Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Профилактика на лаптоп - паста и лепенка

Featured Replies

Здравейте колеги,

Предстой да правя профилактика на лаптопа, защото започна много да грее в idle. Меря градусите с aida64 и на процесора е 72 - 75. Преди 2 години един приятел пред мен го разглоби, свали долния капак и всичко е под него - процесор, графичен процесор, рам памети, записвачка, адаптера за WiFi. Смени термопастата на CPU-то, но GPU-то има термо"дъвка"-нещо като пластелин. Не разбрах само защо сложи под дъвката и паста и се получи дъвка и паста на едно място. Явно след 2 години работа старата паста е изсъхнала и трябва да се подмени както и да се изчисти охлаждащия модул и вентилатора. Въпросът ми е: Каква термопаста ще ми препоръчате да централния процесор? Ще се наложи да сменя и дъвката(6 години не е сменяна), но лошото е че не знам размерите на тази, а и не съм запознат кои са хубави и кои не. Модел: Asus F5GL

Благодаря!

Ако не може да направиш това занеси лаптопа на сервиз, за да му се направи профилактика. Не е задължително да се сменя термопаста или термолепенка. Може лаптопа да е пълен с мръсотия и прах, който да пречат на охлаждането да работи добре.

• Автор

Няма прах или мърсотия. Отворих задния капак и го продухах, няма кече и отворите са чисти, за да минава въздушния поток. Не разбирам защо е нужно да се минава през целия този процес като аз имам директен достъп до охлаждането и вентилатора. Проблем е че не знам термо лепенката с какви размери е 

Няма прах или мърсотия. Отворих задния капак и го продухах, няма кече и отворите са чисти, за да минава въздушния поток. Не разбирам защо е нужно да се минава през целия този процес като аз имам директен достъп до охлаждането и вентилатора. Проблем е че не знам термо лепенката с какви размери е 

А колко бързо вдига тези 75 градуса, които мериш при тест? Ако веднага се вдигат тези градуси, може да има проблем със самия охладител.

• Автор

В момента е 59-60 като не го пипам. Според мен е от летния сезон и термопастата, защото кой знае каква е слагана и пред 2 години е правена профилактика. Пайпа си работи

И да го занесе на сервиз не е гаранция че ще му подменят термопастата най - добре си вземи нов охладител .или поставка за лаптоп

• Автор

И да го занесе на сервиз не е гаранция че ще му подменят термопастата най - добре си вземи нов охладител .или поставка за лаптоп

А не е ли по-добре да си сменя пастата и лепенката, да го почистя от прахта и после чак да слагам охладители ?

Щом можеш давай :)

Профилактики на се правят средата на май месец или началото на юни . Направи го така да не награвя другия месец

• Автор

Щом можеш давай :)

Проблемът е че не знам размера на термолепенката и сега търся, но не намирам. В тубата има F5, но повечето имат паста на CPU-то само. Ако помогнеш да го намеря ще съм благодарен!

ОК за профилактиките и месеците. Просто много го ползвах и ми трябваше, бях зает. Сега съм свободен и имам време пък и не е толкова зле 

Редактирано от DD-WRT (преглед на промените)

Не можеш ли просто да премериш размера с линийка например? Иначе тук има доста богат избор, а за термо-пастата аз лично използвам тази и съм доволен.

• Автор

Не можеш ли просто да премериш размера с линийка например? Иначе тук има доста богат избор, а за термо-пастата аз лично използвам тази и съм доволен.

Лепенката беше в ужасно състояние-предполагам сега като сваля охладителя ще се скъса. Иначе и аз съм се спрял на MX-2  :) и този магазин за артикулите

• Автор

Ами според размера на чипа тогава избери лепенката, успех!

Да, но не знам какво е разстоянието, което трябва да запълни лепенката, тоест между процесора и охладителя

Практически са стандартните за цялата F5 серия. Има и вариант за охлаждане само с паста. За съжаление подобен чарк в български магазин, е няколко пъти по-скъп.  

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

• Автор

Практически са стандартните за цялата F5 серия. Има и вариант за охлаждане само с паста. За съжаление подобен чарк в български магазин, е няколко пъти по-скъп.  

Не мен ми трябва термолепенка, не вентилатор  :)

Не мен ми трябва термолепенка, не вентилатор  :)

Щом останалите части са стандартни за цялата серия това важи и за лепенките.  Няма опасност от грешка....Изключая, че според мненията които съм чел на пазара нямало читави лепенки. Ако лепенката успеете да я запазите е най-добрия вариант.

• Автор

Щом останалите части са стандартни за цялата серия това важи и за лепенките.  Няма опасност от грешка....Изключая, че според мненията които съм чел на пазара нямало читави лепенки. Ако лепенката успеете да я запазите е най-добрия вариант.

И аз това съм чел, но се опасявам, че няма да може да я сваля без да я скъсам, заради пастата под нея. На едно място има паста и лепенка. Ако я сваля без да я скъсам, дори да е засъхнала пастата как да изчистя пастата от лепенката ?

BTW: четох за някакъв мод с медна пластина, но честно казано не ми се занимава. Имало е лепенка от завода и ще има лепенка след това. 

Редактирано от DD-WRT (преглед на промените)

И аз това съм чел, но се опасявам, че няма да може да я сваля без да я скъсам, заради пастата под нея. На едно място има паста и лепенка. Ако я сваля без да я скъсам, дори да е засъхнала пастата как да изчистя пастата от лепенката ?

Пастата е мека, ако е нагрята. Най-лесно се сваля охлаждане, ако не се чака да изстине.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

• Автор

Пастата е мека, ако е нагрята. Най-лесно се сваля охлаждане, ако не се чака да изстине.

ОК, но как да изчистя самата паста от лепенката при положение че лепенката не се скъса 

Изрязваш си медна пластина и слагаш паста от двете страни, пробвал съм много пъти няма проблем дори е по-добре в някои случаи.

Медната пластина е вариант, но ако е по висока ще влоши контакта с процесора, ако е пък по ниска ще влоши контакта на видеото.Купувал съм термолепенка от dek*da.com около 5 лв. около 10см х 1.5см мисля на 2мм по спомен. Топлопроводимоста е по зле от колкото да го оставиш без нищо.

• Автор

А тази медна пластина откъде мога да я закупя готова изрязана по размери и само да я сложа? Медта има по-добри свойства да провежда топлината, така че или ще е по-добре или ще е същото. 

А тази медна пластина откъде мога да я закупя готова изрязана по размери и само да я сложа? Медта има по-добри свойства да провежда топлината, така че или ще е по-добре или ще е същото. 

Явно сте по-наясно от chochoatanasov и съвсем правилно питате за дебелината. Тя е от съществено значение както за термопада така и за медната пластина. Такива медни плочки се продават, лично аз си ги поръчвам от ebay, но както и сам сте усетили трябва да е с точната дебелина.

И не се комбинира подложка и паста.

• Автор

Явно сте по-наясно от chochoatanasov и съвсем правилно питате за дебелината. Тя е от съществено значение както за термопада така и за медната пластина. Такива медни плочки се продават, лично аз си ги поръчвам от ebay, но както и сам сте усетили трябва да е с точната дебелина.

И не се комбинира подложка и паста.

Размерът винаги е от значение  :)

Подложка и паста сложи приятеля ми преди 2 години и аз сега се притеснявам как ще сваля лепенката ако е засъхнала пастата като запазя лепенката, защото "новите" не се славели с проводимост. Ако евентуално сваля цяла лепенката как да отделя старата паста от лепенката и да си оставя само лепенката върху GPU-то. 

Търся, но не откривам за тази F5 серия какви са размерите, за да търся пластина или нова лепенка, ако старата се скъса или пастата няма как да се отдели от нея. Всичко това заради една паста и един размер на лепенка  :D

Размерът винаги е от значение  :)

Дебелината на подложката ще я видите като махнете охладителя. Подложка остава и извън чипа и там не се мачка. Сега друг е въпроса какво е останало след интервенцията на приятеля ви.

Какво правя аз когато не е ясен размера ....

Поставям сравнително тънка медна пластина да речем 0.5 слагам охладителя и въртя дъното, ако е тънка сама ще се мести. После пробвам с по-дебела и така докато реша, че е точната. Обаче за целта е нужен набор от различни по дебелина пластини. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.