Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Лесно инсталиране на Windows с помощта на инструментите на Hiren's Boot CD


DarkEdge

Препоръчан отговор

Въведение

Една малко позната употреба на HBCD е бързата и безболезнена инсталация на Windows. Това е много полезно в трудни ситуации, когато са необходими допълнителни драйвъри (при компютри с AHCI/SATA контролери) или компютри без оптични устройства, където са налични само USB конектори. Това ръководство ще опише стъпка по стъпка инсталирането на Windows през USB порта с инструмента WinNTSetup от средата на Mini Windows XP.

Забележка: HBCD да се чете като Hiren's Boot CD. Надолу за краткост ще го изписвам като HBCD

Подготовка

Предполага се, че делът, където ще се инсталира Windows е вече форматиран и активен (bootable). Ако започвате с чист диск, използвайте инструмент като Acronis Disk Director (в HBCD), за да създадете дял(ове) на него, да го форматирате и да активирате нужния дял. Ще са ви необходими:

• HBCD C/DVD или iso образ.
• Windows C/DVD или iso образ.

• Евентуално, ако са необходими някои драйвъри, нужни на системата, но не са включени в инсталационния CD на Windows, като AHCI/SATA драйвъри.

Правим следното:

• Прехвърляме съдържанието на HBCD на USB диск или флаш диск.(Може да се използва и Rufus за създаване на зареждаша флашка с HBCD)
• Копираме iso образа на Windows инсталационния CD/DVD на същия USB стик. (Този iso файл може да се ползва и от локален дял на компютъра.)
- може вместо iso файла на Windows, да се копира само папка i386 за Windows XP/2003 или файл install.wim от папка sources за Windows Vista  и по-нова.
• Копираме нужните драйвъри в папка на същия USB стик. Ако не са нужни драйвъри, пропускаме тази стъпка.

Забележка: Ако зареждате от оптично устройство, използвайте редактор на iso образи като IsoMaster, за да добавите драйвърите в iso образа на HBCD, преди да го запишете на диск. Ако ще инсталирате Windows Vista или по-нова ОС, копирайте само файла install.wim (от папка sources) на инсталационния DVD.


Инсталиране

• Поставете HBCD USB флашката, заредете компютъра от нея и изберете Mini Windows XP (или Mini Windows 7) от менюто. Стартирайте инструмента WinNTSetup, който се намира в менютата за стартиране на програми на HBCD както е показано по-долу(може да се стартира и от локален дял на компютъра):

8126334w.png

• Изберете необходимия според инсталацията раздел Windows 2000/XP/2003 (за Windows Vista или по-нова, изберете раздела Windows Vista/7/8/10).

8126315F.jpg

• Щракнете с десен бутон бутона Search в секцията Select location of Windows installation files на този раздел и търсете Windows XP iso образа на USB стика. Ако образът е валиден Windows инсталационен диск, ще се появи етикет показващ версията, сервизния пакет (ако има) и др. от операционната система.

• Щракнете бутона Search в секцията Select location of the Bootdrive и изберете дела, от който Windows ще зарежда. В повечето случай това е делът, на който ще се инсталира и Windows. Така, че изберете същия дял и в секцията Select location of the Installationsdrive. Изберете различен дял, само ако създавате dual boot система. Ако делът не е вече форматиран, щракнете на бутона F и форматирайте според нуждите си (обикновено това е quick NTFS format).

• Ако искате да въведете някои допълнителни настройки, щракнете на бутона Tweaks:
8126682S.jpg
Маркирайте необходимото и затворете прозореца с Х горе в ляво. Ако искате да запазите тези настройки за постоянно натиснете Ctrl+S и запазете някъде ini файла. Тези настройки при следваща употреба се зареждат с Ctrl+L

• Ако имате драйвъри за инсталиране (не инсталатори на драйвъри, а inf/cab файлове за инсталиране на драйвър), идете в секцията Options, отметнете Ad Drivers и укажете местоположението на драйвърите на USB флашката. Оставете останалите настройки както са си, освен ако нямате по-специални изисквания и знаете какво правите.
Пакет мрежови драйвъри може да изтеглите от driverpacks.net

• Ако искате да запазите реда и буквите на дисковете/дяловете, маркирайте drive letter preassignement.

• Много важно е active boot флагът да е установен правилно. Това се изобразява от индикаторите в дясно - BOOT FLAG. Трябва да е зелен.

8126316y.jpg

Ако е червен (както е горе), преди да продължите, прегледайте по-долу секцията за използване BootICE (който е част от този) за да коригирате този проблем.


• Щракнете Setup и изберете Use bootice.exe, за да обновите boot кода, като е показано по-долу:
8126317w.jpg

Потвърдете с OK, за да започне копирането на инсталационните файлове на твърдия диск.

• Когато WinNTsetup завърши, затворете го, извлечете флашката и рестартирайте компютъра.

Инсталацията ще започне автоматично.

Заключение

Ако на твърдия диск вече има създаден(и) дял(ове) (както е в повечето случаи инсталацията е свързана само с няколко кликвания на мишката и отнема не повече от 10-15 минути за инсталиране Windows XP SP3 на типичен лаптоп. Инструкцията е лесно приспособима за другите Windows ОС или за инсталиране чрез оптично устройство, или от втори твърд диск (дял) и дори за инсталиране на Windows 7 на флашка.

Разпространяваната с Hiren’s версия на WinNTSetup е доста стара. По-нова версия можете да изтеглите от тук. За да я използвате с Hiren’s Mini WinXP, трябва да сте я разархивирали на несистемен дял или да обновите WinNTSetup в Hiren’s.

Приложение: Да направим диска зареждащ с помощта на BootICE

(Забележка: В новите версии на WinNTSetup този инструмент не присъства. За целта трябва да се изтегли архива, съдържащ 32-битов и 64-битов инструменти да се добавят съответните версии - X64 в папка \Tools\x64, X86 съответно в папка \Tools\x86 като отделен инсструмент)

BootICE е инструмент за манипулиране на boot (зареждащия) сектора и е интегриран в WinNTSetup. Може да се използва за инсталиране на MBR, на partition boot record и на флаг за активен дял (boot active flag). Нормално тези неща трябва да са настроени от инструмента за работа с дялове, но инструкциите, дадени по-надолу са за случаите, когато нещо липсва.

• Стартирате BootICE, като кликнете иконката дискета в горния десен ъгъл в основния прозорец WinNTSetup.
8126318B.jpg

Това ще отвори прозореца на BootICE:
8126319d.jpg

• Щракнете на Process MBR и от предоставените възможности, изберете Windows NT 6.x MBR, както е показано по-долу, инсталирайте и затворете.

8126320z.jpg

• Щракнете на Process PBR и от предоставените възможности, изберете:
- NTLDR boot record за Windows 2000, Windows XP, Windows 2003,
- BOOTMGR boot record за Windows 7, Windows 8/8.1, Windows 10 или кореспондиращите сървърни версии,
както е показано по-долу, кликвате [install] и [close]. 
 
8126321M.jpg
• Щракнете на Parts Manage и от списъка изберете дял, тогава щракнете на [Activate] и затворете.

8126322z.jpg

• Затворете BootICE, върнете се в WinNTSetup, презаредете зареждащия твърд диск и проверете дали и трите флага са зелени. Тогава може да продължите с инсталирането на Windows от бутона [Setup].
 
Забележка: За да може да се използва този инструмент за инсталиране на Windows 10,  трябва версията му да е не по-ранна от 3.7.9
 
MSFN Форум на WinNTSetup

Забележка: Програмата може да инсталира Windows To Go за Windows 7 и по нови. Също може да създава, монитира и инсталира ОС във VHD файл.
 
Добавка по отношение на драйвърите: Ако ще се преинсталира съществуваща инсталация, може преди форматирането на дела с Windows с помощта на Double Driver(Programs->Device Drivers->DoubleDriver (Backup)), който също присъства в HBCD, да се извлекат в структурен вид съществуващите в повредената инсталация не-Майкрософтски драйвъри. И това е при положение, че няма повредени драйвъри. Така създадената папка с извлечени драйвъри се посочва в WiinNTSetup (на втората снимка горе слагате отметка на Add drivers и указвате местоположението на папката с извлечените драйвъри) да се инсталират.

Алтернативен инструмент за създаване и възстановяване на резервно копие на инсталираните драйвъри е Driver Magician Lite - портативен

Може да създадете autounattend файл тук, който да укажете на програмата и да автоматизирате инсталацията (системата няма да изиска от вас въвеждане на име на профила, парола, часова зона и други такива). В сайта от менюто Desktop  се избира за кой Windows ще се генерира файлът.

Тук за Windows 7
тук за Windows 8.1 MBR
тук за Windows 8.1 UEFI
тук за Windows 10 MBR
тук за Windows 10 UEFI

Конфигурирате, щраквате бутона (Highlight All) натискате Ctrl+C и поставяте в notepad. Записвате като unattend.xml

Можете да конфигурирате предварително Power Options batch файл, с който с едно щракване на мишката да конфигурирате управлението на захранването при първо стартиране на системата след завършване на инсталацията.

Тук за Windows 7
Тук за Windows 8.1
Тук за Windows 10
Конфигурирате, щраквате бутона (Highlight All) натискате Ctrl+C и поставяте в notepad. Записвате като power.bat

Можете да конфигурирате предварително и Windows Features:
Тук за Windows 7
Тук за Windows 8.1
Тук за Windows 10
Конфигурирате, щраквате бутона (Highlight All) натискате Ctrl+C и поставяте в notepad. Записвате като features.bat

Можете да конфигурирате предварително и Windows Services

Тук за Windows 7
Тук за Windows 8.1
Тук за Windows 10
Конфигурирате, щраквате бутона (Highlight All) натискате Ctrl+C и поставяте в notepad. Записвате като services.bat

Тези файлове могат автоматично да бъдат стартирани, ако се поставят в папка със следната структура:
OEM.png

В същата папка създавате задължително и файла setupcomplete.bat, от който или стартирате горните файлове или копирате съдържанието им в него.
Или добавяте в unattend.xml в секцията <FirstLogonCommands></FirstLogonCommands> сегмента, маркиран по-долу в червено. Останалите записи при желание също могат да се вмъкнат/ползват, ако решите, че са ви полезни (имат кратки описания на функционалността им.

Spoiler

<FirstLogonCommands>
     <SynchronousCommand wcm:action="add">
       <Description>NtfsBugcheckOnCorrupt</Description>
       <Order>1</Order>
       <CommandLine>reg add "HKLM\SYSTEM\ControlSet001\Control\FileSystem" /f /v "NtfsBugcheckOnCorrupt" /t REG_DWORD /d 1</CommandLine>
       <RequiresUserInput>true</RequiresUserInput>
     </SynchronousCommand>
     <SynchronousCommand wcm:action="add">
       <Description>NtfsBugcheckOnCorrupt</Description>
       <Order>2</Order>
       <CommandLine>reg add "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem" /f /v "NtfsBugcheckOnCorrupt" /t REG_DWORD /d 1</CommandLine>
       <RequiresUserInput>true</RequiresUserInput>
     </SynchronousCommand>           
        <SynchronousCommand wcm:action="add">
       <Description>Control Panel View</Description>
       <Order>3</Order>
       <CommandLine>reg add "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ControlPanel" /v StartupPage /t REG_DWORD /d 1 /f</CommandLine>
       <RequiresUserInput>true</RequiresUserInput>
     </SynchronousCommand>
     <SynchronousCommand wcm:action="add">
       <Order>4</Order>
       <Description>Control Panel Icon Size</Description>
       <RequiresUserInput>false</RequiresUserInput>
       <CommandLine>reg add "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ControlPanel" /v AllItemsIconView /t REG_DWORD /d 0 /f</CommandLine>
     </SynchronousCommand>
        <SynchronousCommand wcm:action="add">
       <Description>Keyboard Layout Toggle</Description>
       <Order>5</Order>
       <CommandLine>reg add "HKCU\Keyboard Layout\Toggle" /f /v "Hotkey" /t REG_SZ /d "2"</CommandLine>
       <RequiresUserInput>true</RequiresUserInput>
     </SynchronousCommand>
     <SynchronousCommand wcm:action="add">
       <Description>Keyboard Layout Toggle</Description>
       <Order>6</Order>
       <CommandLine>reg add "HKCU\Keyboard Layout\Toggle" /f /v "Language Hotkey" /t REG_SZ /d "2"</CommandLine>
       <RequiresUserInput>true</RequiresUserInput>
     </SynchronousCommand>
     <SynchronousCommand wcm:action="add">
       <Description>Keyboard Layout Toggle</Description>
       <Order>7</Order>
       <CommandLine>reg add "HKCU\Keyboard Layout\Toggle" /f /v "Layout Hotkey" /t REG_SZ /d "1"</CommandLine>
       <RequiresUserInput>true</RequiresUserInput>
     </SynchronousCommand>
     <SynchronousCommand wcm:action="add">
       <Order>8</Order>
       <Description>This will start insllation of stuffs.</Description>
      <CommandLine>cmd /k C:\Install\install.bat</CommandLine>
     </SynchronousCommand>

 </SynchronousCommand>
</FirstLogonCommands>


В WinNTSetup, когато завършите с описаните по-горе и във видеото операции и щракнете бутон Setup, ще се появи прозорец, в който има линк $ОЕМ$ (на 2:18 минута във видеото). Кликвате на него и посочвате тази папка $ОЕМ$ (папка, използвана за автоматично добавяне на папки/файлове в Windows диска - подпапка $$ копира съдържанието си в %windir% папката, а подпапка $1 - в C:\). И продължавате с инсталирането.

 

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Похвално колега. Много благодаря за информацията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

публикувано (редактирано)

Това е най-бързият начин за инсталиране на ВиндолЗ с помощта на sysprep и добавяне на драйвъри on the fly :)

А и се избягват доста главоболия. Осбено на машини с по-стари BIOS-и, където Windows 7+ изисква Vista bootmgr.

И който е пробвал веднъж инсталация с WinNTSetup  не се е върнал към конвенционално инсталиране.

Редактирано от belivakov (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Браво  :D

При добро желание на модераторите - темата може да бъде направена  ВАЖНА  ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

публикувано (редактирано)

Търся Глобален Модератор, който да пипне заглавието - HBCD  да стане разбираемото Hiren's Boot CD. :mark:

Редактирано от belivakov (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

публикувано (редактирано)

Всяка версия, съдържаща mini Windows XP. А ако искаш да ползваш по-нова версия на WinNTSetup, просто го разархивираш на несистемен дял(или на флашката) и си го ползваш от там през Mini WindowsXP
Но в по-новите версии на WinNTSetup не е интегриран BootICE. По същия начин - теглиш, разархивираш на твърдия диск(или на флашката) и ползваш от там.Но, пък BootICE е включен в Hiren's

За сухи тренировки (и не само) - ползвайте MobaLiveCD- антивирусната може и да писне при достъпване на сайта - false positive.
MobaLiveCD - чудесен инструмент за проверка boot функционалността на CD/DVD/USB.
Това е CD/USB boot Qemu емулатор за тестване на iso LiveCD/DVD в Windows среда.
От Windows 7 нагоре трябва да се стартира с администраторски права

mobalivecd.png
 
Има възможност за интегриране в контекстното меню на iso файловете.
(Лично аз не успях да го подкарам и си направих свое с иконката на MobaLiveCD. :wink12: )

Ако има проблем със стартирането на програмата, я стартирате с администраторски права.

Още един емулатор, с чиято помощ може да се тестват зареждащи(буутващи) устройства:
01.png

Изтегляне
 

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Според мен темата си е за раздел Windows ..........и да не би все пак некой да я направи важна  :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

публикувано (редактирано)

А може би е добре да се обособи отделен подраздел Ръководства в Раздел Софтуер за по-лесното им откриване.
Edit: Благодаря на редактиралия заглавието!

Edit: Приемам забележки и искания за подобряване на статията при възникнали неясноти по процедурата на изпълнение.

Редактирано от belivakov (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 седмици по-късно...
публикувано (редактирано)

За инсталиране на последните издания на Windows 10, използвайте последната бета версия на програмата. В момента е 3.80_RC2

https://onedrive.live.com/?cid=0053F5D45A736673&id=53f5d45a736673%21220&authkey=%21APT054iZH-_4zEM

Редактирано от belivakov (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 седмици по-късно...

Опитах и по този начин, понеже, както писах и в темата за уин 10, имам проблем с инсталацията на новите билдове. С  Hiren's Boot CD(версия15.2) /Mini Windows XP/WinNTSetup380_RC3. Когато стигна до момента за подготовка на инсталацията, при избора на Select location of Windows installation files  ми дава червен хикс - CPU Win 8 not ready. BOOT FLAG е в зелено, NTLDR и MBR също. Накрая изписва, че не може да създаде буут. Аз ли греша някъде?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

публикувано (редактирано)
 • EDB (Execute Disabled Bit)
 • Execute Disabled Memory Protection
 • EVP (Enhanced Virus Protection)
 • No Execute Memory Protect

трябва да е изключат.

Виж това

 

Редактирано от belivakov (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • Execute Disabled Memory Protection - Само това има при мен и то е спряно. Не помня инсталация на уин 8 да ми е правила проблеми. Въобще пълна каша. Ако трябва изтрийте коментарите да не се разваля хубавата тема. Поздрави.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 3 месеца по-късно...

За всички, които ще ползват WinNTSetup  за инсталиране на Windows 10 - изтеглете версия 3.8.6

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 година по-късно...

Тествано и работи с Уиндоус 7 ,аз дори го направих под XP защото инсталирах на друг диск :) .Цялата работа до работеща система отне около 25 минути понеже го инсталирах на PATA диск ,а и хардуера е старичък .Но се получи

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Работи с всички версии на Windows от 2000 нагоре. Само ако се инсталира Windows 10 може да се наложи да се свали по-нова версия от тази в Hiren's.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Интересно последната версия на 10  свалена от сайта им отказа изобщо първата стъпка install.wim :) .Ама бях изморен и имах 7-ца и скочих на нея

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А коя е версията на WinNTSetup? 3.8.7 е последната налична. С нея преди няколко часа насипах Win 10 14997
WinNTSetup работи и с wim, и с esd

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Последната ,може би iso файла е бил повреден при тегленето .Друг път пак ще опитам със свежи сили :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз се каня да тествам метод със diskpart, 7zip, bootice и dism++

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Твоя метод е най-лесен ,даже мисля ,че ще стане и в dual boot на друг дял дори без да ресетваш компа в уиндоус среда :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може, да, и дори не е нужно да обновяваш boot хранилищетоо при преинсталация. Само форматираш дела, съдържащ Windows (естествено не дял С:).
Аз в последно време ползвам средата на стрелец - той поддърржа актуална версията на WinNNTSetup  в компилациите си.
Но не е проблем да се ползва във всяка среда съответната разрядност (86/64) на инструмента - разархивираш на флашка, стартираш в Windows среда с интернет, за да си свали инструменти. И ползваш навсякъде

С този метод инсталирам от може би 7-8 години вече.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

До сега винаги съм инсталирал конвенционално :) с флашка или диск при някои по стари бангии дето не зареждат от USB.От сега ич няма се занимавам с глУпости :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Е, как да кажеш на убавото лошо :)
Има още един от форума, за който знам, че заряза конвенционалното инсталиране.
А ако пробваш да ползваш и инсталирането без намеса (unattend.xml), съвсем ще ти хареса.
Че и dism++  за настройка на системата, преди да е тръгнала инсталацията.

преди 1 час, Иво Димов написа:

дето не зареждат от USB

правиш си едно мини CD (за да е удобно разнасянето) с plop

mini_discs.jpg

и от него зареждаш (бутваш) USB s Hiren's
Можеш да пачнеш плоп, така, че да е зададен USB по подразбиране.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 година по-късно...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...