Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нива на интелигентност. Интелигентност на половете

Featured Replies

И аз понякога се питам как концепти като "интелект" и "интелигентност", които очевидно са надполови и надрасови, продължават да бъдат замърсявани с мизогиния, но после се сещам, че човек е продукт на коловозите, които сам е прокарал или е оставил да бъдат прокарани в съзнанието му. При това положение, е напълно логично отчаяното възклицание: " Кой ще защити нас, бедните мъже, срещу разрастващата се агресивна експанзия на женските постижения?" :D

• Отговори 83
  • Прегледи 5,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Е нали тъкмо за интелигентността е темата? Или се бъркам?

Да чуеш това, което искаш и да се подлъжеш - опиум за масите. Това не означава задължително ниска интелигентност, а отказ от използването й. Има такива добри оратори, че могат да убедят повечето хора в почти всичко.

Е нали тъкмо за интелигентността е темата? Или се бъркам?

Почти по същия начин реагирах... :)

Популизмът е лесно разпознаваем от хората, с по-високи нива на интелигентност, той е пряко насочен именно към ниските и средните нива. Иначе не би бил популизъм. :D

Почти по същия начин реагирах... :)

Популизмът е лесно разпознаваем от хората, с по-високи нива на интелигентност, той е пряко насочен именно към ниските и средните нива. Иначе не би бил популизъм. :D

Никак не е лесно !

Обърни се дори само наоколо си !

Колко е лесно да разграничиш "Аз искам" от "Така трябва" ? 

По условие е една от най-трудните задачи в живота !

Тук е необходим не просто висок интелект !

Необходим е специфичен вид висок интелект !

А това автоматично , силно ограничава бройката....

Т.е. популизмът е насочен към всички , без значение степента на интелект....и хваща дикиш , увлича !

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

.......

Нинам, да му мислят - религиите вече ги носи вятъра към миналото. Кой сега ще ги пази тези мъжуря .... силно се надявам, в следващия етап, жените да не си поплюват и да понамалат с прошките.

Това не означава задължително ниска интелигентност, а отказ от използването й.

Е - ако някой отказва да използва интелигентността си ..... то това някак не е много интелигентно.

Май нещо бъркате интелигентност с практичност. Животът ни е доказал, че по-интелигентните са по-непрактичната част от населението.

Не може да си изпере чорапите, ма интелигентен бил ..... о.О

Да не бъркаме интелигентност със ентелегентност.

Редактирано от sound (преглед на промените)

Не може да си изпере чорапите, ма интелигентен бил ..... о.О

Да не бъркаме интелигентност със ентелегентност.

Може бе !

Ама не му е работа !

Купува си нови....!  :)

Я , да е на зор , че да видиш как може !  :)

Май нещо бъркате интелигентност с практичност. Животът ни е доказал, че по-интелигентните са по-непрактичната част от населението.

Най-енергично протестирам - хем съм интелигентен, хем мога да си опера и чорапите!  :D

Най-енергично протестирам - хем съм интелигентен, хем мога да си опера и чорапите!  :D

Браво на теб! :)

Макар, че аз пак си държа на мнението, но може би за по-голяма убедителност трябва да свия понятието до синонима практизицъм. Поне аз така си мисля де... че по-интелигентните хора са по-безхитростни и по-малко пресметливи в онзи байганьовски вариант.

Всъщност единия вид интелигентност е именно практическата интелигентност.

И, да. Има някакакъв резон в твърдението, че(примерно) хора с богата абстрактна интелигентност са с по-ниски нива на практическа(сещам се вица за онзи професор, който след като го скъсали за трети път на изпита за шофьор, казал: "Ако някога взема книжка, ще преправя визитката си на Професор-шофьор еди кой си").

Но... не е задължително видовете интелигетност в една личност да са на различни нива.

Браво на теб! :)

Макар, че аз пак си държа на мнението, но може би за по-голяма убедителност трябва да свия понятието до синонима практизицъм. Поне аз така си мисля де... че по-интелигентните хора са по-безхитростни и по-малко пресметливи в онзи байганьовски вариант.

Хитростта и пресметливостта също са рожба на интелекта ни, Мерилко.

Може би те притеснява употребата им в обществото, а не самите те.

Предполагам си се радвала като дете на хитринките на Хитър Петър?

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Добре, че сме достатъчно интелигентни, за да разбираме за какво си говорим. :) 

Може да успокоим професора, че на първия ъгъл още може да си спре такси, докато вероятността таксиджията да има неговите знания е значително по-малка. :) /Отчитам, че в тези години не се знае и това де. Всеки втори шофьор е някакъв безработен учен. Дори не е смешно./

Принципно, сравнявайки различните видове интелигентност, отново се сравняват несравними понятия. Ама карай.

И аутистите са гениални в своите си области, но на никого не му се иска да бъде гениален в такъв вариант. Ама пак да не говоря голяма приказка де, че ей ся някой интелигент може да реши, че не съм права... :) 

Може би те притеснява употребата им в обществото, а не самите те.

Предполагам си се радвала като дете на хитринките на Хитър Петър?

Не бих казала, че ме притеснява. Не исках да го казвам, защото знам, че реакциите ще са като към човек, който казва, че не обича цветя и плюшени играчки, но защо пък не.

От край време свързвам хитростта с някаква непочтеност на дребно и желание за привилегия на дребно, правейки останалите на глупаци. Да. Лайтмотива е "на дребно". Да се заобиколи на дребно общоприето правило, за по-удобно. Като да се прецапа през тревата, вместо да се мине по пътеката... като да се паркира на мястото на инвалида. Ей така, защото може. В този смисъл не приемам хитростта като качество или специално умение, а като липса.

Спомням си, че и Андрешко недолюбвах. Е, не се правя на дисидент, но за мен не беше положителен герой.

Хитростта е естествено следствие на интелигентността - при по- интелигентна интелигентност, хитростта е уместна, при по- неинтелигентна, е непочтена.

...Спомням си, че и Андрешко недолюбвах...

Няма и за какво, бирникът просто си е изпълнявал задълженията. Хайде сега да закараме всички от НАП в блатото...

Само че на времето не беше удобно да се пишат/говорят такива "свободни мисли", дори не са въпрос на десидентство. Др. Пенчев навремето ми писа двойка по литература и ме изгони от час, защото ме изпита за "Антигона", разбра, че не съм я чел и много ми се ядоса като му казах, че ми се е видяла прекалено скучна, за да я удостоя с вниманието си - откровено нискоинтелигентна проява от моя страна.

Хитростта е естествено следствие на интелигентността - при по- интелигентна интелигентност, хитростта е уместна, при по- неинтелигентна, е непочтена.

Има различни хитрости. А хитрост не е синоним на тарикатлък.

А хитрост не е синоним на тарикатлък.

Нито на липса на интелигентност - което и ми беше мисълта.

откровено нискоинтелигентна проява от моя страна.

Глупости правят умните хора. За останалите е ежедневие. Оскар Уайлд. :)

Аз пък за Евгений Онегин и за Печорин много се бях впрегнала. Аз си ги харесвах. Госпожата ми даде домашно да подготвя защитна реч и за двамата и си спомням, че цял час слушаше доводите ми и получих шестица, въпреки че казах неща, нямащи общо с написаното в учебниците по литература. :)

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

За прагматизма :

https://www.kaldata.com/forums/topic/228679-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/?view=findpost&p=3184185

Не е от тази тема , но е същото !

И пак за прагматизма и интелекта :

В Център за Стратегически Изследвания се овакантило място за Главен Стратег и провели конкурс .

Та идва един с препоръки за гениалност и съответно го тестват.

Първи тест - нито един верен отговор .

Почесали се по главите , ама човекът препоръчан...!!!

Втори тест - нито един верен отговор ! Пълно разочарование !

Но решили трети тест да опитат - за всеки случай !

От ново - нито един верен отговор !

И таман да го изгонят , на шефа му "светнало" !!!

Назначил този кандидат !!!

Каквото и да каже - всичко на обратно правили !

Нито веднъж не сгрешили !!!...... :lol6:

Това е приказка ! По-важна е поуката от нея !

Само че на времето не беше удобно да се пишат/говорят такива "свободни мисли", дори не са въпрос на десидентство. Др. Пенчев навремето ми писа двойка по литература и ме изгони от час, защото ме изпита за "Антигона", разбра, че не съм я чел и много ми се ядоса като му казах, че ми се е видяла прекалено скучна, за да я удостоя с вниманието си - откровено нискоинтелигентна проява от моя страна.

А какво общо има това, че ти не си си изпълнявал задълженията със свободните мисли? :P

Много я задълбахте тази интелигентност. Това е адски абстрактно понятие за мен. И (лично мнение) безсмислено на практика. Примерно, в някаква по-универсална област - примерно тестовете, ако съдим по резултатите, не можете лесно да разграничите опит от интелигентност - трябва да наблюдавате и начина по който се достига до резултата. Обаче, ако резултатите са важни, както е обикновено, значи интелигентността няма особен смисъл...

А пък в областите, където е необходима достатъчно висока интелигентност, обикновено са нужни и големи специфични познания за да си я приложиш. Което пък прави безсмислено сравняването на интелигентността на индивиди развити в различни области. А ако сравняваме такива в една област, пак се стига до резултат. И съответно как си е постигнат, не е от практическо значение.

Редактирано от flare (преглед на промените)

А какво общо има това, че ти не си си изпълнявал задълженията със свободните мисли? :P

Много я задълбахте тази интелигентност. Това е адски абстрактно понятие за мен. И (лично мнение) безсмислено на практика. Примерно, в някаква по-универсална област - примерно тестовете, ако съдим по резултатите, не можете лесно да разграничите опит от интелигентност - трябва да наблюдавате и начина по който се достига до резултата. Обаче, ако резултатите са важни, както е обикновено, значи интелигентността няма особен смисъл...

А пък в областите, където е необходима достатъчно висока интелигентност, обикновено са нужни и големи специфични познания за да си я приложиш. Което пък прави безсмислено сравняването на интелигентността на индивиди развити в различни области. А ако сравняваме такива в една област, пак се стига до резултат. И съответно как си е постигнат, не е от практическо значение.

Абстрактно е , ама не съвсем ! :)

Всеки го носи в главата си и всеки час , и минута се ползва от него !

Така че добре е да си познаваме инструмента !

Това е практическото значение....иначе постоянно си трошим палците с чука , а понякога и главата...както се и случва...

Всеки го носи в главата си и всеки час , и минута се ползва от него !

Всъщност пробвай да изброиш оригиналните (т.е. нещо което не си правил преди със същия резултат) избори и решения, които си направил днес, и ще установиш, че е доста по-рядко.

И (лично мнение) безсмислено на практика.

Всъщност тъкмо това понятие е особено смислено на практика - защото когато търсиш човек за дадено нещо, то искаш да разбереш способностите му т.е. интелигентността му.

Всъщност тъкмо това понятие е особено смислено на практика - защото когато търсиш човек за дадено нещо, то искаш да разбереш способностите му т.е. интелигентността му.

Способности != интелект. Примерно, ако ти трябва някой да носи камъни.

После точно това се опитах да обясня, че много трудно ще установиш на практика, щото е много трудно да разграничиш интелект от опит. И по-съществено, може да не е най-важното. Примерно, в обявите за работа обикновено пишат "търсим човек с опит", а не "търсим отличник". Образно казано де, щото и оценките не са мярка за интелект.

Всъщност пробвай да изброиш оригиналните (т.е. нещо което не си правил преди със същия резултат) избори и решения, които си направил днес, и ще установиш, че е доста по-рядко.

Придобитите инстинкти (придобит опит водещ до навици) , също са форма на интелект (интелект без инстинкти няма !) !

За една и съща дейност , при различните хора са различни .

В същност опита и навиците решават лесните задачи .

Примерно един носи обувките си с чорапи , пък друг без чорапи.... :)

Иначе е вярно !

Оригиналните решения се случват рядко - когато поставената задача е по-сложна от обикновено .

Но тъкмо тогава си проличава най-ясно силата на интелекта - някои просто се провалят.....по някога дори в елементарни задачи , поддавайки се на грешни за случая инстинкти...така е по-лесно и бързо !

Известен е израза : " Внимавай в картинката ! " ..... :)

П.П. Днес примерно всеки мой пост е оригинално решение на моя интелект . пък този е 11-ти !.... :)

Дали за днес не трябва да се поспра ?  :)

Ама то си тече , увлича.

Трудно го озаптявам на едно място , като е тръгнал да се лее , лее , лее...ле-лееее !  :lol6:

.....

Способността, като такава - това е интелигентността. Дори и за камъни - един каменен зид съвсем не е проста (за лесна ясно, че не е) работа. Хубаво е човека да има усет - опита и знанията едно на ръка, разбира се и те, но когато има усет, тогава е по- различно, защото дори да му куца нещо, то е лесно поправимо, лесно за изясняване на самия него.

Да трудно е да се установи на практика, но все пак - когато си шестьорка в дадена област, не ти трябва да изпитваш по учебник, за да разбереш човека отсреща дали ще го бива или не в тази същата област. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.