Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Виртуална машина Ubuntu, използвайки Hyper-V

Featured Replies

Здравейте! В момента разучавам възможностите на Hyper-V. Искам да попитам: възможно ли е да инсталирам Linux(Ubuntu) виртуална машина и да имам интернет паралелно с основната ми OS(Win 8.1 Pro). Предполагам ще трябва да избера External(физическа връзка с Network adapter-а). Целта ми е да създам нещо като сървър на Ubuntu, който да може да се ползва отвсякъде - дали за уеб, гейм съвръври и т.н.

Благодаря предварително!

• Отговори 65
  • Прегледи 4,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Всичко е възможно. Но защо точно Hyper-v избираш? Относно понятието сървър, хммм нали си наясно, че реалната машина трябва да е включена, за да върви виртуалната?

• Автор

Да, наясно съм. Има ли нещо по-добро от Hyper-V? Избрах него, защото е вграден в Windows 8.1 Pro и мисля е най-удачен вариант, но ако има нещо по-добро би ми било интересно :)

Да, наясно съм. Има ли нещо по-добро от Hyper-V? Избрах него, защото е вграден в Windows 8.1 Pro и мисля е най-удачен вариант, но ако има нещо по-добро би ми било интересно :)

От вградената има по-добри. Лично аз предпочитам vmware player. Освен това можете да ползвате VirtualBox, който има и преимущества пред vmware.

• Автор

Да речем, че имам инсталирано Ubuntu. След това ако през adapter settings настроя същите настройки като на основното OS няма ли да се получи колизия и така да нямам достъп до интернет поне на едната операционна система?

П.С. не съм много запознат в Linux използвам думата adapter settings/Ethernet Properties и настройките за интернета. Именно това е и една от целите ми с инсталирането на виртуалната машина(да влезна малко в час :D)

Да речем, че имам инсталирано Ubuntu. След това ако през adapter settings настроя същите настройки като на основното OS няма ли да се получи колизия и така да нямам достъп до интернет поне на едната операционна система?

П.С. не съм много запознат в Linux използвам думата adapter settings/Ethernet Properties и настройките за интернета. Именно това е и една от целите ми с инсталирането на виртуалната машина(да влезна малко в час :D)

Настройките са основно през интерфейса за виртуализация, там настройвате

Примерно мостов интерфейс, но това означава че някой трябва да ви даде втори ИП адрес. И през него машината ви е видима

Можете да сложите NAT и тогава трябва да пренасочите портове на приложения през интерфейса

Ако сложите хост/локален то тогава само от вашата машина ще има достъп до виртуалната

• Автор

Настройките са основно през интерфейса за виртуализация, там настройвате

Примерно мостов интерфейс, но това означава че някой трябва да ви даде втори ИП адрес. И през него машината ви е видима

Можете да сложите NAT и тогава трябва да пренасочите портове на приложения през интерфейса

Ако сложите хост/локален то тогава само от вашата машина ще има достъп до виртуалната

Под мостов интерфейс имате предвид External virtual switch, нали така? И съответно хост/локален - private? Съответно ако избера във Virtual Switch Manager - External, ще ми е нужно второ реално IP за да бъде видимо? Това с настройките за IP и т.н. не го разбрах как ще стане през интерфейса за виртуализация. Гледах един клип в youtube, където човекът беше избрал Internal switch  и беше влязъл в Network Connections, където са Ethernet... бяха му се появили такива започващи с vEthernet или нещо подобно, където може да настройва IP, Gateway и т.н. Клипът е по-долу:

Редактирано от joax (преглед на промените)

Под мостов интерфейс имате предвид External virtual switch, нали така? И съответно хост/локален - private? Съответно ако избера във Virtual Switch Manager - External, ще ми е нужно второ реално IP за да бъде видимо? Това с настройките за IP и т.н. не го разбрах как ще стане през интерфейса за виртуализация. Гледах един клип в youtube, където човекът беше избрал Internal switch  и беше влязъл в Network Connections, където са Ethernet... бяха му се появили такива започващи с vEthernet или нещо подобно, където може да настройва IP, Gateway и т.н. Клипът е по-долу:

За съжаление не съм се занимавал с Майкрософткия софтуер и не знам какви наименования дават

А за настройките (поне при продуктите, които изборих) можете да NAT-нете порт от виртуалната машина към ИП-то на хост машината.

За съжаление не съм се занимавал с Майкрософткия софтуер и не знам какви наименования дават

А за настройките (поне при продуктите, които изборих) можете да NAT-нете порт от виртуалната машина към ИП-то на хост машината.

Не знам защо момчето не те послуша и да си бе инсталирал доказано работещи решения, като Vmware player или VirtualBox, които са в пъти по-добри, а си губи времето.

:D

Трудни са за разгадаване

Предполагам, без да съм сигурен -  Internal swich работи като NAT или нещо подобно, External switch = Bridge или нещо подобно, но дали е така...

Не знам защо момчето не те послуша и да си бе инсталирал доказано работещи решения, като Vmware player или VirtualBox, които са в пъти по-добри, а си губи времето.

:D

Трудни са за разгадаване

Предполагам, без да съм сигурен -  Internal swich работи като NAT или нещо подобно, External switch = Bridge или нещо подобно, но дали е така...

:)

То ако са комутатори не е ясно къде е настройката им към физическия интерфейс.

:)

То ако са комутатори не е ясно къде е настройката им към физическия интерфейс.

хахаха,

Ми а де, нямам представа как е организирано.

Примерно ако е зад рутер да речем и зададе External switch към физическия интерфейс, дали той играе ролята на switch. Или пък физическия адаптер да споделя на виртуалния, но пък тогава няма да е bridge, идея нямам... Само глупости да дрънкам... :)

• Автор

Всъщност... няма много смисъл да тегля допълнителен софтуер при положение, че имам вграден Hyper-V. Така и не разбрах какви са недостатъците му... това, че не поддържа Линукс не е така, защото гледах клипчета, на които си тръгва без проблем.

Всъщност... няма много смисъл да тегля допълнителен софтуер при положение, че имам вграден Hyper-V. Така и не разбрах какви са недостатъците му... това, че не поддържа Линукс не е така, защото гледах клипчета, на които си тръгва без проблем.

Мне ние никъде не сме твърдели, че не поддържа Линукс. Поддържа го, въпроса е в качествата на визуализацията и на възможностите. Да, има го вграден в ОС-ма, но не е активен. Т.е. дали ще го активираш и ще добавиш услугите му или просто ще изтеглиш и инсталираш софтуер, който се е доказал е все едно и също, да не кажа, че софтуера за, който говорим е в пъти по-добър. Въпреки всичко мнението ми е малко субективно. Никога не съм ползвал Hyper-v, за да го сравня, но факт е, че не е използвана масово виртуализция. Нямам и намерение да се занимавам с глупости. За всичко си има отъпкани пътеки. Ако се предлагат някои неща, те трябва да се докажат като работещи. До сега да беше забравил за виртуалзацията ако ни беше послушал и вече да рацъкваш Линукса, че там е по-важното. Твоя воля по принцип. Ние с каквото можехме помогнахме.  :)

Да пуснеш примерно гейм сървър на виртуалка  и то на машината на която браузваш,теглиш торенти,слушаш музика ,гледаш филми,играеш   и тн .  е абсолютен мазохизъм .

1. Ще трябва да отделиш ресурс от процесора,харда и рам паметта

2. Ще трябва да инсталираш  и опер.с-ма на която да пуснеш самия сървър или там каквото ще пускаш.

3.Ще трябва да си ръчкаш из настройките на рутера  да си мапваш портове.

4. Ще имаш страшен лаг и високи пингове ако е гейм сървър.

Ако искаш да си  правиш сайт си има XAMPP  за тая работа и той си е  със всичко необходимо . Ако искаш да си правиш FTP пак си има  готови решения Golden FTP server  или FileZilla - The free FTP 

Ако наистина искаш да си ровичкаш и експериментираш се взима   един стар комп  за 100 лева  и на него се качва която си искаш сървърна дистрибуция и ръчкай и конфигурирай до припадане. Хем няма да си съсипеш хубавия компютър  хем  ще си имаш  отделен ресурс  и играчка за експериментите.Ето ти примерно идеален домашен сървър на който може да закачиш  и нов диск при нужда HP Compaq dc5750

Има рам и видео  за най тежкото дистро което  може да сетиш  и ще може да държи  10 човека  за гейминг от квартала без да се зори.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

• Автор

За да бъда разбран по-добре ще кажа, че нямам намерение да използвам домашния си компютър 24/7 като един истински съврър. Най-основното, за което искам да ползвам виртуалната машина е да разцъкам малко Линукс.. да се науча на базови неща като за начало - команди и т.н. Това първо. Второ - искам да видя как върви PHP + MySQL като използвам LAMP. Гейм съврърът ще е на CS 1.6 и на него ще се събираме един-два пъти седмично за да разцъкваме.. целта е да се възползвам от 1000 fps и да сведа лага до минимум.

Все пак ако някой знае стъпките затова как става нещото да подкарам интернет паралелно както на основната ми ОС(Windows 8.1 Pro), така и на Ubuntu, използвайки Hyper-V, ще съм благодарен да обясни. Вече съм го направил да е активен. Днес ще инсталирам Ubuntu.

• Автор

Направих следните стъпки за достъп до интернет, но без успех. Ето какво направих:

Част 1:
1. Отворих Hyper-V Manager
2. Вдясно избрах Virtual Switch Manager -> New Virtual Switch -> External Network: D-Link DGE-528T Gigabit Ethernet Adapter (адаптера, с който имам интернет на моята ОС - Win 8.1)
3. Добавена отметка на 'Allow management system to share this network adapter ' -> OK
3. След това във Virtual Switches се появи създаденият 'New'Virtual Switch' току що от мен.

Част 2:
1. New Virtual Machine - зададох му име, РАМ памет, големина и т.н.
2. В стъпка Configure Networking избрах направения по-рано от мен 'New Virtual Switch'
3. Стартирах чрез .iso Ubuntu 14.04 without installation

-----
Отворих Mozilla и интернет нямаше. Отгоре се появяваше и надпис, че нямам достъп до интернет.

Интересно е да се спомене, че в Network Connections се появи vEthernet(New Virtual Switch) - нов адаптер. Като кликнах Properties-> Internet Protocol 4 -> Properties имам абсолютно същите настройки като на главния адаптер, през който имам достъп до интернет. Ползвам услугата на Megalan.
Някакви предложения?

Направих следните стъпки за достъп до интернет, но без успех. Ето какво направих:

Част 1:

1. Отворих Hyper-V Manager

2. Вдясно избрах Virtual Switch Manager -> New Virtual Switch -> External Network: D-Link DGE-528T Gigabit Ethernet Adapter (адаптера, с който имам интернет на моята ОС - Win 8.1)

3. Добавена отметка на 'Allow management system to share this network adapter ' -> OK

3. След това във Virtual Switches се появи създаденият 'New'Virtual Switch' току що от мен.

Част 2:

1. New Virtual Machine - зададох му име, РАМ памет, големина и т.н.

2. В стъпка Configure Networking избрах направения по-рано от мен 'New Virtual Switch'

3. Стартирах чрез .iso Ubuntu 14.04 without installation

-----

Отворих Mozilla и интернет нямаше. Отгоре се появяваше и надпис, че нямам достъп до интернет.

Интересно е да се спомене, че в Network Connections се появи vEthernet(New Virtual Switch) - нов адаптер. Като кликнах Properties-> Internet Protocol 4 -> Properties имам абсолютно същите настройки като на главния адаптер, през който имам достъп до интернет. Ползвам услугата на Megalan.

Някакви предложения?

NAT

За домашни цели и оракълския комерсиален става :)

Макар че имам vmware workstation 11. Който е много екстри.

Това е тежката артилерия за десктоп виртуализация. Но е платена. На мен и плеара ми върши достатъчно работа :)

• Автор

Вие наистина целите да ме откажете от Hyper-V :D И все пак тайно се надявам някой да се е сблъсквал с този проблем и да сподели начин за справянето му! Едва ли е невъзможно. Успея ли да го направя със сигурност бих опитал и останалите продукти за да имам база за сравнение...

Вие наистина целите да ме откажете от Hyper-V :D И все пак тайно се надявам някой да се е сблъсквал с този проблем и да сподели начин за справянето му! Едва ли е невъзможно. Успея ли да го направя със сигурност бих опитал и останалите продукти за да имам база за сравнение...

АМи след като искате да се занимавате с този продукт си направете труда да прочетете документацията. Както виждате (в момента) във форума никой не проявява интерес към него

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.