Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Виртуална машина Ubuntu, използвайки Hyper-V

Featured Replies

Vmware Player с лека модификация заради NAT port forwarding е идеално решение поне за мен. Не че VirtuaBox-a е лош, даже има повече функционалност, но Vmware ми се струва, че върви по-леко. Vmware workstation за домашна среда ми се струва в повече.

Вие наистина целите да ме откажете от Hyper-V :D

Ще се поблъскаш и ще увриш, има време :)

• Отговори 65
  • Прегледи 4,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Тази тема ще заприлича на нещо от типа на "emacs" vs "vi"...

След като един продукт се е доказал като ефективност, няма нужда чак от такива спорове, а и така като гледам мненията е още по-очевадно.

Аз лично ползвам оракълския VirtualBox. Нямам особени претенции, след като по принцип просто ми трябва набързо да метна и да прегледам нещо.

• Автор

Тегля VirtualBox, защото прочетох, че може да симулира рутер. Някой може ли да обясни какви са основните стъпки за да успея да подкарам паралелно интернет на двете ОС(основна - Windows 8,1 Pro и виртуална - Ubuntu 14.04).

Просто се отказах от Hyper-V след като направих всичко както трябва- явно без второ IP или рутер не става...

Тегля VirtualBox, защото прочетох, че може да симулира рутер. Някой може ли да обясни какви са основните стъпки за да успея да подкарам паралелно интернет на двете ОС(основна - Windows 8,1 Pro и виртуална - Ubuntu 14.04).

Просто се отказах от Hyper-V след като направих всичко както трябва- явно без второ IP или рутер не става...

Слагате мрежов интерфейс на виртуалката да е от NAT и след това настройвате редирект на портове. Това не го ли обяснявахме по-горе?

за виртуалбокс е много лесно

Мрежови Мост се включва вместо НАТ

Обратното се търси. Явно при майкрософската има проблем именно с мостовия интерфейс

Аз така с мрежови мост ги връзвам към рутера и са достъпни от вън виртуалните машини.

Ако няма рутер и доставчика ти не ти дава възможност за втора връзка/ИП NAT е начина

• Автор

Да, аз нямам рутер и ми трябва друг начин. Явно ще избера NAT от Networks. Как става този редирект на портове?

Ако няма рутер и доставчика ти не ти дава възможност за втора връзка/ИП NAT е начина

в моя случай той ми казва ако щеш 1000 компютъра вързвай..

Да, аз нямам рутер и ми трябва друг начин. Явно ще избера NAT от Networks. Как става този редирект на портове?

Явно се налага да го кажа за втори път: четете ръководствата

https://www.virtualbox.org/manual/ch06.html

в моя случай той ми казва ако щеш 1000 компютъра вързвай..

Е ако ти се назначава частен ИП адрес или пък си на IPV6 може, друг начин не виждам, как доставчика ще пилее публични ИП адреси

Смля ли линка на capnemo или да ти драсна една бърза инструкция, че си го заслужи с преминаването към VB :D

Редактирано от exwol (преглед на промените)

• Автор

@exwol, чета го и стигнах дотук:

7956504K.png

Ако се водя по примера: VBoxManage modifyvm "VM name" --natpf1 "guestssh,tcp,,2222,,22"

На мястото на Rule1 - пиша името, Протокол: TCP,  IP на хоста: пиша моето IP, порт на хоста: 2222, Виртуално IP: пиша същото като IP на хоста, Виртуален порт: 22

Така ли трябва да се получи? :)

Ако се водя по примера: VBoxManage modifyvm "VM name" --natpf1 "guestssh,tcp,,2222,,22"

На мястото на Rule1 - пиша името, Протокол: TCP,  IP на хоста: пиша моето IP, порт на хоста: 2222, Виртуално IP: пиша същото като IP на хоста, Виртуален порт: 22

Да :) И би трябвало да можете да се свържете по ssh към порт 2222 на вашата машина (хост)

На прав път си до някъде, но не съвсем.

Ето ти малко готова работа :)

> щом не си зад рутер задаваш на машината мрежа закачен към NAT като е казал capnemo, и което вече си направил виждам

> Отиваш в настройките на Windows защитната стена и намираш къде се добавят разрешения за програми. От списък намираш oracle vm virtualbox manager и му даваш разрешение.

> После от настройките на виртуалната машина > мрежа > NAT > разширени -  трябва само да добавиш правилата за порт пренасочването. Спази следното правило за да няма конфликти - Ако имаш услуга, която слуша на порт 22 на виртуалната машина, задай различен порт на хост машината т.е. реалната, като съответно добавиш и ИП-тата

Пример:

Имаш пуснат ssh на виртуалната машина, ако искаш услугата да е достъпна от външна мрежа задаваш:

правило 1 > протокола TCP да речем > Ип на хост машината (публичния ти адрес) > порт на хост машината (примерно 2222) > Ип на виртуалната машина (което е различно от публичния адрес - проверява се в самата ОС-ма, като има и още условия, но за сега това) > виртуален порт 22 примерно

Редактирано от exwol (преглед на промените)

• Автор

Дотук добре.. но коя опция трябва да избера на "Тип на адаптера"? От падащото меню излизат някакви странни имена, имената на моите реални адаптери липсват: Ето снимка:7957329S.png

Дотук добре.. но коя опция трябва да избера на "Тип на адаптера"? От падащото меню излизат някакви странни имена, имената на моите реални адаптери липсват: Ето снимка:

Това са виртуални адаптери, лично аз бих избрал е1000 (десктоп)

• Автор

Работи! Нета върви безотказно! Трябва да призная, че с оглед на това, че се сблъсках с двете системи - Hyper-V и VirtualBox, при втората нещата са измислени по-добре. Признавам, че е моя грешката затова, че не Ви послушах в началото и не избрах оракула. Просто два дни си блъсках главата да открия начин да го направя с Hyper-V без наличието на рутер и не успях. Ако все пак има начин това да стане - можете да го споделите. Все пак не се знае на какви ситуации може да попадне човек.

• Автор

Малко да съживя темата. Стартирах CS сървъра обаче като напиша ifconfig в terminal-а ми излиза странно IP - дори не съвпада с това, което е показано в адаптера на виртуалната машина. Въпросът ми е: единственият начин за да бъде достъпен сървърът отвън е да им разменя настройките на двата адаптера или има друг начин? (ако този сработи изобщо)
Целта е докато аз съм на Win 8.1 Pro да мога да съм в сървърa, а на Ubuntu да е сървъра и да бъде достъпен от хора отвън.

Прикачвам снимка:
7966479U.png

Както се вижда - IP(127.0.0.1), а във виртуалния адаптер е друго.
Това IP трябва да бъде реално за да бъде достъпно.
А в реалния(физически) адаптер трябва да сложа виртуалното предполагам?

Защото си задал NAT вместо мост.

За да може да е достъпен отвън промени настройката на Мрежов Мост.

Не може, защото доставчика му не му дава повече от едно публично ИП

Малко да съживя темата. Стартирах CS сървъра обаче като напиша ifconfig в terminal-а ми излиза странно IP - дори не съвпада с това, което е показано в адаптера на виртуалната машина. Въпросът ми е: единственият начин за да бъде достъпен сървърът отвън е да им разменя настройките на двата адаптера или има друг начин? (ако този сработи изобщо)

Целта е докато аз съм на Win 8.1 Pro да мога да съм в сървърa, а на Ubuntu да е сървъра и да бъде достъпен от хора отвън.

Прикачвам снимка:

Както се вижда - IP(127.0.0.1), а във виртуалния адаптер е друго.

Това IP трябва да бъде реално за да бъде достъпно.

А в реалния(физически) адаптер трябва да сложа виртуалното предполагам?

Не можете. Публичния ИП е само на физическата машина

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.