Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изчадието на пропагандната машина в България по случай Освобождението

Featured Replies

преди 2 минути, miro20 написа:

Аз няма какво да доказвам . Чети историята, чети Раковски / цитирал съм го по назад /  и неговия най добър ученик Левски

Да, и това също

А за злата хамерика, нямам нищо против да се пише. Но често улисани в плюене, виждам как някои преиначават националния интерес, без да дават никакви реални и/или полезни алтернативи на "злата демокрация" .

Ето типичен пример за спекулация.

Отава да добавиш " те хамериканците разбиха икономиката ни и съсипаха селското стопанство.

Ак оси бе останало СССР нямаше да е така, и щяхме да живеем в цветущ развит соцализъм."

:)

Дори няма да споменавам защо това е виц

По-добре с някаква икономика, па било то наследство от соца, отколкото с никаква. А икономиката ние си я разбихме с помощ от американците. В Унгария и Чехия не са слушали внимателно Ран и Ът и затова имат развито селско стопанство и индустрия.

Това и ти прекрасно знаеш, но ти се плаща да говориш друго.

П.П. И по-добре недоразвит социализъм, отколкото скапваща "дмокрация" (щото и тя ни е като соца – никаква).

П.П.П. Вицовете ти си виждаш – не съм казал, че социализма ни е бил развит (ама имаш развинтена фантазия):)

• Отговори 836
  • Прегледи 63,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 9 минути, karadzha написа:

По-добре с някаква икономика, па било то наследство от соца, отколкото с никаква. А икономиката ние си я разбихме с помощ от американците. В Унгария и Чехия не са слушали внимателно Ран и Ът и затова имат развито селско стопанство и индустрия.

Това и ти прекрасно знаеш, но ти се плаща да говориш друго.

П.П. И по-добре недоразвит социализъм, отколкото скапваща "дмокрация" (щото и тя ни е като соца – никаква).

П.П.П. Вицовете ти си виждаш – не съм казал, че социализма ни е бил развит (ама имаш развинтена фантазия):)

Там е проблема, че икономиката /липсата на такава/  бе това което ни остави фалиралия соц.

Това че някой се възползва и оглозгва останалото , и съсипва което може, едва ли е проблем на американците. Проблема си бе преди всичко наш, вътрешен , защото именно  социалистическата върхушка се облажи и до ден днешен се блажи от това глозгане.

Не обиновенните хора, а тези които ръководеха "развитото ни социалистическо общество".

А проблема на плана Ран-Ът е че не посмяха да го изпълнят. Ако беше изпълнен , щяхме да сме Хонконг на Балканите.

Уви .. Лукановци и др. непозволиха кокала да им се изплъзне.

А това че Унгария и Чехия са напред , си има много по простичко обяснение - те най малко бяха обременени със соц простотиите на СССР.

Унгария даже си имаше частна собственост.

И са напред , не заради  Ран-Ът, а това че овреме проведоха лустрация и наритаха и парираха всякакви соц  идеолози, които за съжаление се вихрят у нас и до ден днешен.

Нямаше "недоразвит социализъм" . имаше фалирал социализъм.

Не можеш да задържиш "фалиралото" без да дадеш алтернатива.

преди 40 минути, karadzha написа:

Това, което е писал Захари Стоянов за "проклетия московлък", с много по-голяма сила важи днес за проклетия вашингтонлък. При проклетия СССР поне имахме някаква икономика, а при "братята" американци – никаква икономика.

Е, чакай де... още не е история(измислената ти дума "вашингтонвлък"), нека минат няколко поколения, тогава може и ще се говори, тогава ще се прави равносметката - от хора, които не са съвременници.

преди 1 час, miro20 написа:

Ами прочети му стихотворението и ще разбереш :)

А и както казах няма как да види нещо , което тепърва се случва, и което е повод за написването на стихотворението - а именно цЯЛОСТНАТА антибългарска руска политика и ботуш.

Чел съм го. Ако обичаш, като на малоумен, с малко акъл, необразован и т.н. да обясниш защо годината на написване е 1916 а не по-раншна. " цЯЛОСТНАТА антибългарска руска политика и ботуш " не е повод за написването. Ако това беше повода, и взема предвид какво ми цитираш за 40 годни руски предателства то Вазов е трябвало доста по-рано да напише това стихотворение. Първия куплет колко пъти трябва да го прочетеш за да се насочиш в правилната посока?

Ето ти крещящия пример как спекулираш :)

Говорим за цитата "който ни е освободил..."  , ти ми приказваш друго, и го слагаш за аргумент как Захари Стоянов лъже .

О, така ли? Някакви спомени какво си писал имаш ли?

на 5.04.2016 г. at 19:16, miro20 написа:

Всъщност, нямам нищо против да дадеш мнението на историците които "отдавна са доказали" че Захари Стоянов лъже..

Искаш мнение на историци, които отдавна са доказали, че Захари Стоянов лъже. За някоя точно определена лъжа ли искаш мнение или за това, че човека си е послъгвал? Предоставих ти цитати, които доказват, че Захари Стоянов е послъгвал. Ти какво ми отговори?

на 6.04.2016 г. at 7:29, miro20 написа:

Аз пак не видях  в дългите ти по горе неща , нещо  за цитатите с въпросните  " всички " , "проч.." ... да говори като теб.

Какво искаш, какво ти показвам и ти какво твърдиш?

Говорим за цитата "който ни е освободил..."  , ти ми приказваш друго, и го слагаш за аргумент как Захари Стоянов лъже .

Говорим за два отделни цитата на Захари Стоянов. Което обаче, не ти пречи да твърдиш, че говорим само за един. Искаш аргументи, че Захари Стоянов е послъгвал. Давам ти ги. А тук твърдиш, че ти приказвам друго.???!!!

Крещащ , христоматиен пример за тролска спекулация. 

Ама разбира се.

Отново христоматиен пример за трвоя спекулация.

А къде остана " че не са в известност и руснаци и сърби" ??

Този христоматиен пример за моя спекулация е по повод на тези мои думи:

преди 2 часа, A.com написа:

За народните ни деятели и патриоти, които са се "надявали" на помощ от Русия и Сърбия прочете ли? Забрави ли и ти какво си писал - надявали са се, не са се надявали, като цяло са се  надявали!!!.

Да те питам пак - забрави ли какво си писал - надявали са се, не са се надявали, като цяло са се  надявали? Да те цитирам искаш ли?

И това, че сърби и руснаци не са в известност за надеждните на народните деятели и патриоти означава, че народните деятели и патриоти не са се надявали?

double-facepalm.jpg

Още колко пъти ще се повтартяш с тези букварни примери как спекулираш и вадиш от контекста ?

Ето това е вадене от контекста:

“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….

на 4.04.2016 г. at 23:58, miro20 написа:

Казал е че повечето и всички изброени поименно са били против официална Русия. ТОВА Е .не отрича, и отразява мения за "руски и сръбски топове" .

Питах те и преди, ама не отговори. Сега ще го направиш ли? Къде Захари Стоянов е казал, че са повечето и всички изброени поименно? Къде в този цитат го е казал?

Аз чакам ти да ми покажеш, и не знам откъде си измисляш че чакам от тукашни потребители,.

Като отговор на това:

преди 2 часа, A.com написа:

А, забравих - намери ли някой неутрален потребител, когото да попиташ лъжа ли или не?

Какво си измислям? Я пак да ти припомня:

на 5.04.2016 г. at 7:23, miro20 написа:

Имам подозрения че всеки ще ти каже че спекулираш с извадени думички и измислени проитиворечия. :)

Цитат

За да разсееш подозренията си попитай който искаш потребител в калдата дали спекулирам или не. Нямам претенции кого ще питаш. Ето ти цитатите:

преди 22 часа, miro20 написа:

О да, повечето ти "колеги" тук с радост ще потвърдят всичко което си казал за абсолютна истина :)

Цитат

Аз нали написах, че нямам претенции кой потребител от форума ще попиташ. Да съм посочвал някого поименно?

Та какво си измислям? Правя ти предложение, ти ми казваш, че си измислям. Какво си измислям?

Казах и пак питам - има ли в литературния и исторически свят, някой да анализира толквоа спекулативно и извадено от контекста цитатите на Захари Стоянов и др ?

Ти питаш. А защо не отговаряш като те питат?. Това помниш ли го?

Цитат

Ами, покажи ми в каква светлина са го анализирали?

Хубаво се само цитираш.

За изводите ще се самоцитирам отново :

Нито президента е излъгал , нито  Захари Стоянов лъже в отразяването на битието и думите на Левски., з акойто няма грам данни да е намеквал за руска или сръбска помощ, особенно като ученик на Раковски, нито са се надявали на такава официална помощ.

И да, всички изброени от Захари Стоянов , и "проч.." , т.е. "ид руги" ,  не са били русофили.

С което за пореден път показваш, че пишеш каквото ти изнася и хич не се притесняваш да лъжеш. Нали искаше едни аргументи от едни хора, които са доказали, че Захари Стоянов е послъгавл. Та, като ги прочете какво установи?  Захари Стоянов какво е написал за това, как Левски получава името Левски? Черо на бяло е написано от самия Захари Стоянов, ама ти твърдиш, че не лъже. Това ако не е наглост не знам какво е.

И, за да не забравиш за какво спорим.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

"Всички други апостоли, които излязоха подир Левски или бяха негови съвременници, като Д. Общи, А. Кънчев, С. Младенов, Узунов, Стамболов, Волов, Бенковски, Каблешков и др., доколкото ги аз познавам, ни един от тях не е приличал на Левски в своите действия, не е работил така чистосърдечно. Всеки от тях си позволяваше да говори, че ние не сме сами, Русия и Сърбия ще да ни дадат топове, щом се разбунтуваме, ще ни се притекат на помощ, при всичко, че тия две държави нямаха известие."

Аз твърдя, че в първия цитат Захари Стоянов лъже, защото само част от народните ни деятели и патриоти са били против Русия. Една част от народните ни деятели и патриоти са били "за" Русия и са се надявали на нейната помощ. Освен това и са апелирали за нейната помощ. Дадох ти пример си Вазов и Славейков. Лъжите на З. Стоянов - "всички" и "никога" - нито са били всички, нито никога не са апелирали.

Втория цитат, пак от Захари Стоянов, доказва лъжата в първия цитат - Кънчев, Волов, Бенковски хем винаги са били против Русия и никога не са апелирали към нея(според цитат 1), хем са се надявали на нейната помощ. И за капак на всички Левски е трябвало да им каже:

Никому не се надѣвайте, — говорѣше той. — Ако ние не сме способни сами да се освободимъ, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода; а който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново въ робство…”

Което пак потвърждава, че Кънчев, Волов, Бенкосвки, Каблешков, Стамболов, Узунов не са били винаги(според цитат 1) против Русия.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

преди 2 часа, miro20 написа:

А и както казах няма как да види нещо , което тепърва се случва, и което е повод за написването на стихотворението - а именно цЯЛОСТНАТА антибългарска руска политика и ботуш.

Още колко пъти ще се повтартяш с тези букварни примери как спекулираш и вадиш от контекста ?

Аз чакам ти да ми покажеш, и не знам откъде си измисляш че чакам от тукашни потребители,.

Казах и пак питам - има ли в литературния и исторически свят, някой да анализира толквоа спекулативно и извадено от контекста цитатите на Захари Стоянов и др ?

Нито президента е излъгал , нито  Захари Стоянов лъже в отразяването на битието и думите на Левски., з акойто няма грам данни да е намеквал за руска или сръбска помощ, особенно като ученик на Раковски, нито са се надявали на такава официална помощ.

И да, всички изброени от Захари Стоянов , и "проч.." , т.е. "ид руги" ,  не са били русофили.

Чел съм го. Ако обичаш, като на малоумен, с малко акъл, необразован и т.н. да обясниш защо годината на написване е 1916 а не по-раншна. " цЯЛОСТНАТА антибългарска руска политика и ботуш " не е повод за написването. Ако това беше повода, и взема предвид какво ми цитираш за 40 годни руски предателства то Вазов е трябвало доста по-рано да напише това стихотворение. Първия куплет колко пъти трябва да го прочетеш за да се насочиш в правилната посока?

О, така ли? Някакви спомени какво си писал имаш ли?

на 5.04.2016 г. at 19:16, miro20 написа:

Всъщност, нямам нищо против да дадеш мнението на историците които "отдавна са доказали" че Захари Стоянов лъже..

Искаш мнение на историци, които отдавна са доказали, че Захари Стоянов лъже. За някоя точно определена лъжа ли искаш мнение или за това, че човека си е послъгвал? Предоставих ти цитати, които доказват, че Захари Стоянов е послъгвал. Ти какво ми отговори?

на 6.04.2016 г. at 7:29, miro20 написа:

Аз пак не видях  в дългите ти по горе неща , нещо  за цитатите с въпросните  " всички " , "проч.." ... да говори като теб.

Какво искаш, какво ти показвам и ти какво твърдиш?

Говорим за два отделни цитата на Захари Стоянов. Което обаче, не ти пречи да твърдиш, че говорим само за един. Искаш аргументи, че Захари Стоянов е послъгвал. Давам ти ги. А тук твърдиш, че ти приказвам друго.???!!!

Ама разбира се.

Този христоматиен пример за моя спекулация е по повод на тези мои думи:

преди 3 часа, A.com написа:

За народните ни деятели и патриоти, които са се "надявали" на помощ от Русия и Сърбия прочете ли? Забрави ли и ти какво си писал - надявали са се, не са се надявали, като цяло са се  надявали!!!.

Да те питам пак - забрави ли какво си писал - надявали са се, не са се надявали, като цяло са се  надявали? Да те цитирам искаш ли?

И това, че сърби и руснаци не са в известност за надеждните на народните деятели и патриоти означава, че народните деятели и патриоти не са се надявали?

double-facepalm.jpg

“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….

на 4.04.2016 г. at 23:58, miro20 написа:

Казал е че повечето и всички изброени поименно са били против официална Русия. ТОВА Е .не отрича, и отразява мения за "руски и сръбски топове" .

Питах те и преди, ама не отговори. Сега ще го направиш ли? Къде Захари Стоянов е казал, че са повечето и всички изброени поименно? Къде в този цитат го е казал?

Като отговор на това:

преди 3 часа, A.com написа:

А, забравих - намери ли някой неутрален потребител, когото да попиташ лъжа ли или не?

на 5.04.2016 г. at 7:23, miro20 написа:

Имам подозрения че всеки ще ти каже че спекулираш с извадени думички и измислени проитиворечия. :)

Цитат

За да разсееш подозренията си попитай който искаш потребител в калдата дали спекулирам или не. Нямам претенции кого ще питаш. Ето ти цитатите:

преди 22 часа, miro20 написа:

О да, повечето ти "колеги" тук с радост ще потвърдят всичко което си казал за абсолютна истина :)

Цитат

Аз нали написах, че нямам претенции кой потребител от форума ще попиташ. Да съм посочвал някого поименно?

Та какво си измислям? Правя ти предложение, ти ми казваш, че си измислям. Какво си измислям?

Цитат

Ами, покажи ми в каква светлина са го анализирали?

Хубаво се само цитираш.

С което за пореден път показваш, че пишеш каквото ти изнася и хич не се притесняваш да лъжеш. Нали искаше едни аргументи от едни хора, които са доказали, че Захари Стоянов е послъгавл. Та, като ги прочете какво установи?  Захари Стоянов какво е написал за това, как Левски получава името Левски? Черо на бяло е написано от самия Захари Стоянов, ама ти твърдиш, че не лъже. Това ако не е наглост не знам какво е.

“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

"Всички други апостоли, които излязоха подир Левски или бяха негови съвременници, като Д. Общи, А. Кънчев, С. Младенов, Узунов, Стамболов, Волов, Бенковски, Каблешков и др., доколкото ги аз познавам, ни един от тях не е приличал на Левски в своите действия, не е работил така чистосърдечно. Всеки от тях си позволяваше да говори, че ние не сме сами, Русия и Сърбия ще да ни дадат топове, щом се разбунтуваме, ще ни се притекат на помощ, при всичко, че тия две държави нямаха известие."

Аз твърдя, че в първия цитат Захари Стоянов лъже, защото само част от народните ни деятели и патриоти са били против Русия. Една част от народните ни деятели и патриоти са били "за" Русия и са се надявали на нейната помощ. Освен това и са апелирали за нейната помощ. Дадох ти пример си Вазов и Славейков. Лъжите на З. Стоянов - "всички" и "никога" - нито са били всички, нито никога не са апелирали.

Втория цитат, пак от Захари Стоянов, доказва лъжата в първия цитат - Кънчев, Волов, Бенковски хем винаги са били против Русия и никога не са апелирали към нея(според цитат 1), хем са се надявали на нейната помощ. И за капак на всички Левски е трябвало да им каже:

Никому не се надѣвайте, — говорѣше той. — Ако ние не сме способни сами да се освободимъ, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода; а който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново въ робство…”

Което пак потвърждава, че Кънчев, Волов, Бенкосвки, Каблешков, Стамболов, Узунов не са били винаги(според цитат 1) против Русия.

ДА ТЕ ПИТАМ ПАК - ЗАЩО НЕ ОТГОВАРЯШ НА ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ВЪПРОСИТЕ, КОИТО ТИ ЗАДАВАМ?

С големи букви, та дано го видиш това изречение.

преди 37 минути, A.com написа:

double-facepalm.jpg

Като отговор на това:

Хубаво се само цитираш.

ДА ТЕ ПИТАМ ПАК - ЗАЩО НЕ ОТГОВАРЯШ НА ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ВЪПРОСИТЕ, КОИТО ТИ ЗАДАВАМ?

С големи букви, та дано го видиш това изречение.

Той иска да троли и трови темата, няма намерение да отговаря.

П.П. Соца бил ни фалирал, ама остави на демокрацията бол печеливши заводи (Мирко по тролски ще отрече). А демокрацията с магическа пръчка ги приватизира, оглозга и съсипа (факти, за които Мирко ще се облегне на поредната ОТ).

П.П.П. Трол да си в тая бедна страна, все ще има мъни за семки и бонбонки:)

Ако гледаме мненията на псевдовъзрожденеца Миро - накрая ще излезе, че още е трябвало да си стоим под турско владичество...  Русия не е трябвало въобще да ни освободава... За мен подобни мнения са антибългарски -до абсолютно малоумие...  Бандеровците обаче са обсебени от психопатски илюзии и затова не мога да се сърдя на съфорумеца ни...   Пожелавам му здраве и късмет!  

преди 11 минути, attj написа:

Ако гледаме мненията на псевдовъзрожденеца Миро - накрая ще излезе, че още е трябвало да си стоим под турско владичество...  Русия не е трябвало въобще да ни освободава... За мен подобни мнения са антибългарски -до абсолютно малоумие...  Бандеровците обаче са обсебени от психопатски илюзии и затова не мога да се сърдя на съфорумеца ни...   Пожелавам му здраве и късмет!  

Не. Ти не гледаш мнението ми , а без цитати ми приписваш неказвани неща.

Ще ти припомня какво съм казвал , едно от многото неща за освобождението ни , а именно с думите на Божидар Димитров.

- че в този исторически момент, империалистическите цели на имперска Русия са съвпадали на 100% със нашите цели.

По точно да цитирам :

Цитат

И затова, когато днес спорим този ден ли да бъде денят на нашия национален празник, не е ли преследвала Русия империалистическите си цели в тези войни и по-специално овладяване на Босфора, отговорът е "да". Русия като всяка велика сила си преследва своите велики империалистически цели. Друг е въпросът, че намеренията на Русия този път съвпадаха 100% с българските национални интереси, главният от които е възстановяването на българската държавна независимост.

А ако говорим за антибългарско мнение, мисля в другата тема достатъчно съпоставки съм правил с твоите сепаратистко-терористични призиви , колко лъжи си избълвал за "психясали бандеровци" и т.н. и т.н.. субективната и антибългарска пропутинска позиция е от ясна по ясна.

преди 1 час, A.com написа:

Чел съм го. Ако обичаш, като на малоумен, с малко акъл, необразован и т.н. да обясниш защо годината на написване е 1916 а не по-раншна. " цЯЛОСТНАТА антибългарска руска политика и ботуш " не е повод за написването. Ако това беше повода, и взема предвид какво ми цитираш за 40 годни руски предателства то Вазов е трябвало доста по-рано да напише това стихотворение

Пак демонстрираш че нищо от това което казвам не четеш, за сметка на това със удоволствие вадиш от контекста и спекулираш с думите ми.

Айде пак отговора

Където цитирам част от :  http://www.faktor.bg/mnenia/intervyu/40031-yanko-gochev-na-3-mart-no-1918-g-rusiya-kapitulira-pred-balgariya-tova-e-osvobozhdenieto-ni.html%7D

Другите неща няма как да коментирам. Ти зацикли на своите спекулации .

И пак ти напомням за 3-ти минимум път - твоето мнение и изсмукани от пръстите опровержения и "доказателства" за лъжи никой литературовед, или историк, не ги твърдят.

Тези твои спекулации  по никакъв начин не променят историческата фактология. Дори и Захари Стоянов да е "послъгвал " , това за което спорим, - че възрожденците НЕ СА русофили, и НЕ СА се надявали на чужда помощ.си е ИСТИНА.

И конкретно за израза "който ни освободи, той ще направи така че да ни пороби" е фАКТ от книгата , писана преди 140 г, а не в "бъзиклийкс" , е едно и също с израза на президента " който ни освободи , той ще ни пороби".

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 30 минути, miro20 написа:

И конкретно за израза "който ни освободи, той ще направи така че да ни пороби" е фАКТ от книгата , писана преди 140 г, а не в "бъзиклийкс" , е едно и също с израза на президента " който ни освободи , той ще ни пороби".

Горното няма нищо общо с Левски, както се опитваш да внушиш. И както Плевнелиев се изказа неподготвен.

Редактирано от darco (преглед на промените)

Не съществува фраза, изречена от Васил Левски „Който ни освободи, той ще ни пороби“

Васил Василев: Не съществува фраза, изречена от Васил Левски „Който ни освободи, той ще ни пороби“

Васил Василев, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски"

Цитат

Това е, че напоследък зачестиха опитите, дали от политически съображения, дали от невежество, да се пресъздават и да се измислят думи, различни словосъчетания да се вкарват в устата на Левски и да се представят като истина от последна инстанция. Когато са от хора, които нямат някакво особено значение, това прави неприятно впечатление, но остава дотук. Но очевидно това се развива и се разраства и когато вече бъде казана една фалшификация на Левски от устата на президента, то това е сериозен повод за тревога. Защото би било опасен прецедент от-тук нататък всеки да започне да си измисля нещо, свързано с Левски и да го представя за чиста истина. И затова Общобългарският комитет „Васил Левски“ като пазител на документалното и идейното наследство на Апостола, внимава особено и следи за всички опити за манипулиране и фалшифициране на това наследство, особено по политически съображения и подбуди. Ние, разбира се, изчакахме достатъчно време, аз смятах, че това е някаква грешка, която може да бъде допусната, но която може да бъде коригирана и оттеглена своевременно, за да не се стига до подобна изява на нашето мнение. Но ето, вече шести ден това изречение стои в кавички, това словосъчетание стои в кавички в сайта на президента на Републиката. Той недвусмислено го изрече пред Народното събрание. И ако ние не реагираме, това означава, че се примиряваме с всички опити за фалшифициране и манипулиране на заветите и на делото на Апостола.
Аз съм проучил цялото документално наследство на Апостола. Но не само аз, това са стотици изследователи от Освобождението насам, които изследват всяка дума, всеки знак, оставен от Левски. Има издадена огромно количество документална литература, свързана с Апостола и никъде, никога и по никакъв повод, и под никаква форма такова словосъчетание не се намира. Затова аз съм абсолютно сигурен и затова го твърдя с такава убеденост. Това е една фалшификация, плод на краткотрайни политически настроения, която някой се опитва да вкара, за да угоди на тези свои политически пристрастия.

Всяка фраза, която се слага в устата на Левски, не-зависимо какво означава и по какъв повод е казана, и се приписва официално на Левски, за нас е недопустима. Това означава да се разводни огромното документално наследство на Апостола, това означава да се раз-водни неговата философия, идеологията на Левски и трябва да започне да потъва в блатото на невежеството, незнанието и късогледите политически сметки. Нито една фраза, независимо за какво се отнася, която не е на Левски, не може да бъде приета и присламчена към делото на Апостола.

Миро пак не ми отговори конкретно - дали и докога още сме трябвало да си стоим под турско владичество?    Трябвало ли е да се освобождаваме?  Задавам сложен въпрос на бандеровска шматка...   Иначе - чест и почитания и за украинските войници, които също са в групата на освободителите на България.

преди 27 минути, miro20 написа:

Отговора няма нищо общо с това, което те питам. Стихотворението е написано през 1916 г, защото тогава руски войски навлизат в Добруджа и се стига до военни сблъсъци с българската армия. Армията ни разбива руските войски в Добруджа - и още много можеш да намериш в интернет. Питах те дали си прочел първия куплет от стихотворението. Ама и на това не отговори. Там какво пише? А защо руския ботуш навлиза в навлизат в Добруджа знаеш ли? А ти какво казваш:

Цитат

А да.. а Вазов не е писал това 40 г. след освобождението.Няма как той да "знае какво ще е отношението на Русия към нас " преди това да е станало, нали ?

Досети се защо те питам дали съм или не съм бил някога привърженик на Реал Мадрид. Ама не отговори. Защо ли? 

Другите неща няма как да коментирам. Ти зацикли на своите спекулации .

Аз зациклих. Прав си. От една седмица ти задавам почти едни и същи въпроси, коментирам едни и същи цитати на Захари Стоянов, а ти отговаряш почти всеки път различно. Разнообразен си.

И пак ти напомням за 3-ти минимум път - твоето мнение и изсмукани от пръстите опровержения и "доказателства" за лъжи никой литературовед, или историк, не ги твърдят

Да си спомняш, че поиска някакви аргументи и ти предоставих такива? Та кой какво никога не е твърдял? Или пак си написал едно, ама си искал да кажеш друго.

Тези твои спекулации  по никакъв начин не променят историческата фактология.

Историческата фактология ни казва, че част от народните деятели и патриоти са били за Русия, част от тях са били против Русия. Колко големи са били двете части историческата фактология не казва. Захари Стоянов какво казва: "всички народни деятели и патриоти" - точно, ясно и категорично изказване. А ти твърдиш, че бил казал "повечето и всички изброени поименно". За кой ли път те питам къде точно го е казал това Захари Стоянов? А дали и кога ще ми посочиш къде го е написал?

Дори и Захари Стоянов да е "послъгвал " , това за което спорим, - че възрожденците НЕ СА русофили, и НЕ СА се надявали на чужда помощ.си е ИСТИНА

Няма "дори". Дадох ти доказателства, които ти нарече "неточности". Но, аз спекулирам. Нали така?

Кога с теб сме спорили дали възрожденците са русофили или не? Я ми покажи къде спорим за такова нещо. В предишното си мнение съм ти написал за какво спорим, за да не вземеш да забравиш.

Цитат

ЗАЩО ЛЪЖЕШ ЗА КАКВО СПОРИМ?

и НЕ СА се надявали на чужда помощ.си е ИСТИНА.

Наистина ли. Човека, от когото приемаш за доказан факт всичко, което е написал какво е казал по въпроса?

Аз кога съм твърдял, че израза:

Не е факт? Кога? Спорили ли сме, че този израз не е факт?

А това "е едно и също с израза на президента"...нали президента беше цитирал? Или пак забрави за какво се спореше около израза не президента?

Всички с мозък разбраха, че Левски не е казвал това. Само платения трол, продължава да лъже. В нормална държава, такъв като тоя, да е махнат. Дето се вика, от чест и защита на националната гордост. Такива като тоя поплювко, плюят върху България. Тоя и оня 'експерт', плюят върху паметта, на загиналите за свободата, на България.

А какво става тук? Един фен на латексови предпазни средства, прави чупки пред началството, та чак ще се сецне. :ph34r: И платения е защитен.

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

Няма отговори от Миро и е време най-после той да млъкне с лъжите си...

преди 59 минути, A.com написа:

Отговора няма нищо общо с това, което те питам.

Е как да няма ???

това че не приемаш отговора си е твой проблем.

Цитирал съм ти цял исторически отрязък, изказани и оценени и от други хора, ама ти - не.

Ами  съжалявам...  наистина няма какво да ти отговоря повече щом  си решил пряк отговор да игнорираш.

Наумил си си едно , и не приемаш ни предаваш :) ОК

преди 59 минути, ghostBG86 написа:

Всички с мозък разбраха, че Левски не е казвал това. Само платения трол, продължава да лъже. В нормална държава, такъв като тоя, да е махнат. Дето се вика, от чест и защита на националната гордост. Такива като тоя поплювко, плюят върху България. Тоя и оня 'експерт', плюят върху паметта, на загиналите за свободата, на България.

А какво става тук? Един фен на латексови предпазни средства, прави чупки пред началството, та чак ще се сецне. :ph34r: И платения е защитен.

Още един припява на Велиславови Дъреви глупости .

Израза е факт, и е описан от Захари Стоянов.

А.ком спори за  други цитати , но не и конкретно за този .

Всъщност това ви е проблема на пропагандаторите - вадите и ровите за всякакви сламки , за които да се хванете че Захари Стоянов е "лъжец" , и това да стане аргумент че такъв цитат не съществува.

Цитата съществува и си е факт. :

....който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново въ робство ...

А кой плюе върху паметта на Възрожденците стана пределно ясно .

Заради червената ви субективна партийна пропаганда, петните всичко българско и родно .

преди 1 час, ghostBG86 написа:

В нормална държава, такъв като тоя, да е махнат. Дето се вика, от чест и защита на националната гордост. Такива като тоя поплювко, плюят върху България. Тоя и оня 'експерт', плюят върху паметта, на загиналите за свободата, на България.

В нормална държава, такива като теб  с чужди символики, с антибългарска чуждопоклонническа пропаганда, които не се свенят да плюят и Левски и Захари Стоянов, и Раковски , неговия учител, наистина щяха да са забравени в интернет пространството.

Току що, attj написа:

Я тоже Путина видел! И какво от това - Миро ме убеждава, че турското владичество не е зле и още  да си продължава....   Това наш Миро си е неповторима  бандеровска шматка! Боклук!

Кога съм твърдял такова нещо ?

Няколко пъти те хващам че ми приписваш абсолютни простотии.

Нещо повече - бъркаш адресата - този който "доказва" че Възрожденците са лъжци , и който призовах да напише литературно произведение, или учебник , със заглавие "лъжците възрожденци в условията на дружеско съжителство в османската империя " не съм аз , а А.ком.

И още нещо забравяш - аз съм този който многократно ти казвах че ще съм в българската АТО , който ще защитава териториалната цялостност на българските граници , ако твоите мечти за КНДР /кърджалийска народна република/ се осъществят.

Когато маскиран необозначен зелен аскер навлезе в България, и  проведе референдум , в който КНДР провъзгласи присъединяване към република Турция.

Забравили че сме опоненти в тези твои мечти ? :)

преди 6 часа, miro20 написа:

нали разбра що ти "лайкнах" поста ?

Харесвам вицове :)

Особенно  беззъбите безсилни , вицове :)

Това че веднъж казваш, че З. Стоянов лъже, а друг път се опираш на негови думи също е голям виц:D

Няма връзка с темата!

Редактирано от algor
Изтрит спам! (преглед на промените)

Няма връзка с темата!

Редактирано от algor
Изтрит спам! (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Как турското държавно радио разказа за Априлското въстание и Батак

Spoiler

Тази седмица Българската редакция на държавното радио "Гласът на Турция" излъчи беседа, посветена на Априлското въстание.

Беседата е озаглавена "Истината за българското въстание". Публикуваме я без коментар, в пълния ѝ вид и без редакторска намеса:

"Османската държава превзема България през втората половина на 14 век. Според някои български историци през целия период на османско присъствие е имало национална борба за независимост. В действителност обаче борбата за независимост срещу Османската държава започва след 19-ти век. Засилването на панслависткото движение на Балканите след 1870 година облагодетелства условията за въставането на българите.

По време на българското въстание през 1876 година, известно като Априлско въстание, в Истанбул се е водела борба за власт. От друга страна сърбите и черногорците са извършвали подготовка за война срещу османските турци. В крайна сметка българските комити възстават в период, когато съществува своеобразен вакуум във властта. Пловдивска област се превръща в център на въстанието. Българските чети, с цел да създадат турско-български конфликт, всяват страх сред населението с лъжите, че са скроени планове за нападане на българските села и избиването на българското население в Истанбул. Впоследствие българските комити започват нападения срещу турците. Избиването на мюсюлманското население от българските чети подклажда чувство за мъст сред местните турски групи известни като „башибозук". Ответните нападения на башибозук на свой ред съдействат за увеличаването на подкрепата за българското движение за независимост.

Най-кървавите стълкновения се изживяват край село Батак. Българските чети неосведомени, че бунта е потушен, отхвърлят призива да се предадат на башибозука начело с Ахмет ага, продължавайки съпротивата. В крайна сметка се изживяват сражения, причинили големи жертви и за двете страни.

Записките на американския военен кореспондент от ирландски произход Януарий Макгахан (или Джанюариъс Макгахан) за периода юли-август 1876 година поставят основите на независимостта на България. Посланието, отправено към света от Макгахан, бе, че през 1876 година в днешните територии на България са опожарени над 100 села, а в село Батак са убити десетки хиляди българи. Миша Глени отбелязва, че в европейските медии повлияни от записките на Макгахан в рамките на 18 месеца публикуват над 3 000 статии, заклеймяващи събитията в Батак и другите места в България. Всъщност обаче историчката от български произход Мартина Балева, проучила обстойно бележките на Макгахан, женен за руска благородничка, отбелязва, че „прочувствените бележки" на този военен кореспондент са с открито проруско съдържание и антиосманска и антиислямска позиция.

За да е възможно да се твърди, че в Батак са избити десетки хиляди души, би трябвало Батак да бъде не малко селце, а голям град. Според британските източници в разглеждания период в Батак са живеели 490 семейства съставени от около 2 хиляди и 800 души. Това само по себе си опровергава твърденията на българските историци, че по време на въстанието са убити 5-6 хиляди българи и са преувеличени. Американският историк, изследовател на Османската история Станфорд Шоу разкрива интересния факт, че по време на българското въстание през 1876 година са убити повече мюсюлмани, отколкото християни.

Въпреки това отзвукът, предизвикан от записките на Макгахан в света става повод за обявяването на война от Русия с амбициите за разгръщане на влиянието си на Балканите, на Османската държава. На 24 април 1877 година започва руско-турската война (1877 – 1878). Русия влиза в тази война с цел създаването на независима българска държава, но както отбелязва историкът Кемал Карпат България с многолюдно мюсюлманско население нямаше да бъде предана на Русия. Именно поради това Русия с подкрепата на българите започват етническа чистка.

По време на руско-турската война в периода 1877-78 г. са убити стотици хиляди турци и стотици хиляди турци са насилствено прогонени от родните си земи.

По силата на Берлинския договор, подписан в края на руско-турската война, в периода 1877- 1878 година българското княжество обхваща земите между Дунав и Стара планина и дотогавашния софийски санджак, а между Стара планина и Родопите се обособява автономна област Източна Румелия. Оттук може да се направи извода, че провъзгласяването на независимата българската държава има пряка връзка с Баташките събития."

Огледален образ на нашето виждане - всеки си измисля историята.

• 6 месеца по-късно...

Историкът Янко Гочев опровергава досега известни факти за Апостола в новата си книга "Убийството на Васил Левски. Виновниците".

http://play.novatv.bg/programi/chasut-na-milen-tsvetkov/783599?

След 23 мин..

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.