Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тема за ремонт на дискове и още нещо

Featured Replies

преди 16 часа, Samo написа:

Да речем че търсенето определя предлагането. Все пак пускането на преоразмерени(дали към повече или към по малък обем) дискове не е практика, но пък никой не  обича да изхвърля.  Дефектни дискове е почти невъзможно да се пуснат в продажба заради начина на тестването. Отбелязвам дефектни дискове, а не такива с дефекти, защото има разлика и тя е като между компютрите и компотите.

Работата на SMART е нещо което се настройва във фирмуера в зависимост от крайният релултат който се преследва. Може да маркира и замества сектори, а може и да не го прави.

За IBM (Hitachi) и серията им deskstar: Тези дискове имаха 2 конструктивни особености. Едната е закрепването на горния капак и уплътнението. И втората е в платката и начина и на контакт с корпуса. Тук плътността на запис не от значение. Тя е същата като на много дискове от тази ера.

eWNmALT.pngМагнитния прах не е нищо повече от това което е било нанесено върху плочите. Основа плюс различни слоеве на феритна основа и закършващо покритие(от няколко слоя)+  лубрикант

И магнитния слой не е паднал сам и не е "вината" в него. Нещо такова IMG_9870.JPGсе е търкало там и е съсипало плочите. И докато глави се сменят за да се прочете информацията , то като се надере носителя няма спасение.

Сети се колко е бил нов. Само за сведение масовия процес за тестване не включва инсталирането върху диска на никакви операционни системи :no-no:. Всичко се прави на стендове.

Ето една що годе интересна статия. http://www.thg.ru/storage/kak_seagate_delaet_hdd/index.html С доста комерсиални глупости за хипер мега надеждните им дискове. Не заради друго ами се чупят масово и с дефекти не позволяващи почти никакви опции за вадене на съдържанието от вътре. Става дума за инженерни технологични недомислици, не толкова за несъвършенство на технологията (с)simtech. Но пък ако се чете между редовете има какво да разбере. 

И един цитат за осмисляне от статията

Стадия проектирования в Seagate имеет похожую схему, хотя, в отличие от братьев Райт, инженеры Seagate точно знают какой уровень качества должен быть достигнут. Например, в соответствии с проектными задачами накопители Enterprise Capacity для корпоративных сред должны достигать показателя наработки на отказ (MTBF - mean time between failures) 2 000 000. 2 миллиона часов MTBF – это распространенный и ожидаемый показатель среди корпоративных жестких дисков определенного класса, и рынок не принял бы продукт, если бы тот не соответствовал определенному уровню надежности.

Здесь необходимо отметить два момента. Во-первых, инженеры могут разработать диск с гораздо более высоким показателем надежности. Один из них сказал нам, что можно спроектировать HDD, который будет работать 100 лет, но никто никогда его не купит. Поэтому, когда вы видите в спецификации значение MTBF 800 000 часов или 2 миллионов часов, помните, что такие уровни надежности обычно требуются для определенных сегментов рынка. Домашний ПК, который работает, к примеру, по три часа в день в течение пяти лет (приблизительно 5500 часов) не нуждается в дисках с показателем MTBF 2 миллиона часов, поэтому нет смысла повышать стоимость продукта, добавляя более дорогие компоненты и проводя дополнительные исследования. Относительно низкое значение MTBF не означает, что диск плохого качества. Просто его стоимость оптимизирована для целевого сегмента рынка. 

Цялата работа ми е ясна, отбелязвам, че често се случва клиенти да идват с това явление. Купен нов хард, ама нов в кавички :) и т.н.

• Отговори 58
  • Прегледи 4,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 3 часа, Емил Костов написа:

Е всеки да си преценява сам, но съм убеден че всички тук дето говорят за ремонти на дискове и как работили след това перфектно нямат подобен диск на компютрите си.

Аз броя ли се в този списък или?

преди 3 часа, Емил Костов написа:

Е всеки да си преценява сам, но съм убеден че всички тук дето говорят за ремонти на дискове и как работили след това перфектно нямат подобен диск на компютрите си.

Всъщност макар че не съм говорил по темата това, не е точно така. При мен има точно един такъв диск. След малко ще разкажа и каква е неговата история. Като цяло бих искал да подчертая, че никога не бих си купил повреден диск (за да го използвам за части за да поправя друг - защото няма да мога и без това, не ми е там силата), нито пък да си купя втора ръка диск, пък бил той и здрав (вярно е, че при дисковете съм чел, че най-висок процент на повреда имат първата една година и прескочат ли трапа след това карат дълго време без проблеми, но все пак този диск ще е износен малко или много, а за мен е важно един такъв консуматив да е нов и надежден, но знам, че и гаранция няма никъде кога точно може да откаже и затова имам добра бекъп стратегия).

Говорейки за марки ще спомена, че въпреки че в момента плюят яко Seagate - главно новите модели - лично аз не съм имал проблеми с тази марка. Може би на късмет, но първия ми диск от 1998-2004-та беше Quantum FIreball (които също после бяха купени от Seagate) - диска си работеше, но смених направо цялата машина. Втората ми машина е с Seagate 80 GB от 2004-та и работи досега, но я подарих на нашите през 2007-ма. Новата (то нова си е вече за кавички, защото макар и обновена на макс, вече си е за смяна отвсякъде), тя работи от 2007-досега и на нея имаше първоначално два диска - един Seagate 250 GB и един 750 GB Seagate (от онези проблемните баракуди с калпавия firmware, който аз обнових веднага като го пуснаха и успях да спася диска тогава). Преди около година все пак големия диск започна да прави проблеми - увеличи се spin retry count-a, което ясно индикира за проблеми с мотора мисля - механична повреда. Вдигна се на 6 и разбира се Health статуса му падна на 82%, След това започнаха и появява на лоши сектори и Health-a падна на 78%. Там по-скоро от любопитство исках да го закрепя, докато събера за нов диск. Знаех, че този вече не е надежден и затова там не държа нищо ценно. След множество опити с инструмента на Seagete - Seatools, HDDregenerator, MHDD, Victoria, HDSentinel и т.н. (имаше и още неща, но не ги помня вече, но тогава мисля, че дори бях писал Л.С. на Samo с описание на проблема в търсенето на съвети). Дори го свалих и почистих контактните повърхности от видимата част на платката. И успях да го възстановя уж и дори Health-a се качи пак на 82%. Все пак новия месец поръчах нов диск - SSHD 2TB (да, знам, че и за хибридните дискове не бях чувал добри неща, но нямах тогава SSD и исках един такъв за по-бърз системен дял). Какво се случи обаче - поправения диск още си работи и сърце не ми дава да го хвърля на боклука, а вече си бях поръчал и Samsung 850 Pro 128GB за системен...та се наложи да откача DVD записвачката и да закача новия диск вместо нея (не че я ползвах много с тези флашки наоколо)... Интересното обаче при поправения диск бе, че при големи натоварвания (запис на големи файлове на него, или дори създаването на системен image с Macrium на този диск - споко имах Image-a и на друг диск за всеки случай) - отново се появи Spin Retry Count и вече са 7 и Health-a падна на 78%. Може да се прецака утре, може и след още 10 години. Никой не знае. Но реших да го използвам до края и то само за четене на данни от него. Така като гледам се държи засега.

В заключение ще кажа, евала за темата и че и двата сте прави. Хем не бих купил повреден диск, хем ако вече имам такъв ще се опитам (не да го поправя), а да му удължа живота докато си купя нов (а не втора ръка за по 30-40 лв, по-скоро бих взел от промоция, но да е нов, но макар че ще излезе по-скъпо).

Отделно съм поправял доста дискове на приятели, които си работят и до днес. Шефа си бе изтървал лаптопа и добре, че се бе активирала програмата за паркирането на главите, но пак имаше лоши сектори - оправен е и работи и до днес. Дори на колегата от форума Lost In съм поправял лаптопа с лоши сектори докато се стабилизира и го смени...ами и той си бачка мисля, че и до днес. Не съм го чувал скоро и не знам, но знам, че последно като се чухме работеше. Та според мен има смисъл от ремонтите в някои случаи.

Това беше моето мнение по въпроса без да съм с претенции, че разбирам много от хардуер, защото ако бе така и цвета на табелката ми щеше да е лилав, а не червен най-малкото). ;)

Поздрави!

преди 46 минути, Samo написа:

Аз броя ли се в този списък или?

Е това от теб зависи ;)

преди 7 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Всъщност макар че не съм говорил по темата това, не е точно така. При мен има точно един такъв диск. След малко ще разкажа и каква е неговата история. Като цяло бих искал да подчертая, че никога не бих си купил повреден диск (за да го използвам за части за да поправя друг - защото няма да мога и без това, не ми е там силата), нито пък да си купя втора ръка диск, пък бил той и здрав (вярно е, че при дисковете съм чел, че най-висок процент на повреда имат първата една година и прескочат ли трапа след това карат дълго време без проблеми, но все пак този диск ще е износен малко или много, а за мен е важно един такъв консуматив да е нов и надежден, но знам, че и гаранция няма никъде кога точно може да откаже и затова имам добра бекъп стратегия).

Говорейки за марки ще спомена, че въпреки че в момента плюят яко Seagate - главно новите модели - лично аз не съм имал проблеми с тази марка. Може би на късмет, но първия ми диск от 1998-2004-та беше Quantum FIreball (които също после бяха купени от Seagate) - диска си работеше, но смених направо цялата машина. Втората ми машина е с Seagate 80 GB от 2004-та и работи досега, но я подарих на нашите през 2007-ма. Новата (то нова си е вече за кавички, защото макар и обновена на макс, вече си е за смяна отвсякъде), тя работи от 2007-досега и на нея имаше първоначално два диска - един Seagate 250 GB и един 750 GB Seagate (от онези проблемните баракуди с калпавия firmware, който аз обнових веднага като го пуснаха и успях да спася диска тогава). Преди около година все пак големия диск започна да прави проблеми - увеличи се spin retry count-a, което ясно индикира за проблеми с мотора мисля - механична повреда. Вдигна се на 6 и разбира се Health статуса му падна на 82%, След това започнаха и появява на лоши сектори и Health-a падна на 78%. Там по-скоро от любопитство исках да го закрепя, докато събера за нов диск. Знаех, че този вече не е надежден и затова там не държа нищо ценно. След множество опити с инструмента на Seagete - Seatools, HDDregenerator, MHDD, Victoria, HDSentinel и т.н. (имаше и още неща, но не ги помня вече, но тогава мисля, че дори бях писал Л.С. на Samo с описание на проблема в търсенето на съвети). Дори го свалих и почистих контактните повърхности от видимата част на платката. И успях да го възстановя уж и дори Health-a се качи пак на 82%. Все пак новия месец поръчах нов диск - SSHD 2TB (да, знам, че и за хибридните дискове не бях чувал добри неща, но нямах тогава SSD и исках един такъв за по-бърз системен дял). Какво се случи обаче - поправения диск още си работи и сърце не ми дава да го хвърля на боклука, а вече си бях поръчал и Samsung 850 Pro 128GB за системен...та се наложи да откача DVD записвачката и да закача новия диск вместо нея (не че я ползвах много с тези флашки наоколо)... Интересното обаче при поправения диск бе, че при големи натоварвания (запис на големи файлове на него, или дори създаването на системен image с Macrium на този диск - споко имах Image-a и на друг диск за всеки случай) - отново се появи Spin Retry Count и вече са 7 и Health-a падна на 78%. Може да се прецака утре, може и след още 10 години. Никой не знае. Но реших да го използвам до края и то само за четене на данни от него. Така като гледам се държи засега.

В заключение ще кажа, евала за темата и че и двата сте прави. Хем не бих купил повреден диск, хем ако вече имам такъв ще се опитам (не да го поправя), а да му удължа живота докато си купя нов (а не втора ръка за по 30-40 лв, по-скоро бих взел от промоция, но да е нов, но макар че ще излезе по-скъпо). Това беше моето мнение по въпроса без да съм с претенции, че разбирам много от хардуер, защото ако бе така и цвета на табелката ми щеше да е лилав, а не червен най-малкото). ;)

Поздрави!

Тоест държиш един диск с емоционална стойност. Нищо не правиш с него. Не е сигурен. То и аз имам един стар диск, който трака като дизел и ако не е вентилатора под него вдига 60 градуса и работи. Интересното е, че няма грешки, но все пак му нямам вяра.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 34 минути, Емил Костов написа:

Е това от теб зависи ;)

Тоест държиш един диск с емоционална стойност. Нищо не правиш с него. Не е сигурен. То и аз имам един стар диск, който трака като дизел и ако не е вентилатора под него вдига 60 градуса и работи. Интересното е, че няма грешки, но все пак му нямам вяра.

Ами не е така....аз съм на принципа, че нещо щом работи няма как да го изхвърля. Не е от някаква мания за скръндзливост. а по скоро от практичност. И, кой е казал, че не го ползвам? На него ми е музиката и доста от видео клиповете и си ги play-вам от там. ;) Работи си на пълни обороти (просто съм намалил копирането към него) Дори за видео-монтаж съм го ползвал и го ползвам чат-пат. Да не излезе по-корав само от SSHD-то, че тогава ще стане тя....после ще трябва да сменям 2 диска, не 1. Времето ще покаже.

преди 3 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Seagate - главно новите модели

Аз съм анти новите Сийгейт, прекалено крехки са и бързо се чупят. Масово ''метам'' в коша такива. Дори не си заслужава да се мъчиш да ги спасяваш, винаги става по-зле. Какво им стана имаха толквоа двисоко качество а последните години е по-д-бре да си купя евтин китайски боклук без етикет от колкото Сийгейт, ще издържи повече от него...

преди 39 минути, callpchelp написа:

Аз съм анти новите Сийгейт, прекалено крехки са и бързо се чупят. Масово ''метам'' в коша такива. Дори не си заслужава да се мъчиш да ги спасяваш, винаги става по-зле. Какво им стана имаха толквоа двисоко качество а последните години е по-д-бре да си купя евтин китайски боклук без етикет от колкото Сийгейт, ще издържи повече от него...

Да, и аз това чувам за новите им модели за съжаление, макар че погълнаха доста компании...И аз не знам, защо искат да прецакат добрата репутация, която имаха. Иначе в офиса и от приятели именно добри отзиви чувам главно за Hitachi/Toshiba отколкото за WD. Аз също си взех един външен на A-Data (HD710). който е с диск на Toshiba и нямам забележки за вече няколко години ползване. Може и на късмет да е, но вярвам на тези, които са ми споделили мнението си. С WD не съм имал лично вземане-даване, но съм чувал, че са доста шумни (поне черните модели) и в офиса редовно дегрейдваха райдовете с тях, но то при такова натоварване там и други не са много по-добри. Добре, че при 8 диска в RAID 6, трябва 3 да се "счупят" за да се загуби цялата информация, а това не се случва често. При 1-2 проблемни се заменят, ребилдва се и готово. Нещо май не им излиза на сметка да правят качествени компоненти в днешно време и говоря като хардуера като цяло, не само при дисковете. Всичко е просто бизнес.

преди 4 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Ами не е така....аз съм на принципа, че нещо щом работи няма как да го изхвърля. Не е от някаква мания за скръндзливост. а по скоро от практичност. И, кой е казал, че не го ползвам? На него ми е музиката и доста от видео клиповете и си ги play-вам от там. ;) Работи си на пълни обороти (просто съм намалил копирането към него) Дори за видео-монтаж съм го ползвал и го ползвам чат-пат. Да не излезе по-корав само от SSHD-то, че тогава ще стане тя....после ще трябва да сменям 2 диска, не 1. Времето ще покаже.

Пак ме разбирате погрешно. Никой не говори за скръндзливост. Просто това е един диска, на който нямаш вяра. Това е!

преди 26 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Да, и аз това чувам за новите им модели за съжаление, макар че погълнаха доста компании...И аз не знам, защо искат да прецакат добрата репутация, която имаха. Иначе в офиса и от приятели именно добри отзиви чувам главно за Hitachi/Toshiba отколкото за WD. Аз също си взех един външен на A-Data (HD710). който е с диск на Toshiba и нямам забележки за вече няколко години ползване. Може и на късмет да е, но вярвам на тези, които са ми споделили мнението си. С WD не съм имал лично вземане-даване, но съм чувал, че са доста шумни (поне черните модели) и в офиса редовно дегрейдваха райдовете с тях, но то при такова натоварване там и други не са много по-добри. Добре, че при 8 диска в RAID 6, трябва 3 да се "счупят" за да се загуби цялата информация, а това не се случва често. При 1-2 проблемни се заменят, ребилдва се и готово. Нещо май не им излиза на сметка да правят качествени компоненти в днешно време и говоря като хардуера като цяло, не само при дисковете. Всичко е просто бизнес.

WD са шумни и бързо се изпържват, лесно чупливи и изобщо много некачествен хардуер. Това важи предимно за малките инчове. Аз от лична гледна точка съм недоволен. Не са издръжливи дори при леки вибрации. В общи линии ги правят за да се развалят и то скоро. Големите им дискове за настолни компютри не са лоши и издържат при доста високи температури.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.