Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Завишена сметка за ток

Featured Replies

Искам да задам един въпрос, как така баба ми която живее в центъра на града, телевизора работи нон-стоп, бойлера е включен постоянно, готви на ток и има един инвекторен радиатор ,а сметката й за ток на месец не превишава 25 лв?

• Отговори 81
  • Прегледи 10,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Искам да задам един въпрос, как така баба ми която живее в центъра на града, телевизора работи нон-стоп, бойлера е включен постоянно, готви на ток и има един инвекторен радиатор ,а сметката й за ток на месец не превишава 25 лв?

Повреден ѝ е електромера. Или апартаментът е вътрешен и всичките ви комшии се счупват да топлят. Или баба ти не излиза от кревата.

П.П. Да не искаш да кажеш конвекторен радиатор? Пример само да ти дам, тия неща обикновено са 2kW, само по 2 часа на ден да работи на дневна тарифа и ето ти ги 25лв. Изобщо не броим бойлера, печката, т.н.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Повреден ѝ е електромера. Или апартаментът е вътрешен и всичките ви комшии се счупват да топлят. Или баба ти не излиза от кревата.

П.П. Да не искаш да кажеш конвекторен радиатор? Пример само да ти дам, тия неща обикновено са 2kW, само по 2 часа на ден да работи на дневна тарифа и ето ти ги 25лв. Изобщо не броим бойлера, печката, т.н.

Не, напровит електромера й, работи без никакви проблеми. Не, апартамента не е вътрешен. На първия етаж е, но има в мазето "котел" , който е свързан направо с апартамента, а всяка стая си има радиатор, но вечерта вместо да слиза да слага въглища/дърва, тя включва конвекторния радиатор работи без спиране до сутринта, а цял ден телевизора работи без да бъде спиран. Не, излиза си от "кревата" , но просто целия блок който е там повече от 35 лв. ток на месец не плащат, а има няколко семейства който имат, климатици,компютри,съдомиални и т.н. Но пак повече от 35-40 лв. мах не плащат, а на останалата част от града сметките са .....

Не, напровит електромера й, работи без никакви проблеми.

Хихи, убеден съм че не се оплаква...

Не, апартамента не е вътрешен. На първия етаж е, но има в мазето "котел" , който е свързан направо с апартамента, а всяка стая си има радиатор, но вечерта вместо да слиза да слага въглища/дърва, тя включва конвекторния радиатор работи без спиране до сутринта, а цял ден телевизора работи без да бъде спиран. Не, излиза си от "кревата" , но просто целия блок който е там повече от 35 лв. ток на месец не плащат, а има няколко семейства който имат, климатици,компютри,съдомиални и т.н. Но пак повече от 35-40 лв. мах не плащат, а на останалата част от града сметките са .....

Виж, аз ти казах сметката си. Тя си е проста и няма грешка в нея. Както искаш така го брой, слагай к'вито си искаш теории на конспирацията. Това което може също да става, е да не се включва конвектора(те си имат термостат), защото котела държи топло цялата нощ. Натоплил е и стените. Особено ако е много добре изолиран блока. Ако има радиатор и при бойлера, то той ще се включва много рядко и баба ти едва ли хаби много топла вода. Телевизора не хаби кой знае какво... Преди не каза за котела - прочети си изказването - изглеждаше все едно казваш баба ми се топли само на ток и плаща 25лв, не знам какво още не си казал, а без цялата информация не мога да дам вярно обяснение...

Хихи, убеден съм че не се оплаква...

Виж, аз ти казах сметката си. Тя си е проста и няма грешка в нея. Както искаш така го брой, слагай к'вито си искаш теории на конспирацията. Това което може също да става, е да не се включва конвектора(те си имат термостат), защото котела държи топло цялата нощ. Натоплил е и стените. Особено ако е много добре изолиран блока. Ако има радиатор и при бойлера, то той ще се включва много рядко и баба ти едва ли хаби много топла вода. Телевизора не хаби кой знае какво... Преди не каза за котела - прочети си изказването изглеждаше все едно казваш баба ми се топли само на ток и плаща 25лв, не знам какво още не си казал, а без цялата информация не мога да дам вярно обяснение...

Как ще се оплаква, дори й се виждат много 25 лв. Пиша от телефон, не можах всичко да напиша ;)  Блока не е изолиран изобщо, котела не е свързан към бойлера "незнам защо" , но все пак баба ми е на 72 години, затова към 18;00 ч. се включва и радиатора, който работи до сутринта. Значи чисто и просто, цял ден работи телевизора без да спира, един голям бойлер "80 литров" + малък бойлер който е закачен над кухненската чешма , също така крушките който светят и денем, а вечерта радиатора. Но просто ми е чудно, как така в един квартал сметките им не превишават повече от 35-40 лв. А в други квартали сметките са ..... Както й да е :) Мерси за разяснението ;)

...

Нека баба ти и комшиите спрат котлите и минат само на конвектори. Ще гледаш сеир следващия месец.

Но просто ми е чудно, как така в един квартал сметките им не превишават повече от 35-40 лв.

Не ползват котли?

Нека баба ти и комшиите спрат котлите и минат само на конвектори. Ще гледаш сеир следващия месец.

Не ползват котли?

От на баба ми хода, само нейния апартамент е свързан с котел, а другите карат на дърва/ток

а другите карат на дърва/ток

Повечко на дърва ама... не, ще ме умориш... :lol6:

Така като гледам сравняваш блок дет сигурно 80% от хората са пенсионери с дървени печки и всичките се топлят по цял ден с някой дето вероятно хората са само на ток и пускат като се приберат от работа... И продължаваш да се чудиш. Направо нямам думи.

Редакция:

казвам ти, само им спри дървата и въглищата на тоя блок за един месец и глей кво става. Няма да има човек с двуцифрена сметка за ток.

Повечко на дърва ама... не, ще ме умориш... :lol6:

Така като гледам сравняваш блок дет сигурно 80% от хората са пенсионери с дървени печки и всичките се топлят по цял ден с някой дето вероятно хората са само на ток и пускат като се приберат от работа... И продължаваш да се чудиш. Направо нямам думи.

Редакция:

казвам ти, само им спри дървата и въглищата на тоя блок за един месец и глей кво става. Няма да има човек с двуцифрена сметка за ток.

Съзалявам, но малко пилнах сигурно не разбираш какво имам да ти кажа, но ще се разберем ;0

• 1 месец по-късно...

И аз имам проблем със сметка за ток. Имам бойлер, пералня, хладилник/фризер комбиниран, телевизор, лаптоп, кафеварка и Раховец, от който я се ползва котлон, я не - повече от 120лв на месец. Възмутен съм. Топля се с алтернативни горива.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

И аз имам проблем със сметка за ток. Имам бойлер, пералня, хладилник/фризер комбиниран, телевизор, лаптоп, кафеварка и Раховец, от който я се ползва котлон, я не - повече от 120лв на месец. Възмутен съм. Топля се с алтернативни горива.

аз имам бойлер телевизор микровълнова, компютър и лаптоп, готвя на газ топля се на дърва и въглища и платих 74 лв за ток, 

Нормално бе пичове :D  Бате Боко се грижи за всички нас, споко. Иначе ще дадете тези пари за алкохол, никотин и холестерол, и не само, че няма приходи за него, ами ще правите разходи и за здравеопазване :D

в другата тема за тока съм описал как чез превъртат електромерите!съвсем случайно ги хванах,след голям скантал посещения на инспектори сега направо се родих!не ми върнаха пари,но и повече не идват!който се съмнава в сметките може да отдели малко време и да се отърве!два дена след инкасаторите минава човек на чез и превърта!става много бързо!

Аз не съм на ЧЕЗ.

Сими, не си на ЧЕЗ, но си в Бг. Все в г.. на кои си :D

Сими, не си на ЧЕЗ, но си в Бг. Все в г.. на кои си :D

Това не ми решава проблема с парите за ток. Явно изводът за БГ е, че ако искаш да плащаш сметка под 50лв трябва да ходиш керлив, миризлив, мръсен и да живееш на студено. И после защо повечето кадърни хора се изнасят в чужбина, а останалите просто все още се колебаят.

Омръзна ми в България само да се дебнем кой-кого прецакал. И само да се лъжем и да живеем в параноя от измами.

два дена след инкасаторите минава човек на чез и превърта!става много бързо!

Някакво доказателство за това твърдение? Определено ще си първият в България.

И аз съм виждал контрольори на инкасаторите (които в повечето случаи са външна фирма) но са били по старомодния начин с тефтера. А и не знам начин новите електромери да се препрограмират само през IR порт. За старите межайични с вградените регулатори можеш да му измениш показанията не-повече от +/- 20-30%.

За всяко нещо правено от човек, не е нужен извънземен, за да го манипулира. Независимо колко сложно да се направи това от обикновен човек, не  запознат с технологиите. Колегата пише, че го е засякъл ментарджията как "шушне" техниката. Какво доказателство искаш? Снимка, видеоклип - нито едно от двете не се приема в съда, освен ако не е заснето от коректно разрешени от съдия и правилно използувани СРС. Искаш двама свидетели да се подпишат тук във форума ли?

Някакво доказателство за това твърдение? Определено ще си първият в България.

И аз съм виждал контрольори на инкасаторите (които в повечето случаи са външна фирма) но са били по старомодния начин с тефтера. А и не знам начин новите електромери да се препрограмират само през IR порт. За старите межайични с вградените регулатори можеш да му измениш показанията не-повече от +/- 20-30%.

За да бъдем по-полезни едни на други, предлагам всеки да напише каква му е сметката за ток и какви електрически уреди ползва. За уточнение може да включи който желае и колко члена има в домакинството. Така всеки ще може да направи паралел и да сравни с други хора сметката си за електрическа енергия и дали не е значително по-висока от други хора със сходни уреди.

Лично на мен сметката ми се вижда висока и имам намерение да си инсталирам контролен електромер.

Не може с нормалното къпане, пране и тук-таме готвене, едната сметка за електрическа енергия да представлява 1/3 от средната работа заплата. И примерно аз имам консумация, която доближава 1MWh, което нещо ми се вижда много.

Лично на мен сметката ми се вижда висока и имам намерение да си инсталирам контролен електромер.

Ами това е начинът.

Аз не разбрах кой какво е засякъл. Че след като е преминал някъкъ, който оглежда показанията на електромера същият е показал +1000KWh или е почнал да отчита +50%?

Аз ти казвам че механичен електромер без отваряне на капака няма как да стане. И без смяна на черячна предавка може да "се коригира" не-повече от +/- 20-30%.

За да се "пипа" в електронния трябва да се свали и капака, а там има и държавна пломба. Само през пора не става.

Досега никой дори не е казал че електромерите са "сверявани", дори и оная година с големите сметки и масово недоволство. Нали при примерно 10000 заети по електромерите един да беше написал, целият интернет щеше да гърми. Това трябва да е най-тайната конспирация в световен мащаб. Толкова народ да знае и никой да не изпее.

Какво е видял не е казал, също не е казал и какъв е типа на електромера. Написах че аз лично съм видял контрольори, които пишат на тефтери показания за да проверят работата на отчетниците. И са от ЕРП, а не от външна фирма като тях. Видял съм им служебните карти.

Ами това е начинът.

Това е начинът само за мен. ЕРП не ги признава, освен ако то не ги е поставило.

Аз не разбрах кой какво е засякъл. Че след като е преминал някъкъ, който оглежда показанията на електромера същият е показал +1000KWh или е почнал да отчита +50%?

До момента не съм правил подробни засичания и прегледи на електромера, защото трябва постоянно да съм на ГРТ на ЕРП, което не е при мен. Казвам, че с изброените по-горе от мен уреди консумацията наближава 1MWh, което ми се вижда много за къпане от 1-2 пъти на ден на ден, в някои случаи 0 пъти като те няма, един телевизор, един комбиниран хладилник/фризер, пране на няколко дни и един котлон. А, да - и чинии се мият.

Това е начинът само за мен. ЕРП не ги признава, освен ако то не ги е поставило.

Все от някъде трябва да почнеш. Ако кажеш "сметката ми се струва много висока" е едно - голи обвинения. Съвсем друго е да кажеш "ей на - премерих и има 20% разминавка". Да, само по себе си няма стойност пред ЕРП-то, но е достатъчно за теб да докажеш, че подозренията ти са верни. Щото може да се окаже и че проблемът е някъде другаде, не в "бутнат" електромер от Енергото...

Така де, нали се оплаквате тука във форума, е както каза Филипов и аз преди това, със съвсем други очи ще ти четем поста ако пишеш достатъчно обосновано твърдение. Щото "вижда ми се" не е обосновка.

Премери, пиши несъответсвието и така. Ако има такова, значи си прав, не мисля че ще излъжеш директно :P. Иначе само конспирации, а баш това наистина лесно може да докажеш.

Сложи си контролен и ако има значителна разлика може да се коментира. Иначе беднотията е всеобща и на всеки му е много. По принцип електромерите се сменят периодично за метрологична проверка.

Премери, пиши несъответсвието и така. Ако има такова, значи си прав, не мисля че ще излъжеш директно :P. Иначе само конспирации, а баш това наистина лесно може да докажеш.

Няма с какво да премеря, чакам удобен момент да купя електромер на DIN шина, който да мога да инсталирам. Консумацията в този контекст ще я коментирам така "Дори и всичко да е коректно, сумите са смазващо големи за средностатистически българин". Освен да не се къпем, перем и готвим, та сметката да е "малка". И тогава на Чърчил презрителните думи за Българите и това как сме си честитили банята ще се окажат верни. НЕК продава тока на ЕРП 2 пъти по-евтино, отколкото ЕРП продава на нас. Близо 45% от сумата не е консумирана енергия, а таксички от всякакъв род.

Сложи си контролен и ако има значителна разлика може да се коментира. Иначе беднотията е всеобща и на всеки му е много. По принцип електромерите се сменят периодично за метрологична проверка.

Така както съм го описал, на опитен човек като теб консумация от 700kWh и нагоре как се вижда? И да много ми се вижда. Въпросът е принципен - да гладуваме или да стоим керливи и на тъмно? Егати и избора имаме.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.