със сърдечна недостатъчност в СПО.Не и носят документите.Искат да бъде настанена в болницата, а и бабата е зле определено.Едвам диша.Лекарят казва "не можем да я приемем в болницата без лична карта, връщайте се на село.Да кажем селото е на 50 км, близките започват да се карат с лекаря, а може и да го побият профилактично ? 4.)Петък срещи събита през нощта.Тумба цигани, масов бой в гетото. гетото.Полиция няма.Влачат ги близки и роднини.Дежурният в СПО назначава снимки, шие глави, превръзва ръце.Един от пребитите е с мозъчна хеморагия и счупен череп.Другия -със счупена ръка.Третият -със счупена челюст, ребра и разкъсано ухо. Лекарят казва : "Не можем да ги приемем и оперираме, защото нямате лични карти" .Какво правим в този случай ?!?! Ами пострадали при катастрофи ? Ами шокови болни без документи в тях ? Как ще ги кръвопреливаме в СПО без да бъдат хоспитализирани в Реанимация ? Ами бабите и старците, чиито деца са в Испания или другаде в чужбина ? Докарани от линейки, нуждаещи се от хоспитализация, но няма кой да им донесе документите ?! Някой може ли да ми отговори на тези простички въпроси, че ми побеля косата тия дни да мисля и да не мога да стигна до никакъв извод ?

Бесен съм, честно !

щом при Док нещата са напрегнати значи при мен няма да са

кеф :whist:

вече си имам собствени превози, не точно мои, но аз ги,стопанисвам :D

ади, ЧЕСТИТО :yanim:

колко тира имаме? :rolleyes:

...

Относно проблема на сестрите ми се вижда че е организационно-технически т.е. не виждам причина като прекараш личната карта, системата да не ти вкара информацията на всичките места едновременно.

Относно 2: тъпо е, да. Трябва спешните случаи да се приемат директно и след това касата да си търси вземанията.

• Автор

Относно проблема на сестрите ми се вижда че е организационно-технически т.е. не виждам причина като прекараш личната карта, системата да не ти вкара информацията на всичките места едновременно.

Относно 2: тъпо е, да. Трябва спешните случаи да се приемат директно и след това касата да си търси вземанията.

Не, не е "организационно -технически" - изискванията на Здравната каса са двете системи ДА НЕ са свързани за да получават последващ контрол над писаното в едната система и чекирането.

Не, не е "организационно -технически" - изискванията на Здравната каса са двете системи ДА НЕ са свързани за да получават последващ контрол над писаното в едната система и чекирането.

Ама ти спомена четири места, ако две системи трябва да са развързани, другите две могат да се вържат към една от тях - това едно и нали се попълват от едно място/човек (вадя си този извод, защото щом сестрите са в потрес, значи това им е допълнително към другите, значи те попълват и другите), т.е. каква ефективност ще има кръстосаната проверка?

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

Ама ти спомена четири места, ако две системи трябва да са развързани, другите две могат да се вържат към една от тях - това едно и нали се попълват от едно място/човек (вадя си този извод, защото щом сестрите са в потрес, значи това им е допълнително към другите, значи те попълват и другите), т.е. каква ефективност ще има кръстосаната проверка?

Никаква идея си нямам какъв е смисълът.

Виж местата :

1.)всеки пациент трябва да бъде записан в "амбулаторен журнал" ( това е по Наредба от 1968 година за медицинският документооборот ) .Там се пише на ръка трите имена, адрес, възраст, диагноза.при проверка от РЗИ, НЗОК и Медицинския одит това е първото за което проверяват.

2.)на всеки пациент трябва да бъде написан "амбулаторен лист" ( на ръка ) сестрите попълват там трите имена, ЕГН, адрес и т.н. ( това е Наредба 38, както по медицинските стандарти ) Това е второто, което проверяват и ако го няма -глоба.

3.)всеки пациент трябва задължително да бъде вкаран в компютъра в Болничната информационна система за да му се пуснат каквото и да е било изследвания и т.н.Там се въвеждат трите имена, ЕГН, адрес , диагноза и т.н. След веднъж направен запис, ако пациентът ще се хоспитализира, се генерира бланка "направление за хоспитализация", която се разпечатва и лекарят се подписва, поставя и се печат. Сестрата отваря нов прозорец и въвежда данните за прием - в коя клиника/отделение, и всички останали атрибути , изискуеми за ежедневния отчет към НЗОК ( всеки ден системата автоматично генерира XML_файл, който онлайн отива в НЗОК - в него фигурира масив по ЕГН - приети, изписани, умрели, диагнози и т.н. Това е третото, което се проверява.

4.) А сега с, новите четци на карти, за четвърти път - при стъпката след разпечтването на бланката "направление за хоспитализация", трябва да се тръкне линчата карта на пациента за да може от още едно място да отива онлайн в НЗОК ЕГН-то на пациента , че е хоспитализиран. Ако всички са с лични карти няма да има проблем, защото системата е автоматична и отнема точно 15 секунди. Обаче, ако няма карта ( дете, стар паспорт, без докумнти и т.н.) в новата , допълнителна програма се поставя отметка на прозореца "без документи" и там, ръчно, от сестрата трябва да се въвеждат трите имена, ЕГН, адрес .......

Разбираш ли сега за какво иде реч - едно и също нещо го пишем като малоумни.Това отнема време, пациентите ще се налага да висят в чакалнята, защото просто няма човек, който хем да пише, хем да прави манипулации и т.н.

И не, на първите две места НЕ МОЖЕ да бъдат компютърно генерирани.

При проверки се изисква всичкото да бъде писано на ръка и съхрянявано в отделението за 5 години след написаното.

Потънали сме в никому нежни хартии - просто си нямаш ан идея за какъв ад става дума

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

За сега са 3, пътувар за Италия :) със сирене :D

добро начало :yanim:

И не, на първите две места НЕ МОЖЕ да бъдат компютърно генерирани.

Абсолютна простотия. В кой век живеем и кому е нужно... Скъпо, бавно и неефективно. Ония като идват на проверка ми е забавно как търсят из папките... Вместо да натиснат едно копче.
  • Автор

Баси - от обяд нямам време да се обърна, камо ли даже и да пръцна !

какъвбе този петък, какво бе това опустшение - не знам, честно !

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.