Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за атомен взрив

Featured Replies

В Чернобил нямаше ядрен взрив.

нямаше, а отделената радиция изобщо не е като на "хиляди ядрени взривове".

За 10-те дни на пожара в Чернобил са отделени 1.76 × 1018 бекерела дневно Йод-131 , и 8.5 × 1016 бекерела Цезий -137

• Отговори 95
  • Прегледи 5,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

За 10-те дни на пожара в Чернобил са отделени 1.76 × 1018 бекерела дневно Йод-131 , и 8.5 × 1016 бекерела Цезий -137

За замърсяването не споря Док. В Чернобил се е получило еквивалент на така наречената " Durty Bomb или Грязаная бомба" както му викат руснаците.

В Чернобил нямаше ядрен взрив.

Според всички изследвания, в Чернобил ИМА ядрена реакция и ядрен взрив. 

Как предпочиташ - ти ли да прочетеш или аз да ти намеря източника?

Ще те насоча - в Чернобил се случват два взрива - първият е водороден, в резултат на отделянето на този газ от водата при рязкото нарастване на термалната мощност на реактора, след като той излиза от контрол.

Вторият взрив вече е от ядрен характер, в резултат на верижна реакция, който води до физическото разпадане на ядрото и спиране на процеса. 

Тъй като не мога да намеря веднага точния източник, нека ползваме това: 

http://www.unscear.org/docs/reports/gareport.pdf

Стр. 8, параграф 46, таблица 4, ред 3 и 4. 

Ще опитаме да го измерим точно, може би ще отидем на стотици ядрени бомби, но да видим.

При всяко положение, съвременно термо-ядрено оръжие  (което по дизайн е чиста бомба), едно на брой няма да причини нищо дори близко до Чернобил. А след Чернобил нищо толкова драматично не се е случило. 

Глупости, в Чернобил е нямало взрив на горивото, а е имало взрив на парата , от високата температура горивото се разтопило , графитните пръти и всичко наоколо започнало да гори... Никакви критични маси не са достигане за да има взрив на горивото ..... 

Както казаха и други, замърсването е типично за мръсна бомба ....При ядрен взрив положението е съвсем различно, да не говорим за зоните на поражение , взривната вълна, гъба и така нататък.... да не се бърка верижната реакция със взрив... условията за взрив са различни .... реално всички АЕЦ са защитени от това...  В Япония като станаха авариите, беше почти същото, само че в по-малка степен, и с тази разлика че саркофазите си останаха покрити, а не като в Чернобил да хвръкне горната плоча и реактора да се открие и свободо бълва в атмосферата радиоактивни материали от горивото ....

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

PressurizedWaterReactor_bg.gif

Така е изглеждал един от първите атомни реактори. Урановите пръти загряват водата тя от своя страна завърта турбина която прави електричество.

В Чернобил реактора на 4-ти блок прегрява, пука се и в резултат радиоактивната пара се изпуска в околната среда. Останалите блокове след ремонт и обеззаразяване продължават да работят още доста години.

26.04.1986 г. ~01 ч. 24 мин. - разрушава се корпусът на реактора на 4-ти блок, в атмосферата се изхвърлят радиоактивна пара, частици от горивото на реактора, графит, както и други компоненти от активната зона на реактора (непосредствено след взрива достигат приблизителна височина 2,5 км) 22.05.1986 г. - прието е решение за възстановяване работата на 1 и 2 блок на Чернобилската АЕЦ 01.10.1986 г. - пускане на 1-ви блок след приключване на програмата по дезактивация на работните помещения 05.11.1986 г. - пускане на 2-ри блок след приключване на програмата по дезактивация на работните помещения 30.11.1986 г. - завършване на строежа на саркофага на 4-ти блок (обект "Укритие"). 04.12.1987 г. - пускане на 3-ти блок след разделяне от 4-ти блок и дезактивация на работните помещения на 3-ти. 11.10.1991 г. - пожар на турбогенератор 4 довежда до предсрочно закриване на 2-ри енергоблок. 30.11.1996 г. - окончателно спиране на 1-ви енергоблок. 15.12.2000 г. 13 ч 17 мин - окончателно спиране на 3-ти енергоблок, с което активният живот на Чернобилската АЕЦ приключва.

Въпреки че от 15 декември 2000 г. централата не произвежда електроенергия и всички блокове са спрени вследствие на аварията от 1986 г., историята на Чернобилската АЕЦ далеч не свършва през декември 2000 г.; тя продължава и в наши дни и ще продължава през следващите години, когато се очаква да бъде построен по-сериозен и дълготраен саркофаг около реактора на 4-ти енергоблок.

Цитата е от http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

Глупости, в Чернобил е нямало взрив на горивото, а е имало взрив на парата , от високата температура горивото се разтопило , графитните пръти и всичко наоколо започнало да гори... Никакви критични маси не са достигане за да има взрив на горивото ..... 

Както казаха и други, замърсването е типично за мръсна бомба ....При ядрен взрив положението е съвсем различно, да не говорим за зоните на поражение , взривната вълна, гъба и така нататък.... да не се бърка верижната реакция със взрив... условията за взрив са различни .... реално всички АЕЦ са защитени от това...  В Япония като станаха авариите, беше почти същото, само че в по-малка степен, и с тази разлика че саркофазите си останаха покрити, а не като в Чернобил да хвръкне горната плоча и реактора да се открие и свободо бълва в атмосферата радиоактивни материали от горивото ....

Стига бе, колега. 

Явно е, че не разбирате от всичко, поне не давайте квалификации, не сте последна инстанция.

http://en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_disaster#Experiment_and_explosion

Then, according to some estimations, the reactor jumped to around 30,000 MW thermal, ten times the normal operational output. The last reading on the control panel was 33,000 MW. It was not possible to reconstruct the precise sequence of the processes that led to the destruction of the reactor and the power unit building, but a steam explosion, like the explosion of a steam boiler from excess vapor pressure, appears to have been the next event. There is a general understanding that it was steam from the wrecked fuel channels escaping into the reactor's exterior cooling structure that caused the destruction of the reactor casing, tearing off and lifting the 2000-ton upper plate, to which the entire reactor assembly is fastened, sending it through the roof of the reactor building. Apparently, this was the first explosion that many heard.[43]:366 This explosion ruptured further fuel channels, as well as severing most of the coolant lines feeding the reactor chamber, and as a result the remaining coolant flashed to steam and escaped the reactor core. The total water loss in combination with a high positive void coefficient further increased the reactor's thermal power.

A second, more powerful explosion occurred about two or three seconds after the first; this explosion the damaged core and effectively terminated the nuclear chain reaction. However, this explosion also compromised more of the reactor containment vessel and ejected superheated lumps of graphite moderator. The ejected graphite and the demolished channels still in the remains of the reactor vessel caught fire on exposure to air, greatly contributing to the spread of radioactive fallout and the contamination of outlying areas.[44]

PressurizedWaterReactor_bg.gif

Така е изглеждал един от първите атомни реактори. Урановите пръти загряват водата тя от своя страна завърта турбина която прави електричество.

В Чернобил реактора на 4-ти блок прегрява, пука се и в резултат радиоактивната пара се изпуска в околната среда. Останалите блокове след ремонт и обеззаразяване продължават да работят още доста години.

Цитата е от http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

Дискусията се води на друго ниво.

Като гледаш цитатите, смяташ ли, че някой от нас не знае как работи ядрен реактор?

Доста опростено описание са направили в нашата Уикипедия, подходящо, струва ми се, за домакини :)

Всъщност това е първия атомен реактор.

Като чета писанията нивото не е много високо и на поне половината хора изобщо ще им е ясно как работи реактора.

За да има ядрен взрив  ядрото се бомбандира с протони. Започва делене за да се запази равновесие и в резултат  голямо Бум.

Мога да го обясня и с технически термини ама ме мързи. 

Абе Блажко,   научи  се първо да разбираш от ядрена физика, а после да говориш кой какви квалификации давал и защо. Да ти чета поредните тъпизми не ми е удоволствие да знаеш....

Но все пак кажи, какви са изискванията за ядрен взрив а? каква чистота на материала трябва, какви процеси протичат, и защо се нарича критична маса и кое как взаимодейства за да се получи така наречения ядрен взрив . Не ми подавай данни за това какви грешки са допуснали операторите на Чернобил, и как кое било скочило на д 10 пъти от допустимото по експлоатационни норми ... Май вас по западните стандарти физиката ви е гола вода в сравнение с това което ние сме учили ... Айде бегай пак в лево смешнико....

Дори на английски пише парна детонация....и че уж че втора експлозия била прекъснала  ядрената верижна реакция...

А и да, вземи се запознай с принципа на работа на съответния тип реактори също така, както и нацяло с принципите на ядрената енергетика ...

П.С Да, за тебе съм сигурен че дори гледайки го на картинка ама бъкел не ти е ясно докато не го прочетеш на принципа на зубрача в уикито.... мдаам...и тогава пак можеш само да повтаряш като папагал, правейки се на разбирач....

Абе Блажко,   научи  се първо да разбираш от ядрена физика, а после да говориш кой какви квалификации давал и защо. Да ти чета поредните тъпизми не ми е удоволствие да знаеш....

Но все пак кажи, какви са изискванията за ядрен взрив а? каква чистота на материала трябва, какви процеси протичат, и защо се нарича критична маса и кое как взаимодейства за да се получи така наречения ядрен взрив . Не ми подавай данни за това какви грешки са допуснали операторите на Чернобил, и как кое било скочило на д 10 пъти от допустимото по експлоатационни норми ... Май вас по западните стандарти физиката ви е гола вода в сравнение с това което ние сме учили ... Айде бегай пак в лево смешнико....

Дори на английски пише парна детонация....и че уж че втора експлозия била прекъснала  ядрената верижна реакция...

А и да, вземи се запознай с принципа на работа на съответния тип реактори също така, както и нацяло с принципите на ядрената енергетика ...

П.С Да, за тебе съм сигурен че дори гледайки го на картинка ама бъкел не ти е ясно докато не го прочетеш на принципа на зубрача в уикито.... мдаам...и тогава пак можеш само да повтаряш като папагал, правейки се на разбирач....

Ето го цитата, колега: 

A second, more powerful explosion occurred about two or three seconds after the first; this explosion dispersed the damaged core and effectively terminated the nuclear chain reaction

Не знам как си го превеждате, но за мен е ясно. Верижна реакция, свързана с отделяне на голямо количество енергия е напълно възможно, нарича се nuclear excursion. Може да се запознаете с тази тема тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Criticality_accident

По възможност, въздържайте се да коментирате лично мен. Поне за мен е очевидно, че познавам по-добре от вас ядрената физика, а какво значи "ядрена енергетика", честно казано не знам. Звучи ми като термин, изкован от Вас. 

Съдейки по много фактори и с други неща се справям по-добре от Вас. 

Почивайте си повече в Англия и спокойно с хората. 

Ето го цитата, колега: 

A second, more powerful explosion occurred about two or three seconds after the first; this explosion dispersed the damaged core and effectively terminated the nuclear chain reaction

Не знам как си го превеждате, но за мен е ясно. Верижна реакция, свързана с отделяне на голямо количество енергия е напълно възможно, нарича се nuclear excursion. Може да се запознаете с тази тема тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Criticality_accident

По възможност, въздържайте се да коментирате лично мен. Поне за мен е очевидно, че познавам по-добре от вас ядрената физика, а какво значи "ядрена енергетика", честно казано не знам. Звучи ми като термин, изкован от Вас. 

Съдейки по много фактори и с други неща се справям по-добре от Вас. 

Почивайте си повече в Англия и спокойно с хората. 

ОМГ  :ohmy: ... А аз си мислех че поне английския ти е малко по добре хахахахахах....

Абе ти да не ползваш гугъл преводача хахахахаха  :D

Смисъла на превода е следния : Втора по мощна експлозия, възникнала 2 - 3 секунди след първата , разкрива(  разпръсква ) повредения реактор, и ефективно спира верижната ядерна реакция...

П.С Айде сега бягай да вземеш и малко английски уроци.. че вече ми писна от глупостите ти .. 

Вие двамата тук ли се прехвърлихте сега?!?!

Не ви ли стига, че в раздел Политика всичко е омацано от вас и още 5-6 човека, та сега и в този раздел същото ли да четем?

Засрамете се малко, моля ви!

Не ви ли стига, че в раздел Политика всичко е омацано от вас и още 5-6 човека, та сега и в този раздел същото ли да четем?

И от кое да се засрамя? Че някои дори елементарен английски извъртат и се правят на разбирачи ли? айде моля..

Изобщо нямаше да се намеся тук, ако не бях видял поредните опити за познания на една особа.. че и такива едни категорични видите ли, той знаел, знае дръжки ... нищо друго.. да си гледа айфоновете там а не да ръси бисери правейки се на умен уж по физични въпроси ...

П.С дори войниците едно време в армията учеха това какво е ядрен взрив, и какво авария... а сега гледам  nado,  нищо... гола вода и кал в ушите се шири повсеместно ...дори в училищата правехме тренировки и се обучавахме , както и изучавахме основите на радиацията ....

.

За да има ядрен взрив ядрото се бомбандира с протони. Започва делене за да се запази равновесие и в резултат голямо Бум.

Мога да го обясня и с технически термини ама ме мързи.

Извинявам се, модераторът се намеси, но просто не мога - ядрото се бомбардира с НЕУТРОНИ.

Г-н модератор, това, че темите са безнадеждно омазани е безспорен факт.

Основна причина за това е писането на непроверени и откровено неверни твърдения и липса на всякаква възпитание при воденето на дискусия и толерирането на тези два факта в поведението на повечето участващи .

Не се смятам за причина за това, нито пък имам намерение да комуникирам повече с този господин. Съжалявам, че и този път се подлъгах изобщо да му обърна някакво внимание.

Извинявам се, модераторът се намеси, но просто не мога - ядрото се бомбардира с НЕУТРОНИ.

Г-н модератор, това, че темите са безнадеждно омазани е безспорен факт.

Основна причина за това е писането на непроверени и откровено неверни твърдения и липса на всякаква възпитание при воденето на дискусия и толерирането на тези два факта в поведението на повечето участващи .

Не се смятам за причина за това, нито пък имам намерение да комуникирам повече с този господин. Съжалявам, че и този път се подлъгах изобщо да му обърна някакво внимание.

Колега, успокой се. Никой от нас няма 100% сигурни факти. Доверяваме се на интернет. Не е нужно да се обвинява този или онзи. Така или иначе Чернобил е минало и цената е платена.

/Off

Гледам и тука се изявяват нЕкои пишещи, преди да четат. Малко яснота:

Онова на анимираната картинка не е илюстрация за чернобилския РБМК, а за нашия ВВЕР тип реактор. Основната разлика - при чернобилскияв активната радиоактивна зона циркулира вода, която върти и турбините - т.е.радиоактивна. При нашия има междинен топлообменник като на картинката, т.е радиоактивната вода от първи контур нагрява в междинен топлообменник водата от втори, нерадиоактивен контур, който вече върти турбините.

За да има ядрен взрив трябва да има лавинообразно нарастваща верижна реакция и енергията на взрива да идва за сметка на загуба на масата по известната формула на Айнщайн. При което да се обхваща цялото количество радиоактивно вещество. Както при бомба, в която са килограми. В реактора са тонове. Правете разлика. Та в Чернобил вече се каза че е тип "мръсна бомба". Само че разпръскването на радиоактивни боклуци е заради прегряването на реактора, а не заради външно конвенционално взривно вещество

/Off

За да има ядрен взрив трябва да има лавинообразно нарастваща верижна реакция и енергията на взрива да идва за сметка на загуба на масата по известната формула на Айнщайн. При което да се обхваща цялото количество радиоактивно вещество. Както при бомба, в която са килограми

Какъв процент от вещество трябва да бъде обхванат от реакция, за да се брой за ядрен взрив? 10, 20, 100%?

Колко цикъла на делене трябва да минат, за да се включи в опредлението за ядрен взрив, преди да започне да се разпада физически веществото?

Какво значи терминът critical power excursion? Възможно ли е количеството енергия, отделено в това състояние на веществото да е достатъчно голямо, за да бъде отделянето под формата на взрив?

Известни ли са в историята десетки подобни инциденти и какво вашето предложение за тяхното наименоване?

Редактирано от Blago72 (преглед на промените)

Отплеснахте се с тоя Чернобил, най-важното е при атомен взрив anne да има под ръка бял чаршаф и това не е виц.

Late in the afternoon we checked the outside radiation and found it to be about twenty roentgen 

per hour. To keep the "hot" dust off our bodies, we wrapped ourselves completely in bed sheets, 
cutting holes only for our eyes

Това го е казал член на екипа за наблюдение на Castle Bravo.

http://www.sonicbomb.com/content/atomic/docs/trapped_by_radioactive_fallout.pdf

За да сложим точка на Чернобил, ето го официалният ревизиран доклад за аварията. Който го интересува, да чете.

http://www-pub.iaea.org/MTCD/publications/PDF/Pub913e_web.pdf

Ето и информация за тествания с войници, посетили епицентъра му скоро след взрива.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Totskoye_nuclear_exercise

Има доста американски видеа за подобни експерименти при тях.

Така или иначе Чернобил е минало и цената е платена.

Само с това не съм съгласен, защото продължаваме да плащаме цената и то прескъпо.

В родилните е пълно с преждевременно родени деца, както и същите дечица се раждат с много деформации и увреждания.

Това е част от последствията и е най-неприятната всъщност...

За хората обичащи да четат за това какво ,ще се случи после Ядрения Апокалипсис .

В Русия е много популярна серията от романи      Вселенная метро 2033

http://metro2033.ru/books/     Може да ги намерите и free

И нека това да си остане само фантасика !!!

Редактирано от dred (преглед на промените)

Само с това не съм съгласен, защото продължаваме да плащаме цената и то прескъпо.

В родилните е пълно с преждевременно родени деца, както и същите дечица се раждат с много деформации и увреждания.

Това е част от последствията и е най-неприятната всъщност...

Да, колега прав си. Исках да го кажа в малко по-друг смисъл.Тоест белята е направена, уроците и поуките са взети. Сега остава хората да мислят малко повече, за да не стават подобни изпълнения.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.