Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Не смятате ли, че физкултурата във ВУЗ е абсурдна?

Featured Replies

Не смятате ли, че е абсурдно във ВУЗ да има предмет "физическо възпитание", след като там се влиза, за да се учи наука и дадена наука в определен профил? И то от присъствието на всички лекции и упражнения, често преподавателите по "физическо възпитание" са най-изискващите и заядливи. Хората във ВУЗ по 20-23години вече малко или повече ги е налегнал живота, голяма част работят, някои имат семейства собствени... И да ги занимават с безсмислени неща като физическо?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 120
  • Прегледи 5k
  • Създадено
  • Последен отговор

За мен е тотално безмислена географията, тъй като по-далеч от Европа няма да пътувам, но я има. (това важи и за Историята)

Говорим си за УНИВЕРСИТЕТ! ВУЗ = Висше Учебно Заведение!

Даже е много хубаво ,заради днешния застоял живот при повечето млади хора. Не всички се замислят ,но това да си във форма и да изглеждаш прилично носи доста дивиденти в живота. 
То е ясно ,че има хора дето ги мързи да дишат ,ама в крайна сметка това "физическо възпитание" не е чак толкава ненужно ,пък и е полезно за здравето ,не разбирам какво протестирате. 

П.С. Да има хора ,които работят ,имат семейства ,много са заети ,но ма и такива дето цял ден киснат пред компютъра ,и не може на всички да се угоди! 

Петък беше преди почти 3 дни. Все пак смятам, че е по-евтино, отколкото да си плащаш за фитнес, а все пак дава възможности да се поддържа(при желание) физическата форма. Все още си представям една картинка за развитието на човека на бъдещето като хилаво(меко казано) създание, с огромна глава. Обаче някак не се връзва с картинката на полуобразованите затлъстели чавета, които се пръкват с виШу, във все по-големи количества, от повече или по-малко известните частни заведения, гордо прикачили в наименованието си "университет", пък и от някои, от иначе известните с качественото си(в миналото) държавни висши училища.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Говорим си за УНИВЕРСИТЕТ! ВУЗ = Висше Учебно Заведение!

И после защо 30% от Българите минимум са с наднормено тегло. Аз ще ти отговоря-заради залегналия начин на живот. Нищо не ти пречи 2-3 часа седмично да потренираш малко.

Даже е много хубаво ,заради днешния застоял живот при повечето млади хора. Не всички се замислят ,но това да си във форма и да изглеждаш прилично носи доста дивиденти в живота.

Много от студентите днес работят, имат семейства или други ангажименти. Който студент иска да спортува има милион възможности. Помисли внимателно дали едното физическо възпитание има място в една чисто техническа специалност. Някой е влязъл и посещава занятия, за да изучи специалност Електроника, Компютърни мрежи или Неогранична химия, а да го занимават с някакво физическо възпитание.

Аз лично изпадам в тотален потрес, защото това е чисто ангажиране на допълнително време на студентите, което може да се използва за почивка или нещо полезно. АБСУРДНОТО е, че преподавателите по тоя предмет, който няма никакво място във ВУЗ и технически специалности, изискват присъствия по-сериозно и поставят условия и критерии, каквито не поставят и преподаватели по най-сложните технически специалности, които се изучават.

И после защо 30% от Българите минимум са с наднормено тегло. Аз ще ти отговоря-заради залегналия начин на живот. Нищо не ти пречи 2-3 часа седмично да потренираш малко.

99 набор, ти кога по-точно беше в университета?

Петък беше преди почти 3 дни. Все пак смятам, че е по-евтино, отколкото да си плащаш за фитнес, а все пак дава възможности да се поддържа(при желание) физическата форма.

Force, който иска да спортува - залите нека са отворени. Нека да го има като свободно избираемо или по желание. КАКВО общо има физкултурата с изучаването на технически дисциплини/специалности във ВУЗ? С какво ще ти помогне физическото в програмирането? Или в микроелектрониката, синтеза на логически схеми и т.н?

Не смятате ли, че е абсурдно във ВУЗ да има предмет "физическо възпитание", след като там се влиза, за да се учи наука и дадена наука в определен профил? И то от присъствието на всички лекции и упражнения, често преподавателите по "физическо възпитание" са най-изискващите и заядливи. Хората във ВУЗ по 20-23години вече малко или повече ги е налегнал живота, голяма част работят, някои имат семейства собствени... И да ги занимават с безсмислени неща като физическо?

Повечето от предметите, които се изучават във всеки един ВУЗ нямат отношение или имат слабо такова, със съответната специалност или профил, който сте избрали, но въпреки това се изучават, с една единствена цел - да се получи по-широка основа на знанието и общата култура. Физкултурата е също част от тази култура, но хората отдавна престанаха така да мислят и се сещат, едва когато физическата им форма започне да изневерява.

Симтеч, хората не са им сложили чатал на шията да посещават въпросните часове. Това че някои нещо работят(имаш ли статистика, колко като процент студенти не висят на "доходи" от мама и тате, а си заработват с постоянна работа?) и имат други ангажименти впрочем, не значи че всички работят през периода на семестрите, някои заработват сезонно. Не всички са бракувани, не всички живеещи на семейни начала са с деца и т.н. Не всички с постоянна работа работят физически труд и определено имат нужда от раздвижване. Та от твоите мотиви за темата, никой поотделно или дори всичките накуп, не са достатъчни като основание да уволниш N-броя преподаватели, само щото нещо на теб не ти отърва.

И аз така смятам, абсурдна е. Да си добавим "кефа" да мръзнеш през зимата, да се мъкнеш по транспорта, логистичните проблеми кое, къде, кога, как...

Виж, ако го сложат избираемо, това вече е културна работа.

И аз така смятам, абсурдна е. Да си добавим "кефа" да мръзнеш през зимата, да се мъкнеш по транспорта, логистичните проблеми кое, къде, кога, как...

Виж, ако го сложат избираемо, това вече е културна работа.

Логистичните проблеми ги обсъждай в "Политика" на гърба на кметицата.  :D Не виждам връзка с темата.

Логистичните проблеми ги обсъждай в "Политика" на гърба на кметицата.   :D Не виждам връзка с темата.

Не виждам кое му е смешното, когато те правят на маймуна. Това нещо се върши с явно нежелание.

Не виждам кое му е смешното, когато те правят на маймуна. Това нещо се върши с явно нежелание.

Хубаво, съберете групичка във фейса, уредете си в общината време за митинг-протест против часовете по физкултура и дерзайте.

Физкултурата е също част от тази култура, но хората отдавна престанаха така да мислят и се сещат, едва когато физическата им форма започне да изневерява.

Ти виждал ли си много умни спортисти в България? Който иска - залите са отворени, да си тренира.

Та от твоите мотиви за темата, никой поотделно или дори всичките накуп, не са достатъчни като основание да уволниш N-броя преподаватели, само щото нещо на теб не ти отърва.

Който има нужда от раздвижване, винаги може да посещава отворените зали. Не може да се задължава нещо, което абсолютно няма нищо общо с профила и специалностите в университета. В университета се специализират познания по наука.

Хубаво, съберете групичка във фейса, уредете си в общината време за митинг-протест против часовете по физкултура и дерзайте.

Бля, бля. Аз бях учил, прекъснах и сега след известно време пак започнах да уча. Станах дърт пергишин, ангажиран съм, имах работа, работих и работя на частно, исках и да имам време да си почивам, а ми уплътняваха времето в университета с абсолютно абсурдни и ненужни дейности като физкултура. Когато по очевидни причини нямаше посещения от много хора, следва едно перчене и викане, все едно то университетът си е бащиния нечия. За капак тия занятия са последни в графика.

За кои се имат някакви преподаватели по физ.култура, че имат по-високи изисквания, отколкото лектори и асистенти, които преподават и водят упражнения по техническите науки?

А ти върви да попълваш данъчни декларации. :)

Ти виждал ли си много умни спортисти в България? Който иска - залите са отворени, да си тренира.

Който има нужда от раздвижване, винаги може да посещава отворените зали. Не може да се задължава нещо, което абсолютно няма нищо общо с профила и специалностите в университета. В университета се специализират познания по наука.

Аз направо виждам тълпи  шампиони, пръкнали се от няколкото часа седмично физически усилия. Същевременно, след евентуалното премахване на въпросните, продукцията на гении, ще нарастне неимоверно :D

Аз направо виждам тълпи  шампиони, пръкнали се от няколкото часа седмично физически усилия. Същевременно, след евентуалното премахване на въпросните, продукцията на гении, ще нарастне неимоверно

Вместо да ръсиш меко казано глупави неща, прочети внимателно какво съм допълнил по-горе. Искам утре твоят работодател всеки ден да ти каже "Ще играеш физ.зарядка всяка сутрин по 2 часа, иначе глоба и намаляване на заплатата". Нещо подобно се получава. Значи минал съм през много работодатели и то нямаше работодател да ми държи такава сметка като някакви преподаватели по треторазреден предмет.

Аз съм от тези, които учеха за да имат работа, а сега и работят, за да могат да учат. На години съм вече и ме занимаваха с някакви меко казано глупости. Не за това съм се записал да уча науки във ВУЗ и не за това съм дал пари под формата на семестриална такса.

Тия часове, които искаха от мене да губя(седмично) можеха да ми се плащат, ако през това време работих. Ако преподавателят ми плащаше за това време и вършеше моята работа, с радост щях се занимавам с глупостите.

Аз направо виждам тълпи  шампиони, пръкнали се от няколкото часа седмично физически усилия. Същевременно, след евентуалното премахване на въпросните, продукцията на гении, ще нарастне неимоверно :D

Лош вкус да се подиграваш с нещо, което и без това не върви.

Не вярвам simtech да поддържа премахването на възможността да се спортува в университетите. Просто трбва да се направи малко по-прилично.

Не вярвам simtech да поддържа премахването на възможността да се спортува в университетите.

Всеки, който иска, да може да спортува свободно. Никой да не бъде задължен. За това говоря аз. В момента тежестта на подписа на един преподавател по физическо, както и оценката лежи с тежестта на подпис и оценка на преподавател по техническа наука. Което е много несериозно и абсурдно, честно казано.

В ЕС физическото е задължително във всеки един ВУЗ. Ние сме държава на ЕС. На който не му харесва, да търси държави извън ЕС, като Украйна, Русия, Пакистан, Ирак, Китай, ама там има един малък проблем, казармата ви няма мърдане :) Дори в САЩ физическото е задължително :)

Вместо да ръсиш меко казано глупави неща, прочети внимателно какво съм допълнил по-горе. Искам утре твоят работодател всеки ден да ти каже "Ще играеш физ.зарядка всяка сутрин по 2 часа, иначе глоба и намаляване на заплатата". Нещо подобно се получава. Значи минал съм през много работодатели и то нямаше работодател да ми държи такава сметка като някакви преподаватели по треторазреден предмет.

Аз съм от тези, които учеха за да имат работа, а сега и работят, за да могат да учат. На години съм вече и ме занимават с някакви меко глупости. Не за това съм се записал да уча науки във ВУЗ и не за това съм дал пари под формата на семестриална такса.

Залите да са отворени, това ли имаш предвид с допълнено. Че вече започна да се разпореждаш и с чужда собственост. Оф! Аз искам билет до Луната за 15-стинки. Мога да изложа също основания за това. Не значи че са изпълними, дори ако са наглед разумни.  То ако на всеки, който има прененции, се играеше по свирката, щеше да стане гражданска война, щото хора много - интереси различни и все някъде се пресичат.

В ЕС физическото е задължително във всеки един ВУЗ.

Стига папагалщина. Това не е спуснато от ЕС. И държавите извън ЕС не могат да те задължат да караш военна служба, ако си чужд гражданин, който е отишъл да учи там.

Залите да са отворени, това ли имаш предвид с допълнено

Пак НЕ мислиш и НЕ четеш. Залите и в момента са отворени до времето, в което университетът работи. С допълненото ясно написах, че губя пари, докато ме занимават с нещо, което няма нищо общо със специалност или професионална реализация.

Пак те питам - Ще бъде ли редно да работиш програмист и да те изпъне работодателят всеки ден на задължителна двучасова физ.зарядка всеки ден? Само в университетите още е останал комунизмът май.

Има едно нещо, наречено ДОИ. Спортът е задължителен предмет във всяко учебно заведение в България - от детската градина до академиите. Така че... това е положението.

И на мен ми изглеждаше абсурдно да карат майки с деца да се катерят по греди или да играят федербал, ама на - правеха го. Абсурдността се преекспонираше от факта, че ни преподаваха семейство доценти - той имаше специалност Аеробика, а тя - Културизъм...

Има едно нещо, наречено ДОИ. Спортът е задължителен предмет във всяко учебно заведение в България - от детската градина до академиите. Така че... това е положението.

ДОИ подлежи на промяна, а университетите имат автономия по българското законодателство. Ако стане дори и престъпление във ВУЗ, трябва полицията да се допита до Ректора, преди да може да влезе и да разследва. И ако той забрани, няма правото да влиза при почти никакви обстоятелства. А доцент по физкултура е равно на точно нищо.

Физкултурата не е просто размахване на ръце и крака, физкултурата учи на дисциплина и упоритост. Това, че за някои хора тя е безсмилена си е техен проблем.

Искам утре твоят работодател всеки ден да ти каже "Ще играеш физ.зарядка всяка сутрин по 2 часа, иначе глоба и намаляване на заплатата". 

Изобщо, ама изобщо не ти е на място коментара и няма как да ги сравянваш двете неща. Нали затова учиш, за да работиш, това което искаш. Не обратното. Дисциплинираността е ценно качество, което всеки работодател цени.

И така е ще бъде, ще се заяждат даскалите, защото с всяко изминало поколение хората става все по-ограничени, с канално мислене в една посока. Всеки предмет носи нещо в себе си, което никоага, ама никога не е излишно. 

Аз се възмущавам на всички дето с лека ръка отписват някои  предмети, защото си ограничават шансовете за бъдещо реализиране не само в работната сфера, ами в личните отношения с хората.

Мисля, че няма да има нужда да създават работи с интелегетно мислене. Вече си имаме интелЕгенция с роботно мислене. 

:D

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.