Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

От къде да започна?

Featured Replies

преди 3 часа, frozener написа:

Курсовете в Stanford особено по алгоритми не са никакво губене на време.

Ние не говорим за Stanford и MIT. Там обучението няма равно, факт, който никой не отрича. Плюс това, лекторите там работят в Google, Microsoft, IBM и т.н... това само по себе си е показател за качеството на обучението. Въпросът е, че в България няма университет, който заслужава внимание. :)

Редактирано от pix3l (преглед на промените)

преди 16 часа, _Uzunov_ написа:

Съгласе', обаче как ще обясниш тогава програмистите, които не са виждали университет през живота си, но вземат луди пари? А има и такива, които завършват, но нямат и грам стаж... и се оплакват колко бил лош живота...

Има хора, които не знаят математика, но вземат над 2000лв заплата (примерно), което за БГ стандартите си е доста добре.

И все пак, Frozener, не мога ли аз да си изтегля уроците по Висша и всякаква друга математика от Интернет? Има я на български обяснена като за идиоти. Да не говорим за стотиците хиляди учебници на други езици. Ами Youtube? Има дори цели лекции на стотици математически факлутети качени на видео. Сядаш с покойно, гледаш и ако искаш и 24 часа пишеш и решаваш. Аз минах две висши математики и всичко си гледах от туториали в Тубата. Обяснено максимално разбираемо, а не като дъртия професор, който мирише на пор, пише с дебешир по дъската и после веднага трие, щот не му пука и лекцията минава за ~50 мин.

Всичко е относително и според мен за всеки е различно. Но все пак университетите определено не са за плюене! По-добре плюй колежчетата, те са глупава работа и губене на време. Аз например съм учил в безплатна академия-булшит, където за един семестър едвам HTML взехме, докато в СофтУни(на отворен и безплатен курс) за няколко седмици научихме всичко от основите на Уеб - HTML, CSS, Bootstrap, Sass.

преди 14 часа, pix3l написа:

Ние не говорим за Stanford и MIT. Там обучението няма равно, факт, който никой не отрича. Плюс това, лекторите там работят в Google, Microsoft, IBM и т.н... това само по себе си е показател за качеството на обучението. Въпросът е, че в България няма университет, който заслужава внимание. :)

Да бе да! Един приятел учи във ФМИ има курсова работа торент клиент а едни приятели, които на Запад учиха в академийка някакви Уин формички правеха за попълване на данни. Доста повече си се учи във ФМИ отколкото в еврогейските колежчета където ако не си ЕС гражданин плащаш НЕНОРМАЛНО висока такса за некачествено образование. Писна ми от такива заблуди, защото преди и аз се бях заблудил от такива хора които разказват, че на Запад за чужденци е по-добро образованието, та се прецаках. За тях си сигурно е добро образованието в истинските университети.

Редактирано от frozener (преглед на промените)

И аз това казвам, всичко е относително и си зависи от човека какъв ще стане.

Колежчетата са не за плюене, ми да не казвам за какво. Тия малките академиики, в които ходиш в само в събота и неделя, 10 седмици няма да ги коментираме. Досега признавам само СофтУни и Телерик като едни от най-добрите места за учене в тази сфера. 

преди 5 часа, frozener написа:

Да бе да! Един приятел учи във ФМИ има курсова работа торент клиент а едни приятели, които на Запад учиха в академийка някакви Уин формички правеха за попълване на данни. Доста повече си се учи във ФМИ отколкото в еврогейските колежчета където ако не си ЕС гражданин плащаш НЕНОРМАЛНО висока такса за некачествено образование. Писна ми от такива заблуди, защото преди и аз се бях заблудил от такива хора които разказват, че на Запад за чужденци е по-добро образованието, та се прецаках. За тях си сигурно е добро образованието в истинските университети.

Ти влез в MIT, пък после ще говорим. Там и един куп пари да изсипеш, ако не ставаш за нищо, няма дори да влезеш. :D

преди 1 час, pix3l написа:

Ти влез в MIT, пък после ще говорим. Там и един куп пари да изсипеш, ако не ставаш за нищо, няма дори да влезеш. :D

Не знам дали разбра коментара ми, аз написах отрицателно за безплатните академии и колежи, не за университетите. Иначе да, MIT е един от най-добрите.

преди 43 минути, frozener написа:

Не знам дали разбра коментара ми, аз написах отрицателно за безплатните академии и колежи, не за университетите. Иначе да, MIT е един от най-добрите.

Явно не съм те разбрал. Нямам никакви наблюдения върху безплатните академии.

А обучението в СофтУни и Телерик не е ли безплатно :(? От тях излизат доста хора, които после директно заминават по фирмите, а дори и прекъсналите студенти пак си намират работа.

За СофтУни знам, че не е (с изключение на някои от отворените курсове), академията на Телерик я следях, докато Наков беше там, преди беше безплатна, но вече не знам.

на 20.09.2016 г. в 9:30, hristonev написа:

Когато си вземеш хостинг е по - трудно за учене. Инсталирай си на компютъра уеб сървър. Това е като начало Apache, Php. Ако си вземеш хостинг не можеш толкова бързо да правиш промени по кода, а ти ще пишеш по 1 ред, запис на файла, релоуд на браузъра. Това нещо с хостинга е доста по трудно постижимо.

Ако не можеш да си настроиш под уиндоус сървър то има WAMP което ти инсталира всичко необходимо за начало.

След това си избираш някаква задача и решаваш и т.н. За книга ти препоръчвам да си купиш алгоритми. Всичко друго е в нета.

Чакай той уеб сайтове ли ще прави или сървъри ?! Това са два различни занаята, не бъркайте щатите с всичкологията. с нея до никъде не се стига.

на 21.09.2016 г. в 17:32, _Uzunov_ написа:

И все пак, Frozener, не мога ли аз да си изтегля уроците по Висша и всякаква друга математика от Интернет? Има я на български обяснена като за идиоти.

Можеш. 

Пак опираме до вечния въпрос в Будизма.

С учител или без учител ?

Татхагата ни учи на средния път.

Да, съдя и по себе си и това, с което се занимавам. Колко хубаво би било някои да стои на ушенце и да ми пее за графичен дизайн, 3Д анимации и тем подобни. Но нямало е кой... или поне преди 6-7 години нямаше толкова много уроци, колкото има сега. Или може и да е имало, но не бяха направени на толкова високото ниво, колкото са сега. Та така.. винаги е хубаво да има някой да те побутне.

преди 22 часа, pix3l написа:

За СофтУни знам, че не е (с изключение на някои от отворените курсове), академията на Телерик я следях, докато Наков беше там, преди беше безплатна, но вече не знам.

Телерик е все още безплатна

на September 23, 2016 в 15:36, _Uzunov_ написа:

Да, съдя и по себе си и това, с което се занимавам. Колко хубаво би било някои да стои на ушенце и да ми пее за графичен дизайн, 3Д анимации и тем подобни. Но нямало е кой... или поне преди 6-7 години нямаше толкова много уроци, колкото има сега. Или може и да е имало, но не бяха направени на толкова високото ниво, колкото са сега. Та така.. винаги е хубаво да има някой да те побутне.

Според мен е важно важната и вярна информация да се разпространява защото примерно в Интернет освен в 1-2 сайта плюс Stackoverflow никъде не са описани важни тънкости като как точно работи float, position: relative/absolute, защото много професионалисти не знаят как точно работят и почват да нагаждат Например знаеш ли че флоата ти автоматично прави елемента блоков и за да няма бъгове ти трябва да му зададеш и ширина А position: absolute зависи къде ще се нарисува от родителският елемент тоест ако е релатив няма абсолютният елемент да се нарисува най-отгоре на сайта при top: 0; ами ще се нарисува най-отгоре в родителският елемент ако той притежава поциция релативна. Тоест position: absolute зависи от родителя плюс  дали притежава релатимно или абсолютно позициониране. Тази важна тънкост я научих след две години което не е много добре а отделно в сайтовете като css tricks е написано завоалирано. Та важно е информацията да се разпространява и то правилно.

По принцип не разбирам от програмиране, но ще се съглася с теб. А всъщност всеки един език няма ли си библиотеки, от които да се научи всичко за езика?

преди 2 часа, _Uzunov_ написа:

По принцип не разбирам от програмиране, но ще се съглася с теб. А всъщност всеки един език няма ли си библиотеки, от които да се научи всичко за езика?

В този случай CSS не е език за програмиране и няма библиотека, има препорцесори, но това е друга тема. Мисълта ми е, че дори за фундаментални неща не навсякъде е написано или има лъжлива/некомпетентна информация.

на 24.09.2016 г. в 19:07, frozener написа:

В този случай CSS не е език за програмиране и няма библиотека, има препорцесори, но това е друга тема. Мисълта ми е, че дори за фундаментални неща не навсякъде е написано или има лъжлива/некомпетентна информация.

Това е така за да се отсяват хлапетиите мислещие се за дизайнери. Същото е и с лапетата диджеи :D:D:D  Предполагам де :D

преди 2 часа, callpchelp написа:

Това е така за да се отсяват хлапетиите мислещие се за дизайнери. Същото е и с лапетата диджеи :D:D:D  Предполагам де :D

Всъщност, това е така, защото всеки трети идиот, прочел туториъл-а в w3schools се взема прекалено на сериозно и решава, че може да тръгне да дава акъл на тепърва започващите.

на 26.09.2016 г. в 0:45, pix3l написа:

Всъщност, това е така, защото всеки трети идиот, прочел туториъл-а в w3schools се взема прекалено на сериозно и решава, че може да тръгне да дава акъл на тепърва започващите.

Демек ...същото :D:D:D

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.