Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Завишена сметка за ток

Featured Replies

Консумацията в този контекст ще я коментирам така "Дори и всичко да е коректно, сумите са смазващо големи за средностатистически българин".

Е, извинявай. Не може да очакваш някой да ти приема аргументацията сериозно, ако така сменяш позицията си. Това са тотално различни неща. Сега енергото лъжат ли те или само ти продават тока скъпо. Първото е доста сериозно обвинение, докато второто е просто състояние на нещата. Все едно да кажа "Симтек лъже здраво във форума" и после "Е ,добре де, не лъже, ама това дето казва не ми харесва". Щото темата е за "завишена сметка" а не високи цени на тока. Бторото изобщо не желая да го коментирам, не че има и някаква полза от коментар.
  • Отговори 81
  • Прегледи 10,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Е, извинявай. Не може да очакваш някой да ти приема аргументацията сериозно, ако така сменяш позицията си.

Не си сменям тезата. И да лъжат, и да не лъжат - пак лъжат. Това се получава. И да не те лъжат с количеството, лъжат те с цената. И в крайна сметка може ли човек да живее нормално?

Аз не разбрах кой какво е засякъл. 

При мен всичко е електронно, електромера ми е като космически кораб.

Момчето (инкасатора) което ги засича ми е приятел питал съм го кое показание какво е не може да ми обясни. Неговата работа са състои в това да закачи едно устройство към таблото и показанията се свалят автоматично. 

За да бъдем по-полезни едни на други, предлагам всеки да напише каква му е сметката за ток и какви електрически уреди ползва. 

три поредни сметки плащам по около150лв. +- 10лв.  EVN

Диодно осветление общо в целия апартамент е около 100-150 вата.

Стандартен 80 литров бойлер с добавен от мен таймер работи по един час на ден.

10 литров бойлер в кухнята не е проточен, но ако не точиш вода не се включва нагревателя, преди години струваше една доста солидна сума.

Климатик според производителя гори 0,8 кв работи само вечер по около 5-6 часа.

Два стенни конвектора по-малкия е с максимална мощност 600W големия 1000W в спалните са и съм ги нагласил на 18 градуса Целзий, работят не повече от 10 часа за денонощие.

Всеки ден си пека хляб, 800W e хлебопекарната.

Хладилник с фризер, пералня 

Фурна  и керамичен плот. Котлоните имат сензор и като достигнат оптимална температура сами си намалят мощността или дори напълно изключват.

Аспиратор, микровълнова, прахусмукачка и разни други кухненски дреболии които се ползват рядко, два ЛСД телевизора.

Ел. уредите са купувани през последните 5-6 години и всички са енерго спестяващи с много Ата и  плюсове.

Домакинството е от двама човека, перем по 2 пъти на седмица, готвим през ден.

Компютър и лаптоп, но от 2-3 месеца имам таблет и почти не ги ползвам.

Май изредих всичко.

Интересно е че предните зими се отоплявахме на твърдо гориво и сметката пак беше около 100лв.

Ел. уредите са купувани през последните 5-6 години и всички са енерго спестяващи с много Ата и  плюсове.

Това не е фактор. Един нагревател гори точно колкото и топли, не повече, не по-малко. Т.е всички уреди с нагреватели консумацията на нагревателя не може да се намали. Освен тук-таме с допълнителна изолация, за да може да се намалят загубите когато не се ползва. Та няма нагревател А, АА, ААА+++ и колкото и да е А-та или плюсове.

Имам по-малко от половината уреди, които имаш ти. Само дето осветлението ми не е диодно. И не съм пускал електрическа отоплителна печка практически. При теб бичат климатици, конвектори и плащаш колкото мен.

Това не е фактор. Един нагревател гори точно колкото и топли, не повече, не по-малко. Т.е всички уреди с нагреватели консумацията на нагревателя не може да се намали. Освен тук-таме с допълнителна изолация, за да може да се намалят загубите когато не се ползва. Та няма нагревател А, АА, ААА+++ и колкото и да е А-та или плюсове.

Имам по-малко от половината уреди, които имаш ти. Само дето осветлението ми не е диодно. И не съм пускал електрическа отоплителна печка практически. При теб бичат климатици, конвектори и плащаш колкото мен.

Имам изолация и горе долу хубава дограма. 

Имам изолация и горе долу хубава дограма.

Аз пък въобще не се топля на ток и едни 10х1500 + 6х800 + 1.5х800+аспиратор по-малко би трябвало да плащам. Само тия уреди ти правят по над 20kWh на ден. Тук сигурно изолацията и изложението играят роля, иначе плътна работа на тия уреди само те правят 600kWh.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Имам бойлер 2 кВ койт осе пуска само на нощна енергия и рядко през дея като свърши водата. Телевизор 70 в. Микровълнова, която рядко ползвам, компютър лаптоп, радио будилник и платих над 400 кв 74 лв ток. На първия етаж нашите се топлят на климатик имат хладилник пералня готвят на ток и имат 47 лв. готвя на газ и се топля на въглища.

Някакво доказателство за това твърдение? Определено ще си първият в България.

И аз съм виждал контрольори на инкасаторите (които в повечето случаи са външна фирма) но са били по старомодния начин с тефтера. А и не знам начин новите електромери да се препрограмират само през IR порт. За старите межайични с вградените регулатори можеш да му измениш показанията не-повече от +/- 20-30%.

започна се от една голяма сметка за ток и като я сравних с елктромера разликата беше огромна и си помислих,че в следващите месеци ще я приспаднат,но понеже се отоплявам на ток ми стана колко харча за 24 часа общо!започнах да си записвам всяка сутрин показанията и това продължи около седмица!една сутрин след като ги записах слезнах да си припаля колата и до мене спря една кола на чез,човека си имаше и закачена визитка,първо влезе в другите 2 входа и след това в нашия!след няколко минути се прибрах и аз,като слязох от асансъора,той беше на моя етаж и слезе пеша!като погледнах електромера и записаното разликата беше 600 киловата!слезнах по него но -късно!!!след това имаше малко екшъни с други инспектори,които ми пращаха!искаха да подпиша деклация че лъжа,да ме набутат с още 50 лв. за проверка и повече никой не ми върти показанията!инкасаторите не лъжат,тоя минава 2 дни след тях!аз съм в тристаен апартамент,с 3 маслени радиатора и всичко друго необходимо!сега лятото плащам по 12-15 лв.а зимата например последната бележка ми е за около 80 лв.с увеличението!след това направихме с един приятел засада на неговия електромер но отнякъде дойде полиция и не можахме да му вземеме уреда!

Аз пък въобще не се топля на ток и едни 10х1500 + 6х800 + 1.5х800+аспиратор по-малко би трябвало да плащам. Само тия уреди ти правят по над 20kWh на ден. Тук сигурно изолацията и изложението играят роля, иначе плътна работа на тия уреди само те правят 600kWh.

До 800kWh стигам на месец. Това е новата ми сметка.

035113914.jpg?r=0

Спалните са северни пред едната има остъклена тераса. Бившия хол сега кухня с всекидневна е южен.

Без изолация преди години на северната тераса редовно всичко замръзваше, сега с пет сантиметра стиропор отвътре и сменена дограма дори и в най големите студове температурите са положителни, там държим доста цветя и три поредни зими няма никакви жертви.

Целия апартамент е с двойна ПВЦ дограма и всички външни стени и тавани са с гипсокартон и вата. Ремонта го правих поетапно отне ми около 2 години но изолацията се отрази на сметките положително. Приди да изолирам съм стигал до 1200 kWh месечно като в студените и почивните дни се топлех на твърдо гориво. 

Ако имаш наличен UPS който може да следи напрежението

може да си удариш една графика да видиш как напрежението спада до 210 че и по малко волта

п.с.

сега да не се изстреля някой да почне да разяснява как били електронни и волтажа не играе роля

бичи електромера на 1,1-1,4 отгоре

post-14847-0-92821700-1427392500_thumb.p

преди UPS-a има стабилизатор че в моя случай пада под 196 волта на моменти

и се разрежда батерията но става ясно за какво иде реч

Редактирано от saentist (преглед на промените)

Пак ще мине. Чакайте с винкела зад вратата. Документирай всеки ден. показанията, особено около датата за отчитане. Искай служебна карта.

Едни оръфляци така ги разбрах. Спрели тока, UPS ми пищи. Таблото ми е във входа, те си ровят по него. Питам ги - мълчат като партизанин на разпит. На третия път казаха че са "от енергото" Служебна карта не щяха да покажат.Заключих ги във входа и вземах едно желязо от гаража. Обясних им че са крадци и ще ядат желязото. Та ми обясниха че са външна фирма и сменят електромерите за периодична проверка. Та така.

А по темата - имате ли съмнения - слагате контролен електромер. Може да ползвате и стария, който са върнали когато ЕРП сложиха техни. Елементарно е, няма и час работа.

Без значение от вида на електромера, отклонение 20% от напррежението не влияе на метрологичната му точност. Това поне мога да ти го гарамнтирам.

Моята последна консумация 250KWh дневна и 200 KWh нощна. 75 лв. Последните три месеца приблизително толкова, предишните 50 - 60 лв. Парно +бойлер.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

засечи си го няколко дена и ще видиш колко най много можеш да изхарчиш на ден при мен в най студените дни повече от 15 киловата не съм харчил като го умножиш по 30 и ако има фрапираща разлика-въртят!не ти трябва контролен!

Без значение от вида на електромера, отклонение 20% от напррежението не влияе на метрологичната му точност. Това поне мога да ти го гарамнтирам.

Лежи ти на това ухо че не се влияе от идващия волтаж

ако толкова се имаш за разбиращ по темата да ти пратя един фабричен електромер

неползван и непломбиран да си направиш сравнеие и тогава да се отречеш от думите си

Електромерите са ватметри. Мощността е ток по напрежение. При по-ниско напрежение мощността пада. Ако не ми вярваш, вземи една крушка 100W, 230V. Пусни я на 230V и я виж как свети. След това я пусни на 115V и я виж как свети. На 115V ще свети видимо по-слабо.

Електромерите са ватметри. Мощността е ток по напрежение. При по-ниско напрежение мощността пада. Ако не ми вярваш, вземи една крушка 100W, 230V. Пусни я на 230V и я виж как свети. След това я пусни на 115V и я виж как свети. На 115V ще свети видимо по-слабо.

А усети ли се че току що описа действието на старите електромери?

Младеж, престани да ръсиш глупости. Твърдя че при промяма ма входа с 20% електромерът просължава да измерва с предвидения върху него клас на точност. И няма мначин при намаление с 10% както твърдиш да

бичи електромера на 1,1-1,4 отгоре

Все пак съм инженер и съм завършил точно това.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Когато следя напреженията, паднат ли прогресивно под 220 сметката излита

пък как става тая магия не е ясно

в електромера има 2 чипа един са електромера и един за екрана

+ 3 интерфейса за управление  IR, TTL и един през куплонзите за кабелите

Ако това е извод от данни само за компютъра, ти убеден ли си че КПД-то на UPS-а, особено на регулатора на напрежението не зависи от неговата стойност?

Между другото, и от енергото ще ви пращат статистика, ако имате правилния електромер:

http://www.mediapool.bg/veche-shte-znaem-konsumatsiyata-si-na-tok-i-po-chasove-news232211.html

Че то статистика отдавна има на сайта за последните 3 години.

Пак ти казвам престани да ръсиш глупости. При импулсно захранване консумацията на устройството остава постоянна. А на нагревателен уред няма как да се повишава консумацията при понижаване на напрежението. Справки закон на Ом и т.н., май се учеше 6-7 клас по физика.

Че то статистика отдавна има на сайта за последните 3 години.

Персонална почасова ли? Това не го знаех. Трябва да си проверя моята...

Пак ти казвам престани да ръсиш глупости. При импулсно захранване консумацията на устройството остава постоянна. А на нагревателен уред няма как да се повишава консумацията при понижаване на напрежението. Справки закон на Ом и т.н., май се учеше 6-7 клас по физика.

Според мен saentist иска да каже, че електромера отчита (нарочно) погрешно при по-ниско напрежение, а не че се променя консумацията на уредите.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Много искам като в другите страни(някои по на запад) - когато параметрите на мрежовото захранване не са в официално обявеният стандарт/норма, електромерът да спира да върти.

Да не говорим, че в страни като Великобритания, можеш да си избереш доставчик на електричество. Тук не можеш. Честно казано, в подобен случай бих желал да се премахнат ЕРП и Електроразпределение да стане отново държавно, евентуално с някакво частно включване.

Според мен saentist иска да каже, че електромера отчита (нарочно) погрешно при по-ниско напрежение, а не че се променя консумацията на уредите.

Поне един се сети за какво иде реч

не е проблема в уредите след електромера проблема е "в" електромера

електромера няма шайби и механика 

води се от софтуера който му е налят който не е "Open Source"

забравяте в тоя случай раздел физика и навлизате в раздел "варираща" математика

междy другото как мислите с подобни електромери в италия има 4 тарифи

дневна, нощна, уикенд и празници

отговора засечка за консумация по час от електромера в паметта му

и накрая на месеца се налага на шаблон

Редактирано от saentist (преглед на промените)

...

Само че в твоята теория за конспирацията трябва да влизат в заговора и производителите на електромери и контролните органи и т.н. Не че не е възможно но стават твърде много хора дето знаят за това, все от някъде щеше да изтече инфо. А и ти също не предоставяш доказателства, освен някаква графика на напреженията, която не показва нищо, ако нямаш и графика на консумацията съпоставена към нея и то ако са вързани само активни консуматори за постоянно през целия период на експеримента.

П.П. Аз също имам UPS дето мери и стандартно напрежението ми е над 230V, не под 220...

Редактирано от flare (преглед на промените)

Само че в твоята теория за конспирацията трябва да влизат в заговора и производителите на електромери и контролните органи и т.н. Не че не е възможно но стават твърде много хора дето знаят за това, все от някъде щеше да изтече инфо...

Само ще ти кажа, че електромерите не ги проверяват в метрологията, а в лабораториите на съответният доставчик. Няма независим орган, както всъщност би било редно. А напрежение над 230V не е полезно за простите уреди с нагреватели без особено управление, например. Или лампи тип нажежаема жица.

Общо взето, искам или независим контрол или ЕРП-тата да ги изгоним и Електроразпределение да стане пак държавно. Разбираш ли, че в момента 3 на брой монополисти правят каквото си искат и изнасят нашите пари за чужбина. Където са им централите. Нито една от трите компании не е българска.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.