Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тема за ремонт на дискове и още нещо

Featured Replies

Започвам тази тема без да търся помощ, поздравления, аплодисменти или заръчки да направя за някого нещо подобно или пък нещо друго. Просто преди време в една тема възникна спор за ремонта на дисковете и имаше интересни изявления за това какво може и какво не може. Леко се амбицирах и реших да си спомня старите времена,  и да се позабавлявам с едно дискче и резултата излезе доста забавен.
Принципно съм противник на ремонтите на дискове. Най вече заради това че един прекрасен "донор" на части се ликвидира в опитите да бъде върнат обратно към живота. И на 2ро място че за диск понякога може да замине 1 седмица че и повече само докато мине 1 тест. Но естествено всеки сам си го решава това за себе си.

Накратко в текст и картинки диск WD3200AZDX-00SC2B0 320GB. Проверка в сайта на WD:

Capture.JPG

След няколкодневно забавление

WD10AZDX-00SC2B0 1TB. Принципно за модел на диска бих могъл да напиша каквото и да е, именно заради това обръщам внимание на текущия капацитет и резултата от тестовете

Untitled.jpg

Untitled3.jpgс

Untitled5.jpg

За десерт малко обяснение защо.

Принципно всичко идва от това какво има като поръчка завода да произведе.

За завода производител е абсолютно едно и също дали ще пусне диска като 320, 500, 750 или 1ТБ що се отнася до производствените разходи. В процеса на производство са възможни различни подходи за да получат желания капацитет: изключване на глави, намаляване на обема на зоните, производството му като някакъв по-голям капацитет и отрязването му по LBA.

Конкретния диск е с 1 плоча и две глави, но имаше една изключена от завода глава и зоните бяха зададени като за 320ГБ диск, въпреки че с 1 глава би могъл да бъде спокойно 500ГБ, естествено ако няма проблеми с повърхността.

• Отговори 58
  • Прегледи 4,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 28 минути, Samo написа:

Започвам тази тема без да търся помощ, поздравления, аплодисменти или заръчки да направя за някого нещо подобно или пък нещо друго. Просто преди време в една тема възникна спор за ремонта на дисковете и имаше интересни изявления за това какво може и какво не може. Леко се амбицирах и реших да си спомня старите времена,  и да се позабавлявам с едно дискче и резултата излезе доста забавен.
Принципно съм противник на ремонтите на дискове. Най вече заради това че един прекрасен "донор" на части се ликвидира в опитите да бъде върнат обратно към живота. И на 2ро място че за диск понякога може да замине 1 седмица че и повече само докато мине 1 тест. Но естествено всеки сам си го решава това за себе си.

Накратко в текст и картинки диск WD3200AZDX-00SC2B0 320GB. Проверка в сайта на WD:

Capture.JPG

След няколкодневно забавление

WD10AZDX-00SC2B0 1TB. Принципно за модел на диска бих могъл да напиша каквото и да е, именно заради това обръщам внимание на текущия капацитет и резултата от тестовете

Untitled.jpg

Untitled3.jpgс

Untitled5.jpg

За десерт малко обяснение защо.

Принципно всичко идва от това какво има като поръчка завода да произведе.

За завода производител е абсолютно едно и също дали ще пусне диска като 320, 500, 750 или 1ТБ що се отнася до производствените разходи. В процеса на производство са възможни различни подходи за да получат желания капацитет: изключване на глави, намаляване на обема на зоните, производството му като някакъв по-голям капацитет и отрязването му по LBA.

Конкретния диск е с 1 плоча и две глави, но имаше една изключена от завода глава и зоните бяха зададени като за 320ГБ диск, въпреки че с 1 глава би могъл да бъде спокойно 500ГБ, естествено ако няма проблеми с повърхността.

А би ли се включвал малко по-често в този раздел с цел предотвратяване на удължаване на мъките(дадена тема) като тази примерно -  Питане за Seagate Baraccuda 7200.8

• Автор

:ohmy:

За да помогнеш на някого е нужно той да те слуша и предполагаемо да те разбира или поне да иска да попие нещо. Да се опитваш да убедиш някого в правотата на това което казваш, особено във форум е като да бъдеш Дон Кихот. Има поне 10 други дето са видели повече, знаят повече, разбрали повече, чули от приятел повече и които не може да бъдат надприказвани. Не бих могъл да бъда арбитър дори и в подобни спорове. Никога не е гаранция че това което ще напиша няма да е в някаква степен погрешно...

Стари дискове с малък капацитет при повреда на участък може да се изолират и ползват безпроблемно. Нови дискове с голям капацитет и висока плътност не може - лавинообразно нарастване на лошите сектори. Емпиричен опит с дискове.

Тези дискове отиват за боклука. Не може да им се доверяваш. Какво ще правиш с тях след като изолираш секторите. То си е казано. Започне ли да се разваля един диск отива на боклука. Точка. Всичко друго са само свободни съчинения или изпълнения на ентусиасти.

преди 6 минути, Емил Костов написа:

Тези дискове отиват за боклука. Не може да им се доверяваш. Какво ще правиш с тях след като изолираш секторите. То си е казано. Започне ли да се разваля един диск отива на боклука. Точка.

Да, само че един диск е 100-120лв. За това някои хора ги изолират - да си ги ползват до последно. Колкото да има от къде да зареди фейса и клипчетата в тубзта. Стига се прави на интересен и раздава меродавни мнения.
Това съм го правил примерно за познати, които са нямали възможност да извадят 150лв за ремонт на лаптопа си, който е на 10 години и го ползват, за да пуснат скайпа и да говорят със сина си в Германия.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 18 минути, Samo написа:

:ohmy:

За да помогнеш на някого е нужно той да те слуша и предполагаемо да те разбира или поне да иска да попие нещо. Да се опитваш да убедиш някого в правотата на това което казваш, особено във форум е като да бъдеш Дон Кихот. Има поне 10 други дето са видели повече, знаят повече, разбрали повече, чули от приятел повече и които не може да бъдат надприказвани. Не бих могъл да бъда арбитър дори и в подобни спорове. Никога не е гаранция че това което ще напиша няма да е в някаква степен погрешно...

Точно затова ми се иска да се включваш. Крехката ми надеждица е хората да започнат да слушат, а пък разбирането е бонус, който би бил изцяло в тяхна полза. Веднъж ти зададох въпрос, ти ми отговори подобаващо, аз асимилирах отговора и си реших проблема за минути. Същата ситуация с многоуважаемия Стефан - имах въпрос към него за ситуация свързана с неговите компетенции. Той ми отговори подобаващо и благодарение на неговите насоки една немалка група от хора си вършат работата безпроблемно. Това е форума - хора от различни сфери на технологиите си оказват безвъзмездна помощ и научават нещо ново един другиму. И естествено забавната част. 

преди 4 минути, simtech написа:

Да, само че един диск е 100-120лв. За това някои хора ги изолират - да си ги ползват до последно. Колкото да има от къде да зареди фейса и клипчетата в тубзта. Стига се прави на интересен и раздава меродавни мнения.
Това съм го правил примерно за познати, които са нямали възможност да извадят 150лв за ремонт на лаптопа си, който е на 10 години и го ползват, за да пуснат скайпа и да говорят със сина си в Германия.

Нов да, но има и по 30-40 лева втора употреба, които са здрави. При тест може да се провери за минути. Аз съм с три такива на старата си машина и тя работи. Естествено важната ми информация не е само на тях. Но да използвам повреден диск - НЕ МЕРСИ, никога.

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Нов да, но има и по 30-40 лева втора употреба, които са здрави. При тест може да се провери за минути. Аз съм с три такива на старата си машина и тя работи. Естествено важната ми информация не е само на тях. Но да използвам повреден диск - НЕ МЕРСИ, никога.

Дефектни излизат харддисковете още от завода. Изолират се участъци, спират им се глави. Имат листа със заводски дефекти. Листите са им 2 за грешки - p листа и g листа, като p-то съдържа заводските дефекти. Как я мислиш ти тая работа?

Дефектни излизат харддисковете още от завода. Изолират се участъци, спират им се глави. Имат листа със заводски дефекти. Листите са им 2 за грешки - p листа и g листа, като p-то съдържа заводските дефекти. Как я мислиш ти тая работа?

Те излизат дефектирали умишлено, това е ясно, така се правят, но и дават гаранция. Но повреден диск, който при тест е доказано, че е такъв аз няма да си взема, нито ще се мъча да поправям. Играл съм си няколко пъти резултата е просто загуба на време. 

Темата, която е пуснал многоуважаемият колега Samo е много добра и интересна и ако всеки се е зачел внимателно в нея, ще разбере нейната същност. Разбира се, че Eмо Kостов е прав с отговорите си спрямо Живко. И като стана въпрос за това, да кажа едно лично мнение. От дълго време насам усилено се забелязва че в този форум има точно два човека, които винаги са ПРАВИ. Единият е  Миро20 във форум политика а другият е Живко(симчо) във всички останали под форуми. Колеги , не им чупете хатъра и не им разваляйте настроението.

Не претендирам, да съм прав или да си налагам мнението, нито пък ще споря с определени хора. Но нещо, което е тествано и изпитано няма смисъл да се коментира. Все едно да откриваме топлата вода отново.

Все пак всичко е свободна воля. Който иска да вземе повреден диск, ще му предоставим програми за ремонт и тест и да се забавлява.

преди 13 минути, Емил Костов написа:

Те излизат дефектирали умишлено, това е ясно, така се правят, но и дават гаранция. Но повреден диск, който при тест е доказано, че е такъв аз няма да си взема, нито ще се мъча да поправям. Играл съм си няколко пъти резултата е просто загуба на време. 

Да, това е така. Но всичко опира до финанси. Писал съм - дискове с малка плътност могат да работят така. Дисковете с голяма плътност не. При паднали дискове главите дерат плочите, отделят се магнитни частички като прах, които прецакват цялата повърхност на диска.
Писал съм какво може да се направи с наличен диск и без финанси. С пари и друг диск всеки знае.

преди 3 минути, simtech написа:

Да, това е така. Но всичко опира до финанси. Писал съм - дискове с малка плътност могат да работят така. Дисковете с голяма плътност не. При паднали дискове главите дерат плочите, отделят се магнитни частички като прах, които прецакват цялата повърхност на диска.
Писал съм какво може да се направи с наличен диск и без финанси. С пари и друг диск всеки знае.

Стига човек. Говорим за 30 лева, не за 300 или 3000. Естествено, не оспорвам това, че ако се хванеш за спорта може да се помъчиш да поправиш един диск или да го съживиш. Проблема е, че няма какво да го правиш. Не би му се доверил, аз също. Естествено, трупаш опит и умения.Но това е всичко. 

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Стига човек. Говорим за 30 лева, не за 300 или 3000.

На хората не им трябва да си държат свръхсекретната информация. А да може да има от къде да зареди операционна система, да си пуснат скайпа, за да говорят. Разни хора - разни идеали. Диска по 30-40лв също е риск. Не се знае дали няма да те излъжат и да ти пратят дефектен.
Аз казвам какво може и как може. Ти ми развяваш философии кое как трябвало да бъде. В един перфектен свят - може би. Иначе - айде, нема нужда.

На хората не им трябва да си държат свръхсекретната информация. А да може да има от къде да зареди операционна система, да си пуснат скайпа, за да говорят. Разни хора - разни идеали. Диска по 30-40лв също е риск. Не се знае дали няма да те излъжат и да ти пратят дефектен.

Ти така си мислиш. Точно това хората не правят. С течение на времето на подобен диск слагат снимки, документи и всякаква информация и в един момент има тема във форума какво да правя. Поразрови се и ще видиш. И винаги ще си взема един диск за 30 лева с който да съм спокоен отколкото повредена бракма. И нали се сещаш, че ако му сложиш ОС, той ще умре за много кратко време!

преди 6 минути, Емил Костов написа:

Ти така си мислиш. Точно това хората не правят. С течение на времето на подобен диск слагат снимки, документи и всякаква информация и в един момент има тема във форума какво да правя. Поразрови се и ще видиш. И винаги ще си взема един диск за 30 лева с който да съм спокоен отколкото повредена бракма. И нали се сещаш, че ако му сложиш ОС, той ще умре за много кратко време!

И здрав диск умира внезапно. Какво да правим - да си теглим ножа ли? Стига се филмира. Аз съм го направил това на лаптопа на един роднина, който още го ползва. IBM T42 - харддискът е PATA 2.5". Нови трудно се намират, втора ръка всеки по-нормален капацитет е по 50-60;лв. Ами не му се даваха пари. Еми, колкото изкара.
OS няма да скапе диска, като не чете от лошите сектори и не пише върху тях. Излишни спорове водим тука.

• Автор

Спора ви малко е като "кокошката и яйцето".
Дисковете се чупят, но дисковете трябва да се възприемат като консуматив, т.е с презумпцията че това е нормалния цикъл на живот на такива устройства.

преди 8 минути, simtech написа:

И здрав диск умира внезапно. Какво да правим - да си теглим ножа ли? Стига се филмира. Аз съм го направил това на лаптопа на един роднина, който още го ползва. IBM T42 - харддискът е PATA 2.5". Нови трудно се намират, втора ръка всеки по-нормален капацитет е по 50-60;лв. Ами не му се даваха пари. Еми, колкото изкара.
OS няма да скапе диска, като не чете от лошите сектори и не пише върху тях. Излишни спорове водим тука.

С това можеш да излъжеш някой друг, но мен не можеш. Точно лаптоп с повреден ПАТА диск,  на който има ОС, няма нужда. И пак казвам. ДА- всеки един диск умира, НО когато е нов си има гаранция. А да използвам повреден боклук значи да не се уважавам себе си. Е аз се уважавам. Вече който каквото иска да прави. Свободна воля.

преди 5 минути, Samo написа:

Спора ви малко е като "кокошката и яйцето". Дисковете се чупят, но дисковете трябва да се възприемат като консуматив, т.е с презумпцията че това е нормалния цикъл на живот на такива устройства.

Много скъп консуматив. Те и хората станаха консуматив.Животът, щастието..консумативи.

преди 1 минута, Емил Костов написа:

А да използвам повреден боклук значи да не се уважавам себе си.

Ама само ако имаш пари, нали така? И ти се дават за стар лаптоп.

преди 8 минути, simtech написа:

Много скъп консуматив. Те и хората станаха консуматив.Животът, щастието..консумативи.

Ама само ако имаш пари, нали така? И ти се дават за стар лаптоп.

Човече спри се! Говорим за 30 лева. По моето наблюдение българина ги хвърля за какво ли не и то само за един ден!!

• Автор

Не е лошо и двамата да отидете да подремнете.....

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Човече спри се! Говорим за 30 лева. По моето наблюдение българина ги хвърля за какво ли не и то само за един ден!!

Абе живееш в един от най-гладните райони в България, с най-ниските заплати и ми говориш как българинът ритал пари под път и над път? Оксиморон? Аз казах каквото имам да кажа. Дискове може да се изолират и да се ползват. Не съм казал, че е най-добро решение.
А 2.5" PATA над 80GB ако намериш за 30лв, ще те  черпя една бира. Щото няма.

преди 5 минути, simtech написа:

Абе живееш в един от най-гладните райони в България, с най-ниските заплати и ми говориш как българинът ритал пари под път и над път? Оксиморон? Аз казах каквото имам да кажа. Дискове може да се изолират и да се ползват. Не съм казал, че е най-добро решение.
А 2.5" PATA над 80GB ако намериш за 30лв, ще те  черпя една бира. Щото няма.

Да, и ти гарантирам че българина харчи в несвяст. Ела да ти го демонстрирам. И 30 лева, не са много пари, каквото и да ми говориш!!

току-що, Емил Костов написа:

Да, и ти гарантирам че българина харчи в несвяст. Ела да ти го демонстрирам. И 30 лева, не са много пари, каквото и да ми говориш!!

Споря с радиоточка! Видял си 3 мутри с много пари и викаш всички сме милионери в България?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.