Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Високи температури на Xeon E5450

Featured Replies

Щом си поставил Ксеон на това дъно би трябвало да се поинтересуваш, че и Биоса трябва да е модифициран, а не да е от сайта на производителя. Имаше там един китаец, цяла страница е направил за целта.

Охладителят щом не пари, значи или отново не контактува добре, или просто температурите на процесора не са такива. И нищо чудно да е второто, ако Биоса не го разпознава коректно.

• Отговори 50
  • Прегледи 4,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Ами разпознава че процесора е Xeon 3.0 GHz, но за биоса така и не намерих нищо конкретно, инструкциите които вървяха с процесора бяха просто да изрежа ограничителите, да поставя процесора и да премахна опцията C1E от биоса. Нищо друго не се споменаваше но така като гледам е твърде възможно да е от самият охладител. 

Старият ти процесор е бил 53в а този е 65, може да е недостатъчен , но според мен чак след яко натоварване.Щом е студен не контактува добре, или се е отлепила капачката на процесора или не показва вярно температурите.

• Автор

Капачката на процесора, под това лепенката ли разбираш или самото гнездо. А за контакт вариант е пак да ми се наложи да извадя процесора и да видя дали не е правилно сложен което крайно ме съмняваш.

П.П. Температурите постепенно падат в момента работи със средна температура 49 градуса.

Редактирано от ShOkO/LaDkO (преглед на промените)

До сега да си бях купил core2 duo е8500 на твое място.Иначе трябва да си провериш охлаждането дали има пълен контакт с процесора щото ако е студено както казваш там ти е проблема.При 60 градуса на процесора, радиатора би трябвало да е доста топъл.Попринцип боксовия охладител когато е монтиран правилно стои много стабилно и стегнато провери го ако се клати или мести или мърда по някакъв начин значи не е добре.Капачката е металната част на процесора която контактува с радятора а от своя страна със кристала на процесора.

• Автор

В момента съм с температура от 46 градуса, самият охладител не се клати по абсолютно никакъв начин, не помръдва. Между другото специално този компютър беше сглобен от части които са ми останали, искам да видя за без пари какво мога да си сглобя и първият тест ми беше с играта League of Legends, в първите 5-10 минути държи стабилно над 200 FPS но след това рязко пада на 100-120 което ме кара да мисля че чак тогава не достига охлаждането. 

Аз съм със такова охлаждане: http://ep.yimg.com/ay/yhst-24067115789173/overstocked-item-spire-quadroflow-socket-775-cpu-cooler-v-sp512s7-20.gif

core2 duo e5400 го държеше на 30 градуса без товар и 35-40 на 100% (лятото + 5 до 10 градуса зависи от температурите )

core2 duo e8500 - същите температури, и ксеон съм слагал но разлика не видях или ако е имало е била минимална и го махнах, не съм му гледал температурите.

Редактирано от m_power94 (преглед на промените)

• Автор

Ами ще видя какво ще стане, продължават да се нормализират температурите при мен. Имам чувството че е от термопастата, но така като гледам ще си взема друго охлаждане защото възнамерявам да ползвам компютъра когато си се прибирам в нашите. По едно време си мислех да взема от главното Pc охладителя но се отказах че и там да не разбутам нещата. Между другото то е с i5 4460 и съм с такова охлаждане: http://nikem-bg.net/computer-components/CM-HYPER-T4-QUAD-HEAT-PIPESобмислям да взема подобно и за този компютър. Забавно ми е защото с доста стари компоненти изкарвам по 200+ fps от доста нови игри. С i5-цата работата е на 300+ при всичко на ultra което е доста странно. 

В момента съм с температура от 46 градуса, самият охладител не се клати по абсолютно никакъв начин, не помръдва. Между другото специално този компютър беше сглобен от части които са ми останали, искам да видя за без пари какво мога да си сглобя и първият тест ми беше с играта League of Legends, в първите 5-10 минути държи стабилно над 200 FPS но след това рязко пада на 100-120 което ме кара да мисля че чак тогава не достига охлаждането. 

То вместо да мислиш, вземи го засечи тоя процесор с някоя програма. Най-простото, което ми идва на акъла, е запис на лог файл с AIDA64, като следиш температурата на процесора и честотата. 

Чак пък такова охлаждане да вземаш за тая антика...имай предвид, че тия дни са най-горещите за лятото досега и температурите на компонентите също са с най-висока температура. След някой друг месец няма да е така. 

Относно fps... не винаги по-мощния, бърз и скъп хардуер означава повече fps. Напротив, ограничения в количеството fps  се появяват от къде ли не. Не може само процесора да сменяш, надявайки се фпс да станат 1000 или пък само видеокртата, надявайки се пак на същото. LoL  изобщо не е мерило за "нова игра". Ако отвориш статистиката на STEAM  ще видиш, че най-много играчи има при DOTA 2,  а най-често срещаните видеокарти са вградените на Intel. А това означава, много слаби видеокарти. Няма как ако някой иска играта му да е вървежна, да засилва до безкрайност графиката, без  да се съобразява с хардуера на играчите. А обикновено това са деца със слаби компютри  или лаптопи. Затова и тия игри ще ти вървят с 200  fps. 

• Автор

То вместо да мислиш, вземи го засечи тоя процесор с някоя програма. Най-простото, което ми идва на акъла, е запис на лог файл с AIDA64, като следиш температурата на процесора и честотата. 

Чак пък такова охлаждане да вземаш за тая антика...имай предвид, че тия дни са най-горещите за лятото досега и температурите на компонентите също са с най-висока температура. След някой друг месец няма да е така. 

Относно fps... не винаги по-мощния, бърз и скъп хардуер означава повече fps. Напротив, ограничения в количеството fps  се появяват от къде ли не. Не може само процесора да сменяш, надявайки се фпс да станат 1000 или пък само видеокртата, надявайки се пак на същото. LoL  изобщо не е мерило за "нова игра". Ако отвориш статистиката на STEAM  ще видиш, че най-много играчи има при DOTA 2,  а най-често срещаните видеокарти са вградените на Intel. А това означава, много слаби видеокарти. Няма как ако някой иска играта му да е вървежна, да засилва до безкрайност графиката, без  да се съобразява с хардуера на играчите. А обикновено това са деца със слаби компютри  или лаптопи. Затова и тия игри ще ти вървят с 200  fps. 

Напълно си прав, направих лог тест. Ами като цяло не съм много сигурен какво охлаждане да взема за Xeon-a но си мисля че трябва да е голямо. А за FPS-а нищо не казвам, просто сравних, това е единствената игра която имам под ръка в момента.

Report.txt

Който и охладител да вземеш, ще има подобрение спрямо стария.. горе съм ти предложил един евтин, който според ме ще свърши работа..

• Автор

Погледнах го, но видях и начина му на захващане и определено вече нямам никакъв респек към тези чопчета. Много нерви и красиви изрази излях по захващането им. Макар че не го отписвам този вариант, в топ лист-а ми е за момента, ще видя какво ще стане малко по напред, тоест тези дни и ще решим какво ще се купи.

Напълно си прав, направих лог тест. Ами като цяло не съм много сигурен какво охлаждане да взема за Xeon-a но си мисля че трябва да е голямо. А за FPS-а нищо не казвам, просто сравних, това е единствената игра която имам под ръка в момента.

Имах предвид друг лог файл, по-точно два. По времемна игра стартираш AIDA 64,  но отбелязваш и тия опции:

2015-07-19_140605.jpg

Надолу са отметнати и температурите на ядрата. 

Целта на цялата работа е да се види, дали има тротване от висока температура. Защото така като ти гледам температурите в idle,  няма нищо нередно в тая жега с боксов охладител.  Въпросът е, дали наистина процесора доближгава 100 градуса, за да ти прави проблем при игра или е нещо друго. 

• Автор

Ами направих го това нещо и наистина станаха два репорта единият се гледа чрез хром, а другият чрез notepad. Линк към тях : http://dox.bg/files/dw?a=c4dd69db6b и http://dox.bg/files/dw?a=8c12c43434 . Играта която пробвах беше CoD MW3 и интересното е че вентилатора не се покачи от към обороти. 

+2.5 V                                            1.536 V

+3.3 V                                            2.128 V

+12 V                                             8.512 V 

Напреженията са много ниски, може и от това да топли процесора.

Аз виждам два еднакви документа. В HTML  формат ли ги записа? Не е това, което трябва да се види. Виж какво представлява долу горе:

Подробни данни:

2015-07-19_223201.jpg

Статистика:

2015-07-19_223851.jpg

• Автор

+2.5 V                                            1.536 V

+3.3 V                                            2.128 V

+12 V                                             8.512 V 

Напреженията са много ниски, може и от това да топли процесора.

Ами това на захранването ли може да се дължи ? Мисля си че 450w са добре, не мисля че разликата с другият процесор е чак толкова голяма, и може ли да се промени нещо ? 

Аз виждам два еднакви документа. В HTML  формат ли ги записа? Не е това, което трябва да се види. Виж какво представлява долу горе:

Подробни данни:

2015-07-19_223201.jpg

Статистика:

2015-07-19_223851.jpg

Ами този вторият файл къде кликна че го изкара, първият го има качен в предишният ми пост, но тази втората таблица?

Ами това на захранването ли може да се дължи ? 

Може би има подути кондензатори, 12-волтовата ти линя пуска 8.512в а трябва да пуска 12.Ако можеш погледни го, ако не виж от приятел вземи едно читаво захранване за 10 15 минутен тест.

Намери един качествен мутицет назаем и провери напрежението. Настрой го за 20/40 волта прав и бодни черния кабел на някой черен конектор и червения на жълт. 
Докато наблюдаваш напреженията пусни един стрес тест. Още не ми е ясно как ниско напрежение ще доведе до по-високи температури.... 

Редактирано от danchobg (преглед на промените)

Може би има подути кондензатори, 12-волтовата ти линя пуска 8.512в а трябва да пуска 12.Ако можеш погледни го, ако не виж от приятел вземи едно читаво захранване за 10 15 минутен тест.

Това наистина ли го вярваш? Ако 12V-линията падне под 11.40V компютърът просто няма да запали, какво остава за 8V :)

Напрежения се мерят с уред, не с програми. Единствено на показанията им в Биоса би могъл да се довери човек, и то пак с едно наум. ECS по принцип се славят с неверните си датчици, отделно при серията C2Q имаше долна граница за сензорите на ядрата, под която не падаха, дори в "Idle". За Xeon не съм сигурен, но нищо чудно и при тях да е така.

Ако охладителят не контактува добре, това лесно би могло да се провери по отпечатъка, който оставя. Ако си личи, че контактува добре, то показанията на температурата са грешни. Процесорът е еквивалент на Q9650 и спокойно трябва да се охлажда от бокса, като под товар може да достигне дори 70-75 градуса, което не е никакъв проблем. Ако се търсят по-ниски температури се взема един охладител с топлинни тръби и това е.

Редактирано от Trend (преглед на промените)

Ами това на захранването ли може да се дължи ? Мисля си че 450w са добре, не мисля че разликата с другият процесор е чак толкова голяма, и може ли да се промени нещо ? 

Ами този вторият файл къде кликна че го изкара, първият го има качен в предишният ми пост, но тази втората таблица?

Теглих и двата файла по няколко пъти, все същата работа. Ако искаш ти сподели какво се вижда като честота и температури по време на игра, не е нужно да даваш файловете. То е за теб да разбереш, дали имаш тротване на процесора от високи температури при игра, дължащи се на лошо охлаждане или проблемът е някъде другаде. Има и друг вариант - просто пусни стрестеста на AIDA64 и ако има високи температури и тротване, то ще ти се появи на графиката.  

Интересно колко страници трябва да изпишете за да се сети някой да коментира данните от шота в първия пост?

Не ви ли прави температурата на дъното? само някакви си 128 градуса !!!!!

А на процесора движи се между 232 и 244!!!! 

Ако тия температури бяха верни тоя процесор отдавна щеше да е в околоземна орбита.

След като има некоректни половината от стойностите защо вярвате на останалата половина да попитам? Има някаква причина да ги смятате за реални ли?

След като автора казва, че охладителя е студен и е отстранен проблема с прилепването, а температурите са космически пак търсите под вола теле а не приемате, че стойностите не са верни. 

някой беше споменал ръчно да се въведат стойностите на tjmax в aida64 - така изчислява по-вярно температурите

• Автор

Интересно колко страници трябва да изпишете за да се сети някой да коментира данните от шота в първия пост?

Не ви ли прави температурата на дъното? само някакви си 128 градуса !!!!!

А на процесора движи се между 232 и 244!!!! 

Ако тия температури бяха верни тоя процесор отдавна щеше да е в околоземна орбита.

След като има некоректни половината от стойностите защо вярвате на останалата половина да попитам? Има някаква причина да ги смятате за реални ли?

След като автора казва, че охладителя е студен и е отстранен проблема с прилепването, а температурите са космически пак търсите под вола теле а не приемате, че стойностите не са верни. 

Има ли шанс да видя по някакъв начин реалните температури? 

някой беше споменал ръчно да се въведат стойностите на tjmax в aida64 - така изчислява по-вярно температурите

Ами намерих ги въпросните температури, и сега ще видя какво ще каже програмата по въпроса. 

Настроих температурите ръчно, резултатите се промениха с 1-2 градуса, Cpu throttling 0% . Вентилатора обаче много дразнещо ускорява и това е през 1-2 минути. Варианта е да сменя охлаждането, но искам в такъв случай температурите да паднат поне до 30 градуса. 

няма да паднат до 30 градуса.
50-70 предполагам е нормалната температура за твоя процесор под товар. 
30 градуса е мечта в тези летни жеги. Щом няма throttiling, забелязваш ли някакви други промени освен в играта?  Най-стария начин за проверяване на температурите :Д Отваряш кутията, пускаш прайм95 и слагаш пръстчето на охладителя на процесора(възможно най-близо до основата) - ако можеш да го задържиш там значи са наред температурите (но все пак трябва да е топъл)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.