Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Има ли смисъл да мина към Линукс?!

Featured Replies

Аз съм си най-обикновен Win потребител.Чувам оттук оттам, че имало и друго освен Windows,а по природа съм любопитен човек.Прочетох това онова за Линукс,разбрах че Линукс не е Уиндоус, разбрах що е свободен,абе секви работи.Даже взех и пробвах няколко LiveCD да го видя как изглежда.Едно нещо обаче ми направи впечатление: винаги когато някой попита дали да мине на Линукс му се отговаря: да,супер е, много по стабилна, само трябва да знаеш как да си бърникаш кернела, да компилираш разни неща, да разцъкваш някъв промпт (КРИ май-беше), да си намериш драйвери, да инсталираш онова ,че друго...Абе хора аз искам нещо което да ми върши работа,а не да ми я създава.Аз като видя черен екран на който да пиша се изпотявам и разтрепервам целия от ужас.Мне, никакво намерение нямам да чета няколко месеца книги за Линукс, C++ или квото там е.Никога не ми се е налагало да чета дебели книги за Уиндоус и да ми върши работа,няколко дни в ФАК-овете да го настроя що годе свястно до следващата преинсталация и това е.Не искам да ставам някой шашав програмист.Искам да имам по стабилна ОС.Никъде не прочетох/чух Линукс да ми спестява тия главоболия,даже обратното, изненадах че ФАК-овете за Линукс изобилстват с въпроси.

Та има ли смисъл от Линукс?Аз останах с впечатлението, че е доста по бъгава от Уин-а, или поне е, докато не минат 5 години да и свикна.

на 100% подкрепям мнението ти, единствено от *NIX ми харесва BeOS супер интелигентно направено

подържа всичко необходимо. Жалко че е спрян от обновяване sad.gif

Под Линукс работя само с Mikrotik с "графичната среда" Winbox

Аз съм си най-обикновен Win потребител.Чувам оттук оттам, че имало и друго освен Windows,а по природа съм любопитен човек.Прочетох това онова за Линукс,разбрах че Линукс не е Уиндоус, разбрах що е свободен,абе секви работи.Даже взех и пробвах няколко LiveCD да го видя как изглежда.Едно нещо обаче ми направи впечатление: винаги когато някой попита дали да мине на Линукс му се отговаря: да,супер е, много по стабилна, само трябва да знаеш как да си бърникаш кернела, да компилираш разни неща, да разцъкваш някъв промпт (КРИ май-беше), да си намериш драйвери, да инсталираш онова ,че друго...Абе хора аз искам нещо което да ми върши работа,а не да ми я създава.Аз като видя черен екран на който да пиша се изпотявам и разтрепервам целия от ужас.Мне, никакво намерение нямам да чета няколко месеца книги за Линукс, C++ или квото там е.Никога не ми се е налагало да чета дебели книги за Уиндоус и да ми върши работа,няколко дни в ФАК-овете да го настроя що годе свястно до следващата преинсталация и това е.Не искам да ставам някой шашав програмист.Искам да имам по стабилна ОС.Никъде не прочетох/чух Линукс да ми спестява тия главоболия,даже обратното, изненадах че ФАК-овете за Линукс изобилстват с въпроси.

Та има ли смисъл от Линукс?Аз останах с впечатлението, че е доста по бъгава от Уин-а, или поне е, докато не минат 5 години да и свикна.

Ми определено мнението ти е много грешно. Не знам какво си чел и в какви сайтове си ровил ама това е направо смешно където си го казал, че е по - бъгаво от Виндоус. Хахах явно малко си чел или по точно да го кажа не си го ползвал и за това така говориш. Вземи и го ползвай поне 1 месец и тогава пак ела да говорим дали е бъгаво или не. Хаха била по - бъгава от Уин-а angry.gifangry.gifangry.gifangry.gifangry.gif

=======================================

bulgarian.gif

bgbox.png

fck-grg-bsh.jpg

illuminati.png

slackware2_userbar.gif

Редактирано от Mower (преглед на промените)

Това което казвам сега си е лично мое мнение:И при linux и windows трябва да се чете ако иска човек да му работи както трябва.Разликата е че при повечето линукс дистрибуций си засичат повечето хардуер и не трябва да се инсталират драйвери.Но ако искаш да си го оптимизираш се налага да се пипне кернела.Така че и при всичко ОС се налага да се пипне тук-там.Нищо не тръгва готово настроено и работещо.Между другото като гледам повечето теми из форума са с проблеми с windows.

Това ще се превърне във Windows vs Linux и ще се затвори темата.

@tteodor: ами след като потребителите на Уиндоус са много повече, е съвсем нормално темите с проблеми с Уиндоус да са повече.

Само ще помоля Линукс фанатиците да не изкарват Линукс безгрешна, какъвто навик имат.

• Администратор

Karko твоето мнение (да това е мнение, не въпрос) си е лично твое. Никой не те кара да минаваш на каквото и да било насила. Ако имаш желание пробвай, ако не то моля те не бъди поредния Win потребител, който иска Linux да се съобразява с него. Е няма да стане поне докато не започнеш да даваш пари за поддръжката й.

В интерес на истината, да, в Линукс има много повече бъгове отколкото в Ундоус. Особено ако искаш да си "на ръба на бръснача", тоест.. винаги да си с най-новите версии на софтуера, който ползваш. Но това изобщо не е нужно. Можеш да си работиш със стабилните рилийзи на софтуера и нама да имаш почти никакви проблеми. Дори в стабилните рилийзи се намират бъгове. Вероятно повече отколкото в Ундоус. Но просто няма база за сравнение.

5 бъга в уиндоус не са по-малко 10 бъга в една Линукс дистрибуция, защото Уиндоус е само ядро и графична среда, а една Линукс дистрибуция е 95% от софтуера който изобщо някога ще ти се наложи да ползваш. Тоест, в енда Линукс дистрибуция има от пиле мляко... логично е абсолютния брой на бъговете в такова нещо да е повече отколкото в един "гол" Уиндоус.

Малко се спекулира като се казва, че "в Линукс няма бъгове"

Такова твърдение е абсурдно. Това, което би трябвало да се каже, е че в Линукс бъговете винаги се оправят, и то бързо, и то качествено; докато няма как да знаем доколко това е така за Уиндоус. Като нямаме кода, не знам какво прави Майкрософт с него и никога не можем да сме сигурни какво точно прави тази операционна система.

Ако някой, някога ми каже, че примерно по време на ъпдейт, Уиндоус праща на Майкрософт всички пароли, които съхраняваш на компютъра си, както и списък със всички файлове, които имаш на компютъра си, няма да се учудя изобщо. Това е така, защото наистина няма как да се разбере какво всъщност прави Уиндоус.

А че и в Уиндоус има бъгове, това е пределно ясно. Не ви го казвам защото съм виждал кода, или познавам някой който го е виждал. Казвам ви го, защото е фактически невъзможно да няма бъгове в програма, комплексна колкото една операционна система.

Колкото и пари да има Майкрософт, колкото и добри програмисти да има, грешките са нещо неизбежно за човешката природа. Докато софтуера се пише от хора, в него ще има бъгове. В Уиндоус има бъгове. И факт е, че в Уиндоус, бъговете са по-критични за функционирането на системата отколкото са те в Линукс.

За да ви илюстрирам това, за което ви говоря ще ви направя едно сравнение:

Замислете се, колко често един Уиндоус потребител прави принудителен рестарт на компютъра си. Аз не знам колко често е това, защото вече отдавна не ползвам тази операционна система.

А Линукс потребителите вероятно трудно ще могат да се сетят за повече от 2-3 принудителни рестарта за цялото време за което са ползвали линукс.

Ето, в момента, докато пиша това, системният ми монитор показва 7 дни 20 часа и 43 минути ъптайм.

Последният път рестартирах, защото смених ядрото (единственото нещо, което при инсталация изисква рестартиране на компютъра).

Сега съм с "ръба на бръснача"... най-новото... и вероятно най-нестабилното ядро. Както виждате, досега не съм попаднал на бъг, който да срине системата (да изиска рестарт). Няколко пъти съм достигал до 20-30 дни ъптайм, като ми се е налагало да спра компютъра защото ще пътувам извън града.

А че откривам бъгове в програми често, това е факт. Че ги "рипортвам" на разработчиците, и това е факт. Че те ги оправят почти моментално, и това също е факт. Че аз самият съм оправил няколко бъга и след това поправките на тези бъгове са били включени в следващите издания, това също е факт.

Сега, не искам да си мислите, че Линукс е за програмисти. И че веи самите трябва да сте програмисти за да го разбирате. Нищо подобно (макар, че да си програмист помага). Аз самият ползвах Линукс дълго време без изобщо да ми дреме за тези неща. И повярвайте ми, тогава имах по-малко проблеми. Ако използвате стабилни версии на програмите, в 99% те просто си работят. И то работят добре. Освен това, аз самият не съм програмист. Лекар съм. И не може да се каже, че разбирам кой-знае колко от тези неща. Но просто ми е интересно и си се занимавам.

"За да разбираш Линукс трябва да изчетеш тонове книги".

Всъщност, за да разбереш както трябва каквото и да е, винаги трябва да изчетеш тонове книги. Дори това да е и Уиндоус. Не говоря от собствен опит, но така съм чувал.

Факт е, че повечето програми в Линукс (поне преди) са правени с основната цел да работят, а не с цел да са лесни за употреба.

Основният мотив на хората, които правят Линукс, е с продукта им, те да могат да решат някакви техни потребности. Те нямат намерение (или поне не това им е основното намерение) да спечелят пари от програмата си.

Затова и правят програмите си много добре... Защото имат пряката нужда от тях. А както добре е известно, когато едно нещо се прави с желание, то се прави добре.

Но... от тази особеност, малко страдат хората, потребителите. Малко, защото все пак в ГНУ/Линукс отдавна има установени неписани стандарти и обикновено програмите не девиират от тях.

Малко по-трудно е да се научиш да работиш със Линуксите програми отколкото с Уиндоуските.

И това не е направено защото създателите им са някакви извратени типове, които искат да се гаврят с народа. Това е направено със следната цел:

Програмата е по-сложна за научаване, но има много повече функции. Тази по-сложна навигация дава на програмата възможности, които повечето програми в уиндоус нямат. За какво говоря:

1. Аз не съм си у дома. Някъде другаде съм. Налага ми се да видя нещо, което е в компютъра ми.

Намирам линукс машина или Уиндоус такава с инсталиран фтп клиент

Свързвам се с фтп сървъра на моята машина, който работи винаги (понякога дори и забравям за него), без да ми натоварва машината. Благодарение на потребителското ми име и паролата, автоматично имам достъп до всички файлове на компютъра, които ми трябват.

2. Мой приятел, Линукс потребител има проблем с някаква настройка на някоя негова програма.

Отварям една конзола, пиша 2 реда, с което се свързвам с неговата машина и нагласям настройките му, и неговият проблвм е решен. Една линукс машина се администрира много по-лесно от една уиндоус машина.

Тези два примера бяха за да илюстрирам защо Линукс е малко по-труден.. Това е така, защото функционалността му е просто несравнима с тази на Уиндоус. Тези два примера са съвсем малка част от това, което може да прави Линукс. Но да... Линукс е по-труден.

Но за щастие има решение и за хора нежелаещи да се учат. Вече има достатъчно автоматизирани дистрибуции. Такива, които създават доста по-малко трудности от Уиндоус. Разбира се, ако опитате такава дистрибуция, вероятно тя все пак ще ви се стори малко по-трудна от Уиндоус, но това е така, защото вие добре познавате Уиндоус и можете лесно да решавате проблемите му.

Но това е вярно и в обратния случай. Мен примерно, някои неща в уиндоус ме хвърлят в тотално недоумение, защото не знам как да ги направя.

Това, което в Линукс правя с една команда, за да го направя в уиндоус се изисква 20 минути да обикалям по някакви оплетени менюта, да се чудя още толкова дали да активирам някакви странни, ненужни и измислени от Майкрософт незнайно защо функции. Нима това означава, че Линукс е по-лесен от Уиндоус? Категорично не. Просто искам да покажа, че монетата винаги има две страни.

И ако искаш кратък отговор на въпроса: "Има ли смисъл да минавам на Линукс", аз ще ти кажа, - Не. Няма смисъл.

Има смисъл единствено ако разбираш естеството на постъпката, която ще направиш. Има смисъл единсвено ако разбираш защо го правиш. Няма никакъв смисъл излишно да си усложняваш живота заради някакви ценности, които не са твои ценности, заради някаква философия, която не е твоя философия.

Има смисъл единствено, ако разбереш и обикнеш тези ценности и тази философия. Ако те станат твои ценности и философия.

Успех в избора!

Редактирано от loxs (преглед на промените)

• Автор
Ако използвате стабилни версии на програмите, в 99% те просто си работят. И то работят добре. Освен това, аз самият не съм програмист. Лекар съм. И не може да се каже, че разбирам кой-знае колко от тези неща. Но просто ми е интересно и си се занимавам.

И ако искаш кратък отговор на въпроса: "Има ли смисъл да минавам на Линукс", аз ще ти кажа, - Не. Няма смисъл.

Има смисъл единствено ако разбираш естеството на постъпката, която ще направиш. Има смисъл единсвено ако разбираш защо го правиш. Няма никакъв смисъл излишно да си усложняваш живота заради някакви ценности, които не са твои ценности, заради някаква философия, която не е твоя философия.

Има смисъл единствено, ако разбереш и обикнеш тези ценности и тази философия. Ако те станат твои ценности и философия.

Успех в избора!

Е тогава предложете ми такава стабилна и работеща версия.Аз все пак ще пробвам и тази: http://www.pclinuxos.com/ И аз съм почти лекар и нямам време да се ровя ядрата,а и не искам.А за вярата в идеята - в прекалено много подобни идеи вярвах, покрай прекалено много идеалисти израснах (дори семейството ми пострада заради идеи),за да мога да не съм скептичен към такава чиста вяра.Тук всеки решава за себе си.

Karko твоето мнение (да това е мнение, не въпрос) си е лично твое. Никой не те кара да минаваш на каквото и да било насила. Ако имаш желание пробвай, ако не то моля те не бъди поредния Win потребител, който иска Linux да се съобразява с него. Е няма да стане поне докато не започнеш да даваш пари за поддръжката й.

Никой не ме кара,ама ти направо се опитваш да ме спреш :speak: И все пак що за ОС е това,която ме кара да се събразявам с нея? Някой разглезен изкуствен интелект?

Както и да е,разбрах че няма смисъл да се мъча с Линукс, обаче все още съм любопитен за някоя почти ready-to-use дистрибуция.

И нека това да не се превръща в поредната война между Линукс и Уин,не това ми беше идеята.

Наистина ми омръзна да ви давам все един и същ линк. Точно в съседната тема, в която се разисква избора на дистрибуция съм пуснал линк към този ми пост:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...67entry182267

който си е доста добро ръководство за избор на дистрибуция.

Ето тук обясних и защо трябва да ползвате търсачката:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?s=...ndpost&p=193524

Но наистина е пословичен мързелът на хората. Не може да ти се сипе с фунийка на готово в главата. Нищо. Това, че учиш медицина би трябвало да ти го е доказало това.

Не мога да разбера защо, при положение, че си търсиш дистрибуция не си прочел съседната тема, в която се разисква точно това, а пускаш нова, за да зададеш в крайна сметка същия въпрос.

Добре е поне мъъъничко усилие да проявиш... иначе няма да се получи.

• Автор
Наистина ми омръзна да ви давам все един и същ линк. Точно в съседната тема, в която се разисква избора на дистрибуция съм пуснал линк към този ми пост:

Но наистина е пословичен мързела на хората. Не може да ти се сипе с фунийка на готово в главата. Нищо. Това, че учиш медицина би трябвало да ти го е доказало това.

Не мога да разбера защо, при положение, че си търсиш дистрибуция не си прочел съседната тема, в която се разисква точно това, а пускаш нова, за да зададеш в крайна сметка същия въпрос.

Напротив, погледнах и тази тема.Имам си вече Убунту и Мандрива.

Добър избор. Не че имам нещо против PCLinuxOS, но тази дистрибуция е нова. И неяснотиите около нея са повече от предимствата и.

При всички положения не мисля, че е добра идея начинаещ да започва с нея.

Според мен трябва да се започне с някоя "голяма" дистрибуция.

Ubuntu, Mandriva, Suse, Fedora, Slackware, Debian (Ubuntu също е Debian), са все примери за такива дистрибуции.

Под "голяма" нямам предвид голяма, като заемаща много дискове. Имам предвид "голяма" като известна и разпространена, като един от стълбовете в семейството на ГНУ/Линукс дистрибуциите. Ако започнеш с PCLinuxOS и ти изникне някакъв проблем, шансовете ти да намериш решението му са значително по-малки от шансовете да намериш решението на проблеми за Убунту примерно.

колкото и да ме обеждавате Линукс е за компютър без монитор

мултимедина функционалност 25% от Уиндоус

скорост на приложение 50% (не говориме за скриптове)

поддръжка на хардуер 75%

от празен диск до "Ready to use" двоино повече от Уиндоус

продуктивност 1:1

така леко да вметна че не може да прави неща по различни от win32

Малко не успях да доразшифрирам какво точно искаш да кажеш, обаче ние не сме тръгнали нищо да те Убеждаваме.

А защо не си заделиш едно парче от диска и не инсталираш някоя от многобройните версии,така сам ще направиш извода за себе си.И аз лично пробвах няколко Live CD-та ама прецених че нямам време да се занимавам с Линукс,ходя на работа все пак и ползвам компютъра за удоволствие макар че се заигравам да си тествам разни програмки под Уиндоус.Прецених че Линукс няма да ми даде повече от Уиндоус и така.Бих пробвал Уиндоус 2003 пак ей така,за кеф.Не вземайте мнението ми като начало на някакъв спор,просто си е мое мнение.Съветът ми към автора да пробва,може пък и да му хареса ама ако не е пробвал няма как да разбере.

Не че имам нещо против PCLinuxOS, но тази дистрибуция е нова. И неяснотиите около нея са повече от предимствата и.

Няма неясноти. Базирано е на Мандрива, което значи, че е лесно за употреба и потребителски ориентирано, с перфектна инсталация директно от ливе-цедето; партишън мениджъра на мандраке - diskdrake - изключително сигурен и лесен за употреба; диска е с инсталирани всякакви кодеци, javi i flashove, а основното му предимство е, че използва Synaptic за инсталация на пакети; и всичко това функционира.

Редактирано от kosta_picha (преглед на промените)

Чудесно! И какво става, когато примерно дистрото не открие видеокартата? Какво става, ако графичната среда откаже да тръгне? Или ако не разпознае лан-картата?

Какво ще му отговорят 99% от хората на въпрос как да си ги настрои? Ето какво:

"Какво дистро ползваш?"

"PCLinuxOS"

"Ами инсталирай си СУСЕ, аз тва дистро не съм го и чувал"

Начинаещият не знае на какво е базирано. Думата Synaptic му звучи като космически кораб от Стар Трек, а кодеците са му най-малкият проблем. Та той няма интернет, по дяволите.

Какво се получава след това?

"Тъп Линукс, една лан-карта не разпознава"

Това важи с двойна сила за начинаещ, който няма намерение да чете и да се учи. Начинаещ, който има намерение, спокойно може да започне и с Linux From Scratch... никой и нищо не може да му се опре.

Това, че ти си се справил без проблеми и че ти е разпознало автоматично всичкия хардуер, изобщо не означава, че това ще е така на всеки компютър.

Леснотата на едно дистро не зависи от графичните му инструменти. Леснотата на едно дистро зависи от помощта, която можеш да намериш за него.

мултимедина функционалност 25% от Уиндоус

скорост на приложение 50% (не говориме за скриптове)

поддръжка на хардуер 75%

от празен диск до "Ready to use" двоино повече от Уиндоус

продуктивност 1:1

така леко да вметна че не може да прави неща по различни от win32

Не си на прав път. Най-големият проблем на линукс е несъвместимостта с калпави задклавиатурни устройства. Такива, които нямат щастието да притежават повечко вградени алгоритми за справяне с проблемите си. Още по-лошо става когато I/O подсистемата им бълва всякакви глупости, само и само да оправдае по някакъв начин липсата на интелигентен интерфейс към ОС-а. Това е проблем, изключително често срещан при задклавиатурните устройства от вид homo sapiens, подвид хомо некадърникус, а именно че когато не се сработи добре с една операционна система, почва да установява случайни http връзки до различни хостове (често форуми посветени на операционни системи и т.н) и да се пробва да праща заявки HTTP POST със съдържание, оправдаващо собствената липса на подход с ужким калпавия дизайн на операционната система.

За щастие корпорацията Майкрософт (тм) ® е намерила гениално решение на проблема - инвестирани са милиарди долари, за да може НЕ калпавото задклавиатурно устройство да се справи интелигентно с операционната система, а точно обратното - калпавата операционна система да се справи интелигентно със задклавиатурното устройство.

Последното само по себе си е донесло на корпорацията един неочакван проблем - там където от задклавиатурните устройства се очаква да имат интелигентен подход към ОС-а (сървъри, клъстери и т.н) - нейните продукти имат нищожен пазарен дял.

В крайна сметка светът е хубав защото има всякакви задклавиатурни устройства с техните си специфични проблеми, както и всякакви подходи за решаването им.

бе не знам за тоя линкукс малко съм резервиран, но това е защото не съм го ползвал. Сега съм си поръчал новата версия на юбунто и чакам да ми я доставят. Определено ЛАЙФ ЦД-то дето тествах ми хареса. Вече линукса прилича на хибрид м/у Уин и Мак ;) Мисля че си заслужава човек да инвестира малко време и да се научи да борави с тази ОС

Чудесно! И какво става, когато примерно дистрото не открие видеокартата? Какво става, ако графичната среда откаже да тръгне? Или ако не разпознае лан-картата?

Амчи аз това се опитвам да обясня, че разпознава всичко.

Ето, виж какви са проблемите

http://www.pclinuxos.com/forum/index.php?board=17.0

Най-големият проблем на линукс е несъвместимостта с калпави задклавиатурни устройства

Мда аз често съм едно от тези устройства...

Сега съм си поръчал новата версия на юбунто и чакам да ми я доставят.

Ето две персонални позиции:

gnome sux

ubuntu sux

Значи ползата от линукс дистрибуциите за уин потребителите за мене се концентрира в това, доколко може да се подкара софтуера за виндовс под линукс. Това става в повечето от случаите чрез програма, наречена WINE. Така че, ако ще пробваш, инсталирай си и WINE, и се мъчи да видиш коя от любимите ти игри и програми ще подкара. На сайта има списък.

http://appdb.winehq.org/

Редактирано от kosta_picha (преглед на промените)

не бе аз лично ще си направя дуъл боот! ще си имам и ХП заради фотошоп най-малкото, но и линкукс за да го "изуча". освен това линкус не натежава толкова на машината, а и вирусите за линукс са малко.

Но наистина е пословичен мързелът на хората. Не може да ти се сипе с фунийка на готово в главата. Нищо. Това, че учиш медицина би трябвало да ти го е доказало това.

И аз като lordjohn искрено се забавлявам на поста ти от първия линк (когато си го писал) laugh.gif

Редактирано от Ghostface Killah (преглед на промените)

Абе лаф да става и да убиваме времето!

А иначе както всеки знае - мненията са като гъзовете - всички ги имаме! Принципа е "пробваш - избираш". Но не забравяйте, най-важното е да не стане "пробваш-осираш";]

не бе аз лично ще си направя дуъл боот! ще си имам и ХП заради фотошоп най-малкото, но и линкукс за да го "изуча". освен това линкус не натежава толкова на машината, а и вирусите за линукс са малко.

доколкото знам фотошопа работи

http://appdb.winehq.org/appimage.php?id=256

http://appdb.winehq.org/appimage.php?id=1580

Този подход е напълно погрешен. Какъе е смисълът да ползваш Линукс, ако едничката ти идея ще е да си подкараш на него уиндоуските приложения? Никакъв! Остани си на Уиндоус. Няма абсолютно никакъв смисъл да се мъчиш.

95% от приложенията си имат напълно достойни (а в много случаи и по-добри) заместници под Линукс. При това безплатни, а не крадени. Няма опасност утре да те глобят, за това, че ги ползваш. Няма опасност утре да те накарат да плащаш за да продължиш да използваш програмата (защото няма да можеш да се отървеш от затворените им формати).

Ако ти не можеш без незнамсикакво, то определено нямаш нужда и от Линукс.

Ето две персонални позиции:

gnome sux

ubuntu sux

Значи ползата от линукс дистрибуциите за уин потребителите за мене се концентрира в това, доколко може да се подкара софтуера за виндовс под линукс. Това става в повечето от случаите чрез програма, наречена WINE. Така че, ако ще пробваш, инсталирай си и WINE, и се мъчи да видиш коя от любимите ти игри и програми ще подкара. На сайта има списък.

http://appdb.winehq.org/

Първо Гном не е съкс и Ubuntu не е съкс.Факта че изпреварва доста останалите дистрибуции в дистролоч сам говори за това.

Но последната ти теза е шедьовър на заблудата.Харесвам екипът който поддържа WINE ,допада ми и идеята им.Но той все още е в ранен етап на разработка! Напрактика почти никое приложение няма да работи добре под него! От твойто мнение хората ще си кажат че линукс е боклук щото видите ли нищо не работи на него.Косвено ще се затвърди и тезата че приложенията за него също не струват щото трябва да се ползват уиндоуски.

Накратко казано ,ако искате да изпробвате Линукс трябва да му дадете шанс.Това означава да заделите достатъчно място на диска за него и да използвате подходяща дистрибуция ,а не тип "тестваш хвърляш".Например KNOPPIX е отлична за LiveCD ,но не бих я предпочел за истинска инсталация.Също е добре да потърсите приятел който може да ви го инсталира и конфигурира правилно ,а защо не и да ви запознае накратко със системата.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.