Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за непозната дума - "невем"

Featured Replies

Здравейте! Искам да Ви попитам какво означава думата "невем"? Предполагам идва от полски език, защото я срещнах в стихотворение на Адам Мицкевич. Ето и откъс от него:

"...железните стъпки аз дълго броя в тишината

и слушам как червеят тихо, ала без умора,

почуква - невем на вратата на свойта изгора."

По контекста на стиха разбирам, че навярно означава "скрит" или "зъзнещ". В оригинала на стихотворението на полски език е използвана думата "utajony", която означава "латентен", та оттам съдя за контекстното значение: "скрит", "зъзнещ", но моля Ви, който знае какво значи самата българска дума "НЕВЕМ, моля да сподели...

според мен такава дума няма.

Думата я има - факт. Свястно обяснение обаче няма. И това е факт. От дадените примери за мен се налагат два извода.

Значение №1 - Въпросителна частица, паразитна по смисъл, със значение на - Нима, Дали, Да не би и т.н.

Значение №2 - Паразитна частица, без смисъл, служеща да допълни размера на изречението, особено в поетичните форми

Въпросът определено е хубав, дано да се намери някой да даде и хубав отговор...

Darkterminal се е ориентирал чудесно и е погледнал на правилното място, само е допуснал едно елем. недоглеждане - пренасочването към "невям".В конкретния текстови случай думичката е със значение на "като че ли": "... почуква - като че ли на вратата на свойта изгора."

Поздрави!

Редактирано от 6 без 10 (преглед на промените)

Darkterminal се е ориентирал чудесно и е погледнал на правилното място, само е допуснал едно елем. недоглеждане - пренасочването към "невям".В конкретния текстови случай думичката е със значение на "като че ли": "... почуква - като че ли на вратата на свойта изгора."

Поздрави!

Точно така.  "невям"

В моя край ( Великотърновски) преди 40-50 години често се използваше тази дума и то не само в литературния жанр а в всекидневното общуване между хората. Пример:  Невям, децата ще си дойдат на гости от града. Или: Като че ли децата ще си дойдат на гости от града - казала баба Цоца на комшийката.

Поздрави!

Стана ми любопитно, какво недоглеждане съм допуснал? Въпроса е за думичката  невем , в стихчето е употребена думата невем, линкчето сочи към страничката за думата невем, във всички примерчета е употребе на думата невем. За какво пренасочване към невям иде реч?

Отваряте на Google - преводач :

nevem = не знам  

на словенски

Какво знаят сегашните младежи ? Да играят игри на компютъра.... :)

Думата е знакова !

Произнася се "нйевйем" със свити розови устнички и кокетство , от девойки в уж притеснена ситуация....

Смислово означава "не!" , ама в същност "да!".... :)

Под текста е :" Да не вземеш сега да се откажеш ?..." .... :)

Къде са някогашните "гларуси" по родното ни Черноморие....еееех !  :)

Сега и "гларуси" ли да превеждам ? :lol6:

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Стана ми любопитно, какво недоглеждане съм допуснал? Въпроса е за думичката  невем , в стихчето е употребена думата невем, линкчето сочи към страничката за думата невем, във всички примерчета е употребе на думата невем. За какво пренасочване към невям иде реч?

http://ibl.bas.bg/rbe/?q=%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%8F%D0%BC

Редактирано от Русата Златка (преглед на промените)

Пак гледам и пак пропускам, пренасочване там няма, а би било добре да сложат. Но си прав, не ми хрумна да направя допълнително запитване за невям.

Благодаря за пояснението.

Провери в този речник и за "уфсъ"...... :)

Още на заглавната страница хората са си написали, че речника е публикуван до буква П (включително)! Защо въобще би си помислил човек да проверява за уфсъ там?

• Автор

Благодаря на всички за отговорите! Най-вече за линка със значението на думата от Българския Тълковен Речник - безценно!

В случая думата означава "сякаш", макар че и значението "понякога" е удачно, защото дървесните червеи дълбаят на интервали.

Имам такива в паркета и самотният Мицкевич в самотата си, пишейки стиха преди 190 години, напускайки празната стая и непознатия град, наблюдавайки стенния часовник и правейки това сравнение е имал именно това наум:

"Отде тая мъка без време? Запирам на прага

и сякаш забравил съм нещо, се връщам веднага

обратно назад; моят поглед, обзет от замая, 

сбогува се пак със стените на празната стая.

Те толкова нощи безсънни и утрини ранни

са слушали мойте безцелни и глухи стенания.

До тоя прозорец веднъж ли, загледан във мрака, 

стоял съм един, без да зная що искам и чакам?

Аз ставам и с крачки несмели отново блуждая;

на стария черен часовник, опрян въз стената,

железните стъпки аз дълго броя в тишината

и слушам как червеят тихо, ала без умора

почуква - невем на вратата на свойта изгора.

Зората е близо. Отвънка ме чака коларя.

Вземете нещата, вземете книгите стари;

да тръгнем! Дойдох непосрещнат от свой и приятел,

и тъй си отивам, от никой и днес неизпратен."

.........................................................................

"...железните стъпки аз дълго броя в тишината

и слушам как червеят тихо, ала без умора,

почуква - сякаш на вратата на свойта изгора."

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.