Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Прекалено шумен компютър при игра

Featured Replies

Здравейте. От няколко седмици(може би месец) забелязах как когато играя някоя игра компютърът ми започва да работи доста по-шумно отколкото например когато съм в интернет. Разбира се, шумът се дължи на перките, които охлаждат и явно някоя от тях не е както трябва. А тъй като силният шум се появява когато играя игри, следва съответната проблемна перка да е на видеокартата. Чух, че вариант е да се опитам да смажа лагера(оста) на перката, та да видим дали ще се оправи, а ако не - има ги навсякъде за по под 10 лв. Излезе малко като монолог :D но отварям темата за да попитам дали греша някъде и ако има нещо допълнително, моля споделяйте.

Игрите винаги вкарват машината в екстремен режим изискващ повече ресурс, мощност и повече охлаждане! разбира се ,че проблема е от перките, които вече са за смяна! Не се занимавайте с нещо ,което ще донесе временен резултат! Закупете си нови перки и инвестирайте в нещо по - добро / безшумно!

преди 24 минути, Кумчо вълчооо написа:

Игрите винаги вкарват машината в екстремен режим изискващ повече ресурс, мощност и повече охлаждане! разбира се ,че проблема е от перките, които вече са за смяна! Не се занимавайте с нещо ,което ще донесе временен резултат! Закупете си нови перки и инвестирайте в нещо по - добро / безшумно!

нормално е както е писал Кумчо вълчооо

играеш - повече натоварване - по висока температура - повече обороти на вентилаторите - повече шум

ако не е почистван скоро компа - направете го  (особенно видеокартата)

шума от обороти на вентовете ли е или звучи като тракане ?

ако е тракане - смяна на вентилаторите които са проблемни :wink12:

Редактирано от Петроff (преглед на промените)

преди 1 час, Boneknapper написа:

Здравейте. От няколко седмици(може би месец) забелязах как когато играя някоя игра компютърът ми започва да работи доста по-шумно отколкото например когато съм в интернет. Разбира се, шумът се дължи на перките, които охлаждат и явно някоя от тях не е както трябва. А тъй като силният шум се появява когато играя игри, следва съответната проблемна перка да е на видеокартата. Чух, че вариант е да се опитам да смажа лагера(оста) на перката, та да видим дали ще се оправи, а ако не - има ги навсякъде за по под 10 лв. Излезе малко като монолог :D но отварям темата за да попитам дали греша някъде и ако има нещо допълнително, моля споделяйте.

Като за начало е необходимо компютъра да се почисти от прах и мръсотия. След това проблемните вентилатори се смазват. Ако няма ефект се подменят с нови. Ако в кутията нямаш добро охлаждане може да се монтират и допълнителни вентилатори.

Шума няма как да се дължи на друго освен на механични елементи .

Решения без излишни драсканици и локумени истории .

1. Отваряне на кутията на PC

2. Първичен оглед на охладителя на процесора - в много случай е пълен с какви ли не прахови образувания , това води до натоварване на вентилатора на максимални обороти и съответно произвеждане на шум

3. Ако охладителя е чист , то тогава се поглежда по същия начин и на видео картата

4. Системата се включва да работи без да се затваря капака , при появата на шума ако не може да се установи точно от къде идва , внимателно с пръст се спират за секунда един по един вентилаторите на процесора и след това на видео картата . Мисля че едва ли има човек който ще сложи пръста си между перките , а не на капачката с перките , но за всеки случай да бъде споменато .

5. Ако и тогава шима не изчезва , то тогава последната възможно място е вентилатора на захранването

При всичките случай когато бъде установено мястото на проблемната част , тя се демонтира , почиства и смазва . Това при положение че стабилизиращите и втулки не са разбити , ако са разбити , то тогава дебаланса не може да бъде компенсиран с нищо и се заменя целия вентилатор .

Успех !

Редактирано от PC doctor (преглед на промените)

преди 7 минути, Емил Костов написа:

Ако няма ефект се подменят с нови

Ако пак няма ефект се сменя цялото охлаждане с по-ефективно.

преди 1 час, PC doctor написа:

Шума няма как да се дължи на друго освен на механични елементи .

Решения без излишни драсканици и локумени истории .

1. Отваряне на кутията на PC

2. Първичен оглед на охладителя на процесора - в много случай е пълен с какви ли не прахови образувания , това води до натоварване на вентилатора на максимални обороти и съответно произвеждане на шум

3. Ако охладителя е чист , то тогава се поглежда по същия начин и на видео картата

4. Системата се включва да работи без да се затваря капака , при появата на шума ако не може да се установи точно от къде идва , внимателно с пръст се спират за секунда един по един вентилаторите на процесора и след това на видео картата . Мисля че едва ли има човек който ще сложи пръста си между перките , а не на капачката с перките , но за всеки случай да бъде споменато .

5. Ако и тогава шима не изчезва , то тогава последната възможно място е вентилатора на захранването

При всичките случай когато бъде установено мястото на проблемната част , тя се демонтира , почиства и смазва . Това при положение че стабилизиращите и втулки не са разбити , ако са разбити , то тогава дебаланса не може да бъде компенсиран с нищо и се заменя целия вентилатор .

Успех !

Ако сложиш снимки или клипчета направо може да го направим като наръчник. :handshake:

преди 3 часа, Boneknapper написа:

а ако не - има ги навсякъде за по под 10 лв

А аз съм извънредно любопитен да споделите де ги тия магазини с вентилатори за видеокарти за по под 10лв.

Цитат

Ако сложиш снимки или клипчета направо може да го направим като наръчник.

Емо, леко е безмисленно след като старите бяха пратени в небитието.

Редактирано от pconline (преглед на промените)

преди 47 минути, pconline написа:

А аз съм извънредно любопитен да споделите де ги тия магазини с вентилатори за видеокарти за по под 10лв.

В моя град  в 99% от магазините!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

преди 7 часа, Емил Костов написа:

Ако сложиш снимки или клипчета направо може да го направим като наръчник. :handshake:

Хубаво е когато говорите глупости да се опитате да ги подкрепите с факти. Говориме за специализирани вентилатори за видеокарта или вие не сте виждали как изглеждат камо ли да струват под 10лв. И пак да отбележа не става дума за вентилатори за монтаж на кутия а на видеокарти. Да не коментираме че много от производителите си имат собственно виждане за начин на закрепване на въпросните и не само че ги няма във вашия хоремаг а и в нета не се откриват лесно!

За да ме разбереш ще ти дам и конкретен модел  FD8015U12D това е вентилатор за HD4860,HD4890,HD5770,HD5870,HD6770,HD6790 и ще ми е извънредно интересно да ми го покажете за под 10лв!

Ето ти и друг пример Декада защо го давам само него, ми защото на всички места където откриете вентилатори за ВИДЕОКАРТИ повечето ще са от този вносител.

И не ми давайте за пример вентилатори който ще монтирате със свински опашки, тиксо или както и да е ,говорим за вентилатор монтиран по начина както е фабричния!

Бе, ти ако щеш и вентилатори от 400 лв. си купувай, но не подвеждай хората, че няма бюджетни варианти, които естествено се продават в специализираните магазини! 

Та да използвам поста и да не изпадам в офтопик! Нека автора на темата знае, че смазването на перките е временно решаване на проблема. Радикалното решение е замяна!  Горе никъде не бе споменато, че причина за  шум могат да бъдат и HDD. При мен наскоро се "пенсионира" едно HDD, което бе влудяващо шумно.

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

преди 3 часа, Кумчо вълчооо написа:

Бе, ти ако щеш и вентилатори от 400 лв. си купувай, но не подвеждай хората, че няма бюджетни варианти, които естествено се продават в специализираните магазини! 

Та да използвам поста и да не изпадам в офтопик! Нека автора на темата знае, че смазването на перките е временно решаване на проблема. Радикалното решение е замяна!  Горе никъде не бе споменато, че причина за  шум могат да бъдат и HDD. При мен наскоро се "пенсионира" едно HDD, което бе влудяващо шумно.

Не е от HDD. Звуците са различни. От хард диска се чува тракане, а от вентилаторите виене. Проблема му е че не е правена профилактика на машината. Такава трябва да се направи всеки знае какво ще стане.

Вие си развихте теориите, а човека го няма за отговор. Почнахте да му препоръчвате смяна на охлаждания и цели компоненти. Чакайте малко. Някой наясно ли е каква е конфигурацията на питащия?  "От няколко седмици, може би месец", както споменава питащия, температурите са твърдо над 30 градуса, а на места и над 35 за дълъг период от време. Какво очаквате при тия температури? Безшумна система? И как да стане, след като явно не е инвестирано в това? Ами ей сега гледам след няколко часа игра, SSD  стига 47 градуса, другите хард дискове малко отдолу. А при мен много рядко температурите минават 40-42 градуса за старите дискове и то не зимата, а при по-нормални условия. Вариантите да спадне шума при игра освен описаните от вас неща, са няколко. Най- ефективния е да се включи вертикална синхронизация, а не да се играе с 80-100-200  fps. Това ще помогне и  на процесора да се товари по-малко. А вече ако някой не може да играе с вертикална синхронизация, нека наистина се замисля за смяна на компонентите с по-тихи. От ония наръчници, за които споменавате, се сещам имаше един, където пишеше нещо от сорта на..." иде лято и ще зачестят оплакванията..." 

С уважение към pconline

Мисля че казахме какво и как да си провери човека , никъде не се споменава да си демонтира сам нещата и да прави каквито и да е замени сам .

Това дали сам , дали от познат с познания , дали в сервиз ще се извършат манипулациите си е работа на автора на темата .

По отношение на вентилаторите - вентилатор за процесора - 10-15 лева , повече пари да се няма какъвто и да е практичен смисъл .

Вентилатор /и на видео карти ( ако са се разбили до хлопане ) , има каквито човек иска стига да потърси в нета , в сайтовете за пазаруване, дори в сервизи който към тях има и магазина част . Ако видеокартата не е от сорта на R8 , 9 АMD и от последните модификации на Nvidia ( където шанса за разбити вентилатори е почти 0) , то за обикновените видеокарти едно или две вентилаторчета , та и цялото охлаждане струва 20-30 лева .

Ясно е че производителите правят почти уникални охлаждания на видеокартите и т.н . , но лично аз имам поне 30-40 карти с изгорели чипове и перфектни охлаждания и вентилатори . Продавам ги или ги заменям за по 10 лв. само вент , ако е цялото охлаждане 20 лв.

Не разбирам изобщо какво страшно нещо и каква глупост е написана , която би трябвало да се подкрепя с факти .

Ако са ти нужни такива просто влез в OLX или Базар и погледни че има милион охлаждания и вентилатори за видео карти .

Зная че говориш за чисто нови неща , но някак си да се купува вентилаторче за обикновена карта за което да се плащат 50 лева вместо да бъде заменено с здраво такова за 10 лева е несериозно .

преди 1 час, Кико написа:

Вие си развихте теориите, а човека го няма за отговор. Почнахте да му препоръчвате смяна на охлаждания и цели компоненти. Чакайте малко. Някой наясно ли е каква е конфигурацията на питащия?  "От няколко седмици, може би месец", както споменава питащия, температурите са твърдо над 30 градуса, а на места и над 35 за дълъг период от време. Какво очаквате при тия температури? Безшумна система? И как да стане, след като явно не е инвестирано в това? Ами ей сега гледам след няколко часа игра, SSD  стига 47 градуса, другите хард дискове малко отдолу. А при мен много рядко температурите минават 40-42 градуса за старите дискове и то не зимата, а при по-нормални условия. Вариантите да спадне шума при игра освен описаните от вас неща, са няколко. Най- ефективния е да се включи вертикална синхронизация, а не да се играе с 80-100-200  fps. Това ще помогне и  на процесора да се товари по-малко. А вече ако някой не може да играе с вертикална синхронизация, нека наистина се замисля за смяна на компонентите с по-тихи. От ония наръчници, за които споменавате, се сещам имаше един, където пишеше нещо от сорта на..." иде лято и ще зачестят оплакванията..." 

"..............От няколко седмици, може би месец........." - това означава че конфигурацията му е поне на година и със сигурност ако отвори кутията вътре няма да се виждат компонентите. Никаква вертикална синхронизация няма смисъл да включва ами просто да си занесе компютъра да го почистят от прах и мръсотия. Ако конфигурацията е наред и е почистена летните температури няма да са проблем. 

преди 1 час, PC doctor написа:

Не разбирам изобщо какво страшно нещо и каква глупост е написана

на 16.07.2016 г. в 14:51, Кумчо вълчооо написа:

В моя град  в 99% от магазините!

Докторе още ли не ти е ясно коя глупост визирам. За да попитам саркастично има причина и тя е, че НОВИ ВЕНТИЛАТОРИ ЗА ВИДЕОКАРТИ ПОД 10лв НЯМА, или ти си на друго мнение. Не говориме за втора ръка, не говориме за OLX, не говориме и за темата дето се подаряват нещата. Да и аз я имам същата такава купчина с карти и още една кутия с 20 кг охлаждания за видеокарти, но по закона за всеобщата гадост когато ми потрябва, то в доста от случаите вентилатора е се разминава с достатъчно за да не може да се ползва такъв от същия модел карта, но на друг производител.  Обикновенно се стига до подмяна на целия охлаждащ блок, а в доста от случаите и модифицирането му.

Ясно е, че за 5 лв вентилатор може да се приспособи и да се закрепи и да върши някаква работа но каква и колко никой не може да отгатне. Нито ще е със същия дебит нито ще има контрол на оборотите и т.н.

Та ето по тази причина твърдението че във 99% от магазините има НОВИ вентилатори за видео по 5 лв или е глупост, или си е откровенна лъжа и пращане на хората за зелен хайвер.

Редактирано от pconline (преглед на промените)

преди 23 минути, Емил Костов написа:

"..............От няколко седмици, може би месец........." - това означава че конфигурацията му е поне на година и със сигурност ако отвори кутията вътре няма да се виждат компонентите. Никаква вертикална синхронизация няма смисъл да включва ами просто да си занесе компютъра да го почистят от прах и мръсотия. Ако конфигурацията е наред и е почистена летните температури няма да са проблем. 

Гледай сега. Може да си модератор, но пишеш пълни глупости относно вертикалната синхронизация. Ти разбра ли на колко години е конфигурацията му, какви компоненти съдържа, колко е температурата в стаята му и тем подобни важни неща? Аз просто допълних вашите отговори, които са верни, нмо пропускате нещо много важно за игрите и температурите. А именно, че вертикалната синхронизация разтоварва видеокарта и процесор, а това означава и доста, ама доста по-ниска температура, ако хардуера му е достатъчно бърз за дадена игра. Ако не е, няма значение, освен ако не намали детайлите така, че да може да получи доста над 60 fps  и включвайки ВС, да смъкне температурата на видеокарта и продеесор. Чат ли си за какво говоря или пак да повторя, че ми писна от мнения на хора, които уж трябва да са в час ама не са?

преди 4 минути, Кико написа:

Гледай сега. Може да си модератор, но пишеш пълни глупости относно вертикалната синхронизация. Ти разбра ли на колко години е конфигурацията му, какви компоненти съдържа, колко е температурата в стаята му и тем подобни важни неща? Аз просто допълних вашите отговори, които са верни, нмо пропускате нещо много важно за игрите и температурите. А именно, че вертикалната синхронизация разтоварва видеокарта и процесор, а това означава и доста, ама доста по-ниска температура, ако хардуера му е достатъчно бърз за дадена игра. Ако не е, няма значение, освен ако не намали детайлите така, че да може да получи доста над 60 fps  и включвайки ВС, да смъкне температурата на видеокарта и продеесор. Чат ли си за какво говоря или пак да повторя, че ми писна от мнения на хора, които уж трябва да са в час ама не са?

А ти забравяш, че не всеки е навътре в нещата и знае като теб. Затова и не давам подобни съвети, че после може да стане още по-голяма каша.  И нищо лично уважавам мнението не съм казвал, че говориш глупости или неверни неща.

• Автор

Здравейте отново. Извинявам се за забавянето с отговора. Прочетох няколко отговора и ми стана ясно, че съм си бил в правилна насока. Не разбрах само защо трябваше да има излишни разпалвания. Преди една седмица го разглобих изцяло и го почистих добре, но шумът си продължи. Ще сменя перките и дано да се оправи. Може да затваряте темата.

Откакто стана много жега ли? Първия ми комп с пластмасова кутия за 20лв. беше много шумен! Незнам твойта каква е!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.