Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Профилактика на лаптоп - паста и лепенка

Featured Replies

• Автор

Дебелината на подложката ще я видите като махнете охладителя. Подложка остава и извън чипа и там не се мачка. Сега друг е въпроса какво е останало след интервенцията на приятеля ви.

Какво правя аз когато не е ясен размера ....

Поставям сравнително тънка медна пластина да речем 0.5 слагам охладителя и въртя дъното, ако е тънка сама ще се мести. После пробвам с по-дебела и така докато реша, че е точната. Обаче за целта е нужен набор от различни по дебелина пластини. 

Благодаря, ще взема от scre*n.bg защото са ми близо и имат. Трябва да измеря смачканата част точно над GPU-то, където контактува или покрай него? Спрях се на медна подложка, няма да се занимавам с менте лепенки. Какъв е вашия опит с тези медни подложки, намалят ли температурата значително и има ли някаква опасност и кой знае какви тънкости, освен че не се слага много паста и не се натиска с всичка сила? 

Изрязваш си медна пластина и слагаш паста от двете страни, пробвал съм много пъти няма проблем дори е по-добре в някои случаи.

+1

На едно място има паста и лепенка. Ако я сваля без да я скъсам, дори да е засъхнала пастата как да изчистя пастата от лепенката ?

Според мен е голяма тъпотия да омажеш термо лепенката с термопаста. Дори да я свалиш без да я скъсаш, при опит за почистване, ще се разпадне, все пак е стара.

А тази медна пластина откъде мога да я закупя готова изрязана по размери и само да я сложа? Медта има по-добри свойства да провежда топлината, така че или ще е по-добре или ще е същото. 

Може да се закупи от тук например. Има различни размери и дебелини.

• Автор

Според мен е голяма тъпотия да омажеш термо лепенката с термопаста. Дори да я свалиш без да я скъсаш, при опит за почистване, ще се разпадне, все пак е стара.

Съгласен съм напълно, аз не бих го направил, няма смисъл и даже влошава положението. Именно затова ще сложа пластина с паста. Ако сте правили подобна модификация споделете вашия опит с температурите 

• Автор

А само паста без никакви пластинки и лепенки няма ли да стане?

Гледах в тубата клипове и на едно място бяха сложили от синята лепенка. Може и да стане, но щом си идва с лепенка е строго препоръчително, да не кажа задължително да е с лепенка :)

А само паста без никакви пластинки и лепенки няма ли да стане?

Не. Просто защото термопаста се полага на места, където има необходимост от уплътняване на неравнините между две метални повърхности. Пример за това е процесор и охладител (радиатор или медна тръба).

В случая имаме по-голямо пространство между чип и медната тръба. Тук вече термопастата ще играе ролята на топлопроводител за много малко време, докато изтече настрани и се втвърди. Това ще доведе до обратен ефект и вместо да провежда, тя ще изолира топлината и ще стане едно голямо нищо.

Съвсем отделен е въпросът, че цялата работа е една маркетингова стратегия за правене на много пари от продажбите на този консуматив, наречен термо лепенка.

Не. Просто защото термопаста се полага на места, където има необходимост от уплътняване на неравнините между две метални повърхности. Пример за това е процесор и охладител (радиатор или медна тръба).

В случая имаме по-голямо пространство между чип и медната тръба. Тук вече термопастата ще играе ролята на топлопроводител за много малко време, докато изтече настрани и се втвърди. Това ще доведе до обратен ефект и вместо да провежда, тя ще изолира топлината и ще стане едно голямо нищо.

Съвсем отделен е въпросът, че цялата работа е една маркетингова стратегия за правене на много пари от продажбите на този консуматив, наречен термо лепенка.

Май не помня при процесор да се ползва термо подложка. Освен при някой атом. А това с многото пари е леко пресилено щото не са от особено продаваните неща.

Май не помня при процесор да се ползва термо подложка. Освен при някой атом. А това с многото пари е леко пресилено щото не са от особено продаваните неща.

Аз в горният си пост, никъде не съм твърдял това.

Дал съм пример за нещо съвсем друго. Иначе да, има и просецори, на които се слагат термо лепенки (например при Asus Eee PC 904HD).

Относно твърдението ти, за продаването й като консуматив, зависи кой е купувача. Ако говориш за мазазините в България - никакъв шанс. Но ако погледнеш глобално и направиш статистика колко лаптопи се произвеждат на годишна база от заводите... мисля, че няма нужда от коментар.

........

Да вярно е явно жегата ми се е отразила :)

А относно подложките можем много да спорим.

1. Има бая модели дето нямат

2. Производителите се стремят да изстискат всеки цент от цената та ако им е по-евтино да сложат паста не се съмнявай че ще го направят. 

3. Клиентите пазаруващи такива подложки се броят на пръстите на едната ръка, щото толкова са реално заводите произвеждащи лаптопи. 

• Автор

Здравейте отново, направих профилактиката на лаптопа. Ето как протече: Свалих задния капак, махнах вентилатора, свалих пайпа внимателно като преди това пуснах машината да поработи, за да сваля демонтирам по-лесно пайпа от процесора и GPU-то(CPU и GPU са на един пайп при този модел и трябва да се внимава, както при всеки друг компютър, разбира се). С леки движения отделих, после почистих старата бяла паста от процесора. На GPU-то имам лепенка, както споменах. При свалянето остана здрава и върху графичния процесор. Отстраних лепенката много внимателно с помощта на картонче или може да се ползва такъв материал, който не се разглобява и не отделя косми например, за да не замърси лепенката с боклуци. Между лепенката и г.процесор имаше сложена паста, която се беше втвърдила и я почистих внимателно, след което върнах лепенката върху чипа без да я скъсам. Разглобих вентилатора и го почистих старателно, с компресор продухах и пайпа и монтирах всичко обратно. Сложих MX-4 паста на ц.процесора и оставих само лепенката на г.процесор. Включих лаптопа и той заработи. В стаята е 30 градуса, а температурата на процесора е 60. Направих тест под товар с Aida64 и процесора вдигна 80, не повече. Графичният процесор е малко по-добре, но стига и 70 градуса като съм например в youtube, игри не играя, защото знам как действат върху хардуера и не искам да съсипвам компютъра. Сега ме притеснява само температурата на MCP, която е 70+ градуса. Моля някой да ми обясни какво да му правя още, смених пастата, почистих старателно. Преди профилактиката също температурата на MCP беше толкова, за какво е тази температура и как влияе тя върху поведението на машината ? 

Лепенката е 15х15х1mm и при завиването се сплясква като по този начин максимално уплътнява разстоянието. С пластини не ми се занимаваше, след като лепенката си е здрава и мога да си я ползвам по предназначение.

Благодаря на всички, които се отзоваха, ако може някоя да ми обясни за MCP-то и дали и как да тествам GPU-то и темата ще бъде приключена!

Според мен всичките ти температури са много високи.Термолепенката е двойно лепяща, тоест и от двете страни се лепи и за чипа и за охладителя.Така ,че кой ще слага паста там...Или ти е крив охладителя или както каза "Emokostov" във една друга тема е изтекъл газта от тръбите. А най добрия вариант е да не си сложил правилно пастата и лепенката да е остаряла и да няма добри топлопроводими свойства вече.

Освен с картонче, лепенката се сваля по-лесно с обикновена шпакла (тази от примера струва под лев) за фина шпакловка или бояджийска работа. Не е скъпа и върши работа и за дебело загорели тенджери :D 

• Автор

Според мен всичките ти температури са много високи.Термолепенката е двойно лепяща, тоест и от двете страни се лепи и за чипа и за охладителя.Така ,че кой ще слага паста там...Или ти е крив охладителя или както каза "Emokostov" във една друга тема е изтекъл газта от тръбите. А най добрия вариант е да не си сложил правилно пастата и лепенката да е остаряла и да няма добри топлопроводими свойства вече.

Имаше паста от предишната профилактика :( Когато инсталирах охладителя си пасна на мястото и завих плътно болтовете, разстояние няма. Дори самата лепенка прилепна много добре. Относно лепенката попитах в сервиза, от който закупих пастата и техникът ми каза да си запазя старата и да я ползвам, ако не се скъса, защото новите били много по-зле откъм проводимост. Оставя нещо самият пайп да издиша, но предполагам се оправя с нов 

Температурата на процесора е 80 при тест с Айда, не е 80 в idle

Редактирано от DD-WRT (преглед на промените)

Колко време е теста който правиш, за колко време стига от 60 до 80 градуса.Защото ми се струва не реално в ненатоварен режим да е 60 градуса а във напълно натоварен с  20 градуса повече.За колко време стига до 60 градуса след стартирането на лаптопа, ако ги вдига за 1, 2 минути значи наистина има проблем.Ако ги вдига за примерно 20, 25 ( без натоварване) минути може би просто охлаждането не е ефективно.Според мен нормална температура за лаптоп е между 40 ,45 градуса във не натоварен режим и вече до 75 80 макс във натоварен и то не за дълго.

п.п. Смених два лаптопа със i3 2348m и nvidia gt 635m и i3 2330m и radeon hd 6470m и това ми бяха температурите, но не знам дали е било до 30 градуса при лаптопа.

В крайна сметка занесете този лаптоп в сервиз, да се смени термопастата и да се сложи термолепенка или медна пластина ( ако се налага). Има вероятност охладителя да е пробит.

• Автор

Пускам теста за около 3 минути сега е с отворен google chrome и държи 54 градуса, на леко проветриво място е, преди беше на 30 градуса и без проветрение  :) Графичния е 60. Стига ги за около 2.30 минути. Ако не го пипам и има леко проветрение няма да стигне 60, ще е до 56-57. Иначе изчистих отворите и отдолу под краката имам дъска, не е на покривка

В крайна сметка занесете този лаптоп в сервиз, да се смени термопастата и да се сложи термолепенка или медна пластина ( ако се налага). Има вероятност охладителя да е пробит.

А как може да се пробие без външна намеса ?  

Пускам теста за около 3 минути сега е с отворен google chrome и държи 54 градуса, на леко проветриво място е, преди беше на 30 градуса и без проветрение  :) Графичния е 60. Стига ги за около 2.30 минути. Ако не го пипам и има леко проветрение няма да стигне 60, ще е до 56-57. Иначе изчистих отворите и отдолу под краката имам дъска, не е на покривка

А как може да се пробие без външна намеса ?  

Зависи как е направен. Все пак това е предположение. От едната страна медната тръбичка е запоена. Ако не е направено качествено с течение на времето може да се появи подобен проблем. 

• Автор

Зависи как е направен. Все пак това е предположение. От едната страна медната тръбичка е запоена. Ако не е направено качествено с течение на времето може да се появи подобен проблем. 

Също и от системно прегряване, което аз не съм наблюдавал да се случва. Ще преинсталирам, че може и ОС да е тъпкана с някакви ненужни процеси и оттам да се товари. Иначе сложих хубаво пастата-равномерно и достатъчно количество. Лепенката си остана здрава както казах. Иначе какви са признаците за спукана тръба или липса на газ ?

Мерси!

Също и от системно прегряване, което аз не съм наблюдавал да се случва. Ще преинсталирам, че може и ОС да е тъпкана с някакви ненужни процеси и оттам да се товари. Иначе сложих хубаво пастата-равномерно и достатъчно количество. Лепенката си остана здрава както казах. Иначе какви са признаците за спукана тръба или липса на газ ?

Мерси!

Високи температури, много бързо достига до тези 50 60 градуса, и вентилатора трудно смъква температурата.А и ако тези 56, 57 градуса са на 0 - 5% натоварен процесор, и ненатоварено видео което дори може би изобщо не работи във ненатоварен режим (зависи как е настроено).Има някакъв проблем някъде и трябва да го провериш , или да занесеш лаптопа на сервиз.И може би вече 3-ти път се повтарям за една седмица, но ако охладителя е деформиран и милиметър ще имаш подобни симптоми с температурата.

Редактирано от m_power94 (преглед на промените)

Здравейте отново, ......

МХ4 е малко гъста. Обикновено и трябва време да поработи под товар за да се втечни и разнесе добре. Когато слагам такава паста след завиването на винтовете на охлаждането леко притискам охладителя над процесора. Ползвай машината ден два и пак пусни стрес теста и виж как ще е. Под стрес тест е желателно да не превишава 75 градуса дори и да седи натоварен 30 минути. Направи шот на таба с диаграмата.

MCP is part of nVIDIA chipsets, and stands for Media and Communications Processor. It is a computer component that is designed to operate at very high temperatures. 80-90 Celsius is normal temperature for MCPs.

Редактирано от pconline (преглед на промените)

• Автор

Разглобих го пак и сложих по-малко паста. Сега съм го оставил да работи, за да се втечни и ще пусна теста. Пайп за този модел намира ли се иначе ? 

Можеш да установиш дали термопомпата работи като запалиш машината като имаш достъп до охладителя. пипаш и температурата на тръбата около процесора и при радиатора не трябва да е много различна. Ако има осезаема разлика значи не работи.

• Автор

Пуснах теста за 4 минути.

Това се разултатите. Ще пипна пайпа на работещо състояние, но частта, която се обдухва от вентилатора се намира под пластмаса и ще е трудно да сложа пръста си там 

Графики: http://prikachi.com/images.php?images/479/8265479y.jpg

В локален диск С се освободиха 15GB без да съм трил нищо. Може да има вирус и той да товари. Ще преинсталирам 

post-307720-0-90722700-1438086489_thumb.

post-307720-0-03491700-1438086509_thumb.

Редактирано от DD-WRT (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.