Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Няколко думи за Linux Mint 17.3

Featured Replies

преди 2 часа, peppone1 написа:

И кои са тези програми дето ще тръгнат на тази система? Обичайните програми за Windows не поддържат тази ОС, нали така? Направете списък на тези програми за да знаем и ние каква работа ще ни върши, щото всички тук са запалени геймъри и освен игри друго не ползват.

Има си Google за тази работа. Искаш списък? Готово! Цъкни си на Start или каквото беше там при Windows 10, намери си списъка с всички програми, които ползваш, и потърси с Google една по една дали имат версии за Linux.

• Отговори 61
  • Прегледи 4,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ами форума не е Гугъл, затова вие проверете в гугъла и направете списъка на достъпен език, а не да ни карате да четем обяснения на чужди езици. Аз имам един стар принтер който пък неработи коректно на Windows 7, с тези и с други периферни устройства как ще се оправя?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 59 минути, cybercop написа:

И аз ползвам силно персонализирани системи и за тази цел, също работя с базови дистрибуции. Но, темата е за Linux Mint, където на потребителя се предоставя готова конфигурация с почти всичко, необходимо за работа.

Напълно съгласен и точно поради тази причина ментата е номер едно, като дистро, далеч напред пред дебиан и убунто. Инсталираш и забравяш

Редактирано от sokoban (преглед на промените)

преди 12 часа, ghostBG86 написа:

Е явно съм, изостанал във времето. А защо я няма, като ъпдейт? Явно до ден два, ще я пуснат.

To upgrade from Linux Mint 17, 17.1 or 17.2, please wait for a few days while we release a new version of the Update Manager to you. In the meantime, you do not need to download or to reinstall anything. We’ll make announcements next week when this is ready

Аз досега все с Мате карам, но сега ще се пробвам с канелата. И още съм с 17.1 имах някакъв проблем с инсталацията на 17.2 и го зае*ах :)

преди 11 часа, peppone1 написа:

Ами форума не е Гугъл, затова вие проверете в гугъла и направете списъка на достъпен език, а не да ни карате да четем обяснения на чужди езици.

:eek:

Много ти е грешно схващането, че тук сме се събрали една купчина хора без работа, длъжни да ти осигуряват всякаква информация, която те мързи сам да си намериш.

Аз мога да споделя, че досега не съм намерил свестен аналог на Adobe Lightroom за Linux, поради което все още съм принуден да работя с две операционни системи. Е, и FastStone Image Viewer :) , но айде, нея криво-ляво я подкарвам през Vine. За другите неща съм си намерил как да се оправям.

преди 12 часа, RudeBoy написа:

Аз мога да споделя, че досега не съм намерил свестен аналог на Adobe Lightroom за Linux

Не си търсил, не си намерил :)

LightZone

И аз ще кажа няколко думи, след като го пробвах. Засега е най-пълнато и стабилно дистро според мен. Много приятна, лека и бърза. Cinnamon-a става все по-стабилен. Засега няма грешка. Така, че който се чуди..да не се чуди. :)

Получих новата версия, на ъпдейт менаджера /mintupdate/. Но няма никъде опция, да избера ъпдейт до 17,3. Предполагам, няма значение че линукса а на български?

преди 21 минути, ghostBG86 написа:

Получих новата версия, на ъпдейт менаджера /mintupdate/. Но няма никъде опция, да избера ъпдейт до 17,3. Предполагам, няма значение че линукса а на български?

И при мен го няма, така че все още не са го пуснали (език английски, но едва ли е от значение) .

Редактирано от Jokerface (преглед на промените)

преди 11 часа, techmaniac написа:

Не си търсил, не си намерил :)

LightZone

Ооо, напротив, търсил съм много, и съм пробвал много. Включително и измишльотината, която ми предлагаш.

Явно никога не ти се е налагало да обработваш 200-300 RAW файла, и да оцениш колко много време и усилия спестяват простички екстри, като автоматично прилагане на профил на изкривяванията на обектива, и премахване на хроматични аберации. В това отношение LR е незаменим.

Изпробвам в момента mint rosa от диск и имам няколко въпроса:

- БГ превод има ли защото не виждам такъв или ще има такъв само ако се инсталира т.е. там има БГ  предложен от инсталатора.

Как се сменя клавиатурната подредба EN / BG

Този Mint май ми хареса :) . Искам да си го инсталирам за постоянно. Някой може ли да ме напътства за инсталацията? Имам два диска - SSD 120GB с Windows 8.1, и стандартен 1TB, разделен на два дяла. Искам Mint-ът да е на SSD-то. Как да оправя дяловете?

преди 11 часа, Black Power написа:

- БГ превод има ли защото не виждам такъв или ще има такъв само ако се инсталира т.е. там има БГ  предложен от инсталатора.

Ако не си успял да се оправиш, довечера ще направя снимки. Но мисля че сам ще се справиш. Просто разгледай обстойно настройките на клавиатурата. Малко е забутана опцията.

Инсталирах си Минт . Много ми харесва ....

Но имам проблем , който може би е само мой ! 

Проблем : Имам мобилна Интернет-флашка от М-Тел , но е с драйвери за Уиндоус . В М-Тел ми казват , че нямат мобилни Интернет-флашки за Линукс . Ходих в два сервиза за помощ , но и там ми отказаха под претекст , че било голяма "играчка" , т.е допускам че и те не знаят....Свалих си драйвери за Линукс от сайта на М-Тел , но какво да ги правя ? Какво да правя за да ми работи мобилен интернет с Минт ? (разбирайте , че съм само потребител , който няма хабер от Терминал )

Благодаря на отзовалите се !

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Какви драйвери, в Линукс отделни драйвери няма. Вероятно има проблем с разпознаването ѝ като безжична карта, а тези проблеми идват от това, че флашката е "по-умна", защото Виндовс-а е тъп и се представа за mass storage device, за да може Виндовс-а да си сложи драйверите и тогава вече се представя за безжична карта. В Линукс никой не иска тази "умнотия",

1. Махаш флашката

2. Отваряш терминал

3. Слагаш флашката

4. Пишеш ве терминала lsusb

5. Селектираш с мишката и поставяш резулата тук

6. След това същото за dmesg | tail -f

преди 21 часа, Black Power написа:

Ето и снимката. Как да променяш клавиатурната подредба.

Ако беше на флашка, можеш да го направиш на български линукса.

http://prikachi.com/images.php?images/871/8505871b.png

преди 3 минути, ghostBG86 написа:

Ето и снимката. Как да променяш клавиатурната подредба.

Ако беше на флашка, можеш да го направиш на български линукса.

http://prikachi.com/images.php?images/871/8505871b.png

Лично ти благодаря!

Винаги съм бил с предубеждения към linux! Винаги ме е вбесявал, но този mint направо ми "взе акъла"

Тук е описан, инсталационния метод, чрез терминал.

https://mintguide.org/system/529-early-upgrade-linux-mint-from-17-2-to-17-3.html

Защото  той  сам си е сложил друго ядро а ти си със това с което идва дистрибуцията . Ядро е сменя ако  има   проблем със хардуера   иначе няма смисъл.

преди 10 минути, AlkatrazBG написа:

Защото  той  сам си е сложил друго ядро а ти си със това с което идва дистрибуцията . Ядро е сменя ако  има   проблем със хардуера   иначе няма смисъл.

Има смисъл. Това не е ръчно компилирано ядро, а, поддържано от издателя на дистрибуцията. Сложил е новото щатно ядро на Ubuntu 15.10, защото поддръжката на 3.19 скоро изтича. Нищо не рискува, независимо, дали е добавил хранилището на cannonical-kernel-team или, ядрото за върколака вече е влязло в хранилищата на Ubuntu 14.04. Просто в първото, ядрата влизат малко по- бързо, но не съм констатирал случай на проблем. Ядрата са тествани и официално поддържани от Canonical.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 10 часа, sokoban написа:

Като изключим факта, че отново не разпознава Nvidia картата, ами само вградената си е пушка :)

Screenshot from 2015-12-09 08:05:28.png

Сигурен ли си, че си на дискретното видео в настройките на BIOS?

Направих няколко магии и Linux Kernel стана 4.3.0-040300-generic .

От Тук взех рецептата. Да попитам успял ли съм да омажа нещо или нещата са в норма, щото Update Manager-а не го миждам в трея, на първо четене.

Редактирано от П.Петров (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.