Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Те така те, за шумкарите.

Featured Replies

преди 21 часа, jhoro написа:

Я пак - и за годините, и за парите? Как си станал на 17 стругар - от какво училище? И как си започнал преди 18?

За коя година говориш - 1987-88 година, 180 лева беше стартова заплата на висшист в машиностроително предприятие.

Елементарно, напускаш механотехникума и ставаш стругар. Втори разряд, защото не си завършил- иначе от механото се излизаше с четвърти разряд.  Годината е точно тази и стартовата ми заплата беше точно 160 лева.  Това в ЗСМ Гочо Грозев- Пловдив. Аз бях в поддръжката, но пресьорите в завода взимаха около 600 лева... и всички бяха глухи. :)

преди 20 часа, zemonti написа:

Под "секви други екстри" предполагам разбираш цигари и веднъж годишно банани. Не кола, телефон, мобилен, интернет, кабелна...

Прословутите банани.  Ти ядеш ли банани сега? Отбягваш ги, щото са смотан плод нали! Мобилен, интернет, кабелна в 80 те години? Къде? В квебек най- вероятно. :)

• Отговори 87
  • Прегледи 4,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 час, язе написа:

Прословутите банани.  Ти ядеш ли банани сега? Отбягваш ги, щото са смотан плод нали!

Не позна. Първите 8 часа на деня изкарвам само на банани, ябълки и някое варено яйце.

преди 1 час, язе написа:

Мобилен, интернет, кабелна в 80 те години? Къде?

А!?! Ша съ сетиш че финансовата стабилност в доброто старо време се дължеше основно на факта, че и без това нямаше за какво да си харчиш парите.

преди 21 часа, zemonti написа:

А!?! Ша съ сетиш че финансовата стабилност в доброто старо време се дължеше основно на факта, че и без това нямаше за какво да си харчиш парите.

Нямаше ги никъде, защо изобщо ги спомена? Сега ги има навсякъде... Така, като се замисля и Мерцедес ЦЛК компресор, също нямаше...

преди 4 часа, язе написа:

...

Сега си спомних. Ти беше тоя, дето ме наклевети, че:  "Земонти дори твърди, че едва ли не под турско сме били в рая."

Нямам какво повече да дискутирам с теб.

на 26 Юли 2016 г. в 21:04, zemonti написа:

Първите 8 часа на деня изкарвам само на банани, ябълки и някое варено яйце.

едно време как щеше да изкараш без бананите ...

преди 1 минута, haidukpikaso написа:

едно време как щеше да изкараш без бананите ...

Аз сега имам специални причини да се храня здравословно сутрин - като се прибера каталясал след работа се размазвам пред компа и  вкарвам 2 бири заедно с един голям пакет чипс за разпускане. Това е всеки ден без изклчение. Направо съм пристрастен.

преди 2 минути, zemonti написа:

Аз сега имам специални причини да се храня здравословно сутрин - като се прибера каталясал след работа се размазвам пред компа и  вкарвам 2 бири заедно с един голям пакет чипс за разпускане. Това е всеки ден без изклчение. Направо съм пристрастен.

то и чипс едно време нямахме, само наш си един модел, мазен вкусен

:drunk:

Любимият ти комунизъм? Я сега да те видя без интернет, кабелна телевизия и джи ес ем!

Да тогава си имала приятели и не си им завиждала! Сега богати, преуспели и си се озлобила!

някои дядовци вече с бастуни забравили и те къде живяли

:lol6:

ко да прайш старост нерадост

Алцхаймера не прощава

преди 3 часа, zemonti написа:

"Земонти дори твърди, че едва ли не под турско сме били в рая."

Твърдението е вярно, просто има една буква в повече.

"Земонти дори твърди, че едва ли не под турско сме били раЯ." - а не сме ли?

на 23/07/2016 в 20:17, jhoro написа:

Ами .. щото известно време и аз ги спирах - излизащите де. Влизащи не видох - може да е имало, я не видох ни един.

За да те пратят граничар, комунистите са проверявали дали си „благонадежден“ комсомолец ти и дали родителите ти са „правилно“ ориентирани и лоялни към властта на комунистическата диктатура.

Мен са нямали никога да ме допуснат до границата, щото съм щял да офейкам аз самият, вместо да стрелям по опитващите се да се спасят зад граница. Това на комунистите им е било ясно с 100% сигурност, още като бях в гимназията.

А ти, другарю примерен комсомолец станал граничар, си ни пазил нас свободолюбивите хора, да не избягаме от комунистическото робство. Заблуден си бил, заблуден!

По онова време време беше пълно с такиви заблудени като тебе.

А най-фрапантното беше, че и сред студентчетата имаше яко заблудени кариеристчета с едни такиви планове за интеграция в социалистическото общество, направо да се чудиш дали не са пълни идиоти. Пък някои от тях даже и отличници ( петици и шестици по време на следване на висше образование), което нямаше почти никакъв смисъл, освен да се докопат до стипендии разни. И ги пращаха по разпределение да бачкат даже и пак не можеше да им просветне, че този социалистически строй е затвор. Напълно нормално си им изглеждаше, това да си прекарат живота в лишения и мизерия в някоя панелна гарсониерка.

Аз имах двама приятели ( набори и студентчета) които ги бяха пуснали преди 1986г., да ходят навън, единият до Франция, другият до Испания. И на двамата не им стигна акъла да останат там и двамата си живеят и до ден днешен в София. А 1986 си се оставаше на запад без проблеми, никого не връщаха. Заблудени момчета бе, като тебе граничарчето.

После чак след 1989г., като отвориха границите, чак тогава се юрнахте примерните комсомолци на запад да ходите. Преди това си ви беше готино и в условията на комунистическата диктатура.

А унгарците си пътуваха още през 1988г., на запад и един ми беше обяснил че се говори при тях, че има планове да разграждат границата им с Австрия даже. Което горе-долу означаваше, че краят да затворът наречен социалистически лагер се виждаше.

• 4 месеца по-късно...

Като социална общност т.н. партизани, по-точно "шумкари" са дъното, утайката на тогавашното общество - сбирщина от крадци, безделници, лумпени и шмекери, не можещи и нежелаещи да се трудят, а предпочитащи да ограбват чуждия труд. Естествено е да са привърженици на комунистическата идеология, тъй като именно комунизмът е политическата практика на "преразпределение на благата", при която се отнема от умния и работливия, за да се даде на тъпия и мързеливия (по-късно последният задължително става някакъв началник, "отговорен другар").
Основното занимание на шумкарите, когато не се тъпчат с откраднати от мандри и стада храни, е да бягат презглава от преследващите ги полицейски, жандармерийски или армейски отряди, чието задължение е да опазват труда и спокойствието на населението. При това обикновено са се укривали в някое гъсто обрасло дере, откъдето иде и името им, и са чакали на преследвачите да им омръзне и се приберят в казармите. В шумкарските редове обаче винаги се е намирал някой, който се е измъквал незабелязано и е уведомявал властите, като при последвалата престрелка половината шумкари са били убивани (те не притежават абсолютно никакви бойни качества и умения), а другата половина залавяни и вкарвани в затвора, където да трупат стаж за тлъсти пенсии след "Девети септември".
Любопитна подробност от "бойната дейност" на шумкарските банди е пълната липса на взаимодействие между тях. С приближаването на Червената армия към България и неизбежния сталински режим, всеки "отряд" се е опитвал да вдигне най-силен шум и да изгърми най-много кьорфишеци, за до получи най-голямо парче от управленската баница, донесена на танковете на Толбухин. Меракът за най-голям комат естествено предполага прекарване на "другарчето"-бъдещ съперник, именно затова и някои шумкарски формирования са изтребени докрак, без "другарите" им да се опитат с нещо да им помогнат.
Дивата взаимна омраза между шумкарите продължава и след "Деветосептемврийската социалистическа революция". Постепенно шумкарите от регион Ловеч-Троян-Ботевград установяват пълен монопол върху властта, изтласкайки в периферията онези от Южна и Западна България. При това не се гнусят от нищо в тази си борба за власт. Популярните персонажи от шумкарския фолклор Двамата Славчовци (Трънски и Радомирски) неведнъж споделят, че "фашистките" затвори били като санаториуми в сравнение с комунистическите, където били изпратени от "съратниците" си след Победата..

на 7/4/2016 в 18:13, Кумчо вълчооо написа:

Много са ми смешни някои хора дето започват да разправят какво било през комунизма, а по това време и като семенна течност не са били замисляни!

Те, родителите им не а били планирани

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.