Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Завишена сметка за ток

Featured Replies

НЕ знам какво става напоследък, но в последните няколко месеца плащам над 100лв ток, 105,120,115лв там някъде при положение, че преди, дори при повече потребление съм плащал 50-60-70 80лв максимум и то лятото ако ползвам климатик, живея в къща, отоплявам се на дърва, не ползвам климатик-само лятото за 2-3 часа да се разхлади, готвим на газ изцяло, нямаме електрическа печка а газова, уредите, които ползваме са пералня почти всеки ден, бойлер, почти всеки ден, фризер, хладилник, компютър/5-6 часа на ден/, ТВ/3-4часа на ден/ и това е, отоплението е на дърва и готвенето на газ? До сега винаги сметката е била от 50 до 70-80лв най-много, сега 110,120лв защо? При положение, че преди дори не готвихме на газ, а сега по-малко ползваме, повече плащаме, преди хладилника, пералнята и тнт бяха стари, сега всички са нови уж енергоспестяващи клас A++ но ефекта е плащане на повече ток-На какво може да се дължи това? Манипулиране на електромера? Увеличението на тока възможно ли е да е толкова драстично, имам познати постоянно се отопляват на ток и всичко им е на ток и плащат по-малко? Става дума за Енерго-Про...и по интересното е, че почти целият Декември нямаше никого в нас и работеше само фризера и хладилника, всичко друго беше спряно и пак 120лв? Защо? Някой да ми разясни-писна ми някои да си ползват тока безплатно и да се правят на ударени, а други да плащат по 100,200,300,500лв за ток, за моята скромна заплата 100лв ток не ме устройва! Какво мога да направя по въпроса-За някого може 40-50лв разлика в сметката да са нищо, но за мен са много

• Отговори 81
  • Прегледи 10,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Нали трябва за празниците, да си избият премийте които са дали.... Ние този месец платихме 187 лв. При положение, че повече от 60-80 лв. сме нямали, но този месец ни ....

Живееш в къща и не ползваш ток за много неща - значи лесно - засечи си:

1. Отговаря ли каквото пише в фактурата с електромера?

2. Провери За 24ч. колко енергия изразходваш, като избереш ден със средна употреба на уредите. Умножи по 30 и сравни с фактурата си. Ако има голяма разлика, го прави за една седмица всеки ден, да видиш дали няма да изкочи заек отнякъде. Ако няма разлика, малко математика да видиш дали излиза мощността на уредите.

Не е толкова сложно...

Нали трябва за празниците, да си избият премийте които са дали.... Ние този месец платихме 187 лв. При положение, че повече от 60-80 лв. сме нямали, но този месец ни ....

и аз толкова платих 180 лв две сметки при положение че се намирам в офис . В апартамента беше по ниска сметката доста странно а ?

и аз толкова платих 180 лв две сметки при положение че се намирам в офис . В апартамента беше по ниска сметката доста странно а ?

187,41 лв. е само за апартамента в които живеят родителите ми, а за вилата където живея аз, все още не е излезнала сметката, но при мен най-вероятно ще бъде двойно по 187 лв. Но какво да се прави :)

Сметката е надписана 100%. Лошото е че не можеш да докажеш нищо дори и да се оплачеш. Те го знаят и се възползват от това.  Вкъщи (4 човека) за декември месец имахме надписано около 20 лева. Сигурен съм защото за два празника няка как да се натрупа 20 лева за два-три пуснаия на готварската печка. Всчкаква друга консумация си беше същата като за предните два месеца.

Сметката е надписана 100%. Лошото е че не можеш да докажеш нищо дори и да се оплачеш. Те го знаят и се възползват от това.  Вкъщи (4 човека) за декември месец имахме надписано около 20 лева. Сигурен съм защото за два празника няка как да се натрупа 20 лева за два-три пуснаия на готварската печка. Всчкаква друга консумация си беше същата като за предните два месеца.

Кой ви ги е дали тия дипломи за средно в електро като ви минават по най елементарния начин.

Надписана сметка на електромер на 100% !!! Ти нямаш ли му записани показанията ? Не си ли учил математика да си сметнеш навъртените киловати от показанията на електромера и да си сметнеш фактурата.

Ами ако не е надписана и комшията ти се е закачил към теб ?

Надписана сметка на електромер на 100% !!!

И аз това се чудя мамка му (с извинение). Надписване при електромер може да се хване адски лесно ако си го поставиш за цел.

Как точно ще ти го надпишат:

а) Могат да манипулират показанията на всеки електромер... Т.е. идва инкасаторката, връзва нещо към електромера и хоп +200kWh - записваш си показанията всеки ден.

б) Също като горното, ама просто отчита 1.2 kWh за всеки 1. - Спираш всичко и гледаш дали отчита, после пускаш печката и за 10мин броиш пулсовете.

в) електромера си отчита ок, ама тия пишат каквото си искат. - сравняваш си фактурата.

Всяко едно от 3те може толкова лесно да се излови и докаже, че чак ми е странно, как така всички говорят че имали нереални сметки, но никъде не съм видял едно разумно обяснение, как точно са го излъгали.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Надписване при електромер може да се хване адски лесно ако си го поставиш за цел.

Явно някой потребители си мислят че те електромерите са само за енергото и обикновения потребител няма право да си води отчет от там а само да се съмнява.

Всички имаме мобилни телефони и щом има такива съмения по 5-6 снимки месечно на електромера няма да са излишни и после лесно се смята какво е надписано или изконсумирано.

А не тук да гадаем във формуна защо е такава сметката.

Преди 2 години реших да си възстановя стара партида на електромер в имот, където не се живее от около 30 години. За целта написах писмо на ЧЕЗ и след няколко месеца целта бе постигната.

Къщата е стара с имот в която няма никаква инсталация и табло. ЧЕЗ поставиха от вън на електрическия стълб табло и прекараха кабел само до стрехата и толкоз до днешно време!

Проблема се появи на 17 февруари 2015 г., преди 2 дена инкасатора съобщил на съседа, че потреблението ми е над 1000 KW.

След направена от мен проверка и сметка, констатирах:

T1           167.77 KW

T2           17448.30 KW

Преди две седмици сътрудници на ЧЕЗ направили проверка на въпросното табло в което има общо 3 електромера и при зададеният им въпрос от съседа „Повреда ли има”, те отговорили, че това си е тяхна работа и правят проверка.

Общата консумация, която аз сметнах е 17616 KW, за две седмици от както са ръчкали служителите на ЧЕЗ, сметката ми е 3612,29 лв., а тока се получава 50 АМПЕРА, че в момента консумирам!

Заключенията са Ваши а проблемите мои!

Подадох жалба, че кабели няма за да ползвам електричество и никога не съм плащал ток за този електромер от както е монтиран.

Редактирано от vachko64 (преглед на промените)

Гледайте във фактурата и периода за който е отчетена енергията, защото примерно при мен отчитат електромера на 12 число (плюс минус 1-2 дни) и се плаща до 10 число на следващия месец. Получава се така, че за периода от 12 януари до 12 февруари (т.е. 19 дни от януари и 12 дни от февруари), а сметката ми се води за м.февруари.

Аз вече 16 г си засичам електромера всеки месец около датата на отчета. Направил съм си таблица на Excel, в която вкарвам показанията и автоматически ми изкарва сметката. За тези 16 години само 3 пъти е имало фрапираща разлика м/у засеченото и фактурата - единия път ми бяха надписали 100квтч (предполагам че електромера точно е превъртал стотиците), втория - явно инкасатора грешно е записал показанието, а третия - часовника се беше повредил и не се отчиташе нощна енергия. В първите двата случая, без да се обаждам на никого, в следващия месец грешката се оправяше с  отчетена по малко енергия във фактурата, а в третия се обадих, смениха часовника и ми корегираха сметката със средния процент нощна енергия през предните месеци.

Колегите са прави, ако се съмняваш може много лесно да провериш вярно ли ти отчита електромера и няколко месеца да си засечеш консумацията за отчетния период.

Редактирано от Евгени (преглед на промените)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4607755 < Плащаме европейски цени за ток

То всички цени са европейски или близки до европейските,но заплатите са ни мизерни. Даже има и стоки, които са и по-евтини отколкото тук.

Гледайте във фактурата и периода за който е отчетена енергията, защото примерно при мен отчитат електромера на 12 число (плюс минус 1-2 дни) и се плаща до 10 число на следващия месец. Получава се така, че за периода от 12 януари до 12 февруари (т.е. 19 дни от януари и 12 дни от февруари), а сметката ми се води за м.февруари.

Аз вече 16 г си засичам електромера всеки месец около датата на отчета. Направил съм си таблица на Excel, в която вкарвам показанията и автоматически ми изкарва сметката. За тези 16 години само 3 пъти е имало фрапираща разлика м/у засеченото и фактурата - единия път ми бяха надписали 100квтч (предполагам че електромера точно е превъртал стотиците), втория - явно инкасатора грешно е записал показанието, а третия - часовника се беше повредил и не се отчиташе нощна енергия. В първите двата случая, без да се обаждам на никого, в следващия месец грешката се оправяше с  отчетена по малко енергия във фактурата, а в третия се обадих, смениха часовника и ми корегираха сметката със средния процент нощна енергия през предните месеци.

Колегите са прави, ако се съмняваш може много лесно да провериш вярно ли ти отчита електромера и няколко месеца да си засечеш консумацията за отчетния период.

Днес дойде човек от ЧЕЗ на адреса и всичко приключи благоприятно за мен!

Да поясня отново за електромера ми: Преди две години е монтиран с цел възстановяване на партида, не консумирам нищо защото в имота няма никакви кабели и инсталация, след електромера има само кабел закачен на стрехата на къщата и край!

Показанията не съм ги отчел правилно. Запетайката, която посочих се оказа маркер, че работи на дневно отчитане, показанието е цяло число или казано по точно:

T1           16 777 KW

T2           1 744 830 KW

Това прави общо 1 761607 KW за няколко дена е направило около два милиона киловата.

Служителя от ЧЕЗ ми смени електромера с нов и каза, че се е скапал софтуера.

НЯМА ДА ПЛАЩАМ НИЩО! Всичко е ОК! Повредил се е електромера, видя, че няма никъде кабели към имота и приключи!

За сега всичко мина добре, какво да кажат другите дето имат консуматори!

Редактирано от vachko64 (преглед на промените)

Явно някой потребители си мислят че те електромерите са само за енергото и обикновения потребител няма право да си води отчет от там а само да се съмнява.

Всички имаме мобилни телефони и щом има такива съмения по 5-6 снимки месечно на електромера няма да са излишни и после лесно се смята какво е надписано или изконсумирано.

А не тук да гадаем във формуна защо е такава сметката.

Маниак не си напълно прав. Баща ми миналата година, засече електромера 4 месеца водише записки, всичко след това ходи при тези от EVN , да им покаже доказателствата и да направят ново засичане "каквото е там" , от там му отговориха, че не бил видял добре цифрите. Бащата започна да спори, започна да се кара и накрая, тези от EVN викнаха полиция, задържаха татко и след това го изкараха него виновен. Така, че срещу тези мушеници, трябва да имаш много пари, че да можеш да ги пребориш.

Маниак не си напълно прав. Баща ми миналата година, засече електромера 4 месеца водише записки, всичко след това ходи при тези от EVN , да им покаже доказателствата и да направят ново засичане "каквото е там" , от там му отговориха, че не бил видял добре цифрите. Бащата започна да спори, започна да се кара и накрая, тези от EVN викнаха полиция, задържаха татко и след това го изкараха него виновен. Така, че срещу тези мушеници, трябва да имаш много пари, че да можеш да ги пребориш.

Аз май за снимки говорих не за това дали някой добре е видял или не видял.

Един път ще те изкарат виновен ама втори път няма да посмеят пак да влизат в подобни дискусии като те видят че си добре подготвен.

Ама то е елементарно ве. Имаш електромер на фактурата ти пише показанията му няма как след месец да ти вземат повече а електромера да не ги е отчел. Водиш ги до електромера и да гледат къде са тия киловати дето искат да ти ги таксуват !

Един път ще те изкарат виновен ама втори път няма да посмеят пак да влизат в подобни дискусии като те видят че си добре подготвен.

Ама то е елементарно ве. Имаш електромер на фактурата ти пише показанията му няма как след месец да ти вземат повече а електромера да не ги е отчел. Водиш ги до електромера и да гледат къде са тия киловати дето искат да ти ги таксуват !

За снимките не съм казал нищо, но да ги запишеш на едно листче, няма как да те вземат на сериозно. Тогава татко ги водише на компютъра, но не го взеха на сериозно. Само дето го задържаха за 1 час .... Докато държавата ни е такава, ще ни правят на идиоти колкото си искат.

Снимките не са доказателство в съда. Даже и някои направени със СРС-та, освен ако няма поне един свидетел полицай, който да се подпише под тях. П.П. В случая с колегата някой комшия за свидетел, щото все пак той не борави със СРС-та :D

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Аз май за снимки говорих....

Електромерите са изнесени извън имота в табла собственост на енергото,често тези табла са не досъпни. Електромера е електронен дисплея му се вижда през мътно плексигласово прозорче 10х10см.

При мен целогодишно консумацията е еднаква ел.уредите не харчат повече ток щото са празници или навън било студено.Въпреки това от енергото се оправдават с ниските температури без да им пука че голяма част от потребителите се отопляват на дърва.

Електромера е тяхна собственост но ако изискаш проверка си я плащаш от джоба.

Имам магазин които работи само през лятото,през зимата има осветление което е диодно и харчи не повече от киловат на ден.Тоест около 30киловата месечно х 20ст. 6лв. Плащам по около 30лв на месец такса мощност,пренос,достъп ДДС и сметката набъбва четири пет пъти.

В къщи положението е същото половината сума е такси добавки и данък.

Електромерите са изнесени извън имота в табла собственост на енергото,често тези табла са не досъпни. Електромера е електронен дисплея му се вижда през мътно плексигласово прозорче 10х10см.

По закон трябва да са достъпни и да се вижда показанието на електромера. Пускаш жалба.

ел.уредите не харчат повече ток щото са празници или навън било студено.

Дали? Бойлери, перални, съдомиялни, дори ако щеш манджа на електрическа печка да си направиш изискват значително повече ток, дори и само щото водата идва доста по-студена. Отделно ако са ти в неотопляемо помещение - обикновено бойлерите, водата изстива доста по-бързо и отново още ток. През зимата деня е по-къс и осветлението трябва да се ползва в по-голям период от денонощието. През празниците хората са повече в къщи и стандартно ползват всички уреди повече - особено готварски печки компютри и телевизори. И да - телевизорите и лампите не хабят много ток, но ако семейството не се топли на ток и всички са работещи/учещи, то през празниците когато всички са си в къщи, могат да са значителен процент от сметката. Примерно на мен всичко ми е на ток и топля нонстоп тристаен - плащам 100-160лв, дали ще пусна една лампа да свети цял месец или не няма да я усетя. Обаче един човек дето сам си живее в къщи и се топли и готви на дърва, със сметка 15-20лв за ток на месец, като остане 1 седмица отпуск на коледа и цял ден гледа телевизор или седи пред компа, като нищо ще му се вдигне сметката с 30-50%...

Имам магазин които работи само през лятото,през зимата има осветление което е диодно и харчи не повече от киловат на ден.Тоест около 30киловата месечно х 20ст. 6лв. Плащам по около 30лв на месец такса мощност,пренос,достъп ДДС и сметката набъбва четири пет пъти.

Електромерът ти показва 30kWh за месец и ти плащаш 30лв, така ли да го разбирам? И що не си отишъл да се разправяш? Тока струва под 20ст (поне за домашни нужди - средно) за киловат заедно с всичките такси, ддс-та и т.н. Значи някъде има проблем и аз лично не бих търпял без да разбера какъв е.

Е искате да кажете че една малка фурна гори повече ток ли ? а какво ще остане за климатика или телевизорите . Ние през повечето време готвим на фурна за 20 мин толкова много ток да избучи се съмнявам ... Не готвим цял ден на газ какво да готвя едни картофи за гарнитура

Е искате да кажете че една малка фурна гори повече ток ли ?

Повече ток от какво? Една фурна е към 2-4kW. за 20мин 0.7-1.4 х 30 = 21-42кWh ~ 4.30- 8.65 на месец (ЧЕЗ), ако е веднъж дневно. (незнам какво ще сготвите за 20мин ама. Тя верно жената e експерта, но ми се струва, че повечето манджи отнемат поне 30-40мин, както добавим и времето за да се загрее фурната, ако трябва)

Нашата е от модерните фурни бързо загрява :)

Нашата също , ама то не е до загряване само. Не мога да си представя как ще опечете мусака или недай си боже пиле за 20мин.

Ама въпросът е, че разходът на ток вкъщи е математика бе хора. 2+2 прави 4. Всичко се смята и може да сравните вашите сметки с тия на енергото.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.