Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

5000 лв заплата в IT сектора

Featured Replies

Привет,  

На 28 години съм и работя в IT сектора от 5 години. Ще се радвам, ако можете да внесете малко светлина по въпроса - кои са позициите (без програмистите), които взимат получават такива заплати и най-вече какво умеят. 

Soft skills: 
Говоря немски и английски
Завършил съм бизнес академия
Имал съм 2 бизнеса и съм добре запознат с бизнес моделирането, изграждането на екип, маркетинг, счетоводство, онлайн реклама и други придружаващи дейности
Умения за водене на преговори
Справяне с трудни клиенти и възражения

Technical Skills: 

CCNA R&S Certified
CCNA Security Certified
CCNP Routing Certified
CCNP Switching Certified
Предишен опит с Windows Server, Linux,

В момента съм на малко под 3к (чисто) и работя като мрежар. Не съм сигурен, на къде трябва да поема, за да постигна таргета си. Business Analyst, Project Manager, Networking Team Leader, Ethical Hacking ? Други позиции? Коя би се вписала най-добре с качествата ми ? Или друга позиция? 

Благодаря за отделеното внимание, 

Поздрави, 
Николай

Привет,  

На 28 години съм и работя в IT сектора от 5 години. Ще се радвам, ако можете да внесете малко светлина по въпроса - кои са позициите (без програмистите), които взимат получават такива заплати и най-вече какво умеят. 
.....

Николай, доколкото съм запознат със ИТ на никоя от изброените позиции няма да ви дадат такава заплата. Възможно е да направите собствена фирма, която да се занимава с одит на сигурност, но докато си наберете достатъчно клиенти, докато си изградите име ще минат поне 3-4-5 години през които не е ясно дали ще имате и половината от тази заплата, която получавате в момента

П.П. И тези Циско сертификати не значат много, на технически интервюта, които съм провеждал доста ваши колеги по сертификати са се излагали сериозно

В момента съм на малко под 3к (чисто) и работя като мрежар. Не съм сигурен, на къде трябва да поема, за да постигна таргета си. Business Analyst, Project Manager, Networking Team Leader, Ethical Hacking ? Други позиции? Коя би се вписала най-добре с качествата ми ? Или друга позиция? 

Тука един друг мрежар само реве и едвам закача кака Милка като заработва и отделно с леки "ремонти" на лаптопи. (смяна на жакове и хард дискове). А ти си с три милки и искаш да подобряваш! Едно нещо ако работи не го подобрявай.

Отваряш собствен бизнес къде няма да имаш конкуренция и налагаш цени.

• Автор

Николай, доколкото съм запознат със ИТ на никоя от изброените позиции няма да ви дадат такава заплата. Възможно е да направите собствена фирма, която да се занимава с одит на сигурност, но докато си наберете достатъчно клиенти, докато си изградите име ще минат поне 3-4-5 години през които не е ясно дали ще имате и половината от тази заплата, която получавате в момента

П.П. И тези Циско сертификати не значат много, на технически интервюта, които съм провеждал доста ваши колеги по сертификати са се излагали сериозно

Благодаря за отговорите. 

canemo - съгласен съм за знанията. Всякакви хора има. Много просто издъмпват сертификатите. 

Собствен бизнес не желая в момента - вече провалих два онлайн магазина. Инвестирах 2 години и над 8000лв кеш. В замяна получих ценен опит, който - уви в позицията си на мрежар не мога да реализирам. Виждам, че моите социални и меки умения са над тези на мои колеги примерно и искам да ги ползвам. 

За това и питам - кое е онова нещо, което би обединило софт скилз с IT скилс ? 

Благодаря за отговорите. 

canemo - съгласен съм за знанията. Всякакви хора има. Много просто издъмпват сертификатите. 

Собствен бизнес не желая в момента - вече провалих два онлайн магазина. Инвестирах 2 години и над 8000лв кеш. В замяна получих ценен опит, който - уви в позицията си на мрежар не мога да реализирам. Виждам, че моите социални и меки умения са над тези на мои колеги примерно и искам да ги ползвам. 

За това и питам - кое е онова нещо, което би обединило софт скилз с IT скилс ? 

Софт скилс+ИТ = бизнес аналитик. Но там няма да получавате такава заплата. Ако продължите (но силно) развитието си в ИТ бихте могли да си намерите работа извън България. Но за там се търсят професионалисти

• Автор

Софт скилс+ИТ = бизнес аналитик

Благодаря. Това питах, да. 

Извън БГ винаги е вариант, съгласен съм. 

Добре, колко взима един BA в София? 

Не съм се интересувал, но доколкото познавам пазара надали заплатата му е повече от 2500-3000 на месец

При положение, че знаеш английски език и немски език, не знам какво те спира още. за да се развиваш.

• Автор

При положение, че знаеш английски език и немски език, не знам какво те спира още. за да се развиваш.

Привет, Емо. 

Напълно си прав. Абсолютно нищо. Просто искам да се насоча към възможно най-добре платените позиции. За това и питам, кои са те, за да видя как бих могъл да се класирам за тях. 

Поздрави,

@u.F.o. Както на едно друго място си получил отговор. Заплатата зависи дали си търсен(било заради умения, било заради връзки) и какво си успял да договориш като сума. Може да можеш и за 20К месечно, но като не успееш да влезеш под кожата на работодател склонен да плаща заплата с такъв размер, язък за знанието и възможностите.

Колега само не се подлъгвай че взимането на повечето пари е по-добре трябва да търсиш баланса. Познавам хора който взимат луди пари но нямат и 20 мин свободно време ходят с 3 телефона за да им стигат батериите.

По-добре 3000 и събота и неделя да си почиваш, и вечер когато се прибереш примерно след 7-8 да знаеш че времето си е твое от колкото 3500 и да спиш в офиса.

Има го и момента, че докато почнат да се вземат тия 5000 лева, ще се загубят три пъти повече, които в последствие трябва да се избиват. Да не говорим, че няма нищо сигурно в тоя свят, най-малкото пък заплати и работа. Ами то утре може да стане Балканска война, пък  после и световна.  Или пък фирмата, в която си решил да се развиваш, да фалира. Недай си Боже пък да намали заплатите по някаква нейна логика, каквато практика има в повечето фирми с опит на пазара. Отначало плащат, в последствие решават, че джобовете им се пълнят малко и спират да плащат. Радвай се, че вземаш 3000, щото повечето хора и 1000 не стигат. Ако бе само до акъл, България да е номер едно в Европа. Ама не е работата до акъл. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Може да можеш и за 20К месечно, но като не успееш да влезеш под кожата на работодател склонен да плаща заплата с такъв размер, язък за знанието и възможностите.

А сега се постави на мястото на работодателя и неговата гледна точка. Тя обаче е далеч по различна. Тоест как да плати по малко за да му остане по голяма печалба. Почват да му се въртят в главата въпроси от сорта каква печалба ще му носи този кадър и толкова ли е незаменим ! Ако е незаменим определено ще клекне но ако е заменим ще каже:

- знаеш ли колко хора знаят английски и немски и са готови за 1000 лева да почнат на момента и защо да взема теб като ти ще ми струваш по скъпо.

Човека просто трябва да може да прави нещо много специално и да няма конкуренция за да може да е в позиция да се пазари.

• Автор

Благодаря на всички за отоговорите. 

@ BMW Маниак 

Принципът на пазарното търсене и предлагане е ясен. Ясно е, че колкото си по-полезен, толкова повече ще ти плащат. Реално незаменими хора няма. Може би не си прочел, но споменах, че съм имал два бизнеса и съм наемал хора. В ИТ фирмите, имаш много малък достъп до "шефа". Обикновено се състои от борд на директорите, които имат CEO и под това лице има още няколко мениджъра. Реално, нито един от тях не е собственик на бизнеса. 

@ Zealar

Факт, за 5к, може да ти скъсват задника, обаче в крайна сметка си имаш работно време. И то е 8 часа в денонощието. Т.е. не може да се очаква от теб да работиш 24/7. Отвреме-навреме, да. 

@bildera_ 

За войните си прав. Не се знае утре, какво ще стане. Това обаче, не трябва да е причина, да спрем развитието си и да не искаме повече. Пирамидата на Маслоу нали я знаеш? Когато една нужда е задоволена, се открива друга. 

@ 1Force1

Разбира се. Идеите не струват нищо, когато не могат да се продадат. Така и с хората. Има хора с много умения, седят на по 600лв - просто им липсва увереност. Както виждаш, не съм от тях :) 

Поздрави, 

• 3 седмици по-късно...
Има хора с много умения, седят на по 600лв - просто им липсва увереност. Както виждаш, не съм от тях :)

Виждам само как искаш заплата 5К, искаш я в България, но не виждам знания да имаш.

Сертификатите от Циско са възможно най-ниското ниво, вземат се една седмица учене, та не знам как въобще решаваш да ги споменаваш.

• Автор

Виждам само как искаш заплата 5К, искаш я в България, но не виждам знания да имаш.

Сертификатите от Циско са възможно най-ниското ниво, вземат се една седмица учене, та не знам как въобще решаваш да ги споменаваш.

:) Обясни ми как точно се взима всеки от тези сертификати с по една седмица учене, като се сертифицирам от 2011-та насам. 

Ще се радвам да споделиш какви знания/умения според теб е нужно да има човек, за да взима такава заплата? 

• 1 година по-късно...

@thatsmeufo,

Здравей - чудех се как се справяш с битката за търсене на нещо по добро? Още ли си на същото място или си смени работата вече?

Аз съм в момента в САЩ и се занимавам със Cisco Networking, но обмислям прибиране към БГ-София.

Ще ми бъде интересно да споделиш дали има нещо ново покраий теб :emoji_smiley-04:

на 16 май 2015 г. в 20:54, BMW Маниак написа:

Тука един друг мрежар само реве и едвам закача кака Милка като заработва и отделно с леки "ремонти" на лаптопи. (смяна на жакове и хард дискове).

1 година по-късно виждам какво си писал.
Зарежи CISCO сертификатите, и аз съм минал обучение, макар и да ги нямам всички нива на сертифициране по чистата причина, че не виждам причина да давам толкова пари за нещо, което е малко вятър работа.
Аз не ремонтирам жакове на лаптопи и смяна на харддискове. Занимавам се с много по-сериозни неща, които повечето други не могат. И не се виждам да работя в офис пълен с хора и да се разправям с клиенти денонощно.
Проблемът в България е, че ако не си програмист или нещо друго около това, което може да се аутсорсва, то "големите печалби" са като имагинерно обещание от националната лотария.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

на 5/16/2015 в 19:42, thatsmeufo написа:

Привет,  

Soft skills: 
Говоря немски и английски
Завършил съм бизнес академия
Имал съм 2 бизнеса и съм добре запознат с бизнес моделирането, изграждането на екип, маркетинг, счетоводство, онлайн реклама и други придружаващи дейности
Умения за водене на преговори
Справяне с трудни клиенти и възражения

Николай

Привет Николай, не искам да звуча грубо, но - тези "soft skills" /без двата бизнеса от миналото/, ги притежава почти всеки продавач/продавачка тук в Мюнхен. Не си мисли, че знаенето на 2 "западни" езика ти дава някакво, кой знае какво приемущество на "запад".Освен това, "говоренето" на англииски или кой да е език, изисква истинското му познание: говоренето с акцент на англииски, примерно, не е никакво "говорене" - просто един вид "колониален" англииски.

Относно специфичните ИТ познания - това е "стока", като всяка друга. Ти я имаш(стоката) и си търсиш къде да я "продадеш" (работодател) . Цената на "стоката", се определя, както винаги от "пазара" - търсене,предлагане и от качеството на "стоката".  

преди 49 минути, simtech написа:

Занимавам се с много по-сериозни неща, които повечето други не могат.

Чисто любопитство, да не прозвучи като заяждане. Може ли един пример да дадете за тия сериозни неща къде другите не ги могат ?
Съжалявам за офтопика.

преди 19 минути, BMW Маниак написа:

Може ли един пример да дадете за тия сериозни неща къде другите не ги могат ?

Ела и ще видиш. Или ще поискаш да си публикувам и CV-то тук? Какво, ще ми намериш работа за 10 хиляди долара на месец в Доминикана ли? :) Като гледам как 90-те% не могат да сменат нещо по закона на Ом правилно, то моите 10% са повече от знанията на 90-те%.

преди 18 минути, simtech написа:

Ела и ще видиш. Или ще поискаш да си публикувам и CV-то тук? Какво, ще ми намериш работа за 10 хиляди долара на месец в Доминикана ли? :) Като гледам как 90-те% не могат да сменат нещо по закона на Ом правилно, то моите 10% са повече от знанията на 90-те%.

Аз винаги съм се учудвал защо сте останали недооценен ама след този пост всичко ми се изясни.
Ами успех Симка ама без да публикуваш нещо от което публиката да ахне няма как някой да ви вземе на сериозно. Ще си останете един недооценен гений който е ремонтирал лаптопи в килера си. Преустроен на квартално ателие за поправки на подобен сорт джаджи.

преди 13 минути, BMW Маниак написа:

Аз винаги съм се учудвал защо сте останали недооценен ама след този пост всичко ми се изясни.
Ами успех Симка ама без да публикуваш нещо от което публиката да ахне няма как някой да ви вземе на сериозно. Ще си останете един недооценен гений който е ремонтирал лаптопи в килера си. Преустроен на квартално ателие за поправки на подобен сорт джаджи.

- Микропроцесорна техника с години опит
- Компютърни системи с години опит
- Компютърни мрежи
- Администрация на WinSRV и определени познания в Linux.
- Документиран стаж и понятие от програмиране на C, с който нямам никакво намерение да се занимавам. Освен това автоматизация и скриптиране.
- Владеене на няколко CAD приложения.
- 2 чужди езика, единият от който английски
-------
Отделно, като не толкова сериозни занимания
-------
- Като хоби ми е електротехниката, изчисления, анализи - мога да проектантствам, да изграждам електрически инсталации и да правя разчисления и прогнози.
- Придобил съм познания по авто електроника и електротехника.
- Частично Web програмиране
...
Виж, компилатора и фотошопа няма да ме видиш да хвана. Джиджавките ги правя за мезе, не като сериозна работа.
Харесай си едно. Не обичам да се хваля какво знам. С всяко едно от тия в чужбина бих получил конкурентно заплаща не. Тук е  доста по-трудно очевидно.
Искам да кажа, че всичко това по-горе не означава НИЩО. Умението да учиш и да го правиш бързо е едно от най-положителните качества.

преди 2 минути, simtech написа:

- Микропроцесорна техника с години опит
- Компютърни системи с години опит
- Компютърни мрежи
- Администрация на WinSRV и определени познания в Linux.
- Документиран стаж и понятие от програмиране на C, с който нямам никакво намерение да се занимавам. Освен това автоматизация и скриптиране.
- Владеене на няколко CAD приложения.
- 2 чужди езика, единият от който английски
-------
Отделно, като не толкова сериозни занимания
-------
- Като хоби ми е електротехниката, изчисления, анализи - мога да проектантствам, да изграждам електрически инсталации и да правя разчисления и прогнози.
- Придобил съм познания по авто електроника и електротехника.
- Частично Web програмиране
...
Виж, компилатора и фотошопа няма да ме видиш да хвана. Джиджавките ги правя за мезе, не като сериозна работа.

И със всичко това вие се видяхте незаменим кадър и искате 10к щатски заплата ! И твърдите че се единствения кадърен или поне сте в каймака на IT сектора защото останалите 90%

преди 42 минути, simtech написа:

Като гледам как 90-те% не могат да сменат нещо по закона на Ом правилно, то моите 10% са повече от знанията на 90-те%.

не могат ада сметнат правилно закона на Ом !!!

Как да ти го кажа на по разбираем език. Страхувам се да не прозвучи грубо. Трябва да си незаменим и да няма кой да ти прави конкуренция.

Ще ти дам един пример в една друга сфера.
В Република Доминикана например има десетина човека които могат да ремонтират ротативен мотор 1.3L на мазда и да изкарат от него 210к.с и ще ти вземат да речем за ремонта около 400-600 долара.
Има и няколко обаче 2-3 които след ремонта ще изкарат от мотора 218-225 к.с. обаче искат по 3000 долара за да започнат да се занимават.
А има и един единствен сервиз в Пуерто Рико де след ремонт ти гарантират 235-240кс ама искат 6000 долара и транспортни разходи още 1000.
Да ти кажа ли че всеки професионалист би пропуснал първите два варианта!

преди 11 минути, BMW Маниак написа:

И със всичко това вие се видяхте незаменим кадър и искате 10к щатски заплата ! И твърдите че се единствения кадърен или поне сте в каймака на IT сектора защото останалите 90% ....Как да ти го кажа на по разбираем език. Страхувам се да не прозвучи грубо. Трябва да си незаменим и да няма кой да ти прави конкуренция.

Не целя да съм незаменим, а конкуретноспособен и бързо адаптивен към ситуацията. Да си незаменим е хубаво само при гарантиран пазар, в противен случай в един момент ставаш анахронизъм. Имам познат, който беше незаменим що идеше до аналоговата техника в БТК. Ама се цифровизираха и му намазаха ските.
Има причина да хвана цял набор от неща в една сфера, отколкото да се задълбавам само в едно единствено.
Самият факт, че мога неща, които могат относително малка част от хората в чужбина би гарантирало добра печалба.
А истината е, че и качества извън квалификацията се ценят, например коректност.
Щом един прост електротехник в Англия може да се издържа нормално, редно е за човек с поне 6 пъти по-висока квалификация това да не е проблем тук. Да, ама не.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.