Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Завишена сметка за ток

Featured Replies

Само че в твоята теория за конспирацията трябва да влизат в заговора и производителите на електромери и контролните органи и т.н. Не че не е възможно но стават твърде много хора дето знаят за това, все от някъде щеше да изтече инфо. А и ти също не предоставяш доказателства, освен някаква графика на напреженията, която не показва нищо, ако нямаш и графика на консумацията съпоставена към нея и то ако са вързани само активни консуматори за постоянно през целия период на експеримента.

П.П. Аз също имам UPS дето мери и стандартно напрежението ми е над 230V, не под 220...

отиди в магазина да си купиш електромер и проследи стъпките на озаконяването до монтаж с пломби

първо няма от къде да го купиш защото не се продават

няма кой да ти го узакони

и съответно няма да ти го монтират

както казах ако някой е с нужните познания и техника мога да му дам електромер директно излезнал от завода 

да си го сравни с това което му е дал Енергото

в едно софииско село напрежението варира около 240-245 волта 

всички там знаят че крушка не се пуска от 9 до 10 сутринта защото гори от раз

• Отговори 81
  • Прегледи 10,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

първо няма от къде да го купиш защото не се продават

Продават се свободно електромери. Проблемът е, че ЕРП имат по-особени критерии за уреди за търговско измерване, т.е едва ли ще дадат да използваш и сложиш такъв, какъвто сам си закупил.
  • 3 седмици по-късно...

Проверете си фактурата за ток. Оказва се, че много от вас може да са само на 1 тарифа.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Само ще ти кажа, че електромерите не ги проверяват в метрологията, а в лабораториите на съответният доставчик. Няма независим орган, както всъщност би било редно. А напрежение над 230V не е полезно за простите уреди с нагреватели без особено управление, например. Или лампи тип нажежаема жица.

Още ли дъвчете тая тема? Хайде малко справки с какво се занимава ДАМТН (Дърдавна агенция за метрология и технически надзор).

От 2004г. с решение на ДКЕР е прието Uн=230V +- 10%

Чл. 17. (1) Номиналните напрежения на електроразпределителната

мрежа са в съответствие със стандарт БДС IEC 60038:

1. за мрежа ниско напрежение - 230/400 V;

2. за мрежа средно напрежение - 6,3; 10,5 и 21 kV.

http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/rule_el_16.pdf

http://dker.bg/files/DOWNLOAD/indic_1.pdf

Колкото до тарифите - при мен фирмената е на една тарифа. А за битовите трябва да е външен часовник и да е спрял. Може да е блокирал и само на нощна. При мен всеки електромер си е със собствен часовник и сам си превключва. И отразява зимно / лятно време без пренастройка, както компютъра.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Още ли дъвчете тая тема? Хайде малко справки с какво се занимава ДАМТН (Дърдавна агенция за метрология и технически надзор).

От 2004г. с решение на ДКЕР е прието Uн=230V +- 10%

http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/rule_el_16.pdf

http://dker.bg/files/DOWNLOAD/indic_1.pdf

Колкото до тарифите - при мен фирмената е на една тарифа. А за битовите трябва да е външен часовник и да е спрял. Може да е блокирал и само на нощна. При мен всеки електромер си е със собствен часовник и сам си превключва. И отразява зимно / лятно време без пренастройка, както компютъра.

Радвайте се, че имате подходящо напрежение! В близост до „Златни пясъци“, напрежението беше около 160V. Много жители на района, си купиха трансформатори, за да не си купуват нови електро уреди. Плащаш 220–250, а получаваш 1 чеп.

От известно време тормозят и моите родители с по-високи сметки за ток, защото са научили че карам камион и се чудя как да оправя електромера. Един колега беше споменал за някакъв човек който намаля сметките ама не ми се занимава с такива глупости. Колко струват едни слънчеви панели с 2-3 акумулатора и дали си избиват парите за 5-6 години, поне да плащат на мен тока?

От известно време тормозят и моите родители с по-високи сметки за ток, защото са научили че карам камион и се чудя как да оправя електромера. Един колега беше споменал за някакъв човек който намаля сметките ама не ми се занимава с такива глупости. Колко струват едни слънчеви панели с 2-3 акумулатора и дали си избиват парите за 5-6 години, поне да плащат на мен тока?

Техническата част е лесна...и да - избиват си парите, стига да са вложени за разумна техника...Фотоволтаични панели с горивна клетка за в момента е най-изгодното такова решение....

Бичът обаче не е в това - юридически да достигнеш до въпросните зелени квоти е абсолютен мазохизъм и е невъзможен за нормален човек (или поне без да се прекрачи закона под формата на подкуп или друг тип "замяна"). Просто толкова ходене напред-назад и разправии не ти трябват на главата...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.