Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

PCI контролер с PCI-X слот, проблем! Модел: ID VIA VT6421

Featured Replies

Здравейте,

Днес купих от JAR-a контролера от снимка 1. Модел: PCI SATA/IDE, 17450, Chipset ID VIA VT6421. Обаче има проблем. Първо не го разопаковах в магазина, а в нас и видях, че не е PCI слот, а PCI-X. Казвам проблем защото системата разпознава устройството като такова, но само това. снимка 2

Смисълът на тази тема е, че  не ми се разправя да го връщам да споря с продавачите и прочие, но ако се налага няма да му мисля! Тоест, ако има начин да заработи.

И така след първоначалното инсталиране на платката уиндоусът не може да намери драйвер за контролера и вади съобщението от снимка 3.

Опитах да инсталирам драйвера от приложения диск, и ми извежда съобщението от снимка 4.

Свалих драйжера от VIA и пак същото съобщение. 

В сфойствата на контролера в devmgmt веднага след инсталирането излизаше следната грешка: This device is not configured correctly. (Code 1).

От подменюто избрах опцията деинсталирай драйвера и след това сканирах за хардуерни промени и след появата на контролера в devmgmt съобщението вече е следното: The drivers for this device are not installed. (Code 28).

WP_000130.jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Редактирано от Lautrec (преглед на промените)

• Автор
току що, Емил Костов написа:

На снимките няма линкове. Кажи точен модел на устройството.

Забравих да кача снимката. Редактирах го.

Като гледам си с Windows 7, а за този модел няма драйвери за седмица от сайта на производителя. От тук ли си свалял драйвери.

Може да пробваш с драйверите на Vista. С тях може и да стане.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

В смисъл поръчал си този  . а са ти пратили друг? Ако е така и тоя не ти върши работа или да ти го сменят или да ти върнат парите.

Тоя на снимката не е с чипсет на VIA и е нормално да не тръгват техните драйвери с него.

Редактирано от ined (преглед на промените)

• Автор
преди 24 минути, Емил Костов написа:

...... От тук ли си свалял драйвери.

Може да пробваш с драйверите на Vista. С тях може и да стане.

Да. Избрах драйвер за XP и когато се появи линка за сваляне пише, че се подържа и от Win_7. Става въпрос за версия 6xxx на драйвера, но отново същото съобщение.

преди 24 минути, ined написа:

В смисъл поръчал си този  . а са ти пратили друг? Ако е така и тоя не ти върши работа или да ти го сменят или да ти върнат парите.

Тоя на снимката не е с чипсет на VIA и е нормално да не тръгват техните драйвери с него.

Точно така, пратиха ми този от снимката. Аз съм на същото мнение. Най много ме подразни разминаването на самия слот. Кажете, ако мислите, че греша, но някои PCI-X са несъвместими с PCI. Според мен в това е проблемът. Ясно е, че ще го връщам още утре - те ще се дърпат, ще има разправии........, но какво да им кажа освен за очевидните разлики?

• Автор
преди 27 минути, Емил Костов написа:

Пробвай с този на виста.

Извинявам се. Търсих в нета решение и забравих да го спомена.

Пробах с виста веднага след като ме посъветва и отново същото съобщение.

преди 55 минути, Lautrec написа:

Извинявам се. Търсих в нета решение и забравих да го спомена.

Пробах с виста веднага след като ме посъветва и отново същото съобщение.

Колегата Ined ви обърна внимание но вие го подминахте. 

преди 1 час, ined написа:

Та няма как да подкарате драйверите за VIA с това устройство защото то просто е ДРУГО.

Щракни с десен бутон по устройството с жълтата ! и избери Properties. Щракни на раздел Detals, после от падащото меню Property избери Hardware Ids. В прозореца Value щракни с десен бутон по най-горния ред и избери Copy. Сега влез тук във форума и щракни с десен бутон в полето за писане и избери Paste. И публикувай.

Контроперът не е Via,  а Promise

http://s89934018.onlinehome.us/DRIVER/promise378.zip

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор
преди 1 минута, pconline написа:

Колегата Ined ви обърна внимание но вие го подминахте

Не, не съм.

преди 1 минута, ExaFlop написа:

Контроперът не е Via,  а Promise

След като Ined писа обърнах внимание на чипа - стана по трудния начин - и видях че е Promise, след което издирвах драйвери, но има само за XP.

Въпреки това ги инсталирах и сега изглежда няма проблем. Въпреки това ще го връщам! В България или ще се научат как се работи или да "хващат гората"! Дори няма да се извинявам за казаното! Зная, че е офтопик, но клиента си плаща за да свърши работата на продавача. Баси! Къде другаде се случват такива неща!?!

Но така и така изглежда потръгна, да питам как се работи с това нещо? Вързах един сата хард, празен но след стартиране на системата не го виждам в експлорера. Така ли трябва да бъде? За мен няма логика.

преди 44 минути, Lautrec написа:

Не, не съм.

След като Ined писа обърнах внимание на чипа - стана по трудния начин - и видях че е Promise, след което издирвах драйвери, но има само за XP.

Въпреки това ги инсталирах и сега изглежда няма проблем. Въпреки това ще го връщам! В България или ще се научат как се работи или да "хващат гората"! Дори няма да се извинявам за казаното! Зная, че е офтопик, но клиента си плаща за да свърши работата на продавача. Баси! Къде другаде се случват такива неща!?!

Но така и така изглежда потръгна, да питам как се работи с това нещо? Вързах един сата хард, празен но след стартиране на системата не го виждам в експлорера. Така ли трябва да бъде? За мен няма логика.

Линк за драйвър съм дал по-горе. Дискът първо трябва да се вижда в BIOS, като трябва да се разреши SATA или AHCI mode. И тогава ще се види в Windows

• Автор
Цитат

Линк за драйвър съм дал по-горе. Дискът първо трябва да се вижда в BIOS, като трябва да се разреши SATA или AHCI mode. И тогава ще се види в Windows

ExaFlop вече бях инсталирал драйвера, но въпреки това благодаря за драйверите.

Като казвате BIOS вероятно имате предвид на уиндоуса или греша.

Може ли по-конкретно.

BIOS е това, което се зарежда преди Windows. Там се влиза при стартиране на компютъра или с натискане на DEL, или F2, F9, F12.

• Автор
преди 16 минути, ExaFlop написа:

BIOS е това, което се зарежда преди Windows. Там се влиза при стартиране на компютъра или с натискане на DEL, или F2, F9, F12.

Не сте ме разбрал. Това с BIOS не ми е чуждо. В BIOS-а нямам изрично такава опция. Има два сата порта и те са ON по подразбиреане. А опция "AHCI mode" няма. Вярно, че машината е стара, но чак до там.

Може би настройките на самия контролер трябва да се "пипнат". Направи ми впечатление, че нищо не е достъпно от екртана на снимката. Бутоните за предвижване из настройките на сниманата страница не са функционални. Нямам достъп до настройките на контролера.

WP_000131.jpg

Пусни Disk Management  - и от там виж как се разпознава диска - може само буква да трябва да му се сложи за да тръгне

• Автор

Ви ми четете мислите. :D Тъкмо погледнах и дискът го няма там. Просто е станал невидим.

Вижте какво, оставете. Помогнахте достатъчно. Моето обяснение за нещата е, че проблемт е в контролера. Сега не ми се занимава да инсталирам на един от хардовете XP и гледай как всичко ще сработи. Освен това току що направих тест с IDE харда и контролера казва, че или кабелът или захранването не са наред. Айде бе! Утре отивам да го върна, дано имат онзи който първоначално поръчах.

Как да се види в Windows като в BIOS е конфигуриран в RAID. Трябва да е в SATA.(или AHCI)

Пробвай при стартиране на компютъра да натиснеш Ctrl+F  или Ctrl+F4

• Автор
преди 13 часа, ExaFlop написа:

Как да се види в Windows като в BIOS е конфигуриран в RAID. Трябва да е в SATA.(или AHCI)

Пробвай при стартиране на компютъра да натиснеш Ctrl+F  или Ctrl+F4

Свърши се. Преди 3 часа го върнах. На този етап преди закупя нов, няма смисъл да си губите времето да ми обяснявате.

Надявам се по-скоро да получа новия - идва от европата - и тогава ако има неясноти ще търся помощ. А за този контролер, вече споменах, че нямах достъп до настройките. Ctrl+F и след това не мога да се придвижвам с клавиатурата през настройките. Странна работа. Дано с новия не е така.

Но както вече писах всичко това вече е без значение.

• Автор

Оказва се, че има проблем. Не зная колко сериозен за това го споменавам.

Преди да поръчам контролер реших да разгледах подробно BIOS настройките и се оказва, че нямам ACPI. Това за което  ExaFlop спомена.

Следователно няма как да ползвам контролера или греша? С риск да прозвучи глупаво, дори детински, да го поръчвам ли при това положение?

Не ти е писал такова нещо. И стария можеше да подкараш. В биоса на контролера, не на компютъра търсиш настройки за RAID или SATA. Как се влиза в биоса на контролера, трябва да пише в книжката. 

ЕДИТ: Някои USB клавиатури може да не работят в настройките на контролера. 

Редактирано от tahumba (преглед на промените)

• Автор

Разбрах. Освен това съм с USB клавиатура, няма друг вход. Убеден ли сте на 100%, че биосът на самия компютър няма да се окаже проблем - липсата на ACPI настройка - за нормалната работа на контролера? Не подлагам на съмнение компетенциите ви, а се опитвам да се убедя, че тази покупка няма да остане в шкафа.

Какво ACPI бе, мой? За чий ти е настройка за това?

Преди да купиш контролер, му провери поддръжката на драйвъри. И защо не вземеш да дадеш модел на дъното си? ACPI не те вълнува за работоспособността на контролера.

преди 10 часа, Lautrec написа:

Разбрах. Освен това съм с USB клавиатура, няма друг вход. Убеден ли сте на 100%, че биосът на самия компютър няма да се окаже проблем - липсата на ACPI настройка - за нормалната работа на контролера? Не подлагам на съмнение компетенциите ви, а се опитвам да се убедя, че тази покупка няма да остане в шкафа.

ACPI и AHCI са различни неща и настройките в биоса на дъното нямат отношение към настройките на биоса на контролера. След като дъното няма PS2 интерфейс, значи не е прекалено старо и няма да създава проблем. На предишният контролер настройките не са били активни, защото е бил свързан само един диск и няма какво да му се настройва.

Така и не се разбра каква е целта на упражнението?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.