Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нова конфигурация до 3000 лв за Revit MEP, Autоcad, филми, браузване, стари или елементарни игри

Featured Replies

разгледах скороштни теми и съставих следната конфигурация

ASROCK X99 EXTREME 4 /2011-V3 
I7-5820K/3.3G/15MB/BOX/2011 V3 
4X8G DDR4 2666 KINGSTON HYPEX 
PSU SEASONIC SS-520GB BRONZE 
Zalman Case mATX ZM-T2 Plus USB3.0 Black 
1T SG SATA 6G/7200/64 /3Y WARR 
DeepCool CPU Cooler LUCIFER K2 
ADATA SSD SX930 240G SATA3 XPG 

Обща стойност - 2 048.44 лв. с ДДС

към нея ми трябва монитор, като ако може да е някой "щадящ очите", че човека който ще го ползва все се оплаква, четох и теми из форума че не зависи от монитора, а от настройките на монитора (осветенсот, контраст) и осветеността на стаята, но все пак преди бях харесал този монитор http://www.pazaruvaj.com/monitori-c3126/lg/25um65-p-p225239316/ но вече не се продава никъде

GPU ще е  Куадро 2000, за 300 лв втора ръка, можете да ми препоръчате и друго за тези пари

също моля да ми препоръчате външен хард, 1 или 1,5TB

бюджета вече съм го надвишил, по принцип беше 2800 лева

Редактирано от swenstyle (преглед на промените)

Вземете хубав монитор като тоя  а не това LG. Ако искате размер за видео едитинг  направо скачайте на 29 инча кино формат ASUS 29 MX299Q IPS . 

Dell P2414H Professional 23.8 LED AntiGlare IPS

Обща стойност - 356.26 лв. с ДДС

Много ми е интересно как във тая малка кутия ще сложиш дънцето ? И за какво си се метнал на този чипсет  ? Да не правите проект за ядрена централа  та  ви трябва такава процесорна мощ. Един i7   със дъно за до 200 лева ще свърши същата работа ама разликата в цената ще е 300 лева.

Motherboards
Micro ATX / Mini ITX

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

И сам почти си се справил добре с конфигурацията. Няколко забележки, сложи друга кутия, че тая е mATX и дъното няма да влезе. Може да вземеш памети на 2400MHZ и да сложиш орязаните пари в кутия. Още нещо, ако не бъркам за AutoCAD вече не се пускат оптимизирани драйвери за Quadro, така че ползата там спрямо класическа GeForce карта е почти никаква и в 2D и в 3D, в момента AutoCAD е с поддръжка на DirectX, докато силата на Quadro е най-вече под OpenGL, OpenCL/CUDA. Все пак тия карти поддържат 10 битов цвят и double precision операции, а видеопаметта е ECC, но това са все неща, които може да са от минимално значение в дадения случай. Специално за рендеринг има малко енджини, който ползват GPU вместо CPU. Действително стабилността при работа с Quadro е повишена, както и възможностите за грешки и срив са неутрализирани, отделно функциите pan, zoom и тн. може да са по-плавни, но говорим все за неща, които са или спорни, или с малки разлики поне в този софтуер, в който ще се работи. Един интересен клип. Според игрите, които ще се пускат може да се вземе и една GTX 950 с 2GB GDDR5 памет.

Аз бих сглобил такава машина

ASROCK X99 EXTREME4
intel Core i7-5820K
be quiet! Pure Rock
2x Kingston 16GB KIT 2x8GB DDR4 2400MHZ HYPERX
1TB Toshiba DT01ACA100
240GB A-DATA SX930
Seasonic SSR-430ST
NZXT Source 220
HP Z27i

2900лв.

Ако искаш да вземеш Quadro 2000 или GTX 950 (и двете са около 300лв), може да се ореже от монитор с Dell U2515H, а имa и по-евтини варианти за 2560х1440 при това на 27" ,примерно Acer K272HUL, 

Редактирано от antigravity (преглед на промените)

• Автор
преди 26 минути, AlkatrazBG написа:

Вземете хубав монитор като тоя  а не това LG. Ако искате размер за видео едитинг  направо скачайте на 29 инча кино формат ASUS 29 MX299Q IPS . 

Dell P2414H Professional 23.8 LED AntiGlare IPS

Обща стойност - 356.26 лв. с ДДС

Много ми е интересно как във тая малка кутия ще сложиш дънцето ? И за какво си се метнал на този чипсет  ? Да не правите проект за ядрена централа  та  ви трябва такава процесорна мощ. Един i7   със дъно за до 200 лева ще свърши същата работа ама разликата в цената ще е 300 лева.

Motherboards
Micro ATX / Mini ITX

video edit няма да прави никой, АСУСА е 760лв, коеот е малко много

избрах малка кутия, защото няма смисъл от голямa кутия с безброй вентилатори, платките стават все по компактни, процесорите греят все по малко, а кутиите стават все по големи - това не го разбирам

може би имаш предвид такава комбинация:

i7-6700 4.0GHz 8MB LGA1151 BOX 
GB B150M-D3H / LGA1151 

избрах по скъпото защото, 4 каналната памет би трябвало да е по бърза, а и освен това, този компютър се купува на принципа: сега да се дадат малко повече пари, а да не се пипа нищо по него 3-4 години.

Току що, swenstyle написа:

избрах малка кутия, защото няма смисъл от голямa кутия с безброй вентилатори, платките стават все по компактни, процесорите греят все по малко, а кутиите стават все по големи - това не го разбирам

може би имаш предвид такава комбинация:

GB B150M-D3H / LGA1151 

избрах по скъпото защото, 4 каналната памет би трябвало да е по бърза, а и освен това, този компютър се купува на принципа: сега да се дадат малко повече пари, а да не се пипа нищо по него 3-4 години.

Тя кутията може да е малка, но дъното е стандартно. Ако държиш да е компактна машината, има я същата дънна платка на mATX, но поне вземи качествена кутия, дори да е малка, има Fractal Design Core 1300/1500 или подобни. 4 каналната памет няма да е по-бърза, но е удобно това, че имаш повече слотове и си малко по-свободен да ъпгрейдваш. Отделно от това платформата на LGA2011-3 ще има по-дълъг живот от гледна точка, че ще има варианти за ъпгрейд и доста време напред. Пък и с 6 ядра и 12 треда стоиш доста добре застрахован.

• Автор
преди 52 минути, antigravity написа:

Според игрите, които ще се пускат съветвам или да се вземе една GTX 950 с 2GB GDDR5 памет, или ако е по-непретенциозна работа просто да се пробва на първо време вградената графика на процесора.

затова питам

Поне спорет сайта на Аутодеск Ревит се възползва от повечето ядра, а и е доста тежка програмка. Като вземем и предвид рендеринга 6 ядреният процесор ще издуха i7 6700. Още повече, че така и така няма фабричен охладител и ще се купува такъв, то съвсем спокойно може да се клокне малко. Ако ще се изкарват пари скоро (или веднага) то 6 ядреният процесор е доста по-добър вариант. I7 6700 също е много добър процесор и ако говорим за учене и тепърва навлизане в тая сфера, то ще свърши отлична работа и няма нужда от финансов преразход за нещо повече.

Нещо допълнително - предвид рендеринга по-добре е по-голямата кутия, защото попринцип предразполагат към по-добро охлаждане. Повярвай, няма нищо по-лошо от краш на системата 5 мин преди да завърши изчисляването на изображението, след като си чакал 5 часа.

Успех с избора!

Какви са тия пари, с тях един автомобил можеш да си вземеш. Autodesk продуктите работят на доста по ниски хардуерни стандарти. 

goodly как може да предлагате монитор с TN   ?  За такава конфигурация е възможен само  IPS  и нищо друго. Ето ти същия диагонал ама поне ще види реални цветове 27 LG 27MP57VQ-P

Че ква е разликата TN/IPS като ги сложиш един до друг дали ще си орел че да различиш цветовете между двата ? Както и да е, за монитора няма да споря, ама поне другите части си ги бива, в което няма кой да ме убеди в обратното!

Ако иска пък да си купи Quadro 2000 нека си го потърси за останалите пари.

Редактирано от goodly (преглед на промените)

За изискванията които е посочил автора на темата работа ще му свърши и то отлична и конфигурация от 1000 лева , че дори и по евтина .

Тук се наблюдава нагледно болестта " Немислене " , диагностицирана чрез  " Има едно пари за хвърляне , без значение от това за какво ще използваме направеното (купеното) .

Правих преди няколко месеца 3 системи за една строително-проектантска фирма със същите дейности на работа , изискващи Revit и Autocad .

Сметката заедно със инсталациите на ОС и прилежащия софтуер излезе за всичките 3400 лева заедно с моя труд и при доста завишени параметри .Машините си работят идеално , без каквито и да са проблеми , все пак тия хора с това си изкарват хляба и оплаквания или мръц дори не е имало . 

То е ясно че може да се конфигурира система и за 8000 лева , но не видях да се казва в конкретния случай че изискванията на автора към системата не струват и 1500 лева .

Гледам някакви предложения с I7 i 16 Gb Ram!!!!!!!  Това е просто нелепо в конкретика с изискванията към системата .

Малко нещо ми заприлича на юрош на маслините да догоним цената , пък другото ..... майната му , нали друг плаща .

П.П.  Поздрави на  Velony

Редактирано от PC doctor (преглед на промените)

Не знам на каква строителн-проектантска фирма си им правил системите, но архитектурни визуализации не е много удобно да се правят на i3 и 6-8гб рам. Виж ел. инсталации, ВиК вероятно ще си вървят без проблеми. Предвид, че човека вероятно ще се занимава точно с визуализации (все пак се е насочил към 6 ядрен процесор), не бих го посъветвал да взима предвид коментара ти. Не че не си прав попринцип :)

То има и с повече ядра-нишки та може и по-добре което не значи че стандартния I7 за с.1151 не върши работа за абсолютно всичко изброено.

I3 си е бюджетно решение не че не върши работа. Нормално би било да се вземе най-евтиния I5-6400 а ако има голям бюджет Xeon (I7 ако е необходима графиката).

Всичко останало е като да си купиш лимузина дето се произвежда в някви ограничени бройки за някой друг милион и после да я тунинговаш.

Няма лошо човек да се поглези но това не значи че стандартен мерцедес от завода не върши работа. Не е като да вземеш трабант нали така?

Редактирано от Roujin Z (преглед на промените)

преди 3 часа, Игнатов написа:

Не знам на каква строителн-проектантска фирма си им правил системите, но архитектурни визуализации не е много удобно да се правят на i3 и 6-8гб рам. Виж ел. инсталации, ВиК вероятно ще си вървят без проблеми. Предвид, че човека вероятно ще се занимава точно с визуализации (все пак се е насочил към 6 ядрен процесор), не бих го посъветвал да взима предвид коментара ти. Не че не си прав попринцип :)

В спорове няма да влизам , казвам и отсичам . Който е правил знае , който само гадае и е чел какво и що и разчита на това че четейки какво иска една програма и това автоматично трябва да се тича в магазина  и да се харчат хиляди левове звучи точно като теб .

Какви 6 ядрени , и 40 ядрени процесори и какви 100 Gb Рамове се мятат тука за един аутокат и един електрикал . Това просто не мога да го повярвам .

А видео , видео , видео ??????? За визуализация при тия програми с какво ще го прави ????? С Рам -а ли или с 96 ядрения процесор ????? Или може би с Флаш плеъра през Мозила ???????

Уникално е !!!!!!!!!!

С цялото ми уважение , точно не само че не знаеш на каква строителна фирма съм правил нещата , а и никога не си правил нещо за което се иска да работи със въпросните програми , то се личи точно от писането ти . За графика уважаеми колега си иска добра видео карта и малко по- мощен процесор от ново поколение , както и до 8 Гб рам . Личи ти се че не си в практическия джаз , та ти изобщо дума не поменаваш за видеото , което е главното нещо след процесора за добрата визуализация точно при тия програми ,Да не ти казвам че въпросните програми до версия 2013-2015 работят идеално , без засичане дори за секунда и при процесор Intel G860 -3Ghz 3Mb  Cache , RAM -6 Gb  и Saphire 5450 D3 2Gb . Това как ти се струва , недостатъчно ли , или струва 3000 лева ???? От тази конфигурация липсва само едно дъно за 200 лева DDR3 и малко по ячко захранване за 60-80 лв. Това всичкото струва я има , я няма преко сили 1000 лева барабар с хард диск какъвто е нужен .

Бъди разумен и не влизай в спорове , защото за разлика от много други тук , аз правя нещата такива че хора които се хранят с това което съм им направил да не дават безсмислени пари , а и да могат без проблеми да правят това което им е нужно .

Понеже не съм от празнодумците , ето и линк на това как работи компютър който струва точно 850 лева с аутокад 2013 . Това го бях снимал за един "специалист " който обясняваше как това което съм направил няма да може да откъсне , но после си седна на д.... то .

http://dox.bg/files/dw?a=c3ab39c2ac

Поздрави !

Редактирано от PC doctor (преглед на промените)

Не си ме разбрал :)

Доста добре знам какво говоря, защото съм архитект и точно тези програми ползвам :) Т.е. съм доста навътре в тая практика за да знам какво трябва. Под визуализации разбирам - архитектурни визуализации или с други думи процес рендеринг на статични изображения с текстури.

http://redvertex.com/resources/projects/103/T38S_Arboleda_02.jpg 

Eто ти пример :)

За това нещо всеки би бил щастлив от 96 ядрена система, въпреки че го казваш на шега.

Затова не съм и коментирал видеокартата, то е излишно. За casual AutoCAD, всяка нормална машина ще свърши работа. Да не говорим, че на единимият ми лаптоп съм с ATI 5470m и си работя без проблем. Архитектурните визуализации обаче ги правя на настолният, който е с 4790k и честно казано щеше да ми отнема около 3 пъти повече време да извадя една картинка, ако бях с i3-ка.

Поздрави!

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

Здравейте,

след като имаше известно забавяне с финансите, и се реши че 3000 няма как да се дадат, моля да ми предложите дъно за конфигурация с i7-6700, ще се ползва вграденото видео, и бокса

PSU SEASONIC SSR-430ST /430W 
Zalman Case ATX Z1 USB3.0 
2X8G DDR4 2666 KINGSTON HYPEX 
EXT 1TB ADATA HD650 USB3.0 

Обща стойност - 1 485.39 лв. с ДДС

както и някакъв монитор iiYama - незнам точно кой, но някой от 24' с IPS матрица - (аз не се занимавам с монитора)

• 2 седмици по-късно...

PC doctor , разкарай се :)

сладури, между IPS и IPS има разлика, нали знаете ? Има разлика между неизвестен надпис с 24 инча iPS и един HP/Dell/Eizo от 1000 лева :)

В най-добрия случей, евтин IPS ще бъде малко по-добре от TN-те в същия ценови диапазон. Толкова. Без филми.

Редактирано от Tanaz_we (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...
  • Автор
на 4/14/2016 at 12:48, swenstyle написа:

Здравейте,

след като имаше известно забавяне с финансите, и се реши че 3000 няма как да се дадат, моля да ми предложите дъно за конфигурация с i7-6700, ще се ползва вграденото видео, и бокса

PSU SEASONIC SSR-430ST /430W 
Zalman Case ATX Z1 USB3.0 
2X8G DDR4 2666 KINGSTON HYPEX 
EXT 1TB ADATA HD650 USB3.0 

Обща стойност - 1 485.39 лв. с ДДС

както и някакъв монитор iiYama - незнам точно кой, но някой от 24' с IPS матрица - (аз не се занимавам с монитора)

все пак така и не ми предложихте какво дъно да се взема :(

на 3/20/2016 at 23:10, PC doctor написа:

Какви 6 ядрени , и 40 ядрени процесори и какви 100 Gb Рамове се мятат тука за един аутокат и един електрикал . Това просто не мога да го повярвам .

А видео , видео , видео ??????? За визуализация при тия програми с какво ще го прави ????? С Рам -а ли или с 96 ядрения процесор ????? Или може би с Флаш плеъра през Мозила ???????

изискванията на сайт ана аутодеск са за 1 аутокад, аз искам да отворя 4-5 чертежа, единия ще е геодезически (тримерен и тежък), 2-3 Word, 2-3 Excel, поне 3-4 пдф-а, на браузъра да са заредени поне 10 таба, скайп, вайбър, гоогле драйв. и всичко да е стартирано едновременно, и времето за смяна между тези програми да е по малко от секунда

Редактирано от swenstyle (преглед на промените)

преди 8 часа, swenstyle написа:

все пак така и не ми предложихте какво дъно да се взема :(

изискванията на сайт ана аутодеск са за 1 аутокад, аз искам да отворя 4-5 чертежа, единия ще е геодезически (тримерен и тежък), 2-3 Word, 2-3 Excel, поне 3-4 пдф-а, на браузъра да са заредени поне 10 таба, скайп, вайбър, гоогле драйв. и всичко да е стартирано едновременно, и времето за смяна между тези програми да е по малко от секунда

И все пак, ако е само за Аутокад може да минете с i3 на висока честота, повече рам (16 гб) и повече ССД. Виждам, че в последният вариант сте си харесали 250гб ССД. Добър обем е.

Аутокад-а си върви на 1 ядро предимно, като само малка част от функциите му може да ползва второ. Т.е. и 20 ядрен процесор да вземете за Аутокад, той ще товари предимно 1 ядро и рядко ще ползва второ. При това положение i3 е перфектен избор, защото е 2 пъти по-евтин и специално за Аутокад ще има на 90-95% същата производителност.

Смисъл от i7-цата има, ако ще отваряте и Ревит/Архикад паралено с Аутокад, или ще се занимавате с 3ds Max моделиране и рендеринг, ще имате нужда от i7 и при BIM проектиране на по-големи обекти. Мисля, че разбирате идеята. Иначе каквото и дъно да вземете за над 140-50лв едва ли ще имате проблеми (стига да се съблюдават съвместимостите). Някои имали проблеми с биос-и, други имали калпава серия изляза от поточната линия, други имали пък еди какъв си изход и 10 допълнително юсб-та.  Харесайте си някакво дъно по параметри, по гаранция и цена и това ще е. Нали си е с гаранция.

Вие си решавате :) Досега в темата са изредени доста подходящи дъна.

Игнатов не му обяснявай защото той 2 месеца вече избира  конфигурация и докато я избере те ще изкарат нова архитектура :)  Не го ли виждаш ,че тоя пич не знае къде се намира и  няма хал хабер какво иска ?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.