Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Питане относно температурата на компонентите.

Featured Replies

Здравейте! Реших днес да направя едни тестове и да следя температурите на отделните компоненти и да се допитам до вас добре ли се държат градусите.
Тук за процесора има само едни градуси, които са 72 и не знам изобщо какво означават и всъщност колко не трябва да надвишава процесора, та и видеокартата... - http://ark.intel.com/nl/products/75038/Intel-Core-i5-4440-Processor-6M-Cache-up-to-3_30-GHz

Разполагам с:

Case - CoolerMaster K280 - https://www.overclockers.co.uk/cooler-master-k280-midi-tower-case-black-rc-k280-kkn1-ca-306-cm.html 

Power - CM RS - 500 - виждам, че останалите неща ги пише на снимките.

Започвам с това, че теста е направен на игра (новата Battlefield 1), в продължение на повече от 1 час.

Използвам само стоково охлаждане. Един 120мм вентилатор отпред вкарващ студен въздух, 120мм отзад изкарващ студен топлия въздух, + вентилатора на захранването, който също изкарва въздуха (не знам дали изобщо да го броя). Температурните показатели са следните при различно натоварване, прилагам и снимки: Нека да поясня преди снимките: Първата е всъщност + още един 120мм вентилатор на страничният капак, който вкарва студен въздух (там резултатите са най-зле, може би поради факта, че видеото духа към този вентилатор топлия въздух и става сблъскване) Втората снимка е без този страничен вентилатор (нещата изглеждат по-добре) Третата снимка е на отворена кутия (е там нещата вече изглеждат добре, но се губи смисъла така според мен от вентилатори и въздушни потоци) И четвъртата снимка само за показ е, когато компютъра е в покой без отворени каквито и приложения.

С вентилатор.jpg             Без вентилатор.jpg

Отворена.jpg              Покой.jpg      

Редактирано от Атанас Славов (преглед на промените)

Е то така не се тества. Условията еднакви ли са? За тест ползвай програма като HWiNFO64 и MSI Afterburner. С втората( а и с първата) може да видиш всичко като графики и тогава да прецениш температурите. Двете програми са съвместими и могат да се ползват заедно за мониторинг по време на игра, стига да не си включил DX12. Иначе дори и първите температури са нормални при BF1. 

Редактирано от Кико (преглед на промените)

• Автор
преди 5 минути, Roujin Z написа:

Ще може ли някоя снимка на компютъра отвътре?

Снимка:  http://dox.bg/files/dw?a=95ed5fbc60 (не намерих друг начин за качване, защото е по-голяма като размер,от колкото мога да кача :) )

преди 7 минути, Кико написа:

Е то така не се тества. Условията еднакви ли са? За тест ползвай програма като HWiNFO64 и MSI Afterburner. С втората( а и с първата) може да видиш всичко като графики и тогава да прецениш температурите. Двете програми са съвместими и могат да се ползват заедно за мониторинг по време на игра, стига да не си включил DX12. Иначе дори и първите температури са нормални при BF1. 

Не знаех наистина как да направя тест :( Условията са еднакви (предполагам) Не знаех също за софтуери, с които да направя теста, а и да използвам такава като мониторин по време на игра (само съм виждал по клипове) Не съм включил  DX12. Поне ме открехнахте, че температурите са нормални. Ще направя по адекватен тест, ако не тази вечер предполагам утре и ще постна резултатите. :)

преди 3 минути, Атанас Славов написа:

Снимка:  http://dox.bg/files/dw?a=95ed5fbc60 (не намерих друг начин за качване, защото е по-голяма като размер,от колкото мога да кача :) )

Не знаех наистина как да направя тест :( Условията са еднакви (предполагам) Не знаех също за софтуери, с които да направя теста, а и да използвам такава като мониторин по време на игра (само съм виждал по клипове) Не съм включил  DX12. Поне ме открехнахте, че температурите са нормални. Ще направя по адекватен тест, ако не тази вечер предполагам утре и ще постна резултатите. :)

Ето ти пример, как е при мен при BF1  по време на игра. Това е първото клипче, което изобщо направих на тая игра като влязох за първи път. А ако те интересува как да настроиш MSI Afterburner по подобен начин, мога да покажа.

Виждаш, че при мен температурите се движат от 70-80 градуса. А относно това, дали страничния вентилатор влияе, то правил съм подобни тестове преди време. При мен с отворен капак е най-зле, особено за хард дисковете. Със страничен вентилатор температурата на видеото е най-добра, понеже той отчасти обдухва топлинните тръби. Процесорът не се влияе при мен, защото загребва въздух не отстрани, а от предната страна на кутията. Освен това охлаждащата площ на ребрата е толкова голяма, че малки промени на въздушния поток в кутията изобщо не влияят на температурата.

Температурата не е фатално висока, но въпреки това може да се свалят. HDD-то си го поставил почти на една линия с видеокартата. Получава се преграда, която спира всякакъв приток на свеж въздух от вкарващия вентилатор, който вкарва само на картата, която пък духа на зад, но и на пред загрят въздух. За това и HDD-то е с по височка температура. Той по принцип държи около 2 градуса над стайната температура. Този вече заграт въздух се засмуква от процесора. Вдигни HDD-то на горе или вдигни по на високо предния вкарващ вентилатор. Което ти е по лесно.

преди 18 минути, Атанас Славов написа:

Снимка:  http://dox.bg/files/dw?a=95ed5fbc60 (не намерих друг начин за качване, защото е по-голяма като размер,от колкото мога да кача

В твоя случай задната част на видеокартата загрява много, въздухът се издига нагоре към бокса на процесора, а той от своя страна трудно се справя с охлаждането. Имах такива проблеми с Xeon E3-1230V2, докато бе с боксовото охлаждане. Когато играех игри, които товарят много процесора, като Crysis 3,  то вентилаторът на бокса се развърташе много и ставаше шумен на моменти. Затова и си купих друго охлаждане, което свали температурите с 20 градуса на същия тоя Xeon. 

• Автор
преди 13 минути, nikolela написа:

Температурата не е фатално висока, но въпреки това може да се свалят. HDD-то си го поставил почти на една линия с видеокартата. Получава се преграда, която спира всякакъв приток на свеж въздух от вкарващия вентилатор, който вкарва само на картата, която пък духа на зад, но и на пред загрят въздух. За това и HDD-то е с по височка температура. Той по принцип държи около 2 градуса над стайната температура. Този вече заграт въздух се засмуква от процесора. Вдигни HDD-то на горе или вдигни по на високо предния вкарващ вентилатор. Което ти е по лесно.

Аха, благодаря. Ще погледна с изместването на HDD, защото май с вентилатора няма да се получат нещата, просто няма друго място за закрепване. 

преди 8 минути, Кико написа:

В твоя случай задната част на видеокартата загрява много, въздухът се издига нагоре към бокса на процесора, а той от своя страна трудно се справя с охлаждането. Имах такива проблеми с Xeon E3-1230V2, докато бе с боксовото охлаждане. Когато играех игри, които товарят много процесора, като Crysis 3,  то вентилаторът на бокса се развърташе много и ставаше шумен на моменти. Затова и си купих друго охлаждане, което свали температурите с 20 градуса на същия тоя Xeon. 

Ще съм благодарен да покажеш настройването на MSI Afterburner. Значи за напред ще трябва да помисля и за друго охлаждане на процесора :) Айде да идва зимата вече :D 

Редактирано от Атанас Славов (преглед на промените)

преди 1 минута, Емил Костов написа:

70 градуса на видео и процесор са много. Ще си убиеш компютъра.

Отново неадекватен. Направо останах с утворена уста от тоя твой коментар...70 градуса са много за какво? Ти имаш ли си понятие, при какви температури работят съвременните видеокарти и процесори и то с боксови охладители? И наясно ли си, че някои процесори Haswell  дори без клок  могат да тротнват и да смъкват честотите си? А за видеокартата направо не ми се коментира. Толкова години вече NVIDIA  ограничава картите си на 79 градуса, като целта е максимални работни честоти и минимален шум. А и не от днес и вчера видеокарти от различни поколения работят с температури 80-90 градуса дори.  А вземи му конфигурацията и я направи да работи с 60 градуса температура, да та видя къф модератор хардуер си! Ама нищо няма да сменяш, щото човека примерно няма пари за афтърмаркет охладители, а ползва това, което му предлага Интел! 

Нямам думи просто за коментара ти. Ако не бе модератор на тоя раздел, щях да приема отговора ти като незнание или липса на опит, ама с модераторска табелка и то хардуерна...

преди 57 минути, Атанас Славов написа:

Ще съм благодарен да покажеш настройването на MSI Afterburner. Значи за напред ще трябва да помисля и за друго охлаждане на процесора :) Айде да идва зимата вече :D 

След малко ще пусна няколко снимки с обяснения.

О да имам много добро понятие как работят. Аз може да съм неадекватен, но постващия ще си загуби компютъра. Тогава ми се ще ти да му обясниш защо му е заминала системата. Съвременните ТЪПИ видеоикарти работят на много странен принцип.GPU на картата държи дори на 90 градуса, но тъпите видео чипове на рамта и не се охлаждат. В резултат на системното им прегряване картата започва да не работи. Резултата е плачевен. За да работи подобна карта освен нейното охлаждане трябва да има перфектно охлаждане в кутията, което да пази видеочиповете, за да може тази карта да работи и да се използва. Ти може да спориш колкото искаш. Ела в Плевен, ще те заведа в сервиза. Вече са станали над 50 подобни карти, който не работят поради тази причина. Дори те е страх да свалиш охладителя, защото половината чипове ще паднат с него. 

Мен не ме убеждавай в такива работи,защото лично съм изял трите букви, демек х**!!!

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 1 час, nikolela написа:

Направих ето тези промени: Единият вариант е HDD най-долу (под предният вентилатор), другият вариант и по-подходящ според мен е горе. Така е доста далеч от предния вентилатор.

http://dox.bg/files/dw?a=b664043692

http://dox.bg/files/dw?a=3fee48ffa6

http://dox.bg/files/dw?a=ead912272b

http://dox.bg/files/dw?a=c3efb3e9f4

Ето и как може да настроиш първоначално MSI Afterburner. Първо, избираш настройките - оцветил съм бутона в жълто. Ако е друг скин на програмата, трябва да е нещо подобно.

2016-09-06_235547.jpg

След това намираш полето "monitoring".В жълто съм оцветил какво се отмята, за да се появи по време на игра и изобщо за да има мониторинг. Слагането на чавка пред параметъра означава, че той ще се следи от програмата. Ако другите неща обаче не са отметнати - Show in On-Screen Display, то тая стойност ще се следи, но ще я виждаш само на графиката.

2016-09-06_235357.jpg

Самата графика може да я разпънеш, като щракнеш два пъти на нея и след това я разтегнеш в какъвто прозорец искаш. Примерно така:

2016-09-07_000011.jpg

Поставяйки мишката някъде, виждаш моментните стойности за определено време. Всяко поле има минимални и максимални стойности на параметъра.

За да се появи всичко по време на игра, се ползва съпътстващата при инсталация програма - RivaTunerStatistic Server. Като те попита, дали да я инсталираш, съгласяваш се. Самата програма представлява това:

2016-09-07_000316.jpg

За да има нещо на екрана ти по време на игра, трябва да включиш Show On-Screen Display:

2016-09-07_000426.jpg

Надолу имаш различни опции. Понякога мониторинга не се появява по време на игра заради някаква несъвместимост или пък играта не стартира. Тогава се пробва с бутоните Stealth mode  и Custom D3D support:

2016-09-07_000639.jpg

За BF1  това не е необходимо, мониторинга си тръгва. 

Отдолу имаш опции за шрифта, цвета и големината му. Аз съм го направил червен и съм отметнал Raster 3D, защото така ми се струва най-четим в общия случай. Имаш опция за ограничаване на кадрите - Framerate limit, която може да се ползва в някои специфични случаи. може да добавяш профил за всяка игра или директно да зададеш всичко в Global. Ако играта има профил, то тия стойности важат само за нея.

преди 34 минути, Емил Костов написа:

О да имам много добро понятие как работят. Аз може да съм неадекватен, но постващия ще си загуби компютъра. Тогава ми се ще ти да му обясниш защо му е заминала системата. Съвременните ТЪПИ видеоикарти работят на много странен принцип.GPU на картата държи дори на 90 градуса, но тъпите видео чипове на рамта и не се охлаждат. В резултат на системното им прегряване картата започва да не работи. Резултата е плачевен. За да работи подобна карта освен нейното охлаждане трябва да има перфектно охлаждане в кутията, което да пази видеочиповете, за да може тази карта да работи и да се използва. Ти може да спориш колкото искаш. Ела в Плевен, ще те заведа в сервиза. Вече са станали над 50 подобни карти, който не работят поради тази причина. Дори те е страх да свалиш охладителя, защото половината чипове ще паднат с него. 

Мен не ме убеждавай в такива работи,защото лично съм изял трите букви, демек х**!!!

След колко години? Айде стига глупости! В един сервиз винаги има нещо за ремонт. Много сте ми смешни сервизните работници като кажете, че еди коя си марка примерно се срещала много в сервиза. Е да кажем в Сервиз на Форд какво да се среща? Чували с картофи ли? Ще се среща естествено. Или и ти като оня от HBG,  дето беше пуснал клипчета с разни китайски бомбички на куп, ама между тях и много некитайски. По тая тема ще те попитам. Човека има ли охлаждане на кутията или не. Само на това ми отговори! Колко вентилатора виждаш, къде, коко са големи. Ти какво му предлагаш, за да се охлади добре? Аз бих му предложил да вземе стотина лева по-скъпа видеокарта от същия модел, да даде 150 лева за охладител, пък може и водно, да вземе кутия за 300 лева с добър кабел мениджмънт и не на последно място да засили де що има вентилатор на 100%. И ако тогава PC-то издържи, да не стане тъй, че човека да изперка и да го приемат в психиатрия? Наистина пишеш глупости, нямайки поглед върху нещата. По твоята логика, трябва във всяка тема за ново PC  да препоръчваш да не се купува, щото ще изгори. Ами хората имат 600 лева, 1000 лева, тук таме някой 2000. какво предлагаш? Да им дадеш назаем от сервизния ти оборот?

Аз въобще нищо не настройвам. Моя конфигурация повече от 60 градуса не вдига. Задължително се подсигурявам. И пак ще кажа нещо, което ТИ забравяш. Обикновения потребител НЯМА ТВОИТЕ ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ, ВЪЗМОЖНОСТИ и начини да реагира на проблема. Когато пусне темата с високи температури, това значи че е имало екшън поне няколко месеца. Дори картата да оцелее другия хардуер при тези температури е отнесъл толкоз дране, че идея си нямаш

това ме подсеща да вземем да направим една тема в хардуеърния дял за температурите на различните процесори. За мен примерно е по-важно процесора да е хладен при максимално натоварване от колкото да играя най-модерната игра и стаята да е като хеликоптерна площадка заради компютъра. Незна защо хората дават луди пари за конфигурации които им отнемат конфорта у дома.

а във връзка с темата - да попитам автора как са настроени вентилаторите в машината? Някои дъна предлагат опции тих режим и ако е активна тази опция не позволява на вентилатора да развие пълния си капацитет и това води до едни 10 градуса горница на температурата за сметка на шума. Също се чудя какво е натоварването на процесора и защо не е влязъл в турбо режим на 3.3 ghz.

• Автор
преди 4 часа, steelo написа:

това ме подсеща да вземем да направим една тема в хардуеърния дял за температурите на различните процесори. За мен примерно е по-важно процесора да е хладен при максимално натоварване от колкото да играя най-модерната игра и стаята да е като хеликоптерна площадка заради компютъра. Незна защо хората дават луди пари за конфигурации които им отнемат конфорта у дома.

а във връзка с темата - да попитам автора как са настроени вентилаторите в машината? Някои дъна предлагат опции тих режим и ако е активна тази опция не позволява на вентилатора да развие пълния си капацитет и това води до едни 10 градуса горница на температурата за сметка на шума. Също се чудя какво е натоварването на процесора и защо не е влязъл в турбо режим на 3.3 ghz.

Честно да кажа, не съм гледал вентилаторите как са настроени и как работят. Ще трябва довечера да проверя това нещо. Относно процесора и турбо режима, там също не съм много наясно, кога и как включва и ако включва как мога да видя, че е включил.

преди 9 часа, Roujin Z написа:

Ще може ли някоя снимка на компютъра отвътре?

На теб трябва да ти се праща снимка,а не температурите,а?Направо си за бисерите.И кво разбра от снимката?Смешко!

Атанас,нормални са ти температурите и добре са ти компонентите разположени и вентилаторите.Захранването не го брой,че вентилатора изкарва,защото не взима от кутията.Предполагам,че и в стаята е 28 градуса по време на направените шотове на температурите,така че си е в реда на нещата.Не ти трябват повече вентилатори,а ако не искаш да ти бръмчи боксовия,да си вземеш друго охлаждане,но от 30 лв нагоре,да кажем тва за 39 лв- LC-POWER Cosmo Cool LC-CC-120,ама не е наложително.

преди 8 часа, Емил Костов написа:

Аз въобще нищо не настройвам. Моя конфигурация повече от 60 градуса не вдига. Задължително се подсигурявам. И пак ще кажа нещо, което ТИ забравяш. Обикновения потребител НЯМА ТВОИТЕ ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ, ВЪЗМОЖНОСТИ и начини да реагира на проблема. Когато пусне темата с високи температури, това значи че е имало екшън поне няколко месеца. Дори картата да оцелее другия хардуер при тези температури е отнесъл толкоз дране, че идея си нямаш

А, идея си имам. Преди няколко години бях дал старата си конфигурация на брат ми, докато събере пари за нова. След 2-3 месеца ми я върна и каза, че ще купува нова. Пуснах да видя как са нещата и по навих включих да видя температурите. Оказа се, че видеокартата GF7600GT гони стоте градуса. Изключих веднага компютъра, за да видя къде е проблема и какво да видя - перката на видеокартата не се върти, защото е затлачена от прахолях. А той държеше компютъра директно на пода, където се засмуква прах. Та прав си, много хора така си я карат, докато не спре компютъра или докато не почне да рестартира често. Но ние тук говорим за съвсем други неща. 70 градуса при BF1  не е изобщо критична температура. Процесорът също може да си работи при много по-висока температура и го прави. За изгорял процесор скоро не съм чувал. Тия дни пък бях дал пример за хард диска ми на повече от 10 години, дето активно работеше 3 години при температура 50-55 градуса. Още е жив. За видеото си прав, а и аз го казах в един от горните си коментари. Загрява в задната си част, което води до повишена температура в кутията и по-точно в областта около процесорния вентилатор, който засмуква топъл въздух, а от там вдига шум и температура на процесора. За паметите и си прав и не си. При някои модели видеокарти паметите се охлаждат, при други не. Така, че да обобщаваме, не е правилно. Виж, аз две години съм с GTX970, играя да кажем по 40 часа средно седмично, което ще рече, че температурата на ядрото и рядко е под 70 градуса при игра, освен при някои стари игри с вертикална синхронизация. Горе на клипа виждаш колко е температурата и. Няма задна планка, паметите не се охлаждат директно. Картата в задната си част загрява около 90 градуса на VRM. Всъщност, ето една термоснимка:

2016-09-07_092323.jpg

Виждаш каква е температурата на паметите 75 --82 градуса. Това при 20 градуса в стаята на открит стенд. Лятото ще е още по-висока. Аз две години карам тая памет с клок от 7000 на 7800MHz. Представи си сега, че в стаята си и климатик нямам, та лятото температурата стигаше до 31 градуса. Ако целта ти е тая видеокарта да запазиш за поколенията, опитвай се да я охлаждаш, ама не знам как ще стане, какъвто и въздушен поток да вкарваш. Къде е смисъла? По-предната ми GTX460  я карах с клок 25% средно от 2010-та до 2014 година. Когато я смених, NVIDIA  тъкмо почнаха да спират поддръжката, след като не можех да ползвам Shadowplay  с нея. Е, питам, защо да я жаля тая карта? Някой друг след мен да се кефи на ниската и цена ли? Защо пък това да не съм аз през годините? Рано или късно дадена видеокарта има голям шанс да почне с артефектите или напораво да спре. Така е с всичко - телевизори, автомобили...и като казах телевизори, имам едно LG, дето 15 години ми служеше вярно, но накрая и то почна да изключва само. Напоследък през 1-2 минути. Правих му лек ремонт, издържа един ден без да изключва и пак се почна. Ами иска си нов телевизор, още повече, че това е телевизор  с ЕЛТ, малък екран...абе изобщо, нещо доста демоде, а напоследък демоде и за моите очи. Е, аз ще се пенсионирам, ама защо това да е с телевизора? Като съм бил на 25, тоя ТВ си е бил перфектен. Ама сега за кого е перфектен? Дори си мисля директно да го изхвърля на контейнера, та който иска да се мъчи с него. Просто една джаджа си има не само срок на годност, а и експлоатационен период, след който дори да е здрава, не става за нищо! Ами откога хората са с LCD  ТВ? Те вече навлизат и OLED, а аз още съм си с ЕЛТ. Така, че това с повредените видеокарти е леко преувеличено, защото след две години само тая тия видеокарти вече не стават за това, за което са предназначени - а именно за нови игри, ако говорим за висок и среден клас видеокарти. След още две поддръжката им е почти спряна. Тогава какво ти пука, че картата изгоряла? Още по-добре да изгори, та да се сети човек, че има и хубави неща ;) 

• Автор
преди 10 часа, Qnko222222 написа:

На теб трябва да ти се праща снимка,а не температурите,а?Направо си за бисерите.И кво разбра от снимката?Смешко!

Атанас,нормални са ти температурите и добре са ти компонентите разположени и вентилаторите.Захранването не го брой,че вентилатора изкарва,защото не взима от кутията.Предполагам,че и в стаята е 28 градуса по време на направените шотове на температурите,така че си е в реда на нещата.Не ти трябват повече вентилатори,а ако не искаш да ти бръмчи боксовия,да си вземеш друго охлаждане,но от 30 лв нагоре,да кажем тва за 39 лв- LC-POWER Cosmo Cool LC-CC-120,ама не е наложително.

Ами, да по принцип топличко си е в стаята, там някъде си е 27-28-29 :D Ще направя още едни тестове, ще видя какви ще са резултатите и ще мисля за едно по-добро охлаждане, а може и едно водно, та и за красота :D

преди 9 часа, Кико написа:

А, идея си имам. Преди няколко години бях дал старата си конфигурация на брат ми, докато събере пари за нова. След 2-3 месеца ми я върна и каза, че ще купува нова. Пуснах да видя как са нещата и по навих включих да видя температурите. Оказа се, че видеокартата GF7600GT гони стоте градуса. Изключих веднага компютъра, за да видя къде е проблема и какво да видя - перката на видеокартата не се върти, защото е затлачена от прахолях. А той държеше компютъра директно на пода, където се засмуква прах. Та прав си, много хора така си я карат, докато не спре компютъра или докато не почне да рестартира често. Но ние тук говорим за съвсем други неща. 70 градуса при BF1  не е изобщо критична температура. Процесорът също може да си работи при много по-висока температура и го прави. За изгорял процесор скоро не съм чувал. Тия дни пък бях дал пример за хард диска ми на повече от 10 години, дето активно работеше 3 години при температура 50-55 градуса. Още е жив. За видеото си прав, а и аз го казах в един от горните си коментари. Загрява в задната си част, което води до повишена температура в кутията и по-точно в областта около процесорния вентилатор, който засмуква топъл въздух, а от там вдига шум и температура на процесора. За паметите и си прав и не си. При някои модели видеокарти паметите се охлаждат, при други не. Така, че да обобщаваме, не е правилно. Виж, аз две години съм с GTX970, играя да кажем по 40 часа средно седмично, което ще рече, че температурата на ядрото и рядко е под 70 градуса при игра, освен при някои стари игри с вертикална синхронизация. Горе на клипа виждаш колко е температурата и. Няма задна планка, паметите не се охлаждат директно. Картата в задната си част загрява около 90 градуса на VRM. Всъщност, ето една термоснимка:

2016-09-07_092323.jpg

Виждаш каква е температурата на паметите 75 --82 градуса. Това при 20 градуса в стаята на открит стенд. Лятото ще е още по-висока. Аз две години карам тая памет с клок от 7000 на 7800MHz. Представи си сега, че в стаята си и климатик нямам, та лятото температурата стигаше до 31 градуса. Ако целта ти е тая видеокарта да запазиш за поколенията, опитвай се да я охлаждаш, ама не знам как ще стане, какъвто и въздушен поток да вкарваш. Къде е смисъла? По-предната ми GTX460  я карах с клок 25% средно от 2010-та до 2014 година. Когато я смених, NVIDIA  тъкмо почнаха да спират поддръжката, след като не можех да ползвам Shadowplay  с нея. Е, питам, защо да я жаля тая карта? Някой друг след мен да се кефи на ниската и цена ли? Защо пък това да не съм аз през годините? Рано или късно дадена видеокарта има голям шанс да почне с артефектите или напораво да спре. Така е с всичко - телевизори, автомобили...и като казах телевизори, имам едно LG, дето 15 години ми служеше вярно, но накрая и то почна да изключва само. Напоследък през 1-2 минути. Правих му лек ремонт, издържа един ден без да изключва и пак се почна. Ами иска си нов телевизор, още повече, че това е телевизор  с ЕЛТ, малък екран...абе изобщо, нещо доста демоде, а напоследък демоде и за моите очи. Е, аз ще се пенсионирам, ама защо това да е с телевизора? Като съм бил на 25, тоя ТВ си е бил перфектен. Ама сега за кого е перфектен? Дори си мисля директно да го изхвърля на контейнера, та който иска да се мъчи с него. Просто една джаджа си има не само срок на годност, а и експлоатационен период, след който дори да е здрава, не става за нищо! Ами откога хората са с LCD  ТВ? Те вече навлизат и OLED, а аз още съм си с ЕЛТ. Така, че това с повредените видеокарти е леко преувеличено, защото след две години само тая тия видеокарти вече не стават за това, за което са предназначени - а именно за нови игри, ако говорим за висок и среден клас видеокарти. След още две поддръжката им е почти спряна. Тогава какво ти пука, че картата изгоряла? Още по-добре да изгори, та да се сети човек, че има и хубави неща ;) 

И моят компютър е от 2013 сглобен и до сега не съм правил никакви тестове на температурите и т.н. На пръв поглед се държи повече от перфектно. Нямал е никога преждевременни рестартове, забивания, спичания и т.н. Като е играноооо страааашно много време през този период от 3г. Дори, когато ме няма играта стои включена. Поддържам си го постоянно, редовно и обстойно почистване на всички компоненти, пазя го от задръстване от излишни файлове в системата. Що годе добре защитен от злонамерени софтуери, редовно сканиране и т.н. 3 години са си 3 години, та то вече като усетя игра да има леко по-малко фпс и да се налага да се слага медиум, пък да не говорим за най-лошото (Low) :D и се замислям за подмяна на компонентите :) Но  за сега нещата добре вървят, само да пооправя това с градусите, ако е възможно и ще го джиткам още време компеца :) Ще гледам, когато ми остане време (дано е скоро) да постна резултатите от вече адекватно направени тестове с изброените по-горе софтуери. :)
Поздрави!

Според мен, ще получиш нормални резултати за тоя тип конфигурации. Всичко ти е добре направено - кабелмениджмънта, вентилаторите, а щом и почистваш компютъра, не виждам от какво трябва да се притесняваш. Аз си следя температурите от да кажем 10 години, но те винаги са се движели в тия граници - 70-80 градуса, каквито и компоненти да съм имал. Все пак аз винаги клоквам всичко, та от там и малко по-високи температури, отколкото при неклокната система. За изгорял процесор забрави. Не виждам как ще стане. Процесорите си имат много добри защити, особено тия на Интел. Стигне ли да кажем 95 или 100 градуса в зависимост от модела на процесора, то той почва да тротва. Тоест, смъква честотата си и напрежението, за да се задържи в тая граница 95 градуса. Аз по погрешка съм пускал един мой Пентиум G860  вместо на 1.15 волта, колкото е стандартно, на 1.5 V. Картината просто почна да насича, а процесора да държи около 100 градуса, без да се качва нагоре. дори и да се качи, има други защити. Виж, видеото при постоянно прегряване могат да пострадат и памети и чип. Затова и доста често стари видеокарти се слагат в печката, за да се удължи още малко живота им, докато се вземе нова. Е, предполагам има и некоректни "търговци", които биха ти продали подобна току що опечена карта без да ти кажат. Но понеже аз играя доста и предпочитам по-новите игри винаги, то една моя видеокарта рядко може да ме изкара 3-4 години. А това е предостатъчно време за да не изгори и да ме разочарова преждевременно. Тая GTX760  вече е доста слабовата видеокарта, ако искаш да играеш нови игри на максимални детайли с всички новоизлезли благинки като графика. То вече и карта като GTX980  издъхва на 1920х1080, какво остава за това по-старо поколение, което още при анонса на серия 900, остана доста назад като производителност, а при някои игри направо се срина в сравнение с аналогични видеокарти от серия 900. Сега вече имаме серия 1000 и GTX760  едва живурка. Но щом си те кефи, карай с нея. Не всеки иска максимума. 

• Автор
преди 8 минути, Кико написа:

Според мен, ще получиш нормални резултати за тоя тип конфигурации. Всичко ти е добре направено - кабелмениджмънта, вентилаторите, а щом и почистваш компютъра, не виждам от какво трябва да се притесняваш. Аз си следя температурите от да кажем 10 години, но те винаги са се движели в тия граници - 70-80 градуса, каквито и компоненти да съм имал. Все пак аз винаги клоквам всичко, та от там и малко по-високи температури, отколкото при неклокната система. За изгорял процесор забрави. Не виждам как ще стане. Процесорите си имат много добри защити, особено тия на Интел. Стигне ли да кажем 95 или 100 градуса в зависимост от модела на процесора, то той почва да тротва. Тоест, смъква честотата си и напрежението, за да се задържи в тая граница 95 градуса. Аз по погрешка съм пускал един мой Пентиум G860  вместо на 1.15 волта, колкото е стандартно, на 1.5 V. Картината просто почна да насича, а процесора да държи около 100 градуса, без да се качва нагоре. дори и да се качи, има други защити. Виж, видеото при постоянно прегряване могат да пострадат и памети и чип. Затова и доста често стари видеокарти се слагат в печката, за да се удължи още малко живота им, докато се вземе нова. Е, предполагам има и некоректни "търговци", които биха ти продали подобна току що опечена карта без да ти кажат. Но понеже аз играя доста и предпочитам по-новите игри винаги, то една моя видеокарта рядко може да ме изкара 3-4 години. А това е предостатъчно време за да не изгори и да ме разочарова преждевременно. Тая GTX760  вече е доста слабовата видеокарта, ако искаш да играеш нови игри на максимални детайли с всички новоизлезли благинки като графика. То вече и карта като GTX980  издъхва на 1920х1080, какво остава за това по-старо поколение, което още при анонса на серия 900, остана доста назад като производителност, а при някои игри направо се срина в сравнение с аналогични видеокарти от серия 900. Сега вече имаме серия 1000 и GTX760  едва живурка. Но щом си те кефи, карай с нея. Не всеки иска максимума. 

Така е, гтх760 ме е пурва младост, но наистина доста издръжлива карта все още и учудващо подкарваща фоста игри все още и то ме на минимум... че ще я пошзвам ще я ползвам за сега. Тя и не е била в най-високия клас сред поколението си. Тогава съм взел средна класа от поколението, та едва ли сега бих си позволил настоящите 1070-1080... и те така :D това е полужението в биоса междудругото с вентилаторите:

P_20160907_193802.jpg

преди 13 часа, Кико написа:

2016-09-07_092323.jpg

Отново ще каже нещо, което всеки го забравя! Процесора както и GPU на видеокартата спокойно могат да си работят на 100 градуса. Проблема е , че другия хардуер НЕ МОЖЕ. И от там ти идват проблемите. Видеокарта дето ми работи на 80-90 градуса постоянно е обречена да се повреди. Не и се поврежда процесора, а се разпояват видеочиповете на рамата. Те падат като свалиш радиатора. По същия начин процеосра на компютър спокойно може да ти работи на 100 градуса, но всичко около процесора на самото дъно ще УМРЕ. Сега ясен ли съм защо казвам високи температури. И ако някой не ми вярва може да го демонстрираме.

преди 31 минути, Емил Костов написа:

Отново ще каже нещо, което всеки го забравя! Процесора както и GPU на видеокартата спокойно могат да си работят на 100 градуса. Проблема е , че другия хардуер НЕ МОЖЕ. И от там ти идват проблемите. Видеокарта дето ми работи на 80-90 градуса постоянно е обречена да се повреди. Не и се поврежда процесора, а се разпояват видеочиповете на рамата. Те падат като свалиш радиатора. По същия начин процеосра на компютър спокойно може да ти работи на 100 градуса, но всичко около процесора на самото дъно ще УМРЕ. Сега ясен ли съм защо казвам високи температури. И ако някой не ми вярва може да го демонстрираме.

Абе ясен си, ама темата е, дали при BF1  температурите са нормални. А те са! От тук нататък, освен да препоръчаш на човека да не играе за да не му се разпоят чиповете, друго не виждам какво може да направиш. 

преди 5 минути, Кико написа:

Абе ясен си, ама темата е, дали при BF1  температурите са нормални. А те са! От тук нататък, освен да препоръчаш на човека да не играе за да не му се разпоят чиповете, друго не виждам какво може да направиш. 

Не са нормални и никога няма да са!!! Както искате ме разбирайте. Защото това не е моментна температура, а температура с часове. Това значи смърт за хардуера!!

преди 56 минути, Атанас Славов написа:

Така е, гтх760 ме е пурва младост, но наистина доста издръжлива карта все още и учудващо подкарваща фоста игри все още и то ме на минимум... че ще я пошзвам ще я ползвам за сега. Тя и не е била в най-високия клас сред поколението си. Тогава съм взел средна класа от поколението, та едва ли сега бих си позволил настоящите 1070-1080... и те така :D това е полужението в биоса междудругото с вентилаторите:

P_20160907_193802.jpg

Аз имам дори по-слаба - GTX750Ti  и то доста. Понякога си я слагам за тестове, но главно си я държа за втора карта, когато играя игри с PhisX  като Metro или да кажем Batman AK. Картата бива, но за средни детайли при 1920х1080 или за максимални при някои игри на 720p. Но пак си има игри, дето наистина не могат да се играят, освен да се намалят детайлите дотолкова, че да се върна в първи клас. Сега с клокната GTX970  изпитвам проблеми при 1080p., какво остава за 2.7 пъти по-слабата GTX750Ti. Ето, горе на клипа виждаш, как играта върви с 30  fps  средно , като поставя всичко на максимум. разбирай, ако поставя Resolution Scaling  на 100%, което си е нормалното за 1080p. Същото е положението и при ARK:Survival. Там има същата опция, която товари по същия начин. Е, хората те залъгват, че играта е на 1080p. но всъщност е на много по-малко, ако тая опция resolution scaling  е под 100%. Става ли тогава GTX980  за игра? Не става. Освен ако смяташ, че 30  fps  са добри за онлайн пуцаница. 

преди 9 минути, Емил Костов написа:

Не са нормални и никога няма да са!!! Както искате ме разбирайте. Защото това не е моментна температура, а температура с часове. Това значи смърт за хардуера!!

Ами иди се оплачи на арменския поп...пардон, на NVIDIA, AMD и Intel. Няма нужда да се оплакваш на мен!

И между другото да те попитам, поялника ти до 100градуса ли загрява припоя като запояваш?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.