Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свързване на готварска печка към електрическата мрежа

Featured Replies

Само тези лепенки има залепени по печката. Така като гледам, трябвало било да има мостчета.

Снимките са малко скапани, даже трябваше леко да ги барна, за да стават за гледане, но се надявам да свършат работа

20160105_230604.jpg

20160105_230625.jpg

Да, просто при теб самата схема е по-разбираема за "любителското" око, докато при мен се чудех едно време какви са тия геометрични фигури там :D

Важното е да се научим, да четем и хората в Калдата да отговарят като ги питаме :D

преди 1 час, tremal написа:

Само тези лепенки има залепени по печката. Така като гледам, трябвало било да има мостчета.

Снимките са малко скапани, даже трябваше леко да ги барна, за да стават за гледане, но се надявам да свършат работа

Много са си добре снимките - все пак става дума да се вижда, не да ходят на конкурс.

Схемите на двете печки са еднакви. Огледай клемите - според мен само ти се струва, че нямаш мостчета.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

Изненада, мостчета имаше :D Не оригиналните, а някакви жички, не ми се говори как наклепани и скрити. Не съм ги слагал аз, нямам спомен и баща ми да ги е слагал. Все едно, сложих си нормалните мостчета. Но се оказа, че фазата съм я свързал за клема 3, а нулата е на клема 4, тоест двете жици са една до друга. Винта на клема 4 (нулата) беше потъмнял. Всички други винтове си бяха с нормален, почти заводски цвят, все едно печката е нова. От какво може да е това потъмняване, трябва ли да преместя фазата на 2 или 1 и също така какъв кабел е най-добре да използвам, съдейки по максималната мощност на уреда 7460W

преди 1 час, tremal написа:

Изненада, мостчета имаше :D Не оригиналните, а някакви жички, не ми се говори как наклепани и скрити. Не съм ги слагал аз, нямам спомен и баща ми да ги е слагал. Все едно, сложих си нормалните мостчета. Но се оказа, че фазата съм я свързал за клема 3, а нулата е на клема 4, тоест двете жици са една до друга. Винта на клема 4 (нулата) беше потъмнял. Всички други винтове си бяха с нормален, почти заводски цвят, все едно печката е нова. От какво може да е това потъмняване, трябва ли да преместя фазата на 2 или 1 и също така какъв кабел е най-добре да използвам, съдейки по максималната мощност на уреда 7460W

Нали ?

Винта е потъмнял от нагряването - все пак е печка. Може да преместиш - фазата на 1, нулата на 5. Кабела 3 х 4 кв.мм - все пак няма са включваш абсолютно всичко накуп. Ако намериш - със силиконова изолация на жилата.

Човек, жив и здрав да си. Благодарности за помощта, разбирането, търпението и съветите.

(знам си аз, че винта е потъмнял от топлината, ама ми стана странно защо той, а не винта на фазата)

преди 9 минути, tremal написа:

Човек, жив и здрав да си. Благодарности за помощта, разбирането, търпението и съветите.

(знам си аз, че винта е потъмнял от топлината, ама ми стана странно защо той, а не винта на фазата)

Обяснението е много просто - такъв се е случил месинга. Или може да е бил по-хлабав - ти сега ги позачисти и стегни хубаво.

Хаха, колко било просто обяснението.

Така съм ги натегнал, че се стреснах да не превъртят :D

вързваш по първата схема. 2, 3 са за трифазно свързване, а 4 за двуфазно. обикновено там където е мостчето, развиваш и са няколко П образни пластинки - разхлабваш винчетата и си ги разпределяш според схемата... колкото до дебелината на кабела 1мм кв е за 10 ампера, тоест 4 мм кв могат да прекарат ток 40 ампера... тока си го смяташ като разделиш мощността на захранващото напрежение...

до некомпетентния bure_s_barut

има правила за цветовете:

ако са червен и син съответно: фаза и нула, ако са черен и син, тогава черния фаза синия нула, зеления или зелено с жълто винаги е маса, ако имаме червен , черен или кафяв и син - синия винаги е 0, другите са фази... обаче в в някои случаи не може да се спазят цветовете - примерно при свъзване на  осветление с девиаторни ключове или нормални ключове, затова преди пипане се мери с фазомер...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Не търсете универсална схема! Всяка печка, всяка марка, че и модел си имат своите специфични схеми, а те винаги са приложени като стикер на гърба на уреда или са описани в ръководството за употреба - следвайте ги и не правете импровизации!

П.П. Малко неадекватен пост но по причина ненормално бъгавия форум! Вече бях постнал и едва тогава се появиха другите постове! Шльокавица!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

Здравейте, натъкнах се на този стар пост с много интересна и подробна информация за свързването на готварска печка и искам да задам един въпрос. На моята печка имаше мост на фаза 1,2,3 и мост на 4,5 и земното беше отделно. Но понеже в кухнята за твърдата връзка имам три отделни фази махнах мостовете на 1,2,3 и ги свързах по отделно, а на 4,5 оставих моста. След като пусках само първата фаза от таблото с ДТЗ и измерих с фазомер фаза 1 беше ок, но и на другите две пак имаше някакъв ток (фазомера свети слабичко). С другите беше същото. Когато пусна една и другите две имат. Когато пусна и трите всичко си работи. Искам да попитам това нормално ли е, когато е пусната само една фаза и другите да имат при положение че сам махнал мостовете на фазата в печката? И 2,5 квадрата за проводника дали е достатъчен, като фазите са поотделно? Котлоните са 2х1800 + 2х1200 а фурната мисля че е 3000.

Редактирано от Stoyan Dimov (преглед на промените)

Всичко си е напълно нормално и кабел 2,5кв. на всеки фазов проводник е повече от достатъчно.Фазомера ти свети защото от единия кабел напрежението се индуцира в другите.Индуцирания ток обаче е нищожен и не стига дори  лампата фазомера да светне нормално.Това е.Задачата ти оттук насетне е да се осигури материал за печене....

Много благодаря за отговора :)  и се надявам още тази седмица да цвърчът пържолки на тигана.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.