Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изчадието на пропагандната машина в България по случай Освобождението

Featured Replies

преди 16 часа, miro20 написа:

Знам че моето мнение за теб е "бягане от темата" :) въпреки че всичко ясно съм казал и отговорил , така че щом не те устройва моя отговор , - заповядай - напиши нова история, нови анализи на нашите възрожденци какво и как са искали и правели .Можеш да издадеш нов учебник

Твоят отговор ме устройва. Имаш си позиция - защитаваш я. Това, че лъжеш е отделен въпрос. Също както и Захари Стоянов е излъгал. Имам някакви подозрения защо не си признаеш грешката, ама са си само подозрения.

Аз ясно показах как вадиш думички, как търсиш сламката, а не виждаш гредата.

т.е. смисъла и сентенцията  на всичките тези писани неща от творците.

Смисъла и есенцията всеки може да я разбере, стига да не чете предубедено.

Освен творците, чието мнение бих се съгласил че донякъде е емоционално и субективно - и на Захари Стоянов, и на Вазов , който след като вижда руския ботуш , знаем какво стихотоврение е написал, та. освен тези неща има  и официални исторически безпристрастни документи.

За външната политика на имперска Русия, как се е отнасяла  към нас преди и след руско-турската война , какви договори са имали с нас, как никъде не са ни вписвали с думата "България" , какви грами и какви договорки са првели големите срещу нас, кой е бил категорично против Съединението  и т.н. и т.н...

Някога да съм спорил с теб, или с когото и да било, на тема отношението на царска Русия към България преди и след руско-турската война?

Много ти се иска Вазов да беше написал онова стихотворение реди 1886 ама той го е писал през 1916 по един друг повод - ПСВ. За това, че руския ботуш е дошъл в България - на кого е вината и каква е причината?

Само един уточняващ въпрос - за теб Вазов и Славейков народни деятели и патриоти ли са, че не те разбрах добре? за Реджеп разбрах, че са продажници. За теб какви са?

Хайде когато търсиш сламката с цел абсолютно дребнаво оплюване на нашата история, истинска история,  тълкувания за "лъжи"  и улисани в ПРЕХОДНО политическо плюене по президент и  възрожденци, замислете се над тази цялостна картинка.

Истинската ни история е такава, каквато е и онези два цитата на Захари Стоянов показват само едно - пообъркал се е човека и малко е послъгал. Това не му е първият път да послъгва де. Няма тълкувания за лъжи, защото лъжите са видни, та не се налага да тълкуваш.

Пак ще те питам - къде точно съм оплюл възрожденците? Изразих несъгласие с двата цитата на Захари Стоянов, него ли съм оплюл?

Редактирано от A.com (преглед на промените)

• Отговори 836
  • Прегледи 61,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 минута, A.com написа:

Много ти се иска Вазов да беше написал онова стихотворение реди 1886 ама той го е писал през 1916 по един друг повод - ПСВ. За това, че руския ботуш е дошъл в България - на кого е вината и каква е причината?

Само един уточняващ въпрос - за теб Вазов и Славейков народни деятели и патриоти ли са, че не те разбрах добре? за Реджеп разбрах, че са продажници. За теб какви са?

За Вазов - ами вземи прочети стихотворението де. Разочарованието , патоса, и носталгията какво може би е "искал " а какво е в "реалност" е красноречиво.

За Славейков - за мен е част , както и другите от нашата история. Аз не ги деля по този начин.

Нямам нищо против русофислтвото . То си е факт също. Кое е добре за България, и кое е било добре за България, е друг въпрос.

Някои са го осъзнали, други не.Трети - са крили .. Крият и до ден днешен.

Утре ще има предаване за Раковски . По Канал 1.

преди 3 минути, A.com написа:

показват само едно - пообъркал се е човека и малко е послъгал.

преди 4 минути, A.com написа:

Пак ще те питам - къде точно съм оплюл възрожденците?

току по горе.

преди 4 минути, A.com написа:

Изразих несъгласие с двата цитата на Захари Стоянов, него ли съм оплюл?

Айде сега.. "несъгласие" .. ако бе  говорил за цитатите на Захари Стоянов  с думата "несъгласие" нашия спор въобще нямаше да го има :)

Аз се зачудих друго - като Сашо Йорданов .. А какво би било ако в думите на Левски /най добрия ученик на Раковски/  имаше поне една дума или цитат в който да е подкрепял или да се е надявал на Русия...

бедна ми е фантазията :)

преди 8 минути, A.com написа:

Също както и Захари Стоянов е излъгал. Имам някакви подозрения защо не си признаеш грешката, ама са си само подозрения.

За подозренията ти пак ще ти дам отговора си - аз гледам целия смисъл на казаното от Възрожденците.

Ти вадиш от контекста думички и се заяждаш за несъществуващи несъответствия. от типа " всички" или изброените.. или  защо "всички" а пише ... "и проч." ..

Или че някои се надявали и обсъждали топове от Сърбия и Русия, като при това ясно се казва че те /Русия и Сърбия/ са в неизвестност за готвеното  ... неглижирайки при това целия смисъл на писаното

И т.н. и т.н..

Това е ралзиката.

преди 43 минути, miro20 написа:

За Вазов - ами вземи прочети стихотворението де. Разочарованието , патоса, и носталгията какво може би е "искал " а какво е в "реалност" е красноречиво.

Чел съм го. Това провери ли го - За това, че руския ботуш е дошъл в България - на кого е вината и каква е причината?

Написах ти го и преди - какво е мислил и писал Вазов през 1916 г. няма отношение към това, което е мислил и писал преди 1886 г. Ти онези стихотворения прочете ли ги? Какво е искал някой и какво се е случило в действителност 40 г. по-късно са две отделни неща.   

Айде сега.. "несъгласие" .. ако бе  говорил за цитатите на Захари Стоянов  с думата "несъгласие" нашия спор въобще нямаше да го има :)

Ами, тези думи са лъжа. След като за мен са лъжа, аз не съм съгласен с тях. И затова изразих своето несъгласие и директно си го нарекох лъжец. Това не е оплюване. Когато лъжеш и те нарекат лъжец не те оплюват.

Аз се зачудих друго - като Сашо Йорданов .. А какво би било ако в думите на Левски /най добрия ученик на Раковски/  имаше поне една дума или цитат в който да е подкрепял или да се е надявал на Русия...

бедна ми е фантазията :)

Няма нужда от фантазия. Щеше да се съгласиш с думите на Левски и да ги приемеш такива каквито са. Дали ще си съгласен с тях е отделен въпрос. И какво лошо има в това Левски да е изрекъл думи в подкрепа на Русия?

За подозренията ти пак ще ти дам отговора си - аз гледам целия смисъл на казаното от Възрожденците

Коментираме едни точно определени думи на Захари Стоянов, не целия смисъл на казаното от възрожденците. Едни възрожденци са казвали едно, други - друго. Ти като четеш само едните, и пропускаш или тълкуваш както ти е удобно другите как доби представа за смисъла на казаното от всички възрожденци?

Ако 8 човека кажат едно, а двама кажат обратното целия смисъл на казаното от всичките 10 човека какъв е? Че всеки си има собствено мнение и никой няма правото да пише, че всички са били на едно мнение. Напише ли, че всички са били на едно мнение значи лъжеш.

Ти вадиш от контекста думички и се заяждаш за несъществуващи несъответствия. от типа " всички" или изброените.. или  защо "всички" а пише ... "и проч." .

Когато нещо е написано ясно няма нужда да го тълкуваш. А защо "всички" а пише и "и проч." ами за да подчертае, че става въпрос за всички. Не напразно споменава, че са всички, след това изброява някой от най-видните(които наистина са говорили против Русия) и завършва с "и проч.", защото няма как да изреди всички имена.Смисъла на думате "прочее" ти го дадох. Ти защо не искаш да го разбереш?

Ако напиша следното:

"Всички футболисти от националния отбор по футбол: Б. Михайлов, Ц. Цветанов. Тр. Иванов(лека му пръст). П. Хубчев. Н. Сираков. Х. Стоичков и т.н.(и проч.) посетиха НВИМ." Ти как ще го разбереш - че са били всички или, че са били само част от тях? Да ти направя ли разбор? "Всички" означава всички, без изключения. Изброявам имената на част от футболистите, и за да не ги пиша всичките 11(или 22), след последното име пиша и така нататък, та да се сети четящия, че става наистина въпрос за всички, а не само за част от тях. И ако се окаже, че Е. Костадинов не е бил на въпросното събитие, значи съм излъгал. Обяснения от сорта на "ама един не е бил, голяма работа" не оправдават лъжата ми. Защото, вместо "посетиха" можеше да напиша "ще посетят", та някой фен на Е. Костадинов специално да отиде до НВИМ, за да го види на живо. И аз като съм го излъгал ще види нещо друго. Ако съм искал да кажа, че само част от футболистите са били в НВИМ трябва да напиша "Част от футболистите от националния отбор по футбол...". Разликата между двете е огромна.

Или че някои се надявали и обсъждали топове от Сърбия и Русия, като при това ясно се казва че те /Русия и Сърбия/ са в неизвестност за готвеното  ... неглижирайки при това целия смисъл на писаното

И т.н. и т.н..

Това е ралзиката.

Въпроса е някога, апелирали ли са всичките ни народни деятели и патриоти към Русия за каквото и да било и всички ли са били против нея. Това е написал Захари Стоянов. Оказва, се че част от изброените от него народни деятели и патриоти, които винаги са били против Русия, и никога не са апелирали към нея са си говорили свободно как Русия ще им прати топове, как ще им се притече на помощ. Това е смисъла на втория цитат. От него ясно се разбира, че част от "винаги" и "никога" всъщност са си позволявали свободно да обсъждат надеждите си за помощ от Русия. Как така, според теб, няма противоречие в думите на Захари Стоянов, не знам. И пояснението, че на Левски се е налагало да им "охлажда" мераците е красноречиво и потвърждение, че "винаги" и "никога" са си измислица на Захари Стоянов. Ще си позволя да спекулирам и да кажа, че именно под давлението на Левски(и други) въпросните народни деятели и патриоти са се "отрекли" от Русия и не са очаквали и искали нищо от нея. Ама това не променя факта за техните действия преди това давление, и "винаги" и "никога" са лъжа, носят лъжливо послание и манипулират истината.

Ако имаш познат или приятел психолог(не психиатър) го попитай в разните тестове, които правят, когато зададат въпрос, започващ с "Винаги..." и отговора на тествания субект започва с "Да, " какъв е извода.

Благодаря за футболния пример, така още по ясно става спекулирането ти :)

А Левски че е "охлаждал мераците" за надежди към руски топове , акцента му е че  "не са готови " , и че не могат за няколко месеца да са. . Казвал го е и е цитиран много пъти .

И прословутия цитат /дето уж било фейк/ : Никому не се надѣвайте, — говорѣше той. — Ако ние не сме способни сами да се освободимъ, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода; а който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново въ робство…”

Манипулацията тук е че за нападките срещу президента се използва наистина фейковото "предсмъртно писмо" , и се представя като лъжа, че Левски НИКОГА не бил казвал това.

Но фейковото писмо, което наистина е измислица,  е от бъзиклийкс 2008 г. а този цитат е истински , от Захари Стоянов.

За мен казаното от президента, и удебеленото по горе, е ЕДНО И СЪЩО.

Дали има нещо лошо ако Левски бе изрекъл поне една дума в подкрепа към Русия ? Не разбира се. Както казах, нямам нищо против русофилството, и че го е имало е факт и народа чисто наивно е гледал към имперска Русия като на спасител.

Просто "се зачудих какво би било " ... и как пропагандата би ни заляла с тези цитати  :)

Но няма такива при Левски.

Споменах и за Раковски , чийто най добър ученик е ЛЕвски, смятам да погледам какво ще кажат по К1 довечера :)

А да.. а Вазов не е писал това 40 г. след освобождението.Няма как той да "знае какво ще е отношението на Русия към нас " преди това да е станало, нали ?

Тогава се е надявал  , и после пише въпросното стихотоврение, КОГАТО руския ботуш е факт, и преценено вече събитие.

За по кратко  бих ти цитриал какви са тези събития 40 г. след освобождението :

През тези 40 години – от 3 март 1878 до 3 март 1918 г., кои са най-тежките предателства на Руската империя срещу България?

http://www.faktor.bg/mnenia/intervyu/40031-yanko-gochev-na-3-mart-no-1918-g-rusiya-kapitulira-pred-balgariya-tova-e-osvobozhdenieto-ni.html%7D

Цитат

– Правилно използвате термина предателство. Руската антибългарска пропаганда умело спекулира с опитите на България да търси самостоятелно решение на своите национални проблеми и да следва своя политика, различна и понякога дори антагонистична на руската импрерска политика. Тези български действия се заклеймяват като ‘’предателства’’, като се изтъква на преден план славянската и православната общност. Първо, българите не сме славяни, и това е вече доказан научен факт. Що се отнася до изтъкването на православието като необходимия водещ фактор при политическия избор на българите, ще посочим, че българската църква е доста по-стара от руската, че българите са се кръстили преди руснаците и са създали своя висока за Средновековието култура, и то на свой роден език. Няма как руснаците да ни учат на православно християнство, особено след като от 1872 г. до 1945 г. ни смятат не за православни, а за ‘’схизматици’’, защото сме дръзнали да се отделим през Възраждането въпреки волята на техните управници от единствената призната дотогава православна църква на Балнаните – Цариградската Патриаршия.

Ако има предателства, то те са на Русия към българския народ. Най-тежките предателства на Русия към България са разпокъсването, за съжаление необратимо, на българското национално землище през 1878 г. в Сан Стефано, както и упоритият отказ на Русия да приеме и да подкрепи обединението на България в нашите естествени етнически граници – Мизия , Тракия и Македония. Нещо повече, Русия създаде българския национален въпрос и откъсна от България завинаги такива изконни български земи, като Тимошко, Северна Добруджа, Поморавието, Македония, Беломорието и Източна Тракия.

Нито веднъж Русия не подкрепи освободителните борби на българите в тези поробени земи. Русия покрепяше поробителите сърби, гърци, румънци и турци, но не и българите. Илюстрация за това е цялата история на революцонното движение на македонските българи от 1878 до 1913 г. Нито едно тяхно въстание или бунт не е подкрепено от Русия. Дейците на ВМРО и ВМОК са репресирани и преследвани с еднакво настървение и от турската власт, и от руските дипломати посланици и консули, като Нелидов, Зиновиев, Машков, Иларинов, Ростковски, Ястребов. И това е зловещ факт, обилно документиран и укрит от българския народ.

Предателствата на Русия към България са още по-големи по време на войните за национално обеднение през периода 1912 -1918 г. Когато България поема необратимо пътя към изграждането си като суверенна и обединена държава след Балканската война, тъкмо Русия чрез своите дипломати Сазонов, Хартвиг, фон Гирс, Демидов, Шебеко организира заговора на ‘’съюзниците-разбойници Сърбия и Гърция’’ от 1913 г. за погрома на България. И само победите на българската армия при Калиманци и Кресна ни спасяват от пълно унищожение и разделение между съседите ни по модела на Полша от XVIII век.

Българските историци и досега не са обяснили как така при най- русофилското правителство на Стоян Данев Русия допуска България да бъде наказана и орязана в Букурещ 28.07.1913 г. От този факт могат да се направят важни изводи.

Русофилите са средство за унищожение на България. Управлявайки страната, русофилите не решават проблеми, а напротив, задълбочават ги и стават опасни за съществуването на България. Събитията от 1913 г. доказват това.

При това през 1913 г. Русия разрешава реокупацията от турците на Тракия с Одрин, който с оглед интересите й е по-добре да е турски, отколкото български, и насъсква Румъния против България, като обезсилва военната конвенция от 1902 г., която я задължава да помага на България, ако Румъния ни нападне.

И както вече казах, кулминация на предателствата на Русия е войната, която се води по суша, въздух и вода на два фронта – Добруджа и Македония, и която приключва с Брест-Литовския мир, а Русия капитулира пред България.

и т.н. цялата статия е интересна.

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Миро все се вживява в роля на възрожденец и лектор при липсващи слушатели...Освобождението ни не би се случило без Русия - а наш Миро да отива да чете лекции в някоя психиатрична клиника.  Там все някой ще му повярва.

преди 14 часа, miro20 написа:

Благодаря за футболния пример, така още по ясно става спекулирането ти :)

Аха. :) Вземи напиши един тълковен речник, та да знам коя дума какво значи според теб и в какви ситуации как да я тълкувам. По-лесно ще те разбирам когато чета какво пишеш и какво цитираш. Пък ако сгреша винаги можеш да ме поправиш. Думи като "всички", "винаги", "никога" не подлежат на тълкуване. Имат си точно и ясно значение. Обаче значението им не подкрепя твърдението ти, та се чудиш как да ги изтълкуваш.

А Левски че е "охлаждал мераците" за надежди към руски топове , акцента му е че  "не са готови " , и че не могат за няколко месеца да са. . Казвал го е и е цитиран много пъти .

За Левски разбрахме. Ти защо не обясниш как така нищо не искаш от никого, винаги си против него, пък говориш как този от когото нищо не искаш ще ти се притече на помощ. Защо ги е имало тези надежди, които Левски да "охлажда"? Защо не са говорили, че Австро-Унгария ще ни помогне? Въртиш и сучеш, изместваш темата когато ти изнася все едно си прав. Не си.

И прословутия цитат /дето уж било фейк/ : Никому не се надѣвайте, — говорѣше той. — Ако ние не сме способни сами да се освободимъ, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода; а който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново въ робство…”

Ние за този цитат на Левски ли спорим или за нещо друго? Питам та за пореден път. А защо те питам - защото така изместваш темата. Този цитат на Левски нали видя какво показва - че народните дейци и патриоти, които винаги са били против Русия, са се надявали на нейната помощ. Показва и мнението на Левски за това как трябва да се освободим, но показва и другите какво са мислили по въпроса, а то не е било винаги против Русия, както твърди Захари Стоянов.

Манипулацията тук е че за нападките срещу президента се използва наистина фейковото "предсмъртно писмо" , и се представя като лъжа, че Левски НИКОГА не бил казвал това.

Но фейковото писмо, което наистина е измислица,  е от бъзиклийкс 2008 г. а този цитат е истински , от Захари Стоянов.

Честно да ти кажа, не се обиждай, започвам да си мисля, че имаш проблеми с разбирането на българския език. Няма документирани доказателства Левски някога да е казвал "който ни освободи той и ще ни пороби". Което означава, че с голяма доза достоверност можем да приемем, че Левски никога не е казвал тези думи. Надявам се до тук да си ме разбрал. Това, че Левски е казал едни други думи, чиито смисъл е подобен на "който ни освободи той и ще ни пороби", не означава, че е изрекъл именно "който ни освободи той и ще ни пороби". Провери пак какво значи цитат, защото президента не цитира Левски, а преразказа думите на Левски. Да цитираш е едно, да перифразираш е друго. Президента перифразира думите на Левски, не ги цитира. Това, че представи тези думи като цитат му беше грешката, за която трябваше публично да се извини. Мисля, че Кеворкян беше написал в своя статия -  "Да преразказваш Левски значи пак да го убиеш".

За мен казаното от президента, и удебеленото по горе, е ЕДНО И СЪЩО.

И това го разбрах. Защо трябва за пореден път да ми го казваш, като не за това спорим?

А да.. а Вазов не е писал това 40 г. след освобождението.

Я ми кажи 1916 - 1876 на колко е равно. Както и да го смятам се получава разлика от 40, в случая години. До 1878, когато пише Здраствуйте, братушки! разликата е 38 години.

Това е писано 1876  - 40 години преди 1916.

Питам те за трети път - защо Вазов пише това стихотворение през 1916г. знаеш ли? Защо руските войски са дошли на полята балкански?

През 1876-1878 г. до 1886 г., че и в годините след това, Иван Вазов не е писал против Русия. Захари Стоянов какво твърди през 1886 г.? Какво е написал Вазов през 1916 се отнася за едни съвсем други събития.

Няма как той да "знае какво ще е отношението на Русия към нас " преди това да е станало, нали ?

Тогава се е надявал  , и после пише въпросното стихотоврение, КОГАТО руския ботуш е факт, и преценено вече събитие.

А Захари Стоянов и останалите народни деятели и патриоти как са знаели какво ще е отношението на Русия към нас преди "това да е станало"?

преди 43 минути, A.com написа:

Честно да ти кажа, не се обиждай, започвам да си мисля, че имаш проблеми с разбирането на българския език. Няма документирани доказателства Левски някога да е казвал "който ни освободи той и ще ни пороби". Което означава, че с голяма доза достоверност можем да приемем, че Левски никога не е казвал тези думи. Надявам се до тук да си ме разбрал. Това, че Левски е казал едни други думи, чиито смисъл е подобен на "който ни освободи той и ще ни пороби", не означава, че е изрекъл именно "който ни освободи той и ще ни пороби".

Хайде вземи и осмисли това което каза.

Ти си красноречив пример за СПЕКУЛАЦИЯ.

Израза е един и същ.

Отричането на израза влезе в употреба когато някой реши да повдигне медийна атака срещу президента.

До тогава НИКОЙ НИКОГА не е спорил за този израз.

Израза бе вкаран във наистина фейково "предсмъртно писмо" което също развихри тролската кампания че никога не било казвано такова нещо.

Да , ама не.  Казвано е .

Не в сайт "бъзиклийкс"  а именно в книгата на Захари Стоянов

преди 47 минути, A.com написа:

Я ми кажи 1916 - 1876 на колко е равно. Както и да го смятам се получава разлика от 40, в случая години. До 1878, когато пише Здраствуйте, братушки! разликата е 38 години.

Това е писано 1876  - 40 години преди 1916.

Питам те за трети път - защо Вазов пише това стихотворение през 1916г. знаеш ли? Защо руските войски са дошли на полята балкански?

През 1876-1878 г. до 1886 г., че и в годините след това, Иван Вазов не е писал против Русия. Захари Стоянов какво твърди през 1886 г.? Какво е написал Вазов през 1916 се отнася за едни съвсем други събития.

Отговорил съм ти доста подробно - с цитат от фактор.бг.

Прочете ли го ?  Май не си .

Удебелил съм ти някои акценти .

Прочете ли ?

А за 40-те години след котио Вазов пише,  с които също СПЕКУЛИРАШ , ще повторя отново - няма как във 1886 г. Вазов да напише ВЕДНАГА такова стихотворение.

Факта на руския ботуш трябва да е станал факт, и то осмислен факт, който да бъде изказан.- и това се е случило, той го е видял и осмислил.

Няма как това да стане 1886 г. - Тогава НЕ Е ИМАЛО РУСКИ БОТУШ.

Затова отсечката ти 40 г. е абсолютно неправилна и спекулативна.

преди 52 минути, A.com написа:

Ние за този цитат на Левски ли спорим или за нещо друго? Питам та за пореден път. А защо те питам - защото така изместваш темата. Този цитат на Левски нали видя какво показва - че народните дейци и патриоти, които винаги са били против Русия, са се надявали на нейната помощ. Показва и мнението на Левски за това как трябва да се освободим, но показва и другите какво са мислили по въпроса, а то не е било винаги против Русия, както твърди Захари Стоянов.

Разбира се че това е било обсъждано между тях . и аз това повтарям 1001 пъти . Ти обаче не го приемаш. Казваш - отклоняваш темата .

С какво съм отклонил темата ? отговаряйки ТОЧНО на това ???

Обсъдили са го , съгласили се с Левски . Ми ОК. Какво толкова  изтъкваш ? Общото решение или пак се взираш в "сламките" че да извадиш от каквото може дори косъм за тенденции за руска подкрепа ? 

Ми нямало е такова. ФАКТ.

В това което казваш прозира знаеш ли какво - именно обективността на Захари Стоянов.

Защото ако бе пристрастен, нямаше да ги казва противоречивите гледни точки.

Казал е че повечето и всички изброени поименно са били против официална Русия. ТОВА Е .не отрича, и отразява мения за "руски и сръбски топове" .

Ми ОК.

Осмисли ли факта "официална" ?  тази скоба я казвам за руския народ, който нашите възрожденци , както и Вазов, нарича жертви на имперския режим  .

преди 20 минути, miro20 написа:

Хайде вземи и осмисли това което каза.

Ти си красноречив пример за СПЕКУЛАЦИЯ.

Израза е един и същ.

Отричането на израза влезе в употреба когато някой реши да повдигне медийна атака срещу президента.

До тогава НИКОЙ НИКОГА не е спорил за този израз.

Израза бе вкаран във наистина фейково "предсмъртно писмо" което също развихри тролската кампания че никога не било казвано такова нещо.

Да , ама не.  Казвано е .

Не в сайт "бъзиклийкс"  а именно в книгата на Захари Стоянов

Я кажи какво да разбирам под "израз". Левски казва нещо, президента ни го цитира, но всъщност го перифразира. Да ти дам ли пояснение на думите "цитат/цитирам" и на "перифразирам" и каква е разликата. А президента ни цитира Васил Левски. Плевнелиев дори и Захари Стоянов не е цитирал, а е перифразирал. Написах ти го вече - ако Плевнелиев беше цитирал Захари Стоянов никой за нищо нямаше да го обвинява. А той кого цитира - никого. Да правиш разлика между "цитирам" и "перифразирам" не е спекулация.

Отговорил съм ти доста подробно - с цитат от фактор.бг.

Прочете ли го ?  Май не си .

Удебелил съм ти някои акценти .

Прочете ли ?

Четох. Кажи с едно изречение защо Вазов пише за руския ботуш през 1916 г. Защо не пише за него през 1878, 1902, 1908, 1912 а чак през 1916? Не ми давай препратки към чужди мнения. В цитираното от теб се говори за руските предателства още през 1878 г. Вазов къде е спал през 1878, че са му трябвали още 38 години за да се сети, че Русия само ни предава и да напише онова стихотворение.

А за 40-те години след котио Вазов пише,  с които също СПЕКУЛИРАШ , ще повторя отново - няма как във 1886 г. Вазов да напише ВЕДНАГА такова стихотворение.

Факта на руския ботуш трябва да е станал факт, и то осмислен факт, който да бъде изказан.- и това се е случило, той го е видял и осмислил.

Защо да няма как, след като руските предателства са започнали още през 1878г? Нали в посочената от теб статия това пише? Руския ботуш е станал факт през 1916 г, защо? Защо не през 1913? Вазов трябва да е бил сляп. Всичките ни народни деятели и патриоти са видели, че руския камшик боли., той 40 години е гледал както дядо Йоцо гледа.

Няма как това да стане 1886 г. - Тогава НЕ Е ИМАЛО РУСКИ БОТУШ.

След като няма как това да стане през 1886 какви лъжи пише Захари Стоянов, че още преди 1878 всичките ни народни деятели и патриоти са знаели за руския камшик и какво ще ни очаква, ако Русия ни освободи? Вазов пак не е бил в час.

Да те питам с математиката как си?

Разбира се че това е било обсъждано между тях . и аз това повтарям 1001 пъти . Ти обаче не го приемаш. Казваш - отклоняваш темата .

Кое не приемам - че са обсъждали и са се надявали на помощ от Русия? Приемам го, как да не го приемам. Нали това доказва, че Захари Стоянов лъже като твърди, че нищо не са искали от Русия. Черно на бяло го е написал.

Обсъдили са го , съгласили се с Левски . Ми ОК. Какво толкова  изтъкваш ? Общото решение или пак се взираш в "сламките" че да извадиш от каквото може дори косъм за тенденции за руска подкрепа ? 

Ми нямало е такова. ФАКТ.

Изтъквам лъжата на Захари Стоянов. Забрави ли - "винаги са били против Русия" и "никога не са апелирали към нея".

В това което казваш прозира знаеш ли какво - именно обективността на Захари Стоянов.

Защото ако бе пристрастен, нямаше да ги казва противоречивите гледни точки.

Прав си - обективен е. Веднъж пише как част от народните деятели и патриоти с се надявали на помощ от Русия. След това пише, че Левски ги е "скастрил". След което лъже, че всички народни деятели никога не са искали нищо от Русия. Две обективни истини и една лъжа. Хронологичния ред дали е правилен или съм се объркал?

Казал е че повечето и всички изброени поименно са били против официална Русия. ТОВА Е .не отрича, и отразява мения за "руски и сръбски топове" .

Ти като него ли започна да лъжеш?

Казал е, че ВСИЧКИ са били против официална Русия. Да ти припомня ли пак цитата? Там какво пише - повечето или всички?

Осмисли ли факта "официална" ?  тази скоба я казвам за руския народ, който нашите възрожденци , както и Вазов, нарича жертви на имперския режим  .

Официална Русия може да ти даде топове. Неофициална Русия може да ти даде Самарското знаме. Вазов като го четеш към коя Русия апелира? Според мен и към двете.

Това вече го чух. Ще се повторя и аз - знам че мнението ми не е миродавно за теб, ако искаш изложи си спекулациите пред който искаш историк.

Може да напишете нова история или учебник "Лъжите на възрожденците в османското съжителство".

Имам подозрения че всеки ще ти каже че спекулираш с извадени думички и измислени проитиворечия. :)

преди 10 часа, miro20 написа:

Това вече го чух. Ще се повторя и аз - знам че мнението ми не е миродавно за теб, ако искаш изложи си спекулациите пред който искаш историк.

Може да напишете нова история или учебник "Лъжите на възрожденците в османското съжителство".

Историците тази работа, с писането, са я свършили доста отдавна и са доказали, че Захари Стоянов е послъгвал. Можеш да го провериш ако искаш. А защо не искаш само ти си знаеш. Аз за З. Стоянов казвам, че лъже, не за възрожденците. Явно за теб единствено, множествено число, всички, повечето и т.н. са думи с променливо значение.

преди 10 часа, miro20 написа:

Имам подозрения че всеки ще ти каже че спекулираш с извадени думички и измислени проитиворечия. :)

За да разсееш подозренията си попитай който искаш потребител в калдата дали спекулирам или не. Нямам претенции кого ще питаш. Ето ти цитатите:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

"Всички други апостоли, които излязоха подир Левски или бяха негови съвременници, като Д. Общи, А. Кънчев, С. Младенов, Узунов, Стамболов, Волов, Бенковски, Каблешков и др., доколкото ги аз познавам, ни един от тях не е приличал на Левски в своите действия, не е работил така чистосърдечно. Всеки от тях си позволяваше да говори, че ние не сме сами, Русия и Сърбия ще да ни дадат топове, щом се разбунтуваме, ще ни се притекат на помощ, при всичко, че тия две държави нямаха известие."

Аз твърдя, че в първия цитат Захари Стоянов лъже, защото само част от народните ни деятели и патриоти са били против Русия. Една част от народните ни деятели и патриоти са били "за" Русия и са се надявали на нейната помощ. Освен това и са апелирали за нейната помощ. Дадох ти пример си Вазов и Славейков. Лъжите на З. Стоянов - "всички" и "никога" - нито са били всички, нито никога не са апелирали.

Втория цитат, пак от Захари Стоянов, доказва лъжата в първия цитат - Кънчев, Волов, Бенковски хем винаги са били против Русия и никога не са апелирали към нея(според цитат 1), хем са се надявали на нейната помощ. И за капак на всички Левски е трябвало да им каже:

Никому не се надѣвайте, — говорѣше той. — Ако ние не сме способни сами да се освободимъ, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода; а който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново въ робство…”

Което пак потвърждава, че Кънчев, Волов, Бенкосвки, Каблешков, Стамболов, Узунов не са били винаги(според цитат 1) против Русия.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ако съм променил нещо в твърденията си от началото на спора ми можеш да ме поправиш.

Относно спекулациите - чети внимателно

“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

преди 17 часа, miro20 написа:

Казал е че повечето и всички изброени поименно са били против официална Русия. ТОВА Е .

Дали ще се засрамиш, след като така нагло променяш думите на Захари Стоянов? 

Доколкото си спомням,Левски е искал да намали влиянието и връзките на Сърбия и Русия ,защото е разочарован от прилаганата тактика в революционната борба и вярва, че единствено солидна и прецизна подготовка вътре в страната може да има успех .За това иска БРЦК да се премести в България,май Левски не е вярвал на нито една от Великите сили..

Цитат

. „Трябва да заговори ножът – мастилото вече не помага“, пише той за безполезните призиви към европейските консулства и правителства. Те не само са безразлични към страданията на българите, но и активно помагат на недъгавата империя да се крепи на краката си: „Славяни поляци са турски жандарми, французи са турски инженери, англичани – турски дипломати, казаци некрасовци са турската полиция, германци – турски шпиони, унгарци – братя на турците, чехи – турски музиканти“ ...

преди 1 час, A.com написа:

Това е МОЕ мнение как разбирам/тълкувам  думите.

Ти спекулираш с изброяването и думата "всички" , "проч" и "помощта за топове при условие че са били в неизвестност" . Факта че са били  неизвестени и сърби и руснаци , показва че въпреки разногласията и обсъжданията , те, революционерите, дори не са търсили такава помощ.

Спрямо контекста на целия цитат можеш да го тълкуваш всякак. Аз си казах как го тълкувам.

Това че моето мнение не съвпада с твоето, не го прави "лъжа" , или " нагла промяна на думите на Захари Стоянов" .

Всъщност - точно това бих казал аз за твоето спекулиране. :) - " нагло извъртане и спекулиране с цитатите" :)

Ама айде.. няма да е в духа на "добрия тон "

Всъщност, нямам нищо против да дадеш мнението на историците които "отдавна са доказали" че Захари Стоянов лъже.

Това ще е част от темата. Аз нямам претенции да знам всичко писано за възрожденците, и ще се радвам да ми обогатиш знанията.

И  не само моите.

преди 1 час, miro20 написа:

Това е МОЕ мнение как разбирам/тълкувам  думите.

Ти спекулираш с изброяването и думата "всички" , "проч" и "помощта за топове , щом се разбунтуваме, ще ни се притекат на помощ, при условие че са били в неизвестност" . Факта че са били  неизвестени и сърби и руснаци , показва че въпреки разногласията и обсъжданията , те, революционерите, дори не са търсили такава помощ.

(текста с червено съм го вмъкнал аз, че много ти пречи и все го пропускаш)

"Всички" означава всички, а не както на теб ти изнася. "Никога" означава никога, а не както на теб ти изнася. Тези думи си имат точни значение. Вземи ги научи. Свободните съчинения не помагат, а само влошават нещата. Когато някой е казал нещо, а ти твърдиш, че той е казал нещо различно значи спекулираш, лъжеш и манипулираш.

Спрямо контекста на целия цитат можеш да го тълкуваш всякак. Аз си казах как го тълкувам.

Това че моето мнение не съвпада с твоето, не го прави "лъжа" , или " нагла промяна на думите на Захари Стоянов" .

То си е написано ясно и затова няма нужда да го тълкуваш както си искаш. Погрешно тълкуване е нагла промяна на думите на Захари Стоянов. Той пише "всички", ама ти го тълкуваш като "повечето и всички, изброени поименно". На какво основание за теб "всички" означава "повечето"? Това, че ти така го тълкуваш ли? Тези думи за нищо ги нямаш. Всяка означава каквото ти е необходими за момента.

Всъщност - точно това бих казал аз за твоето спекулиране. :) - " нагло извъртане и спекулиране с цитатите" :)

Ама айде.. няма да е в духа на "добрия тон "

Ако под "добрия тон" трябва да разбирам, че съм путинист, който сее руска пропаганда значи нещо си се объркал. Аз казвам, че Захари Стоянов лъже(чети в предния ми коментар защо). Ако вместо името на Русия, беше споменал името на Сърбия, пак щях да го обвиня, че лъже.

Всъщност, нямам нищо против да дадеш мнението на историците които "отдавна са доказали" че Захари Стоянов лъже.

Знам, че нямаш. Ама ще трябва сам да намериш каквото те интересува. Ако го направиш - значи наистина те интересува. Ако не го направиш - значи говориш празни приказки за материя, с която не си запознат, но пък претендираш да казваш истината.

преди 14 минути, A.com написа:

То си е написано ясно и затова няма нужда да го тълкуваш както си искаш.

Бих казал същото към теб. Аз дори не тълкувам, а гледам как ти "откриваш топлата вода" за тези цитати.Едва ли не си  "пионер" в литературата и анализите относно Захари Стоянов.

Как за век и полоина никой не се е сетил да "тълкува " като теб ?

Ако под "добрия тон" трябва да разбирам, че съм путинист, който сее

Не, "добрия тон" не означава това, а е свързано с правилата на форума и общата култура , ако я имаш.

Ама ще трябва сам да намериш каквото те интересува. Ако го направиш - значи наистина те интересува. Ако не го направиш - значи говориш празни приказки за материя, с която не си запознат, но пък претендираш да казваш истината.

Много странна логика извади, да не кажа смешна.  :)

Ами тогава дискусията е излишна ?

Та, на тази смешна логика, ще го кажа по простичко - Ако имаш аргумент, предостави го . Ще е в интерес и на общата дискусия и както казах, моята образованост по темата.

За "истината " не съм претендирал никога. Говоря моята си гледна точка, и отговарям на абсолютните ти спекулации.

преди 2 часа, miro20 написа:

Бих казал същото към теб. Аз дори не тълкувам, а гледам как ти "откриваш топлата вода" за тези цитати.Едва ли не си  "пионер" в литературата и анализите относно Захари Стоянов.

Как за век и полоина никой не се е сетил да "тълкува " като теб ?

Ти не тълкуваш??? Помниш ли какво си писал назад в мненията си. Ти просто подменяш думи и смисъла им, та това, което казваш да изглежда като истина. Захари Стоянов е написал "всички", ама ти го разбираш като "повечето"? Това не е тълкуване, това е преиначаване. Ти когато искаш да кажеш "всички", какво казваш - "повечето" или "всички"?

И какви са тези литературни анализи. Обсъждаме два цитата и какво е написано в тях. Не правя свободни съчинения на тема "ама какво е искал да каже Захари Стоянов", защото ясно се вижда какво е казал.

Не, "добрия тон" не означава това, а е свързано с правилата на форума и общата култура , ако я имаш.

Благодаря за разяснението. Сега ми кажи кои правила на форума съм нарушил. Или пък ми кажи ти кои правила на форума не искаше да нарушиш, та реши да не нарушаваш "добрия тон". След това, ако искаш, можеш да ми кажеш, когато ме нарече малоумен и с малко акъл наруши ли добрия то или го спази. После можеш да посочиш къде съм те обидил и след това да говориш за обща култура и колко от нея имам или нямам.

В една друга тема написа, че потребителите във форума обиждат, когато са безсилни. Помниш ли? Ти като ме обиди - от безсилие ли го направи или си изключение от правилото?.

Много странна логика извади, да не кажа смешна.  :)

Ами тогава дискусията е излишна ?Та, на тази смешна логика, ще го кажа по простичко - Ако имаш аргумент, предостави го . Ще е в интерес и на общата дискусия и както казах, моята образованост по темата.

Ами посмей се. След това се потруди да си намериш каквото ти трябва. Всичко, написано от Захари Стоянов го приемаш за доказан факт - така написа, нали?. Това е грешен подход, защото ти пречи да мислиш обективно докато четеш.

Нямам намерение заради теб да се разхождам до библиотеки и да си губя времето, та, ето ти какво има на готово в интернет. Ако пак не си съгласен не спори с мен.

Как Левски е получил прякора си:

Цитат

И до днешенъ день на поляната отвънъ село Еникьой се виждатъ забити колове, за които жителитѣ на селото разказватъ, че пространството между тѣхъ е прескачано отъ нѣкогашния имъ Даскалъ Василъ.

„Това е левска крачка”, — говорѣли присѫтствуващитѣ... Твърде е вѣроятно, че нашиятъ герой се е възползувалъ отъ това сравнение да се нарече Левски, [107] който прекоръ не е сѫществувалъ нито въ семейството му, нито въ рода му. Догдето той живѣлъ свободно въ Карлово (1865—1866 г.) това име не се е чувало. Въ 1868 година мнозина го знаели вече Левски.

А каква е истината(за да не я търсиш сам):

Цитат

За пръв път името Левски

Факт е обаче, че Дяконът става знаменосец по препоръката на Раковски, и фактът е, че преди още да постъпи в четата на Панайот Хитов, пише едно приятелско и сърдечно писмо до Раковски, което показва какво е било отношението му към последния. „Господине Раковски, днес ида да Ви поздравя от страна на отец Натанаила (войвода Панайот Хитов, б. на Д.Т.С), който ми даде власт да Ви напиша туй писъмце. . . . Най-вече Ви моля да му явите заради търговията как отива днес и как ще бъде занапред. Като не ми остава време да Ви пиша по пространно, оставам Ваш най-искрен — Д. И. Левски.” [1]

В това писмо Дяконът за пръв път се подписва с псевдонима Левски, следователно опровергава разпространената от Ст. Заимов мълва, какво в Белград през 1867 год. Дяконът прескочил голям ров, Каравелов казал „Скочи като същински лъв”, а Раковски подел това име [2]. В същност, както това разкри историкът Д. Т. Страшимиров, по това време, когато Левски е бил в Легията през 1867 год., то Раковски е бил на смъртно легло във Влашко или е бил вече умрял. [3]

Цитат

Относно биографията на Христо Ботев, написана от Захари Стоянов.

Сред аргументите за отрицание на Захари-Стояновото произведение намира място и този, че хората, познаващи Ботев, не го разпознават в конструирания образ. За целта е привлечен спомен на Иван Шишманов, който, в качеството си на секретар на министъра на просветата Георги Живков, присъствал на следния разговор между него и Захари Стоянов: "- Каква книга си написал ти за Ботева, бе! - казва Живков за Захария Стоянов. - Чева не знаем, какъв беше в действителност?" И Захарий отговаря: - "Да мълчим, на младото поколение са нужни добри примери".

Цитат

Спомени на Мария Сиракова - укривателка на Левски в Ловеч.

"Поп Кръстю не е знаел, че Левски е в Ловеч. Не съм чула нито една дума от устата на Левски - нито по-рано, нито, когато беше у нас по Коледа, да каже нещо за попа. Това от никого не съм го чула (за предателството на попа) освен от Величка и лукановци. И те го разправяха, след като умря Николчо Сирков (1873), поп Кръстю и Христо Цонев - Латинеца (1881)... Такива глупости, докато беше жив Николчо, никой не е чувал да се разказват. Чак, когато умря Хр. Ц. - Латинеца и дойде Захари Стоянов и ни измами да му дадем архива срещу разписки и опис и да ги върне, след като напише книгата (ама ги не върна), тогава се чуха тези неща и се писаха. Тогава Зах. Стоянов написа казано-неказано, че попът е предател. Доде в къщата ни да ме кандърдисват да дам книжата (архива на Левски), тези, които десет години нито ги потърсиха, нито пък се интересуваха за мене. За тези работи повече да не приказваме.”

Сигурен съм, че сам можеш да си намериш от къде са цитатите.

За "истината " не съм претендирал никога. Говоря моята си гледна точка, и отговарям на абсолютните ти спекулации.

А съм сигурен, че съм чел твой коментар, в който наблягаш на това, как казваш само истината, подкрепена с факти и никои от опонентите ти не може да те обори. Може и да греша, но един потребител те приветства с думите "Исусе, ти ли си?". В друга тема беше, затова извинявай, ако не се отнася и за тази.

преди 5 часа, A.com написа:

И какви са тези литературни анализи. Обсъждаме два цитата и какво е написано в тях. Не правя свободни съчинения на тема "ама какво е искал да каже Захари Стоянов", защото ясно се вижда какво е казал.

Аз пак не видях  в дългите ти по горе неща , нещо  за цитатите с въпросните  " всички " , "проч.." ... да говори като теб.

Това бе за "топлата вода" , "спекулации" и т.н. .

Благодаря за разяснението. Сега ми кажи кои правила на форума съм нарушил. Или пък ми кажи ти кои правила на форума не искаше да нарушиш, та реши да не нарушаваш "добрия тон". След това, ако искаш, можеш да ми кажеш, когато ме нарече малоумен и с малко акъл наруши ли добрия то или го спази. После можеш да посочиш къде съм те обидил и след това да говориш за обща култура и колко от нея имам или нямам.

Я сам си проследи кое говоря за "добрия тон" ? Говорех че ме нарече "нагъл" и че няма да ти орговарям по същия начин и т.н.. Ти го употреби , сега ревеш ?

Бил съм те нарекъл някога си "малоумен" ? възможно е, дори не помня кога беше това , но на фона на ежедневната помия срещу мен е възможно да съм се изпуснал и аз.

Добра памет имаш :)  с нещо друго да съм те "обидил" ??

Нямам намерение заради теб да се разхождам до библиотеки и да си губя времето, та, ето ти какво има на готово в интернет. Ако пак не си съгласен не спори с мен.

Ами ето , казах че ще ти благодаря и  и го правя :)

Всичко това не е споменавано тук, и се радвам за твоя принос.

За името "Левски" и аз знам че е от Раковски. /за който имаше предаване по К1 оня ден/

За Поп Кръстьо , има отдавна говорено писано дали е или не е предател...

За "архив" взет от З.Стоянов, и не върнат.. не знаех. :)

Така че, да обобщим - нищо от коментарите за въпросния цитат за "всички , проч , топовете..." не видях някой да мисли като теб.

- цитата "който ни освободи , той ще ни пороби"  за мен е същото със  " а който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново въ робство".

И този цитат няма нищо общо със вкарания цитат от фалшивото предсмъртно писмо , измислено в "бъзиклийкс" .

-настроенията на нашите революционери , и най вече Левски не са били русофилски, въпреки и при това че са пътували доста и в Русия, и другаде, не са се надявали на тяхна помощ и не са правили усилия да "ги известят" .

преди 8 часа, miro20 написа:

Я сам си проследи кое говоря за "добрия тон" ? Говорех че ме нарече "нагъл" и че няма да ти орговарям по същия начин и т.н.. Ти го употреби , сега ревеш ?

Добре, проследявам за добрия тон.

на 30.03.2016 г. at 17:52, miro20 написа:

То бива малоумие, ама вашето минава всякакви граници и морал.

на 30.03.2016 г. at 22:01, miro20 написа:

Ама де толкова акъл да осмислиш...

Как не са се сетили досега да се допитат до вашето извратено мислене и абсолютни спекулации и измишльотини , чак не знам :)

на 31.03.2016 г. at 21:42, miro20 написа:

Само че на него му е трябвало много по  малко време да осъзнае каква е руската политика, за разлика  от сегашно време, когато  тук се роят неграмотни необртазовани промити пропагандатори , които не само отричат тази история на тези СЪВРЕМЕННИЦИ , но и искат да пренапишат казаното и да изкривят настроенията на точно тези СЪВРЕМЕННИЦИ .

на 1.04.2016 г. at 7:13, miro20 написа:

Кой лъже и спекулира НАГЛО си личи наистина. Не съм аз :)

Ако не бе нагъл спекулант който си измисля и изсмуква от пръстите си фейкови тълкования, би казал че Захари Стоянов просто ИЗБРОЯВА една част от нашите "народни деятели и патриоти" ,  които смята за най видни и големи патриоти, а не че лъже, че трябвало или ВСИЧКИ , или поименно конкретно да уточни едва ли не.

на 1.04.2016 г. at 20:29, miro20 написа:

Това дали го осъзнавате не знам... едва ли .. робската психика ви  изкоренила всякакви наченки на елементарно мислене .

Как съм те обидил аз:

Цитат

публикувано 31 март

Отдавна го осмислих - в случая си лъжец, защото подкрепяш една лъжа.

публикувано понеделник в 22:58

Честно да ти кажа, не се обиждай, започвам да си мисля, че имаш проблеми с разбирането на българския език.

Когато някой лъже и го наречеш лъжец това не е обида. Ако не си съгласен кажи.

преди 22 часа, A.com написа:

Това съм го написал преди 18 часа, не преди 22.

Погрешно тълкуване е нагла промяна на думите на Захари Стоянов.

А защо съм ти написал, че нагло променяш думите на Захари Стоянов? Ето заради това:

Захари Стоянов пише:

Ти ми казваш, че бил написал:

на 4.04.2016 г. at 23:58, miro20 написа:

Казал е че повечето и всички изброени поименно са били против официална Русия. ТОВА Е.

Обясних ти го и преди. Подобна подмяна на думи е нагла манипулация. Като ми посочиш, къде в думите на З. Стоянов пише "повечето" ще ти се извиня.

Хронологията на добрия тон правилна ли е или съм излъгал?

Аз пак не видях  в дългите ти по горе неща , нещо  за цитатите с въпросните  " всички " , "проч.." ... да говори като теб.

Това бе за "топлата вода" , "спекулации" и т.н. .

По-горните цитати бяха за да ти покажат, че Захари Стоянов е послъгвал. Нали това искаше? Ето, цитирам те?

преди 21 часа, miro20 написа:

Защо забрави какво си искал да ти дам.

Така че, да обобщим - нищо от коментарите за въпросния цитат за "всички , проч , топовете..." не видях някой да мисли като теб.

Обобщавай единствено от собствено име. Написах ти защо са горените цитати.

Доказват ли, че Захари Стоянов е лъгал? Да или не?

Кой мисли като мен - нали ти казах да попиташ който и да е потребител в калдата дали спекулирам с думите в двата цитата, които обсъждаме. В по-предно мое мнение съм го написал. И цитатите ги има. И какво твърдя съм написал.

-настроенията на нашите революционери , и най вече Левски не са били русофилски, въпреки и при това че са пътували доста и в Русия, и другаде, не са се надявали на тяхна помощ и не са правили усилия да "ги известят" .

Значи Левски е казал:

Никому не се надявайте, — говореше той. — Ако ние не сме способни да са освободим сами то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство…”.

А ти ми казваш, че нашите революционери не са се надявали?

Преди 5 дни пък си написал:

на 1.04.2016 г. at 22:35, miro20 написа:

Това да се надяваш на външна помощ не означава да си русофил, сърбоман,  и т.н.

За Вазов си написал:

на 4.04.2016 г. at 7:22, miro20 написа:

Тогава се е надявал 

А сега ми казваш, че:

Сам си противоречиш.

Благодаря отново че още по нагледно доказа какъв си спекулант.

Забеляза ли че говоря в множествено число ? "вашето малоумие" , "пропагандатори" ? Най малкото че не е било насочено към теб или само към теб, и е имало за какво.

:)

За останалото "не са се надявали"  не знам какво противоречие видя.Някои са обсъждали и са се надявали, но като цяло - не са.

И това е факт - липсата на каквито и да е инициативи за помощ към официални руски или сръбски сили.

преди 2 часа, A.com написа:

Кой мисли като мен - нали ти казах да попиташ който и да е потребител в калдата дали спекулирам с думите в двата цитата, които обсъждаме.

О да, повечето ти "колеги" тук с радост ще потвърдят всичко което си казал за абсолютна истина :)

Имах предвид друго, и пак ще се повторя - Моето мнение не го приемаш че спекулираш, то това е ясно , но никъде и никой  литератор или историк не е анализирал тези цитати в светлината която ти говориш.

Спора възникна заради медийната атака срещу президента, който "уж" бил казал лъжа.

И се впуснахте да копирате една камара помия в стил Велислава Дърева, как той лъжел , как това било цитат от "бъзиклийкс".

Именно към тези които повтаряха това бяха по крайните ми изводи - малоумие, червени спекулации и лъжи.

Защото такъв цитат има, и не е от бъзиклийкс.

Когато се видя че има такъв истински цитат от Захари Стоянов,  ти специално се впусна да вадиш как той лъжел .

И как не можело да му се вярва, насаждайки впечатлението че едва ли не щом има неточности в неговите разкази, значи едва ли не трябва да отречем всичко което е писал, значи и цитата "който ни освободи ... " също е лъжа ?

Знаеш ли какво описах току що ?

Една типична тролска медийна атака. В случая червена медийна атака, която без свян и морал оплю и възрожденци и Левски също.

Само защото трябваше да се насади впечатление че Левски е нямал такъв цитат, а Захари Стоянов не може да му се вярва на писанията.

преди 5 часа, miro20 написа:

Благодаря отново че още по нагледно доказа какъв си спекулант.

Забеляза ли че говоря в множествено число ? "вашето малоумие" , "пропагандатори" ? Най малкото че не е било насочено към теб или само към теб, и е имало за какво.

Значи - отговаряш на мен, но обиждаш други потребители на калдата( че не е било насочено към теб ). В същото време освен други потребители си обиждал и мен( или само към теб ) И е имало за какво да обиждаш!!! Та, за какъв "добър тон" говореше? А?

За останалото "не са се надявали"  не знам какво противоречие видя.Някои са обсъждали и са се надявали, но като цяло - не са.

А преди какво написа: - че нашите революционери не са се надявали!!!

Хем са се надявали, хем не са се надявали, но противоречие няма. И въпреки, че някой са се надявали(ама нали нямаше такива) като цяло не са се надявали. Сам на себе си изяснил ли си си какво точно твърдиш, че всеки път е различно?

О да, повечето ти "колеги" тук с радост ще потвърдят всичко което си казал за абсолютна истина :)

Аз нали написах, че нямам претенции кой потребител от форума ще попиташ. Да съм посочвал някого поименно?

Имах предвид друго, и пак ще се повторя - Моето мнение не го приемаш че спекулираш, то това е ясно , но никъде и никой  литератор или историк не е анализирал тези цитати в светлината която ти говориш.

Ами, покажи ми в каква светлина са го анализирали?

Спора възникна заради медийната атака срещу президента, който "уж" бил казал лъжа.

Президента ни излъга, че цитира Левски. Все още ли не си разбрал какво значи думата "цитат"?

И се впуснахте да копирате една камара помия в стил Велислава Дърева, как той лъжел , как това било цитат от "бъзиклийкс".

Именно към тези които повтаряха това бяха по крайните ми изводи - малоумие, червени спекулации и лъжи.

Пак да попитам, че явно не съм разбрал - отговаряш на мен, но обиждаш други потребители на калдата? Защо? И като отговаряш на мен защо намесваш и други потребители?

А, това, което президента ни цитира като думи на Левски е цитат от "бъзиклийкс". Това отричаш ли го?

Димите на президента бяха:

Цитат

Нека винаги помним и следваме Апостола на свободата, който искаше да се освободим сами, а не някой друг да идва да ни освобождава, защото „който ни освободи, той ще ни пороби“,

С червено съм ти посочил цитата. Да не вземеш да се объркаш какво е цитирал президента. С червено са думите на Левски, според президента ни, които той цитира.

Хайде сега ми покажи къде има такъв цитат. Първо си припомни какво означава "цитат", след това ми припомни от къде са цитирани тези думи, ама точно тези, а не някакви други, защото това няма да е цитат(нали си припомни какво е цитат).

Когато се видя че има такъв истински цитат от Захари Стоянов,  ти специално се впусна да вадиш как той лъжел.

Видя се, че има цитат от Захари Стоянов, в който не присъстват думите, използвани от президента ни. Я постави цитираното от президента и цитата от Захари Стоянов и кажи дали съвпадат? Нали помниш какво е цитат?

И как не можело да му се вярва, насаждайки впечатлението че едва ли не щом има неточности в неговите разкази, значи едва ли не трябва да отречем всичко което е писал, значи и цитата "който ни освободи ... " също е лъжа ?

Пак ти си този, който говори за отричане. Да си ме видял да го правя някъде?

Иначе да наричаш лъжите неточности - ти си бил голяма работа.

И къде съм написал, че цитата от Захари Стоянов е лъжа? Посочи ми.

Къде съм написал, че и двата цитата от Захари Стоянов са лъжа?

Знаеш ли какво описах току що ?

Какво си описал си знаеш само ти. Аз чета и се чудя с какъв точно човек разговарям. Значението на думите в българския език за  нищо го нямаш - "всички" е равнозначно на "повечето", "цитат" и "преразказ" са едно и също, "не са се надявали" и "надявали са се" означават "като цяло са се надявали".

Една типична тролска медийна атака. В случая червена медийна атака, която без свян и морал оплю и възрожденци и Левски също.

В целия ни разговор казвам, че Захари Стоянов лъже. Показах ти и, че други хора ,много преди мен, са установили, че той лъже. Да съм споменавал, че други възрожденци лъжат? Споменавал ли съм?

И пак говориш в множествено число. Ще приема, че се отнася и за мен. Та, кажи, след като говоря само за Захари Стоянов как така съм оплюл "и възрожденци и Левски"?

Би ли ме осведомил коя дума в българския език трябва да използвам, когато искам да каже, че нещо се отнася не за половинката, не за четвъртинката или някаква друга част, а за цялата съвкупност от хора, събрани на едно място? Нарочно не използвах думата "всички" за да опиша цялата съвкупност от хора, събрани на едно място.

Само защото трябваше да се насади впечатление че Левски е нямал такъв цитат, а Захари Стоянов не може да му се вярва на писанията.

Няма документ, в който да е написано, че Левски е казал „който ни освободи, той ще ни пороби . От което следва, че никой не може да казва, че Левски е казвал тези думи. Никой не може да го цитира по този начин. Нали помниш какво е цитат?

На Захари Стоянов писанията трябва да се четат внимателно и да се сверява с други източници, където е възможно, а не да се приема, че всичко написано от него е ДОКУМЕНТИРАН ФАКТ, както ти каза, че правиш.

Малко извън спора ни, защото официална Русия все нещо ти е виновна:

Цитат
2310e24ad2urn-jpg-263-192-cc-dri-otiojpa

Втората българска легия била образувана през 1867 г., когато отношенията между Сърбия и Османската империя отново се влошили и сръбското правителство започнало да се готви за война против нея.

Това било използвано от Добродетелната дружина, която сключила договор със сръбското правителство за откриване на българско военно училище в Белград, което да подготви военни ръководители за бъдещото въстание в България.

Този път разходите по издръжката на това училище били поети от Русия.

Самото обучение на българските доброволци било възложено на сръбски офицери.

В новата легия постъпили оцелелите четници от четите на Панайот Хитов и Филип Тотю, много младежи от България и българската емиграция в Румъния.

Очакваната война между двете държави не избухнала. Ангажирано с потушаването на Критското въстание, османското правителство не желаело да усложнява отношенията си със Сърбия. Междувременно през есента на същата година начело на управлението в Сърбия дошло правителството на Йован Ристич, което също желаело помирение с Турция.

В резултат на това и Втората българска легия станала ненужна на белградските власти. Въпреки противодействието на руската дипломация през април 1868 г. тя също била разпусната, а участниците и били прогонени от Сърбия.

И нещо извън темата:

Ако на 20 години започна да се интересувам от футбол и стана привърженик на Реал Мадрид, а на 50 години реша, че тия от Реал са големи дървета и през последните 30 години са купували мачове, и стана привърженик на Атлетико Мадрид, това означава ли, че никога не съм бил привърженик на Реал Мадрид?

Ако искаш може да ми отговориш.

Ако на 20 години започна да се интересувам от футбол и стана привърженик на Реал Мадрид, а на 50 години реша, че тия от Реал са големи дървета и през последните 30 години са купували мачове, и стана привърженик на Атлетико Мадрид, това означава ли, че никога не съм бил привърженик на Реал Мадрид?

Чудесен пример, показващ именно промяната в много "надяващи се " на Русия, както е писал Вазов.

След като вижда руския ботуш.

Останалото  не знам как да коментирам - ти и сега разбиваш и цитираш мои думи, без цялостния им смисъл.

Това се нарича спекулация.

Няма какво повече да кажа от всичко казано от мен дори само на тази страница.

Не ми се повтаря.

Нито президента е излъгал , нито  Захари Стоянов лъже в отразяването на битието и думите на Левски., з акойто няма грам данни да е намеквал за руска или сръбска помощ, особенно като ученик на Раковски, нито са се надявали на такава официална помощ.

И да, всички изброени от Захари Стоянов , и "проч.." , т.е. "ид руги" ,  не са били русофили.

преди 6 часа, miro20 написа:

Чудесен пример, показващ именно промяната в много "надяващи се " на Русия, както е писал Вазов.

След като вижда руския ботуш.

Останалото  не знам как да коментирам - ти и сега разбиваш и цитираш мои думи, без цялостния им смисъл.

Май пропусна въпроса в цитата: това означава ли, че никога не съм бил привърженик на Реал Мадрид?

Та бил ли съм привърженик на Реал Мадрид или не съм бил? Ей това те питам.

А, разбивам. Задавам ти въпроси. На теб обаче ти е навик да не отговаряш на 80-90% от въпросите, които ти задавам. Пък, когато поискаш нещо, аз трябва да го направя, защото ако не го направя няма смисъл от дискусия. Помниш ли? Искаше едни аргументи за послъгването на З. Стоянов. Като ти показах такива аргументи ти какво каза - той не лъжел, ами имало неточности. Можеш да се свържеш със съответните институции в държавата ни и да им предложиш термина "лъжесвидетелстване" да се замени с "казване на неточности". Клевета също можеш да го замениш с "неточност".

За руския ботуш така и не ми отговори защо Вазов го споменава през 1916 г., а не през 1913 или през 1908 или през 1885.

Нито президента е излъгал , нито  Захари Стоянов лъже в отразяването на битието и думите на Левски., з акойто няма грам данни да е намеквал за руска или сръбска помощ, особенно като ученик на Раковски

За Захари Стоянов и какво е написал за това, как Левски получава името Левски прочете ли? Ама казваш, че З. Стоянов не лъже. Едно четеш, друго приказваш. Което, разбира се, че означава, че аз спекулирам.

нито са се надявали на такава официална помощ.

За народните ни деятели и патриоти, които са се "надявали" на помощ от Русия и Сърбия прочете ли? Забрави ли и ти какво си писал - надявали са се, не са се надявали, като цяло са се  надявали!!!. Пак се получава така, че едно четеш - друго приказваш. Което, разбира се, че означава, че аз спекулирам.

И да, всички изброени от Захари Стоянов , и "проч.." , т.е. "ид руги" ,  не са били русофили.

Това какво общо има? "Всички" как да го разбирам - като "повечето" или както всички останали българи разбират думата "всички"? Да не се окаже, че когато ти пишеш "всички" това означава всички, ама когато Захари Стоянов пише "всички" това означава "повечето".

Захари Стоянов е написал "всичките ни народни деятели и патриоти" а ти казваш, че е написал "повечето от тях". Едно четеш - друго приказваш. Което, разбира се, че означава, че аз спекулирам.

Няма какво повече да кажа от всичко казано от мен дори само на тази страница.

Не ми се повтаря.

А дано. 

А, забравих - намери ли някой неутрален потребител, когото да попиташ лъжа ли или не?

преди 46 минути, A.com написа:

За руския ботуш така и не ми отговори защо Вазов го споменава през 1916 г., а не през 1913 или през 1908 или през 1885.

Ами прочети му стихотворението и ще разбереш :)

А и както казах няма как да види нещо , което тепърва се случва, и което е повод за написването на стихотворението - а именно цЯЛОСТНАТА антибългарска руска политика и ботуш.

преди 47 минути, A.com написа:

За Захари Стоянов и какво е написал за това, как Левски получава името Левски прочете ли? Ама казваш, че З. Стоянов не лъже. Едно четеш, друго приказваш. Което, разбира се, че означава, че аз спекулирам.

Ето ти крещящия пример как спекулираш :)

Говорим за цитата "който ни е освободил..."  , ти ми приказваш друго, и го слагаш за аргумент как Захари Стоянов лъже .

Крещащ , христоматиен пример за тролска спекулация.

преди 48 минути, A.com написа:

За народните ни деятели и патриоти, които са се "надявали" на помощ от Русия и Сърбия прочете ли? Забрави ли и ти какво си писал - надявали са се, не са се надявали, като цяло са се  надявали!!!.

Отново христоматиен пример за трвоя спекулация.

А къде остана " че не са в известност и руснаци и сърби" ??

Още колко пъти ще се повтартяш с тези букварни примери как спекулираш и вадиш от контекста ?

преди 50 минути, A.com написа:

А, забравих - намери ли някой неутрален потребител, когото да попиташ лъжа ли или не?

Аз чакам ти да ми покажеш, и не знам откъде си измисляш че чакам от тукашни потребители,.

Казах и пак питам - има ли в литературния и исторически свят, някой да анализира толквоа спекулативно и извадено от контекста цитатите на Захари Стоянов и др ?

За изводите ще се самоцитирам отново :

Нито президента е излъгал , нито  Захари Стоянов лъже в отразяването на битието и думите на Левски., з акойто няма грам данни да е намеквал за руска или сръбска помощ, особенно като ученик на Раковски, нито са се надявали на такава официална помощ.

Сега остава наш Миро да докаже, че те са били русофоби. И ако може без огромни постове.

на 10.03.2016 г. at 23:59, miro20 написа:

Точно така - за този кумир / свобдата/ се бием и с чужд и с близък .

И няма врат да превием пред ничие иго .

Прекрасни думи .

Много хора с чуждопоклоннически робски аватари и пропаганда ,  трябва да си го наизустят

Мотото на цялата творба е съвсем друго драги , а именно :

О руси! Аз друг път ви славях
За подвиг велик и чудесен,
Високо ви ликът поставях
Във мойта душа, в мойта песен!

Вий някога знаме Христово
Развяхте за благо човешко –
Строшихте ни игото тежко,
А днеска ни носите ново!

А каво ще кажеш за това ?

Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навля­зат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата сре­щу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на него­вата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Слив­ница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на Бълга­рия ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде вzah389.JPG сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?

Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой поду­чи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се поди­гра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин - Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събра­ние, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в Бълга­рия безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете" - Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, христи­янската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!

Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука... То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Никсолая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче". Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е !" - Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.

И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне
Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!

Това, което е писал Захари Стоянов за "проклетия московлък", с много по-голяма сила важи днес за проклетия вашингтонлък. При проклетия СССР поне имахме някаква икономика, а при "братята" американци – никаква икономика.

преди 4 минути, attj написа:

Сега остава наш Миро да докаже, че те са били русофоби. И ако може без огромни постове.

Аз няма какво да доказвам . Чети историята, чети Раковски / цитирал съм го по назад /  и неговия най добър ученик Левски

преди 1 минута, karadzha написа:

Това, което е писал Захари Стоянов за "проклетия московлък",

Да, и това също

А за злата хамерика, нямам нищо против да се пише. Но често улисани в плюене, виждам как някои преиначават националния интерес, без да дават никакви реални и/или полезни алтернативи на "злата демокрация" .

преди 3 минути, karadzha написа:

При проклетия СССР поне имахме някаква икономика, а при "братята" американци – никаква икономика.

Ето типичен пример за спекулация.

Отава да добавиш " те хамериканците разбиха икономиката ни и съсипаха селското стопанство.

Ак оси бе останало СССР нямаше да е така, и щяхме да живеем в цветущ развит соцализъм."

Дори няма да споменавам защо това е виц

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.