Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Те така те, за шумкарите.

Featured Replies

току що, ncl написа:

Няма ние, няма вие. Всички сме едно. И колкото по-бързо го разберете - толкова по-добре.

qlodi-2561478600.gif

• Отговори 87
  • Прегледи 4,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 6 часа, Agentpat™ написа:

За какви изнасилвания ми говориш? Нима сега изнасилванията не са многократно повече? Сега всичко лошо е в повече!

Да те попитам за трети път: На базата на какви данни го твърдиш това?

Иначе е ясно, че по времето на Сталин и Брежнев потребителската кошница се е пълнела много лесно.

И сега ако се откажеш от кола, телефон,мобилен, интернет, кабелна, 90% от гардероба си, аксесоарите си и прочие, то и днес нямаш проблем да напълниш кошницата. А това за безплатните апартаменти за младите специалисти (без дебели връзки) си е направо майтап. 

преди 1 час, zemonti написа:

И сега ако се откажеш от кола, телефон,мобилен, интернет, кабелна, 90% от гардероба си, аксесоарите си и прочие, то и днес нямаш проблем да напълниш кошницата.

И как ша я напълниш тая кошница като няма работа,от кофите с боклук-предполагам.

преди 2 минути, hristo58 написа:

И как ша я напълниш тая кошница като няма работа,от кофите с боклук-предполагам.

Не си прав - работа има ... за целия китайски народ. Виж - пари, зор им се дават. Ама като стане зор - дават, не е ич да не дават.

Друг (персонален) въпрос е на кого, колко и за каква работа.

преди 2 часа, zemonti написа:

И за 4-ти път да ме попиташ -  вече ти отговорих! Каквото си разбрал - разбрал!

преди 57 минути, hristo58 написа:

А!

Това обяснява настроението ти. 

Както и това на AgentPat

преди 22 минути, Agentpat™ написа:

И за 4-ти път да ме попиташ -  вече ти отговорих! Каквото си разбрал - разбрал!

Това ми помага да коригирам нивото на разговора.

Струва ви се, че сте по-бедни сега защото алтернативата да си харчите парите е много по-голяма и магазините са пълни. Капитализма дава възможност но и клошарите се увеличават доста да!

преди 10 часа, zemonti написа:

Иначе е ясно, че по времето на Сталин и Брежнев потребителската кошница се е пълнела много лесно.

И сега ако се откажеш от кола, телефон,мобилен, интернет, кабелна, 90% от гардероба си, аксесоарите си и прочие, то и днес нямаш проблем да напълниш кошницата. А това за безплатните апартаменти за младите специалисти (без дебели връзки) си е направо майтап. 

В днешно време тези които са се отказали от телефон,интернет,телевизия и малко парцалки е то има психически отклонения бъди сигурен,в този век ти без тези аксесоари няма да можеш да изкараш и месец за съжаление...:)

на 4.07.2016 г. в 18:13, Кумчо вълчооо написа:

Много са ми смешни някои хора дето започват да разправят какво било през комунизма, а по това време и като семенна течност не са били замисляни!

Аз съм 76 набор и много добре знам какво е било по времето на комунизма. Освен това съм живял и на село по това време, та доста добре знам за какво става на въпрос. Ще се въздържа и няма да отговарям на обидата с обида - безмислено е.

Сигурен съм, че е нямал теб предвид, когато е писал коментара си. Няма смисъл да се обиждаш.

Иначе да - магазините са пълни, но пари няма(поне за 2/3 от българите). Трябва ли да почнем и ние да крадем, като циганите?! Заплатата ми е 320 лева. От тях 100 са сметки. Ток, вода, ... Трябва нещо да се яде, трябва отопление за зимата, ...за кое по-напред?!

Не ми се пише повече, защото не искам да се нервирам излишно. Но гневът си остава и някой ден...

преди 7 часа, Емил Костов написа:

Аз съм 76 набор и много добре знам какво е било по времето на комунизма. Освен това съм живял и на село по това време, та доста добре знам за какво става на въпрос. Ще се въздържа и няма да отговарям на обидата с обида - безмислено е.

Емо е 76, аз и други тук сме с 10-20 години по-рано. 

преди 6 часа, ncl написа:

Сигурен съм, че е нямал теб предвид, когато е писал коментара си. Няма смисъл да се обиждаш.

Иначе да - магазините са пълни, но пари няма(поне за 2/3 от българите). Трябва ли да почнем и ние да крадем, като циганите?! Заплатата ми е 320 лева. От тях 100 са сметки. Ток, вода, ... Трябва нещо да се яде, трябва отопление за зимата, ...за кое по-напред?!

Не ми се пише повече, защото не искам да се нервирам излишно. Но гневът си остава и някой ден...

Това, че казваме, че тогава не беше чак толкова добре - изобщо не означава, че сега е. Нито пък, че ти внушаваме, че ти си Ок.

Ситуацията, както я описваш - никак не е добре. Взимай някакви мерки (и теглилки) - само с чакане нищо няма да стане.

Заблудата на поколението, което днес е на 40-50 години е, че имат спомени от ерата на прехода. След смъртта на Брежнев 1982 нещата започнаха да омекват, променят и постепенно режимът в целия източен блок се разпадна. 

През 60-те и 70-те обаче, когато е бил върл комунизъм и още не сме започнали да теглим заеми е било много сурово. Точно по време на златната ера в запада, когато типичното американско семейство е имало собствена къща, 2 коли и 3 деца без майката да работи, у нас са живеели по 2 поколения зрели хора (+деца) под един покрив, жените са бачкали яко (и залудо), падала се е по четвърт кола на домакинство....

преди 3 часа, jhoro написа:

Емо е 76, аз и други тук сме с 10-20 години по-рано. 

Това, че казваме, че тогава не беше чак толкова добре - изобщо не означава, че сега е. Нито пък, че ти внушаваме, че ти си Ок.

Ситуацията, както я описваш - никак не е добре. Взимай някакви мерки (и теглилки) - само с чакане нищо няма да стане.

В това няма нищо лошо. Просто много добре познавам времето преди 89 година, прехода и времето сега. 

преди 1 час, Емил Костов написа:

В това няма нищо лошо. Просто много добре познавам времето преди 89 година, прехода и времето сега. 

76 ти набор, дори не си работил в завод- какво познаваш? На 17 стругар втори разряд, със заплата 160 лева- най- ниската заплата в бранша. Но за един абсолютен пикльо, това си беше цяло богатство- имаше и за цигари, имаше и за кафенца. А леките момиченца си умираха за цигарка и кафе. :)

преди 9 минути, язе написа:

76 ти набор, дори не си работил в завод- какво познаваш? На 17 стругар втори разряд, със заплата 160 лева- най- ниската заплата в бранша. Но за един абсолютен пикльо, това си беше цяло богатство- имаше и за цигари, имаше и за кафенца. А леките момиченца си умираха за цигарка и кафе. :)

Това, че не съм работил не значи, че не знам. Родителите ми са работили. И тези пари не стигаха. По селата бачкаха като луди. В почивните дни всичко идваше от градовете и вземаше продукцията. Дрането беше голямо. Мога много да коментирам. Но проблема не е в строя. Говорим за манталитета на българина. А той не е създаден от комунистическия строй. 

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Това, че не съм работил не значи, че не знам. Родителите ми са работили. И тези пари не стигаха. По селата бачкаха като луди. В почивните дни всичко идваше от градовете и вземаше продукцията. Дрането беше голямо. Мога много да коментирам. Но проблема не е в строя. Говорим за манталитета на българина. А той не е създаден от комунистическия строй. 

Зависи какво имаш предвид под "парите не стигаха". Ако е за мерцедеси, да не стигаха, но за храна , парно и секви други екстри, си стигаха съвсем нормално... Принципа на всяка политическа система е, минимум за калабалъка и максимум за богоизбраните. Спорред възможностите и желанията на богоизбраните, калабалъка може да живее зле или по- зле.

преди 8 минути, язе написа:

Зависи какво имаш предвид под "парите не стигаха". Ако е за мерцедеси, да не стигаха, но за храна , парно и секви други екстри, си стигаха съвсем нормално... Принципа на всяка политическа система е, минимум за калабалъка и максимум за богоизбраните. Спорред възможностите и желанията на богоизбраните, калабалъка може да живее зле или по- зле.

Темата е съвсем друга. Да, комунизма имаше добри страни, но имаше и доста отрицателни! Проблема обаче с манталитета на българина не е причинен от комунизма. Това исках да кажа още в самото начало. 

преди 37 минути, Емил Костов написа:

Темата е съвсем друга. Да, комунизма имаше добри страни, но имаше и доста отрицателни! Проблема обаче с манталитета на българина не е причинен от комунизма. Това исках да кажа още в самото начало. 

И си го казал много точно и правилно.Нищо че си по млад. Ако беше написал че човек знае 2, знае и 200 щеше да е още по добре за да разберат сегашните"деца" които пишат за щяло и нещяло слушайки баба си какво му е разказвала.Времето  минава неусетно и сегашните млади момчета и момичета (голяма част от тях) когато станат на 50-60 години, с умиление ще си спомнят , че по тяхното време нищо не са постигнали. Даже в друг под форум човекът подробно е описал как е станал роб заради факта, че иска  да постигне нещо в живота. Единствено е забравил, че това се постига само с пари. И то, с много пари. Тук лошото е това, че заглавието на темата има съвсем различен смисъл. А и този дето я е пуснал ако го питаш на кого са викали "шумкари" я ти каже, я не!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 53 минути, язе написа:

76 ти набор, дори не си работил в завод- какво познаваш? На 17 стругар втори разряд, със заплата 160 лева - най-ниската заплата в бранша.

Я пак - и за годините, и за парите? Как си станал на 17 стругар - от какво училище? И как си започнал преди 18?

За коя година говориш - 1987-88 година, 180 лева беше стартова заплата на висшист в машиностроително предприятие.

преди 2 часа, zemonti написа:

Заблудата на поколението, което днес е на 40-50 години е, че имат спомени от ерата на прехода. След смъртта на Брежнев 1982 нещата започнаха да омекват, променят и постепенно режимът в целия източен блок се разпадна. 

През 60-те и 70-те обаче, когато е бил върл комунизъм и още не сме започнали да теглим заеми е било много сурово. Точно по време на златната ера в запада, когато типичното американско семейство е имало собствена къща, 2 коли и 3 деца без майката да работи, у нас са живеели по 2 поколения зрели хора (+деца) под един покрив, жените са бачкали яко (и залудо), падала се е по четвърт кола на домакинство....

Комунизъм (като социален строй) никъде по света не е имало! 

А това за американеца със собствена къща и нам колко си коли отпред, че и жена му да не работи - та това можеха да си го позволят само милионерите, постигнали прословутата "хамериканска" мечта. Останалите хамерикански лузъри, за да си позволят собствен дом, трябваше да вземат заем (буквално до живот) и да треперят да не би да останат без работа, защото тогава става страшно. Да не говорим за десетките хиляди бездомни само в Лос Анджелис, по онова време.

Опитваш се да демагогстваш, но не ти се получава.

Редактирано от Agentpat™ (преглед на промените)

преди 4 минути, Agentpat™ написа:

Комунизъм (като социален строй) никъде по света не е имало! 

А това за американеца със собствена къща и нам колко си коли отпред, че и жена му да не работи - та това можеха да си го позволят само милионерите, постигнали прословутата "хамериканска" мечта. Останалите хамерикански лузъри, за да си позволят собствен дом, трябваше да вземат заем (буквално до живот) и да треперат да не би да останат без работа, защото тогава става страшно. Да не говорим за десетките хиляди бездомни само в Лос Анджелис, по онова време.

Опитваш се да демагогстваш, но не ти се получава.

На "Канадеца "въобще нищо не му се получава, защото пише за 60-те  години но не знае, че тогава е имало и 3 (ТРИ зелени левчета - банкнота.) Казал им сульо че имат право да пишат и драскат какво им душа сака. 

преди 17 минути, * СТЕФАН * написа:

На "Канадеца "въобще нищо не му се получава, защото пише за 60-те  години но не знае, че тогава е имало и 3 (ТРИ зелени левчета - банкнота.) Казал им сульо че имат право да пишат и драскат какво им душа сака. 

За да сме напълно коректни - 50-те и мааалко от 60-те. Говориш за

660_d04fbaf851d97c9d59ee40bd5f412fb2.jpg                            Справка

Spoiler

Емисия 1951 г.
Номинал – 3 лева
Формат – 120 х 60 мм, хоризонтален
Воден знак – „БНБ“, сърп и чук
Лице – асиметрично разположение, вляво държавният герб, вдясно цифрата „3“ във винетка, в бялото поле щит с надпис „НРБ“, под него серийният номер
Гръб – в средата във винетка кръстосани сърп и чук
Отпечатана в „Гознак“, СССР
В обращение от 12 май 1952 г. до 31 март 1962 г.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

преди 2 часа, язе написа:

Зависи какво имаш предвид под "парите не стигаха". Ако е за мерцедеси, да не стигаха, но за храна , парно и секви други екстри, си стигаха съвсем нормално...

Под "секви други екстри" предполагам разбираш цигари и веднъж годишно банани. Не кола, телефон, мобилен, интернет, кабелна, дрешки, очила, почивка в чужбина... Някои от тези неща и тогава ги имаше, ама ставаха с часпром, или крадене. Не със заплатата от завода.

преди 1 час, Agentpat™ написа:

Останалите хамерикански лузъри, за да си позволят собствен дом, трябваше да вземат заем (буквално до живот) и да треперят да не би да останат без работа, защото тогава става страшно.

Това не им пречи и до днес да си живеят така - коли, къщи, телефони,,, всичко на изплащане.Лошо няма.

Другият вариант е да живеят с родителите си и да пестят за къща в брой. Не, мерси!

на 23 Юли 2016 г. в 20:54, Agentpat™ написа:

През границата и пиле не можеше да прехвръкне, камо ли някой бежанец от нейде си.

че и открит лист трябваше да имаш да отидеш до някой граничен град или село

otkttttttt.jpg

http://socbg.com/2013/12/открит-лист-за-пътуване-в-граничната-з.html

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.