Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Няколко думи за Linux Mint 17.3

Featured Replies

Здравейте момчета! 

Понеже съм решил да взема едно лаптопче, което ще е предназначено само за Линукс и  работа с аудио, видео файлове, браузване в интернет и такива дребни неща , реших да е инсталирана  само Линукс на него, за да не ми го пипат "чужди" гости. Обстойно прочетох всичко за  Linux Mint 17.3 на дълго и нашироко, независимо чевече почти 2 години често работя на Ubuntu.Иска ми се да е тази дестрибуция за която са написали доста добра рецензия. Не мога само да реша като ще купувам съвсем наскоро лаптопа, на  коя точно дестрибуция да се спра и дали трябва да е задължително 64 битова(иска ми се).Винаги съм получавал вашата помощ и разбиране. Благодаря на ВСИЧКИ!

• Отговори 61
  • Прегледи 4,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Според компютъра ти. Те почти всички нови, са с над 3 GB RAM /и не само този критерии де/, тъй че слагай 64 бита.  Аз съм с Минт 17,2 и съм доволен. Тази която чакаш, мисля че още не е пусната. Този месец ще дойде.

преди 1 час, ПОТРЕБИТЕЛ 65 написа:

Здравей,

Бих ти препоръчал да е Cinnamon Edition. Предложението ми е такова, защото тази среда ползва GTK3 библиотеките, а Mate все още се движи в тази посока. Допълнителен довод е статистиката на официалния сайт на Mint, който казва че 8510 от регистрираните им потребители ползват Cinnamon, а 3163 MATE. Но въпреки това не е толкова лесно да се каже и не е еднозначно. Нека кажат и колегите, които повече от мен са ползвали различните среди. Аз последните две години ползвах Cinnamon и съм относително доволен.

http://community.linuxmint.com/

Що се отнася до дилемата 64/32, повечето хора се спират на 64 битова, когато могат.

Почти няма разлика от гледна точка на приложенията за Linux. Може би някои отдавна остарели приложения за Windows няма да тръгнат под Wine, но тях общо взето никой не ги ползва. Една 64 битова програма може да ползва памет надхвърляща 4GB за себе си. Също така всички 64 битови ядра на Linux могат да адресират физическа памет над 4GB. При 32 битовите това го могат само онези, които са с активирана опция PAE. Последно 64 битовите приложения заемат малко повече от оперативната памет, но това няма особено значение за съврменните нормални размери RAM. Така, че изборът клони към 64 битова версия.

Най-сериозни проблеми можеш да имаш с избора на самия лаптоп. Трябва да си доста уверен, че в него няма хардуер, който ще ти създава проблеми под Linux. Лаптопите с добри характеристики и широка поддръжка на софтуер са дефицитна стока и се изчерпват най-бързо в заможните държави.

Така че се разрови сериозно в мрежата, преди да купиш машина конкретно за Linux.

преди 3 минути, ghostBG86 написа:

Според компютъра ти. Те почти всички нови, са с над 3 GB RAM /и не само този критерии де/, тъй че слагай 64 бита.  Аз съм с Минт 17,2 и съм доволен. Тази която чакаш, мисля че още не е пусната. Този месец ще дойде.

http://www.linuxmint.com/download.php

Има я!

преди 3 минути, ghostBG86 написа:

Аз съм с Минт 17,2 и съм доволен. Тази която чакаш, мисля че още не е пусната. Този месец ще дойде.

Пусната е. На официалния вчера.

Е явно съм, изостанал във времето. А защо я няма, като ъпдейт? Явно до ден два, ще я пуснат.

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

преди 20 минути, ghostBG86 написа:

Е явно съм, изостанал във времето. А защо я няма, като ъпдейт? Явно до ден два, ще я пуснат.

Провери в диспечер на актуализациите-редактиране дали не ти е излязла опцията за надграждане. Няма да ти излезе като автоматичен ъпдейт.

преди 21 минути, ghostBG86 написа:

Рафаела, няма да се надгради до Роза, ако не промениш името в хранилищата. И, не си длъжен. Всяка от версиите е LTS. Можеш и сам да си инсталираш xserver-xorg-vivid и linux-lts-vivid за да имаш драйвърите и ядрото от Ubuntu 15.04 в текущата версия. А, много скоро в хранилищата ще влязат и тези от върколака, ако вече не е станало.

Проверих, няма. Ще дойде. Нека все пак, не оспамваме темата. Колегата пита друго.

Защо всички налитат така на deb ? Аз лично не разбирам ,фен съм на rolling release

Лично изпробвах Ментата ,нито дизайн ,нито с функционалност ме впечатли.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

До няколко дни ще има инструкции как да се надгради до 17.3 сега може да се инсталира на чисто.

То има инсрукции. Пост номер 10 от форума на Минт.

http://blog.linuxmint.com/?p=2947

Първо!

Благодаря на всички! Това, че друг колега е писал в моя тема, няма проблем, защото е свързано и се получава както забелязвам още повече информация. Даже ме радва.Като дойде момента за закупуване на лаптопа, предварително ще се консултирам, както ме е посъветвал Melmak.Няма да забравя, но ще е през другата седмица. Трябва да погледна някой модел до 1200 лева, за да мога сам да предложа нещо на вашето внимание.Много бих се радвал, ако срещна нещо 17 инчово. Няма да се разнася по сокаците, а само в къщи.Това е едно от условията за 17 инча, но дали ще стигнат парите, само Господ знае.Задължително ще е лаптопи само с линукс.

"  Допълнителен довод е статистиката на официалния сайт на Mint, който казва че 8510 от регистрираните им потребители ползват Cinnamon, а 3163 MATE.  "

Въобще не съм го пропуснал при прочита и само съм го забравил в първият си пост да го цитирам. 

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Извинявам се за офтопика, ама от ментата пак са се осрали.

Идва без systemd и архаичното 3.19

Еми няма да е явно тя и ще се мигрира на новото убунту, като излезе

Редактирано от sokoban (преглед на промените)

преди 7 минути, sokoban написа:

Извинявам се за офтопика, ама от ментата пак са се осрали.

Идва без systemd и архаичното 3.19

Еми няма да е явно тя и ще се мигрира на новото убунту, като излезе

Мисля, че не си разбрал новата философия на Mint. Тя е базирана само на LTS издания на Ubuntu. Ако изчакаш да излезе версията, базирана върху Ubuntu 16.04, тогава ще ползваш на воля systemd.

Ubuntu 14.04, ползва Upstart.

Колкото до ядрото - вече го коментирахме по- горе. Най- новото щатно ядро в официалните хранилища на Ubuntu e 3.19-vivid. Скоро в тях ще влезе това от върколака. Ако бързаш, просто си добави PPA за canonical kernel team.

Извинявам се, но ако може, моля някой от модераторите да премести темата ми в този раздел:  Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Уж гледах, но явно съм объркал раздела и съм попаднал  в такъв - за напреднали и знаещи. Аз съм новак все още! Но запален!

преди 17 минути, cybercop написа:

Мисля, че не си разбрал новата философия на Mint. Тя е базирана само на LTS издания на Ubuntu. Ако изчакаш да излезе версията, базирана върху Ubuntu 16.04, тогава ще ползваш на воля systemd.

Ubuntu 14.04, ползва Upstart.

Колкото до ядрото - вече го коментирахме по- горе. Най- новото щатно ядро в официалните хранилища на Ubuntu e 3.19-vivid. Скоро в тях ще влезе това от върколака. Ако бързаш, просто си добави PPA за canonical kernel team.

Изобщо не ми харесва да правя тези гимнастики, само щото такава била стратегията на ментата. Когато нещо започне да не ми харесва и не ме удовлетворява, просто го сменям, нито искам да променям политиката на мента, нито имам намерение пък да споря с който и да било, просто имам нужда от ново ядро и systemd, което на този етап ми го предлага убунту

Защо да инсталирате Linux на какъвто и да е компютър след като няма драйвери и малко програми за тази ОС? Аз също съм мислил да си инсталирам такава ОС, но каква работа ще ми върши, как ще работи машината без драйвери и тем подобни?

преди 53 минути, peppone1 написа:

Защо да инсталирате Linux на какъвто и да е компютър след като няма драйвери и малко програми за тази ОС? Аз също съм мислил да си инсталирам такава ОС, но каква работа ще ми върши, как ще работи машината без драйвери и тем подобни?

Ето, тук за прочитане.  https://www.kaldata.com/comments.php?catid=1&id=90284   А драйверите се намират в самия инсталационен пакет. Що се касае за програми, аз не виждам някакъв проблем, макар и все още начинаещ. Нима сте срещнал някой от ползващите линукс, да се е оплакал от посочените от вас "проблеми"?

И кои са тези програми дето ще тръгнат на тази система? Обичайните програми за Windows не поддържат тази ОС, нали така? Направете списък на тези програми за да знаем и ние каква работа ще ни върши, щото всички тук са запалени геймъри и освен игри друго не ползват.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

А кои според вас са обичайните програми на Windovs, които не тръгват под Linux? Вие ги напишете, а не аз, щом мислите, че не тръгват. За вас Windovs единствено за игри ли се ползва?

преди 8 часа, sokoban написа:

Изобщо не ми харесва да правя тези гимнастики, само щото такава била стратегията на ментата. Когато нещо започне да не ми харесва и не ме удовлетворява, просто го сменям, нито искам да променям политиката на мента, нито имам намерение пък да споря с който и да било, просто имам нужда от ново ядро и systemd, което на този етап ми го предлага убунту

И аз ползвам силно персонализирани системи и за тази цел, също работя с базови дистрибуции. Но, темата е за Linux Mint, където на потребителя се предоставя готова конфигурация с почти всичко, необходимо за работа.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.