Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво е "се" в българския език?

Featured Replies

Какво точно означава или от къде произлиза частицата "се" и защо я използваме за всички видове род и число - аз се събудих, ние се събудихме, не ми се спи.. и т.н. Един чужденец ме пита и направо не знаех как да му обесня, при положение, че даже и на мен не ми е ясно :D 

преди 8 минути, n.miroslavova написа:
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Какво точно означава или от къде произлиза частицата "се" и защо я използваме за всички видове род и число - аз се събудих, ние се събудихме, не ми се спи.. и т.н. Един чужденец ме пита и направо не знаех как да му обесня, при положение, че даже и на мен не ми е ясно :D 

За да укажем, че ние извършваме действието спрямо себе си, а не спрямо друг. Има разлика да кажем "Аз събудих", "Ние събудихме" и т.н. :D

преди 3 минути, n.miroslavova написа:
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Е как не знаеш? Махни 'се'-то и ще видиш...

Това е възвратна частица - т.е. означава че действието се отнася за подлога, т.е. този който го извършва.

Като кажеш "Х събуди..." - значи, че Х събужда някой друг. Когато кажеш "Х се събуди" - той самият се е събудил.

• Автор
преди 1 час, flare написа:

Е как не знаеш? Махни 'се'-то и ще видиш...

Това е възвратна частица - т.е. означава че действието се отнася за подлога, т.е. този който го извършва.

Като кажеш "Х събуди..." - значи, че Х събужда някой друг. Когато кажеш "Х се събуди" - той самият се е събудил.

Знам че го използваме по този начин, но просто не знам как да го обясня или да намеря някакъв еквивалент в английския/испанския. Примерно в испанския "събуждам се"/ "събуждаш се" = "me levanto" "te levantes", а в българския винаги е "се"..затова се зачудих, откъде произлиза като цяло. 

Благодаря за отговора! :)

Редактирано от n.miroslavova (преглед на промените)

преди 14 минути, n.miroslavova написа:

...

Не може да правиш такава аналогия за два толкова различни езика. А и зависи от глагола. Примерно в английския някои глаголи си образуват възвратния залог със местоимение, което е като еквивалент на нашето "се", Примерно порязах се - I cut myself. Обаче Събудих се е само I woke up. Всъщност кофти пример. I woke up е съкратено от I woke myself up...

Редактирано от flare (преглед на промените)

Цитат

ВЪЗВРАТНИ МЕСТОИМЕНИЯdot.gif

Възвратните лични местоимения се употребяват вместо личните местоимения, когато препращат към съществително, идентично с подлога в изречението. Имат пълна и кратка форма за винителен и дателен падеж: себе си - се, (себе си) - си:
Видях Стефан в огледалото. Видях себе си в огледалото. Видях се в огледалото.
Купих го за него. Купих го за себе си. Купих си го.
@ Znam.bg

Честно казано, много от нещата хората, на които даден език им е роден, ги научават и без да знаят правилата. Ако питаш някой англичанин, едва ли може да ти обясни всичко от граматиката му, просто знае че е така.

преди 2 часа, flare написа:

...частица - т.е

Не, не е.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 16 минути, simtech написа:

Не, не е.

Е и още как. се е частица с която в българският език се образуват възвратни местоимения. Като обикновено се съкращават само до нея. Порязах себе си, порязах се.

Все тая, заяждаш се. :D Интересно е точно тази употреба. Заяждаш се и биеш се не са баш възвратни. М?

Редактирано от flare (преглед на промените)

Се е лично местоимение. Самотно Се се отнася за себе си. А примерите като, биеш се или заяждаш се са диалекти, освен ако не се биеш сам или се заяждаш сам със себе си.. Би трябвало да се допълва с ти, той, тя, ние, вие, те - след това се слага Се и добива правилния смисъл.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

току що, nikolela написа:

Би трябвало да се допълва с ти, той, тя, ние, вие, те - след това се слага Се и добива правилния смисъл.

Хмм - да: На пръв поглед:

аз се порязвам - действието е извършено от подлога и е насочено към него - съответно е възвратно.
аз се заяждам - действието е извършено от подлога но е насочено към някой друг.

Обаче ако продължиш:
аз се порязвам със самобръсначка.
аз се заяждам с теб.
Тоест извършваш с другия действието "заяждане" върху себе си. :lol6:Яко. Не бях го поглеждал от тази гледна точка.

преди 3 часа, flare написа:

Тоест извършваш с другия действието "заяждане" върху себе си. :lol6:Яко. Не бях го поглеждал от тази гледна точка.

След заяждането може да прерасне в бой.  Онзи ще се бие с бухалка - Дали няма да го боли? Друго си е ако онзи ще ме бие с бухалка. :(

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

преди 9 часа, n.miroslavova написа:

:shock11:С какво образование си? Аз, ако не знаех нещо, което се учи 2-3 клас по БЕЛ, доста бих се срамувал...

П.П. Ама щом използваш диалектната форма "обЕсня", вместо книжовната "обЯсня", всичко е ясно...

Редактирано от Разгонен пръч (преглед на промените)

преди 7 часа, n.miroslavova написа:

Знам че го използваме по този начин, но просто не знам как да го обясня или да намеря някакъв еквивалент в английския/испанския. Примерно в испанския "събуждам се"/ "събуждаш се" = "me levanto" "te levantes", а в българския винаги е "се"..затова се зачудих, откъде произлиза като цяло. 

Благодаря за отговора! :)

В испанския за всяко лице е различна възвратната частица. me te se nos os se а в българския за всички лица си е се.

Също зависи и от реда на изречението в испанския може да е отпред или да е залепена накрая в инфинитивния глагол.
me voy и irme

Също в испанския сравнен с бълагрския някои глаголи не са възвратни и в двата езика.

оставям и me quedo .

Има прилики ама е трудно да се прави аналогия с два различни езика.

Малко офтопик.............преди време бях чел едно изследване ,което твърдеше ,че българския и унгарския език са най-трудните езици за научаване /писмено и говоримо/ във Европа .Нашия език е изумително богат на думи и словосъчетания .Един от изследователите на Иван Вазов твърди ,че е боравил със над 100 000 думи във произведенията си/това според учителката ми по литература/.Така ,че не се учудвай ,че ти е трудно да обясниш на чужденец определен израз .

Редактирано от Иво Димов (преглед на промените)

преди 1 час, Иво Димов написа:

че българския и унгарския език са най-трудните езици за научаване /писмено и говоримо/ във Европа .

Но пък е най-лесен за четене.

• 8 месеца по-късно...
на 10.06.2016 г. в 8:12, flare написа:

Но пък е най-лесен за четене.

Сърбите малко ни бият в тази посока. Там, почти 100% е "пиши како чуеш". Ние си имаме изключения. :)

на 10.06.2016 г. в 0:38, Божинката написа:

:shock11:С какво образование си? Аз, ако не знаех нещо, което се учи 2-3 клас по БЕЛ, доста бих се срамувал...

П.П. Ама щом използваш диалектната форма "обЕсня", вместо книжовната "обЯсня", всичко е ясно...

И какво като се учи във втори, трети  и т.н клас и от какво трябва да се срамува.  Нима ти знаеш всичко за езика, граматиката и прочие. Срамота ще е ако е неграмотен и не знае как да си намери информация, която да научи или да му е полезна.

на 19.02.2017 г. в 10:58, Емил Костов написа:

И какво като се учи във втори, трети  и т.н клас и от какво трябва да се срамува.

Срамота е, че изобщо е получил диплома за каквото и да било образование. След като дадено нещо се изучава в първи, втори или трети клас, ученикът, ненаучил съответния материал, не трябва дори да продължи в по-горен клас, докато не усвои материала. Просто е - не можеш да събираш - не минаваш първи клас. Та така и с предмета БЕЛ.

П.П. Извод: Колкото повече знае един човек, толкова по-малко въпроси (и то често глупави, за съжаление) задава.

Редактирано от Божинката (преглед на промените)

преди 49 минути, Божинката написа:

Срамота е, че изобщо е получил диплома за каквото и да било образование. След като дадено нещо се изучава в първи, втори или трети клас, ученикът, ненаучил съответния материал, не трябва дори да продължи в по-горен клас, докато не усвои материала. Просто е - не можеш да събираш - не минаваш първи клас. Та така и с предмета БЕЛ.

П.П. Извод: Колкото повече знае един човек, толкова по-малко въпроси (и то често глупави, за съжаление) задава.

Тук срамота няма. Или ти искаш да ми кажеш, че знаеш българската граматика перфектно???? И тези неща не се учат в първи клас.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.