Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лаптоп за лек гейминг/програмиране

Featured Replies

Здравейте,

реших че е време за нова печка. Изискванията ми за печката са - да върви Дота2 на 60fps без колебания и то не на максимални графики, тъй като само ще програмирам на него и ще разцъквам единствено Дота. Разгледах в http://www.notebookcheck.net/Computer-Games-on-Laptop-Graphics-Cards.13849.0.html разни видео карти и пърформънса им на Дота2, и горе-долу се ориентирах каква видео карта ми трябва, но проблема е процесора. Едни ми казват - задължително 4-ядрен, други пък казват, че и 2-ядрен ставал за случая. Задължително ли трябва да е i серия или Celeron би бил достатъчен ? Моля споделете характеристиките на вашите лаптопи и как Ви върви дота (фпс и графичните настройки).

Цената предпочитам да не надвишава 850лв.

Поздрави!

едит: май много не се разбра какво искам - малко разяснение относно процесорите и евентуално насочване към някой модел. Сегашният ми е Леново G560 и ми служи вярно вече 6-та година, така че е може да се каже че Леново са се доказали за мен.

Редактирано от Dique (преглед на промените)

Не знам дотата каква карта иска, но според мен дори с другото изискване трудно ще се справиш за тези пари. За мен абсолютният минимум за работа и програмиране е двуядрен i5 или i7 с HT, а по възможност четириядрен i7. Добре е да има и SSD, но в общия случай може да се добави и след това.

Какво ще програмираш и какъв софтуер ще ползваш?

• Автор

Visual studio ползвам. И сегашния ми върши работа, ако съм отворил само веднъж студиото, ама отворя ли го 3 пъти - РИП. За жалост не мога да отделя повече пари, нито бих ги отделил ако ги имам. 900лв е абсолютен таван.

http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_E5_572G-acer_aspire_e5572g_NX_MV2EX_019#characteristics - хвърлих око на тоя, щото видях клип в youtube и дота вървеше 40-70 фпс на високи графики, обаче процесора малко ме притеснява. Моят в момента е i3 двуядрен, но пък видеото му е 310M...

edit: това е другата печка - http://www.technopolis.bg/bg/Laptops/Laptop-ASUS-F555LN-XO006D/p/511036

Задължително ли трябва да бъде лаптоп ? Смисъл, ако не ти трябва да го разнасяш, за тези пари можеш да си сглобиш доста хубав компютър, на който ще могат да вървят и по-тежки игри.

• Автор

Да, лаптоп ми е нужен, затова съм го написал в заглавието. Не ме интересуват никакви други игри освен дота. Да върви дотата и да има някъв рам, че да не ми бози студиото.

преди 2 минути, Dique написа:

Да, лаптоп ми е нужен, затова съм го написал в заглавието. Не ме интересуват никакви други игри освен дота. Да върви дотата и да има някъв рам, че да не ми бози студиото.

Пропуснал съм го това. Освен печка друго не видях

• Автор

Пичове, как ще коментирате следното - http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-4210U-vs-Intel-Core-i3-4000M

по-ниска честота, но по-висока оценка. На какво се дължи това ?

също така, тази оценка в сайта има ли нещо общо с пърформънса ?

Ако си вземеш нещо сега за тези пари - 800-900 лв и смяташ да се занимаваш сериозно с програмиране - бъди готов да си купуваш нова машина след  1 година защото каквото и да вземеш сега за тия пари ще е недостатъчно, мога да ти го кажа от личен опит

Редактирано от Светлозар Илиев (преглед на промените)

• Автор

Това доста съм го чувал, но явно не съм стигнал още до това ниво. Защо е нужен толкова мощен за целта ?

преди 3 минути, Dique написа:

Това доста съм го чувал, но явно не съм стигнал още до това ниво. Защо е нужен толкова мощен за целта ?

IDEs като Visual Studio са тежки и вършат много работа на заден план, индексиране за IntelliSense например. Компилаторите също са тромави, особено за C++. Бих казал че много оперативна памет и бърз хард диск са горе-долу толкова важни колкото бърз процесор обаче.

Примерно при мен, машина със 16 РАМ стои на около 70-80% пълна при средна работа. При стартирани:

- 1-3 Eclipse-а

- Virtual Machine 

- 1-2 Visual Studio-я

- Web server app

- Chrome - с доста табове

- Отделно и други приложения които не стоят отворени постоянно, но също заемат завидно количество ресурси като примерно: Scene Builder, QtCreator и т.н.

Също така за да могат да работят адекватно ти трябва на първо място процесор и друго което хората подценяват е ссд. 

Има лаптопи които могат да се спрявят с такова натоварване но са далече от твоя бюджет

преди 3 минути, maxim4o написа:

Компилаторите също са тромави, особено за C++.

Тромави при линкването,  bottleneck-a е външния носител не толкова процесор или памет

преди 1 час, Dique написа:

Пичове, как ще коментирате следното - http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-4210U-vs-Intel-Core-i3-4000M

по-ниска честота, но по-висока оценка. На какво се дължи това ?

също така, тази оценка в сайта има ли нещо общо с пърформънса ?

Погледни малко по-надолу и ще видиш, че реално i3-ката бие тая i5-ца в повечето тестове.

ПП: Заради компилирането и нуждата да се пускат локални сървъри понякога. Несъмнено дори i3-ка (но не нисковолтажна енергоспестяваща) ще свърши работа като за начало.

Но пак трудно ще се влезе в бюджета i3 + 8gb ram (минимум) + 240gb ssd и изискването да има някаква видеокарта, за да се играе Дота-та. Това прави повече от 900лв. 

Може би ще влезете в бюджета, ако решите да си вземете SSD на по-късен етап, но ив  това няма особено смисъл, защото SSD-то няма да направи процесора по-добър.

Редактирано от Игнатов (преглед на промените)

• Автор

В такъв случай много силно се надявам фирмите да спонсорират, щото такава машина не ми е по джоба за сега :/

В момента това е на мерник - http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_E5_572G-acer_aspire_e5572g_NX_MV2EX_019#characteristics

Програмистите по-горе, дайте някоя идея с таван 1200, пък ще видим колко кинта ще събера като шитна малко телефони и лаптопи :D.

За 1200 ще се правят компромиси. Аз какво бих гледал:

- екран - Full HD (1920x1080), матов 

- ссд - ако има добре , ако не слагаш после

- рам - поне 8 с възможност за ъпгрейд

- процесор - да е поне 4 ядрен със HT (MQ,HQ и т.н.), енерго спестяващите не са за предпочитане

Хвърли едно око на този, не е лош:

http://ardes.bg/laptop/Acer-Aspire-E5-572G-72HA-4-Intel-Core-i7-8GB-RAM-74601

преди 4 часа, Светлозар Илиев написа:

Тромави при линкването,  bottleneck-a е външния носител не толкова процесор или памет

Линкването също е болка, но античната include система прави проектите с много на брой файлове доста бавни за компилация. Предполагам при повечето проекти не се усеща, но минеш ли 200-300 файла със значително количество includes и голям prefix, компилацията почва да се точи дълго. Под дълго разбирай над 1 час на десктоп i7-ца и 32GB RAM. Със SSD, естествено.

• Автор

Здравейте

това фуджицу горе - не ми харесва видео картата. Ако греша - моля да ме поправите, че да знам.

Видях в лаптоп.бг, че предлагат да ти изкупят стария лаптоп и да ти дадат отстъпка за нов. Някой правил ли е подобна гимнастика и какви пари могат да се очакват в най-лошия случай ?

Поздрави

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.