Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Първа кола

Featured Replies

Всъщност, ако я искам с газова уредба ще ми стъпи висока таксичката... ~450лв./месец

Ама наистина ли в Бг покриват гаранция на мотора ако е с газова уредба !

Скачай в нов дизел и не го мисли хич.

• Отговори 54
  • Прегледи 6k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Ама наистина ли в Бг покриват гаранция на мотора ако е с газова уредба !

Скачай в нов дизел и не го мисли хич.

Явно покриват. Ако те ти я сложат де...

На дизел ще ми излезне още повече...

Дачия Логан или Дачия Сандеро е в пъти по-добре :) ..........карам Логан служебна /сотаджийска/ смятай как се кара .1,5 дци на 65 000 км и само 1 накрайник и 2 биалети сме сменили,накладките и спирачните дискове са консуматив тях не ги смятам .Ако ще е ново по-добре Дачия :)

А можеш ли да ми кажеш на какво е и колко гори?

Градско каране зимата 7 нафта ,лятото 6 но пак казвам тва е служебна кола  в СОТ :) цената на колата беше към 11 хиляди лева преди 4 години ........но няма хидравлика ,ел пакет .Все едно караш москве :) но пък е здрава като куче

Това не съм го забелязал, но е добра новина (ей сега ще я проверя)! Май имам нов фаворит :D дори ми допада повече като дизайн, а месечната такса ще е почти същата като за Voleex C30, но само 3 години.

ОК... нов въпрос... какво е мислите за Dacia Logan и въобще за Dacia? :D

Edit:

Всъщност, ако я искам с газова уредба ще ми стъпи висока таксичката... ~450лв./месец

Прецени дали искаш да си остане твоя след като свърши лизинга или искаш да я смениш за нова към края. Това ще промени много цената на месечната ти вноска. 

Аз бих добавил, че щом човека ще има доходи като IT  специалист, добрият вариант е подобен на моя - взема възможно най-евтиното с най-необходимите екстри като климатик, а след 5 години я връща, вкарва парите за първоначална вноска и избира това, което ще му хареса. Аз взех почти най-евтиното, щото просто ми трябваше кола. След 5 години каране на тая кола разбрах какво ми липсва и какво искам да имам. Колата макар и много яка като конструкция, бе ужасно бедна откъм изпълнение. Дори 75 коня ми се сториха много малко, макар че нямаше големи проблеми с изпреварванията дори в планински проходи на втора предавка. И като ми се избистриха тия неща в главата разбрах, че ми трябва нещо, дето да е по-мощно, да има добра мултимедия, да има системи за сигурност( щото предната имаше само един еърбег), да вози по-добре, да е подготвена за зимата с отопляеми стъкла и така нататък, че при нас често зимата е тежка, да има регулировки на волана във всички посокйи, щото разбрах, че високите и ниските хора не са таргет групата на автомобилните производители, да има добри седалки и допълнително си харесах още нещо от ценовите листи. И така в един момент се оказах предоволен от автомобила си и вече не изпитвам нужда от по-модерен. Има си почти всичко, вози си отлично, кара се още по-добре и дори след 4 години още ме е кеф като седна в него. Предната ми омръзна на втората година. 

А Дачиите и аз предложих като вариант, но не най-евтините без хидравлика ( не съм гледал, дали вече не е серийна) и без климатик. А се сещам, че тия версии струваха 3-4000 отгоре преди няколко години. Но пак си е доста под 20 000. Хубавото на Дачия е това, че се икономисва от обслужване, което е може би най-евтиното в България. Макар че беше през 15 000 км, малко са хората в България, които карат личния си автомобил толкова. Средния годишен прбег на българина е около 8-9000 км според последните статистики. Така, че обслужване ще има един път в годината и няма да е скъпо както при други вносители, чиято единствена цел е да ограбят допълнително купувача и да му вземат двойно след 5 години. 

Гаранционно обслужване на Дачия Логан 1,5 дци на 15 000 км .............300 кинта,масла ,филтри ,оглед на цялата кола.Гаранция на колата 5 години/мотор и трансмисия/ на акумулатора 2 години.Така беше при нас във фирмата.Значи ново Сандеро с всички глезотии .....ценова листа

...Разбира се, че ще съм супер внимателен. Това, че съм на 22-23год. не значи, че ще тръгна да натискам и да пързалям. Мисля, че съм достатъчно отговорен, но пък инциденти винаги стават, колкото и да внимаваш. Виновника може да е друг, но без опит и развити рефлекси...

В тази насока какво мислите? Разумно ли е въобще?

Само пак да спомена, ако някой не е прочел всичко, че беше дълго... не искам нова кола за г*зария, а просто за да ме издържи по-дълго време (5-10год. без да я сменям) с по-малко ядове...

Част от отговорите са във въпросите ти. Дали е разумно начинаещ шофьор да започне от нова или употребявана, едва ли може да се даде еднозначен отговор, но ти твърдиш, че не щеш кола за гъзария (поздравления за което!), а и я искаш за по-продължителен период. Ако статистиката на @bildera е точна (в което не се съмнявам) и действително нашенецът средно изминава 8-9000 на година, след 5 години ще имаш кола на 40-50000 км, която ще струва в пъти по-малко от първоначалната, но тъкмо ще е излязла от гаранция, ще знаеш всяка страничка от историята ѝ и няма да се чудиш кой какво е трошил по нея. Ако хипотетично приемем, че купиш нова кола за 25 000 днес, след 5 години вероятно ще е върви на пазара за 4-5000, но ще е на 50000 км, т.е. тя практически ще е почти нова. Айде сега опитай да убедиш не мен, а себе си дали можеш днес да купиш читава кола, поддържана в оторизиран сервиз, на 50000 км за 5000 лв. Ако не можеш, значи отговорът е еднозначен.

Вторият момент е в липсата на опит и страха от останалите шофьори - напълно основателни. Но колата ти ще е с пълно каско, то си е задължително и рисковете в големия град стават по-поносими. Малко вероятно е да се прави пълно каско на 15-годишна кола и всеки инцидент (да чукнем на дърво!) ще ти бърка дълбоко в джоба.

Дали ще е китайската, румънската или друга, това вече е твой избор. Иди и виж как стоят нещата и при другите официални дилъри - не че и сред тях тук-там няма откровени дръвници (твърдя го от личен опит), но като цяло са опитни и подготвени хора. които са и гъвкави, та можеш да си извоюваш по-изгоден лизингов план от първоначално оповестения.

• Автор

Аз бих добавил, че щом човека ще има доходи като IT  специалист, добрият вариант е подобен на моя - взема възможно най-евтиното с най-необходимите екстри като климатик, а след 5 години я връща, вкарва парите за първоначална вноска и избира това, което ще му хареса. Аз взех почти най-евтиното, щото просто ми трябваше кола. След 5 години каране на тая кола разбрах какво ми липсва и какво искам да имам. Колата макар и много яка като конструкция, бе ужасно бедна откъм изпълнение. Дори 75 коня ми се сториха много малко, макар че нямаше големи проблеми с изпреварванията дори в планински проходи на втора предавка. И като ми се избистриха тия неща в главата разбрах, че ми трябва нещо, дето да е по-мощно, да има добра мултимедия, да има системи за сигурност( щото предната имаше само един еърбег), да вози по-добре, да е подготвена за зимата с отопляеми стъкла и така нататък, че при нас често зимата е тежка, да има регулировки на волана във всички посокйи, щото разбрах, че високите и ниските хора не са таргет групата на автомобилните производители, да има добри седалки и допълнително си харесах още нещо от ценовите листи. И така в един момент се оказах предоволен от автомобила си и вече не изпитвам нужда от по-модерен. Има си почти всичко, вози си отлично, кара се още по-добре и дори след 4 години още ме е кеф като седна в него. Предната ми омръзна на втората година. 

А Дачиите и аз предложих като вариант, но не най-евтините без хидравлика ( не съм гледал, дали вече не е серийна) и без климатик. А се сещам, че тия версии струваха 3-4000 отгоре преди няколко години. Но пак си е доста под 20 000. Хубавото на Дачия е това, че се икономисва от обслужване, което е може би най-евтиното в България. Макар че беше през 15 000 км, малко са хората в България, които карат личния си автомобил толкова. Средния годишен прбег на българина е около 8-9000 км според последните статистики. Така, че обслужване ще има един път в годината и няма да е скъпо както при други вносители, чиято единствена цел е да ограбят допълнително купувача и да му вземат двойно след 5 години. 

Може ли малко да ме светнеш за връщането на кола към края на лизинга и взимането на нова? Знам, че е честа практика, но не съм сигурен процедурата каква е. Изплатил съм почти някаква по-евтина кола, но мога да я върна след 5 години и от същия дилър да взема по-нова и по-скъпа като само доплащам разликата (навярно и с някакъв процент)? втората пак ли мога на лизинг или трябва да извадя в брой за доплащането?

По принцип звучи добре, но някак си не ми се иска цял живот само коли да изплащам...

...По принцип звучи добре, но някак си не ми се иска цял живот само коли да изплащам...

Че кой те кара да го правиш? Докога ще играеш тая игра, това си е само твой избор.

Принципно можеш да прекратиш лизинга по всяко време, не се дължи наказателна лихва за предсрочно прекратяване. Като цяло, имаш четири варианта:

1. изплащаш оставащите вноски накуп и колата става твоя (докато не се изплатят всички вноски, колата е собственост на банката, която ще ти обслужва лизинга, а ти ще я караш със специално пълномощно)

2. решаваш да върнеш текущата и да вземеш (на лизинг или еднократно изплащане) нова. Прави се оценка на върнатата и се прехвърля към новата. Договаряш нов план и повтаряш процедурата. Но никъде няма изискване непременно втората да е по-скъпа от първата или пък третата от втората...

3. прекратяваш плащанията, връщаш колата и се сбогувате с дилъра

4. можеш по всяко време да продадеш лизинга на трето лице

Би било добре все пак да си наясно поне отчасти какво точно ще правиш, защото от това ще зависи и какво ще плащаш месечно. Обикновено има минимална вноска, която е задължителна - 5 или 10%, да речем, различно е при различните марки, но никой не те ограничава и можеш да платиш първоначално и по-голяма начална вноска, с което ще смъкнеш месечната (аз платих 40%, защото така най ми пасваше сметката) вноска.

Особено значение има последната вноска в погасителния план. Ако твърдо смяташ след време да направиш подмяна, обикновено се оставя по-голяма вноска за последна, но това пак е въпрос на лични сметки, а не е правило. Ние тук не можем да ти дадем съвети как точно да съставиш погасителния план, защото ти единствен си знаеш джоба, а и намеренията си. Не че последните са константи, но затова и имаш опции за промяна.

• Автор

Че кой те кара да го правиш? Докога ще играеш тая игра, това си е само твой избор.

Принципно можеш да прекратиш лизинга по всяко време, не се дължи наказателна лихва за предсрочно прекратяване. Като цяло, имаш четири варианта:

1. изплащаш оставащите вноски накуп и колата става твоя (докато не се изплатят всички вноски, колата е собственост на банката, която ще ти обслужва лизинга, а ти ще я караш със специално пълномощно)

2. решаваш да върнеш текущата и да вземеш (на лизинг или еднократно изплащане) нова. Прави се оценка на върнатата и се прехвърля към новата. Договаряш нов план и повтаряш процедурата. Но никъде няма изискване непременно втората да е по-скъпа от първата или пък третата от втората...

3. прекратяваш плащанията, връщаш колата и се сбогувате с дилъра

4. можеш по всяко време да продадеш лизинга на трето лице

Би било добре все пак да си наясно поне отчасти какво точно ще правиш, защото от това ще зависи и какво ще плащаш месечно. Обикновено има минимална вноска, която е задължителна - 5 или 10%, да речем, различно е при различните марки, но никой не те ограничава и можеш да платиш първоначално и по-голяма начална вноска, с което ще смъкнеш месечната (аз платих 40%, защото така най ми пасваше сметката) вноска.

Особено значение има последната вноска в погасителния план. Ако твърдо смяташ след време да направиш подмяна, обикновено се оставя по-голяма вноска за последна, но това пак е въпрос на лични сметки, а не е правило. Ние тук не можем да ти дадем съвети как точно да съставиш погасителния план, защото ти единствен си знаеш джоба, а и намеренията си. Не че последните са константи, но затова и имаш опции за промяна.

Благодаря за информацията. Не очаквам да ми кажете направи това, това и после това. Питам просто какви са вариантите за да мога да обмисля нещата и да взема някакво решение.

Информацията, която ми даде ще ми свърши супер работа да знам какво да търся и пресмятам!  :)

Може ли малко да ме светнеш за връщането на кола към края на лизинга и взимането на нова? Знам, че е честа практика, но не съм сигурен процедурата каква е. Изплатил съм почти някаква по-евтина кола, но мога да я върна след 5 години и от същия дилър да взема по-нова и по-скъпа като само доплащам разликата (навярно и с някакъв процент)? втората пак ли мога на лизинг или трябва да извадя в брой за доплащането?

По принцип звучи добре, но някак си не ми се иска цял живот само коли да изплащам...

Не става въпрос цял живот да изплащаш, а да си вземеш кола, която ще ти пасва по-добре. Сега вземаш една евтина, колкото да се научиш да караш, а след това като разбереш какво ти трябва, вземаш друга. И не е казано, че пак трябва да е чисто нова, може и да е върната от лизинг, но пък да ти пасва. Сега и да вземеш нещо скъпо, с твоите ограничени  финанси и несигурност, едва ли ща направиш правилния избор. Предполагам не си наясно с много неща, които трябва да има един автомобил, а със съвети не става. Аз ти дадох пример, как с годините прецених какво искам да има в колата, което всъщност присъства и в ценовите листи, но не съм го поръчал.  А за връщането на колата след като я изплатиш, е фасулска работа, но няма да си на голям кяр. по-добре е да намериш човек, на който да я продадеш. Със сигурност ще вземеш някоя хилядарка повече, особено, ако на си карал много тая кола и изглежда почти като нова. Вносителя няма да ти даде много пари и него не го интересува примерно, че си я снабдил с нови гуми или че не е удряна, драскана и с изпонадрана тапицерия. Той ти дава една определена сумичка и ти ако искаш даваш колата, ако не искаш, не. Та сметката е проста - изплащаш я, обявяваш я за продан и ако я продадеш, внасяш парите за нова вноска, като поръчваш това, което ти харесва. 

Другия вариант с остатъчна стойност не е точно такъв, защото на практика остатъчната стойност означава, че им даваш колата без пари след петата година и продължаваш с вноска за новата, а ако остатъчната стойност е малка и не стига за нова, доплащаш. Примерно на мен се наложи да доплатя около 4000 лева, но аз предпочетох вариант с 30% първоначална вноска, както и доста по-скъпа кола от тая, която продавах. 

Всъщност, когато ти казват 300 лева вноска, умножавай по две, за да разбереш колко ще ти гълта колата реално. Но и стара да е, като сложиш застраховки, ремонти, бензин...пак нещата се удвояват, че и утрояват, ако искаш всичко да ти е наред - автокаско, обслужване и т.н. А ако не искаш, никой не те спира дори да не минаваш технически преглед и никой няма да те спре за проверка на шофьорската книжка. Дотам я докарахме в България, че 90% от водачите не са спирани за проверка от КАТ вече няколко години, въпреки, че всеки ден извършват минимум по 20 нарушения. 

• Автор

Благодаря за информацията. Всичката информация ми беше много полезна. Вече имам по-добра представа как стоят нещата.

Май няма да бързам толкова с курсове, книжка, кола и т.н. Искаше ми се за това лято да съм мобилен, но ще преживея още една година. Тъкмо ще имам по ясна преценка, а и ще имам някой натрупан лев.

Благодаря отново :)

Само да добавя, че аз 7 години все се опитвах да спестя някой лев за кола и все не успявах по ред причини, свързани с трудната българска действителност ;) Затова накрая просто реших - имам нямам пари, вземам. А аз нямах. Но когато човек иска да направи нещо, го прави.  Между другото, 5 години вече се каня да си взема хубав фотоапарат и той на практика е първата ми цел, но все още не съм го взел. Вместо него купих 3 скъпи видеокарти, една чисто нова кола, подмених щайгата няколко пъти вече и през два месеца го правя отново и отново, купих телевизори, лаптопи и какви ли не скъпи неща за познати, а аз останах дори бе флашка няколко гидини (а тя бе приоритет за мен), както и досега съм с една мижава карта-памет в телефона, а на хората купих и карти и телефони и...Та това със събирането на парите всеки ден ми се върти в главата. От две години телевизора ми гасне през 2-3-10 минути максимум и все се каня да събера пари...само че това няма да стане скоро подозирам. Нещата стават от раз. Колата я взех ето как. Прибирах се със служебния транспорт от работа, видях едно изложение с автомобили, което дори не бе автомобилно, на момента реших да сляза и да купя кола. Само след половин час вече наистина бях решил да я взема, нищо че нямах пари. Та така става при мен нещата. С много питане...най много да се омотаеш още повече, щото винаги ще се намери един за и 9 против. В България е така. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Автор

Само да добавя, че аз 7 години все се опитвах да спестя някой лев за кола и все не успявах по ред причини, свързани с трудната българска действителност ;) Затова накрая просто реших - имам нямам пари, вземам. А аз нямах. Но когато човек иска да направи нещо, го прави.  Между другото, 5 години вече се каня да си взема хубав фотоапарат и той на практика е първата ми цел, но все още не съм го взел. Вместо него купих 3 скъпи видеокарти, една чисто нова кола, подмених щайгата няколко пъти вече и през два месеца го правя отново и отново, купих телевизори, лаптопи и какви ли не скъпи неща за познати, а аз останах дори бе флашка няколко гидини (а тя бе приоритет за мен), както и досега съм с една мижава карта-памет в телефона, а на хората купих и карти и телефони и...Та това със събирането на парите всеки ден ми се върти в главата. От две години телевизора ми гасне през 2-3-10 минути максимум и все се каня да събера пари...само че това няма да стане скоро подозирам. Нещата стават от раз. Колата я взех ето как. Прибирах се със служебния транспорт от работа, видях едно изложение с автомобили, което дори не бе автомобилно, на момента реших да сляза и да купя кола. Само след половин час вече наистина бях решил да я взема, нищо че нямах пари. Та така става при мен нещата. С много питане...най много да се омотаеш още повече, щото винаги ще се намери един за и 9 против. В България е така. 

E нямам в предвид, че ще чакам да събера всичките пари, но поне да имам достатъчно за първоначална вноска и да ми остане нещо в гръб за неочаквани ситуации. А и не помня дали споменах в началото на темата, ама аз дори още нямам книжка :D

Последна година в университет съм и май ще изчакам да мине сега държавния изпит и на лято курсове, на есен или най-късно другото лято количка.

Вече поне съм малко по-добре ориентиран :)

Вземай новото и не се замисляй.

За да живее за едно тенеке и когато го съкратят, да го любят на задна. В България реална възможност е във всеки един момент да останеш без работа.

На автора предлагам да преглътне ръждивите тенекета и да потърси нещо запазено в тоя диапазон 3000лв. Намират се прилични неща. Да не си слага главата в торбата, защото животът не е само за плащане на лизинг на автомобил и има и други разходи.

Защо в последните няколко години при споменаването на марка от нов потребител всички скачат, че автора на поста рекламирал...

Като млад шофьор не ти препоръчвам да си купуваш нов автомобил. Неизбежно ще се случи да го одраскаш или нещо друго да стане. Няма да имаш достатъчно опит зад волана. Не ти трябва нещо много скъпо.

Дачия Логан или Дачия Сандеро е в пъти по-добре

В чисто нова Дачия съм бил, лизингова - същата каруца като GW. Ако е нещо бюджетно втора ръка, но да дадеш една торба пари за нова Дачия...

За да живее за едно тенеке и когато го съкратят, да го любят на задна. В България реална възможност е във всеки един момент да останеш без работа.

На автора предлагам да преглътне ръждивите тенекета и да потърси нещо запазено в тоя диапазон 3000лв. Намират се прилични неща. Да не си слага главата в торбата, защото животът не е само за плащане на лизинг на автомобил и има и други разходи.

Като млад шофьор не ти препоръчвам да си купуваш нов автомобил. Неизбежно ще се случи да го одраскаш или нещо друго да стане. Няма да имаш достатъчно опит зад волана. Не ти трябва нещо много скъпо.

В чисто нова Дачия съм бил, лизингова - същата каруца като GW. Ако е нещо бюджетно втора ръка, но да дадеш една торба пари за нова Дачия...

Момчето ти казва, че работи в IT  сектора. Сори, ама да предприемеш подобен ход с покупка на нов автомобил или каквото и да било друго подобно, като например да си вдигнеш партакежите и на Запад, е постъпка, която би ти вдигнала самочувствието в бъдеще. Ти се опитваш да му смачкаш самочувствието още на 22. Може след време да оцени постъпката си като глупава, но по-вероятно е да я оцени с +1. 3000 лева кола не е за него. Имаш ли си представа какво се предлага за 3000 лева, което на всичко отгоре трябва и да го вози добре извън града? да беше казал 5000 лева, че да се замисля дали си заслужава тия пари да се дадат за нова или стара кола, ама 3000 лева за стара... Извинявай, ама 90% от българите карат такива. Това е и една от причините за незавидното ни положение. Ами то старата кола води след себе си и други стари неща, включително бракувани жени. И на човек това не му прави ни най-малко впечатление, докато накрая почне и да събира кюфтета от пода. 

E нямам в предвид, че ще чакам да събера всичките пари, но поне да имам достатъчно за първоначална вноска и да ми остане нещо в гръб за неочаквани ситуации. А и не помня дали споменах в началото на темата, ама аз дори още нямам книжка :D

Последна година в университет съм и май ще изчакам да мине сега държавния изпит и на лято курсове, на есен или най-късно другото лято количка.

Вече поне съм малко по-добре ориентиран :)

Определено ще станеш и още по-добре информиран. Извинявай, ама бачкаш ли нещо сега? Защото навремето имах познати, които още като студенти вземаха по 3000 лева заплати в IT  сектора, а днес не можеш ги стигнеш :) Обаче това не важи за Симтеч. За него напускането на работа е край на живота. 

..Ти се опитваш да му смачкаш самочувствието още на 22.

Не му смачквам самочувствието, в България нещата са нестабилни. То и аз работя в IT сектора и на моменти съм имал приходи, с които всеки ден бях по ресторанти и какво ли не, но е имало моменти, в които съм и удрял дъното. А банката/лизингът това не ги интересува. Те си искат парите. По-хубаво да си вземе нещо по-старо, но да си е сигурно негово. Още повече, че тая кола като излезе от гаранция няколко години след покупката, ремонтите и поддръжката - съединители, накладки, компютри и т.н стават много по-скъпи и по-чести като проблеми, отколкото на по-простите коли. Всяка екстра е потенциален проблем.

Имам си идея какво представлява кола за 3000лв. Аз в момента карам такава за около 2000лв и вози добре. Окачването е читаво, мекичко е, но не прекалено. Човек трябва да бъде реалист. Колата ми като я погледна, всеки ден е в прах и кал. Бомбирах си една гума по дупките из родните пътища. Не ни е завидна картинката и не бих карал нещо скъпо.

Обаче това не важи за Симтеч. За него напускането на работа е край на живота.

Нещо си в грешка. Казвам, че такива дълго обвързващи финансови ангажименти изискват финансова стабилност и редовност на заплащането, за да не се превърнат в даден момент във финансова тежест, за която в такъв момент ще съжаляваш.

п.п Аз не живея заради колата и тя не ми е приоритет. Колата е да ми вози дупето от А до Б. Допълнителният комфорт е предимство в разумни граници, в които той не се превръща повече в потенциален източник на проблеми, отколкото полза.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

nikolovp, разходи се в автокъщите, разгледай и новите коли.Колата която е "за теб" ще ти грабне окото.Преди година и аз търсех  Рено, Пежо близо месец, накрая видях едно Волво и реших, че точно това искам.Ако парите които заработваш ти позволяват нова кола, вземай.Дали си "стар" или "млад" шофьор, никой не е застрахован от инцидент.Не го мисли.

Не му смачквам самочувствието, в България нещата са нестабилни. То и аз работя в IT сектора и на моменти съм имал приходи, с които всеки ден бях по ресторанти и какво ли не, но е имало моменти, в които съм и удрял дъното. А банката/лизингът това не ги интересува. Те си искат парите. По-хубаво да си вземе нещо по-старо, но да си е сигурно негово. Още повече, че тая кола като излезе от гаранция няколко години след покупката, ремонтите и поддръжката - съединители, накладки, компютри и т.н стават много по-скъпи и по-чести като проблеми, отколкото на по-простите коли. Всяка екстра е потенциален проблем.

Имам си идея какво представлява кола за 3000лв. Аз в момента карам такава за около 2000лв и вози добре. Окачването е читаво, мекичко е, но не прекалено. Човек трябва да бъде реалист. Колата ми като я погледна, всеки ден е в прах и кал. Бомбирах си една гума по дупките из родните пътища. Не ни е завидна картинката и не бих карал нещо скъпо.

Нещо си в грешка. Казвам, че такива дълго обвързващи финансови ангажименти изискват финансова стабилност и редовност на заплащането, за да не се превърнат в даден момент във финансова тежест, за която в такъв момент ще съжаляваш.

п.п Аз не живея заради колата и тя не ми е приоритет. Колата е да ми вози дупето от А до Б. Допълнителният комфорт е предимство в разумни граници, в които той не се превръща повече в потенциален източник на проблеми, отколкото полза.

Деградирало мислене, на 100% крайно консервативен човек, който живее в постоянен страх и няма никакви мечти. Тъжно, колко тъжно но не ме изненадва по никакъв начин. Напротив, затвърждава мнението ми за потребителя, което е меко казано негативно. Радвам се, че още в началото, съм си направил правилната преценка. Тесногръд и черноглед човек с ограничено мислене, който не вижда по-далеч от носа си. Може би дори слабохарактерен. Всъщност - да. Точно такъв. Живеещ в миналото с остарели и закостенели разбирания за живота, който се случва в момента, мислейки, че с прекомерния си прагматизъм вдъхва респект. Напротив - точно обратното. Оставя убеждение за некомпетентност, неосведоменост и може би най-лошото - неопитност. 

Човек, наскоро сменил старата си кола с нова за... 2000 лв. Друг коментар не е необходим. От такъв човек съвет за автомобил?! Да бе! 

Не нужно да ни убеждава колко зле е във всяка една сфера, защото това прозира от всяка дума. Емоционално-душевната обвързаност със собствения си страх от несигурността пречи за нормалното развитие както на битието, така и на съзнанието. Ще се повторя. Тъжно, колко тъжно...

Не, няма нужда, не ми дължиш нищо за "портрета". 

По темата. 

На момчето ще кажа да се стегне малко и да направи сам преценката си без да слуша такива разбирачи като мен и този, чийто пост съм цитирал. Да, може би някакви съвсем общи съвети, но... толкова. Нищо повече. 

...

Теб пък кой те е питал, Черна Станция. Всеки има мечти. Те са хубаво нещо. Въпросът е да не хвърчиш в облаците, пренебрегвайки реалността. Иначе ще се обесиш на тия мечти. И радостта ще бъде краткотрайна. И да, от кола за 700лв на кола от 2000лв. Практичност.

При условие, че нямаш пари и купуваш нещо на кредит и това ми го водиш мечта... На много хора им се е случвало да не могат да си покриват кредитите и това не е уникално събитие в България. Да си постигаш мечтите, като се заробваш и парчето желязо докато го изплатиш, вече ще е толкова изгнило, като моята консерва - много рационално. Това е висша цел, отразява есенцията на човешкият бит, съществуване, нали така? Да, на робското съществуване, където всеки ден ставаш, отиваш на работа, връщаш се скапан, умираш в леглото и сутринта пак ставаш, за да имаш последният ифон, на който нямаш времето да се нарадваш и поредната нова кола, която нямаш време и възможност да караш другаде, освен в задръстванията в града. Предпочитам да си гледам живота, а не да си купя ново жилище, ама на кредит докато стана на 70, ново BMW за 50 бона, ама на кредит, неща които очевидно не са ми по възможностите, за да блесна с материални придобивки и фалшиво самочувствие и после всеки месец да се чудя от къде аджеба ще взема за вноските и как по дяволите да заделя. По-добре да не се безпокоя за такива работи, отколкото както като американците, когато си изгубят работата и ипотеката ги притиска - да си прережа вените. Ако ти мечтите ги броиш и мериш в коли, ланци, часовници, айфони, може и не всички да сме съвсем така.

п.п Тая нова кола в първите 2 години от шофьорският му стаж със сигурност ще види повече от 1 драскотина и 1 удар. Почти гарантирано ми се вижда. Ако ще си купува нов автомобил и може, да го купи като придобие опит.

п.п2 - Така де, Choose life ЦЪК

Симтеч, какви компютри те гонят? Май още живееш с миналото от деветдесетте години. Сега вече за 3000 лева се вземат коли 2006 година. А дори моята от тогава бе бъкана с компютри, както казваш. И какво от това? 9 години и компа още не се е скапал. Между другото, първите 5 години нито веднъж не измих мотора, точно защото ме е страх да не стане нещо с PC-то.  И като каза компютри, сещам се за един колега как разправяше за един свой близък, който си бе взел БМВ 3-та серия от деветдесетте. Кара, кара и гасне. Кара кара и гасне. Като рече да върви, върви. Като угасне, не може да го запалиш. Нищо не могат да открият, всичко наред. Обаче смъкват компютъра и какво да видят - обвит с найлон, а найлона задържал вода. Е, това е кола, която я има по моргите за няколко стотин лева.  Частите ставали скъпи. Ами то ако отсега мислим колко ще са частите след 10 години, по-добре да си караме колелото, пък като се откърши някоя заварка и оцелеем по чудо, ще го сменим с друго. Да ти кажа, аз 9 години съм с коли от магазина на 0 километра и досега най-скъпата част, която съм купувал, е крушка. Отначало се бях изхитрил да взема с по-силна светлина за 13 лева, но в последствие бързо изгоря и минах на такива от 4.50 лева в Кауфланд - Navara. С крушки ли ще го плашиш? Съединител рядко се сменя на нова кола преди 100 000 км. Изобщо, 100 000 км си ги имаш като бонус в началото. И ако си като мен, дето караш главно в града, то 100000 ги навърташ за 10 години, че и повече, хаха. А дори и на дълъг път да караш, тогава още по-добре, щото колата е в режим и всичко се износва много по-малко. Тогава и повече километри не ти мърдат, преди да стигнеш до сериозните ремонти. Тук изключвам изпълнения ала изабел1, щото неговото е особен случай, подходящ за разглеждане в някои специализирани клиники. Но за мен правилното решение е една Дачия за 15-16000 лева с климатик. Изобщо, климатикът трябва да е първата екстра, ако не и  единствената. Особено за дълъг път, когато да отвориш джама не е най-добрата идея в продължение на няколко стотин километра. И като съм почнал с екстрите, ето и моите фаворити. На първо място АБС, макар че вече едва ли има коли без такъв. За млад шофьор е добре да има и ESP, което пък вече е задължително за новите автомобили. Ел.огледалата са предимство за града, особено дясното. Доста често се паркира и престроява, а когато човек забрави да върне огледалото в нормално положение след паркиране, става доста кофти. Може да се мине и без ел.стъкла, защото единствената полза от тях е, когато се налага да се отвори леко дясното стъкло за проветрение или в непознат град да спреш на спирка и да питаш за пътя. Да, отдавна има GPS  системи така, че ел.стъклата са ненужни, особено зимата. Тогава само проблеми създават, за разлика от обикновената ръчка. Друго задължително, което трябва да има една кола, е регулируем волан освен по височина и в дълбочина. Това важи за ниски и високи хора, за които воланът става неудобен при липса на регулировка в дълбочина. За жалост точно Дачия нямат регулировка в дълбочина и това би било една от причините да не си взема тая марка, ако се чудя каква кола да е. Доста полезни екстри зимата са отопляемите огледала, предно и задно стъкла, както и волан+седалка. Особено ако човек става сутрин рано за работа. И като казах седалка, то това е първото нещо, на което човек трябва да обърне внимание при сядане в даден автомобил. За предпочитане отново са седалки с повече регулировки. Особено полезна според мен е регулировката във височина и регулировката на лумбалната опора. На дълъг път лумбалната опора е екстра, от която никой не трябва да се отказва. И още нещо, ако се пътува няколко стотин километра без спиране - темпомат. Вече дори и малките автомобили го предлагат почти без пари. Да не забравя и хубавата музика, щото ако си сам на дълго, ще трябва да слушаш главно мотора. Изобщо, добрата мултимедия е за предпочитане. Екстри като затъмняващо се огледало за задно виждане трябва да са задължителни. Избавят те от много проблеми. Не случайно преди няколко години шефа на Фолксваген Винтеркорн, сядайки в Хюндай i30, намери едничкото положително нещо в Голф спрямо тоя Хюндай - затъмняващото се огледало, което според него би трябвало да е задължително. Да, сега някой ще каже, че нищо не му прече да бутне лостчето и да затъмни огледалото. Само дето не е точно така.  Що се отнася до функционалността на купето при дълъг път, то е добре една кола да има достатъчно джобове и поставки за разни предмети и всякакъв размер бутилки, включително бутилки 1.5 литра минерална вода. Напоследък почти всички автомобили предлагат подобни възможности, дори и най-малките. Но при старичките за 3000 лева не винаги е мислено за това. И една супер задължителна екстра е възможността за безпроблемно свърване на телефон чрез блутут връзка. Няма по-ценно нещо от това, особено ако човек често говори по телефона. Да, да, знам, че преди време спорехме за това, както и за USB,  но човек ако тръгне да купува кола за 3000 и после я дооборудва с неща за 3000, по-добре направо да бе минал на нова без тия проблеми.  И сега ако трябва да спомена и глупавите екстри, започвам с парктроника. След това следват предните фарове за мъгла, чиято единствена възможност за употреба е да се следят многото дупки по нашите пътища нощно време. Абсолютно глупаво нещо са автоматичните фарове, които са с функция за светнато и угасено. Причината - отдавна у нас фаровете са задължителни денонощно. Още нещо глупаво за дълъг път (не и за града) - автоматичната скоростна кутия. Ненужна екстра, която не само вдига цената, а и по-обикновените нейни варианти вдигат много и разхода на гориво, като в същото време намалят динамиката. Екстри, които едва ли ще влязат в употреба, освен ако човек не е сам в автомобила, са гласовите команди. Макар че честно казано, те са много полезни за набиране на телефонни номера. Блутут плюс гласово набиране на телефона, е супер екстра. И нещо много тъпо, което присъства в доста автомобили - много от функциите са скрити в разни подменюта и на практика човек никога няма да запомни местоположението им. Затова е добра идея да има колкото може повече изнесени функции на таблото, а не тикнати някъде в петото подменю на бордовия компютър. И като казах бордови компютър, това е нещо много добро, особено ако човек иска да кара икономично. Линчо за мен има и още една незадължителна екстра, която мног ми харесва. Може би най-много от всичко изброено досега - безключовият достъп и стартиране на автомобила. В такъв автомобил човек никога не вади ключовете от джоба си и никога не търси телефона в чантата си. Дори веднъж пътувах 600 километра с телефон, наврян някъде в сака ми с багаж, щото бях тръгнал на почивка. Въпреки всичко си говорех нормално по него. Мързелива работа, но пък като ти светне иконката на блутута знаеш, че не си си забравил телефона. Като не се заключи колата знаеш, че си забравил ключовете в нея. А ако не ти се затвори багажника, същата работа. Макар, че каквито и ключове да има човек, фалове винаги стават. 

Знам какво ще кажете - половината неща не ви трябват, защото се движите от точка А до точка Б. Ама нали и аз това правя?

КлАсически мерс о7 90-те. Аз такава пазаря  в момента. Съветвам те любезно да е бензинов двигателя и да не му слагаш газ.

Симтеч, какви компютри те гонят? Май още живееш с миналото от деветдесетте години. Сега вече за 3000 лева се вземат коли 2006 година.

Човек, твоето пак прерасна в словесна диария. За телефона имам слушалка син зъб за 30лв. Аз карам с крушки Hella за по 9-12лв, от евтини съм си патил и не искам да повтарям. GPS има вече всеки телефон. Парктроник също се инсталира и за някои шофьори е полезна екстра. Отопляеми огледала? Отопляема седалка? Затъмняващо се огледало? ABS? EPS?

Да, добре е безключов достъп и имобилайзер. Един ден чета аз в интернет в някакъв форум за някакъв човек, който отишъл с VW Polo-то си в Германия и нещо станало с имобилайзера. Не можел да се прибере, не можел да запали, искали му една торба пари там, за да го оправят. И хванал се за главата пита какво може да направи. Точно изгъзици като безключов достъп и имобилайзер ми трябват. Уредба? Уредба и колони можеш да си сложиш каквито поискаш. Джобове и поставки?

За дълъг път е важно да има добро окачване и да не те изморява при каране. Не дали има безключов достъп.

Правилното решение никога не е една Дачия, която е тенеке, което върви, но се разхлопва още в гаранция - свидетел съм на такова. И тенеке, което ще изплаща 5 години и нагоре и определено с доста сериозни суми на година, поради задължително каско и т.н. И тъкмо ще го е изплатил и ще си каже - отдъхнах си с разходите и вече почват ремонти и поддръжки, като излезе в гаранция. За 5години тъкмо ако кара по 15,000км ще дойде време долу-горе за нов съединител. Ремъци. И други неща.

Моята кола има читаво окачване, чупещ се волан, регулиране на седалка по височина, опора, цяла и горна част отделно. Ел.огледала. Ел.стъкла. 8 говорителя. Централно заключване. С това искам да кажа, че за седалки и волан не ти трябва да си купуваш нов автомобил. Оф, пустата му клима не са я довършили като доработка. Това ми е дерта. За сега само топло има.

Та цялата тая логорея хубаво, но не означава, че няма да се загробиш с 5 годишен и може би повече кредит, за автомобил от нисък клас, който ще се разхлопа тъкмо като излезе от гаранция. И поддръжката ще му излезе скъпо, докато е в гаранция, заради задължителни мероприятия и каско. Всичко това платено, разбира се. Аз лично не живея, за да изплащам коли и иФони.

Съветвам те любезно да е бензинов двигателя и да не му слагаш газ.

С газ винаги пробега ти излиза по-евтино.

Абе ти все наопаки. Карал с крушки за 12 лева. Аз пък ще ти кажа, че тия за 4.50 издържаха точно колкото оригиналните. И между другото, Narva  са произведени в Германия, а не както много уж маркови, произведени в Китай.  Важното е, че по-скъпо от крушки и чистачки не съм купувал. А първата кола бе с две години гаранция. До петата година нищо не се случи, смених само две крушки. Тая е с пет години, но да ти кажа честно, предпочитам да е с две, защото така и цената в магазина щеше да бъде доста по-ниска. А опита ми показва, че ако има да се чупи нещо заводско, то е до втората година. След това имаш един златен период за каране от 2-3 години и дори повече, ако караш колата си нормално. Така, че тия ги говори на други, не и на мен, дето съм минал по какви ли не пътища, включително наддавах за един ЗАЗ, на който му искаха 250 лева. Стиснахме си ръката за 300, а се оказа, че колата има застраховка автокаско за 600. Жалко, че тогава не разбирах изобщо от застраховки. Иначе да съм го подпалил десет пъти. 

Ей, като каза Германия се стих за един колега тук във форума, дето го одраха за Голфа в Германия. Няма да му казвам името, може и да не иска да го споменавам. В Германия каквото и да ти се счупи, плащаш като на поп. Сещам се пък за един друг тираджия, дето за една изгоряла крушка на ремаркето, му сменят всичко накуп - режат старото и заваряват ново. Явно не случайно хората там карат нови автомобили, щото за старите ги брулят яко за щяло и нещяло. Не случайно там след 30 години автомобила се казва "олдтаймер" и има специално разрешение за движение. Тук в България на 30 годишен автомобил му се вика изгодна кола за 2000 лева. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.