Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Теория на счупените прозорци

Featured Replies

Законът е недвусмислен :" Овцата има право само да блее !" .

• Отговори 68
  • Прегледи 4,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 минута, flare написа:

Само че да ме спре някакъв на улицата или в гората и да ме пита къв си ти бе - няма да стане.

Мисля, че за случая който говорим е доста ясно, че са нарушители. Така че не виждам какво толкова скачаш. Така само додавате повод да се генерира лоша репутация на България.

На тези хора не им се е случило нищо лошо, спрямо това, че нарушават закони.

Току що, Melmak ® написа:

Мисля, че за случая който говорим е доста ясно, че са нарушители. Така че не виждам какво толкова скачаш. Така само додавате повод да се генерира лоша репутация на България.

На тези хора не им се е случило нищо лошо, спрямо това, че нарушават закони.

Проблемът ми е че искат да слагат граждански патрули. Че смятат самоуправството за решение. Че не се опитват да решат проблема, а последствията, при това с решение което потенциално нанася повече вреди.

И естествено с това че аз не съм "скачал" първи. Изобщо не съм обръщал внимание до днес на темата. Само че във форума като видя двайсет реклами на съответния герой и ми става тъпо. Щото точно като случая с момчето от Враца хората не оставят прокуратурата да си свърши безпристрастно работата, ами половината викат осанна а другите разпни го.

преди 39 минути, flare написа:

Не така. Ако ме задържиш и съм невинен, ще те скъсам от съд. Няма никакъв проблем? Има и още как. Ти смяташ че съм нарушител, аз смятам че не съм. Да не си нещо повече от другите? Може би си по-як в ръцете? Що трябва да се съобразявам с теб - с какво право ще ме обявяваш за виновен до пристигане на полицията?  Особено пък както в случая няма как да знаеш дали съм нарушител без да ми видиш личната карта, а ти не само че нямаш никакво право да ми я искаш, ами и аз имам много основания да не я показвам на непознат. А в закона пише, че ако съм извършил престъпление ти може да ме задържиш, ама не и ако си съмняваш, че съм извършил такова. Тогава става лишаване от свобода, да не говорим за злепоставяне, клевета, евентуални финансови и други вреди които може да съм получил докато някой си се прави на полицай.

Такива задържания обикновено стават не от един, а от няколко души и в повечето случаи пред свидетели, които изчакват полицията и дават показания.

Поне така е в САЩ, гледала съм записи.

преди 5 минути, flare написа:

Проблемът ми е че искат да слагат граждански патрули. Че смятат самоуправството за решение. Че не се опитват да решат проблема, а последствията, при това с решение което потенциално нанася повече вреди.

И естествено с това че аз не съм "скачал" първи. Изобщо не съм обръщал внимание до днес на темата. Само че във форума като видя двайсет реклами на съответния герой и ми става тъпо. Щото точно като случая с момчето от Враца хората не оставят прокуратурата да си свърши безпристрастно работата, ами половината викат осанна а другите разпни го.

Щом искат да го правят официално, значи ще има правила. Това не е самоуправство.

Предполагам, повече те дразнят потенциалните проблеми, но където има такива конфликти е почти невъзможно да се действа готино и всички да са доволни. Намирам за глупаво да изискваш нещо подобно, когато навсякъде другаде е същото. Така е с градския транспорт, така е със системата за движение по пътищата, при взаимодействането със съда, с институциите, с бизнеса. Изобщо във всички държави. Има сива зона и всички тарикати са в нея. Но има и държави, където хората се стремят да не попадат в нея.

Просто институциите трябва да си подобрят комуникациите. Ако още в самото начало бяха подчертали, че действията им са под съмнение, нямаше тази обществена енергия да я канализират други хора.

преди 1 час, Мойра написа:

Поне така е в САЩ, гледала съм записи.

Ми сигурно си гледала и колко работи - т.е. какво е нивото на престъпността или как няма незаконни мигранти при все че имат граждански патрули по мексиканската граница

преди 1 час, Melmak ® написа:

Щом искат да го правят официално, значи ще има правила. Това не е самоуправство.

Предполагам, повече те дразнят потенциалните проблеми, но където има такива конфликти е почти невъзможно да се действа готино и всички да са доволни. Намирам за глупаво да изискваш нещо подобно, когато навсякъде другаде е същото. Така е с градския транспорт, така е със системата за движение по пътищата, при взаимодействането със съда, с институциите, с бизнеса. Изобщо във всички държави. Има сива зона и всички тарикати са в нея. Но има и държави, където хората се стремят да не попадат в нея.

Просто институциите трябва да си подобрят комуникациите. Ако още в самото начало бяха подчертали, че действията им са под съмнение, нямаше тази обществена енергия да я канализират други хора.

Не изисквам нищо - наистина би било глупаво - с какво право да изисквам, каквото и да е тук, изказвам възмущение, че се търси решение по такъв начин. Ако нещо навсякъде е същото не значи че трябва да се търпи нали? А и както казах - гражданските патрули никъде не работят или резултатите им са меко казано спорни, докато сериозни граждански организации за контрол на държавните органи има - и работят.

Поне аз в моята работа, като има проблем, гледам да не го решавам със средство, което ще ме вкара в друг проблем. Нали знаеш има 3 начина: а) намираш защо се случва проблема и го оправяш - това е fix. б) нагласяш нещата, така че проблемът да не се случва - това е workaround. в) правиш така, че независимо от проблема, някак си да работи - това е хак. Не знам как е при вас, ние последните две не ги тачим. Гражданските патрули са див хак на държавната система. Проблем има, не го адресираш директно, ами гониш част от последствията.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Като чета 3-те варианта - в повечето държави се работи по третия начин. За всяко нещо си има граница на търпимост. До определенно ниво може да си правиш каквото искаш, после вече те подгонват.

преди 11 минути, jhoro написа:

Като чета 3-те варианта - в повечето държави се работи по третия начин. За всяко нещо си има граница на търпимост. До определенно ниво може да си правиш каквото искаш, после вече те подгонват.

Така си е, и всеки пише хакове, ама не трябва да се гордееш с тях публично. Едно е да кажеш - знам че не трябва така, но нямам избор. Друго е да кажеш така трябва да е, работи ли - дайте ми медал тогава.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Лист с безопасните градове в САЩ

http://www.forbes.com/2009/10/26/safest-cities-ten-lifestyle-real-estate-metros-msa_chart.html

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 3 часа, flare написа:

А и както казах - гражданските патрули никъде не работят или резултатите им са меко казано спорни, докато сериозни граждански организации за контрол на държавните органи има - и работят.

Има поне няколко села в България, където дават много добри резултати.

преди 3 часа, flare написа:

Поне аз в моята работа, като има проблем, гледам да не го решавам със средство, което ще ме вкара в друг проблем. Нали знаеш има 3 начина: а) намираш защо се случва проблема и го оправяш - това е fix. б) нагласяш нещата, така че проблемът да не се случва - това е workaround. в) правиш така, че независимо от проблема, някак си да работи - това е хак. Не знам как е при вас, ние последните две не ги тачим. Гражданските патрули са див хак на държавната система. Проблем има, не го адресираш директно, ами гониш част от последствията.

Аз нямам нищо против по-правилното решение. Но в очакване на измислянето и въвеждането му, а и по принцип, е редно да има и такава възможност.

Впрочем и в компютрите не е необичайно да се ползва хакове, докато дойде издържано решение.

Току що, Melmak ® написа:

Впрочем и в компютрите не е необичайно да се ползва хакове, докато дойде издържано решение.

Точно туй ме притеснява. Дори по-стандартна от използването на временни хакове е тенденцията много да остават за постоянно.

• Автор
преди 9 часа, Nervous написа:

Пикането и дрискането са съвсем различни неща. Фекалиите са 50 -80%  бактерии, а урината е на практика стерилна. Даваш абсолютно неподходящ пример, да не говорим, че порядките в армията са съвсем различни от тези в цивилно общество.

Примера е подходящ според мен. Почваш с пикаенето и като видиш, че никой не те спира и продължаваш с дрискането. Армията и цивилното общество са две различни неща, затова тогава, в армията, са ги бесили, а в Ню Йорк са ги пращали в затворите. Идеята е, че от малките престъпления, ненаказани, се върви към големите.

Идеята е добра, но кой ще я приложи тука, при положение, че най- напред в полицията е пълно с търтеи, които са там, само заради привилегиите и добрата пенсия? Аз съм бил пряк свидетел на случай, как посред бял ден цигани крадат желязо от едно предприятие - викат полиция, циганите почват да бягат, ченгетата идват през главния ход, а хората им викат "не тука бре - нали ви казахме, че прескочиха отзад", а куките "ти ко искаш - да ми запалят къщата ли" ..... и толкоз с идеята. Нашия държавен апарат е в колапс - първо трябва идея как същия да заработи, пък след това за битовата и по- крупна, организирана престъпност.

преди 20 часа, A.com написа:

Идеята е, че от малките престъпления, ненаказани, се върви към големите.

- С това съм съгласен.

А с това не съм:

Цитат

Хванали няколко от тях ги обесили.

Трябва да се хващат всички и да се наказват реципрочно на провинението. За пикане и глоба от 20лв. ще е напълно достатъчно. Проблемът е, че стратегията "хвани всички" иска много усилия, а нашите полицаи, както знаем, мразят да работят и да се напъват. Същото важи и за повечето чиновници, депутати и всякаква сган с власт.

Много по-лесно е да се вдигнат неадекватно наказанията, да се наказва един от 100 и да се симулира дейност.

Трябва да се обърне много повече внимание на пренвантивните мерки, една от които е възпитанието на децата вкъщи и в училище, ако искаме броят на хулиганите да намалее.

От години учителите не смеят да правят забележки и да налагат наказания на деца, които имат хулигански прояви.

От малки децата трябва да знаят кое е редно и кое не.

• Автор
преди 4 часа, Nervous написа:

Трябва да се хващат всички и да се наказват реципрочно на провинението. За пикане и глоба от 20лв. ще е напълно достатъчно. Проблемът е, че стратегията "хвани всички" иска много усилия, а нашите полицаи, както знаем, мразят да работят и да се напъват. Същото важи и за повечето чиновници, депутати и всякаква сган с власт.

Много по-лесно е да се вдигнат неадекватно наказанията, да се наказва един от 100 и да се симулира дейност.

Ами, така са решили в Ню Йорк: пикаеш по улиците - затвор(за колко време не знам). Явно е проработило. Ако хванеш някой бездомник да го прави, как ще му вземеш 20 долара, ако ги няма. Като го затвориш за няколко дни/седмици ползите са, че поне през времето, когато е в затвора, няма да пикае по улиците. А ако някой друг бездомник му отмъкне количката, кашона в който спи, или му вземе мястото, където спи... лично аз, ако бях на мястото на въпросния бездомник(лежалия в затвора) щях да се замисля дали пак ми се влиза в затвора за едно пикаене.

преди 4 часа, Nervous написа:

А с това не съм:

Такива са били времената. При положение, че до знанието на всички войници е сведена заповедта къде да се изхождат и какво ще е наказанието, за тези който го правят в лагера, сам да си сложиш въжето на врата е повече от глупост.

на 13.04.2016 г. at 1:53, A.com написа:

Не следя новините в подробности. Явно(или не) са тръгнали с добри намерения, ама са я свършили като...

Бежанци разбирам както при корабокрушение-жени,деца и старци.А това са само юнаци.Да разбирам ли че са зарязали на заколение най-беззащитните си роднини,за да спасят рязаните си задници.Има нещо много гнило,и не в Дания ами изобщо.

преди 21 часа, A.com написа:

... лично аз, ако бях на мястото на въпросния бездомник(лежалия в затвора) щях да се замисля дали пак ми се влиза в затвора за едно пикаене.

Лично аз пък - ако съм на мястото на някой бездомник - няма да ми се излиза от затвора.

преди 20 часа, _nib_ написа:

Бежанци разбирам както при корабокрушение-жени,деца и старци.А това са само юнаци.Да разбирам ли че са зарязали на заколение най-беззащитните си роднини,за да спасят рязаните си задници.Има нещо много гнило,и не в Дания ами изобщо.

Че са бежанци - без разлика от пол, възраст, ралигия, образование, имотно състояние ... е едно.

Ама каквито и да са  - не са ли чували, че и държавите имат врати ? Дето им викат - КПП-та. Де са рЪгнали из просото (полето или гората).

Не говорим бежанци ли са или туристи - в случая са нарушители на държавната (и на Европейския съюз) граница.

• Автор
преди 22 часа, jhoro написа:

Лично аз пък - ако съм на мястото на някой бездомник - няма да ми се излиза от затвора.

От затвор до затвор разлика голяма. В единия може да те уважават и другия може да те.....

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.