Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно SSD

Featured Replies

EEPROM със сериен достъп. Това устройва ли те?

• Отговори 124
  • Прегледи 9,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 3 часа, peppone1 написа:

То е ясно че в днешно време неграмотността при младите расте

Тия съм ги чел преди 20г

преди 42 минути, peppone1 написа:

Потиснете малко тази старческа гордост

Последно ти към коя възрастова група се числиш?

Тия съм ги чел преди 20г., когато нямаше и Правец, а учебниците ми са били написании преди 40г. Очевидно е че нямаш техническо образование и колкото и да четеш новото няма как да го разбереш, без да имаш основата. Някои дори не знаят какво е чип или интегрална схема и почват да фантазират за някакви свръх нови чудеса, направени от гении, без да мислят че тези неща са произведени още от 50г. на миналият век и оттогава досега нито един нов елемент не е открит.

Оттук си направи изводите на какъв принцип работят флашките.

По тази твоя логика 4004 е същински Core I7 щот са върху силициева подложка.
И от къде е очевидно, че нямам техническо образование, Орак?
Обясни, о, знаещи, чел и учил каква е разликата между чип и интегрална схема. Щот за нас, хората без техническо образоване, това са два термина за един и същ обект.
И явно за теб материалите като галиевия арсенид, индиевия арсенид ... не се употребяват за производство на полупроводникови елементи.

С толкова глупости сбрани в един пост, ме уби финалът.
А на последния ти въпрос накратко - EEPROM с последователен вход/изход

на 4.10.2016 г. в 21:53, peppone1 написа:

...на кой му трябва лаптоп с два диска и без DVD устройство?...

На кой изобщо му трябва DVD у-во? Остаряла технология, която заминава при дискетите.

на 4.10.2016 г. в 22:45, Mr.n0b0dy написа:

Ако го погледнем от друга гледна точка.. при сървърите се исползват високо скоростни HDD-та защото там се записват много данни (ценни). Пък ако си цъкаш игри и програми ssd би трябвало да върши работа и да е достатъчно. Защо никой не е единодушен за ssd-тата

SSD-тата имат много по-бърз случаен достъп от HDD-тата и са перфектни за бази данни. Където трябва висока надеждност, все още се ползват масиви от HDD-та, но е въпрос на време SSD-тата да вземат превес и там. За момента SLC SSD-тата просто са много скъпи. Е, за файлови сървъри скоро няма да видим SSD-та :D Но специално за домашни потребители хората са единодушни - SSD за системен, HDD за склад. Специално аз съм добавил и един малък, 500ГБ хард за торенти, на който според софтуерите за диагностика от 5 години му остават 20 дена живот :D

преди 8 часа, peppone1 написа:

..За няколко години няма какво да се развива...

К'во? Еб@ваш ли се?

...Поне има образователни програми като Дискавъри, където малко от малко човек може да понаучи нещо, но не и от интернет...

Дааа, определено се еб@ваш.

преди 4 часа, peppone1 написа:

...Аз нещо което не разбирам не се напъвам да споря, защото ще стана смешен пред другите и пред себе си...

В случая се напъваш, но не е смешно. Има хора, които биха се заблудили от изказванията ти.

на 15.02.2017 г. в 5:53, ExaFlop написа:

Последно ти към коя възрастова група се числиш?

По тази твоя логика 4004 е същински Core I7 щот са върху силициева подложка.
И от къде е очевидно, че нямам техническо образование, Орак?
Обясни, о, знаещи, чел и учил каква е разликата между чип и интегрална схема. Щот за нас, хората без техническо образоване, това са два термина за един и същ обект.
И явно за теб материалите като галиевия арсенид, индиевия арсенид ... не се употребяват за производство на полупроводникови елементи.

С толкова глупости сбрани в един пост, ме уби финалът.
А на последния ти въпрос накратко - EEPROM с последователен вход/изход

Към нормалната група. Техническото образование се дели на много сфери.

Казах чип или интегрална, не казах че имат разлики. След като доуточни че ССД-тата също са полупроводникови транзистори, нека всеки пресметне колко е вероятността на откази в излишни чаркалъци и гигабайти, то сглобката не може да стане идеална. И както казах тъй като технологията е трудоемък процес, с множество грешки и дефекти, то този който ще купим на промоция 32GB, всъщност се е получил дефектен 64GB, но на който са му отрязали дефектите гигабайти. Това е грубо казано, така както някой чипсет вместо с характеристиките на B270 излиза като B260, така както нискочестотен усилвател TDA2050 се получава TDA2030, също както видеопроцесор TDA8362A се получава TDA8362B и множество диоди и транзистори аналози с букви, цифри колкото щеш. Ето колко са надеждни, така както и LED крушките с дълъг живот и мижава светлина или пък ярката LED лента, използвана като задно осветление на новите LCD монитори, която изгасва след 2г. експлоатация, баш когато мине гаранцията.

Докато магнитния диск не е паянтова сглобка, намагнитването и размагнитването трае вечно, имам видеокасети с 20 г. запис, които не са мръднали, въпреки многобройните превъртания.

преди 5 часа, peppone1 написа:

...този който ще купим на промоция 32GB, всъщност се е получил дефектен 64GB, но на който са му отрязали дефектите гигабайти...

Докато магнитния диск не е паянтова сглобка, намагнитването и размагнитването трае вечно, имам видеокасети с 20 г. запис, които не са мръднали, въпреки многобройните превъртания.

Е и? Това, че част от получилите се полупроводникови елементи са дефектни, в никакъв случай не означава, че и другите са такива. Затова компонентите минават тестове, затова съществува понятието "гаранция", затова има класове на качество, затова се развиват технологичните процеси на производство. При магнитните дискове също се произвеждат плочи от по 1ТБ в момента, но тези с дефектни сектори се продават като 500ГБ дискове. Недефектните плочи също имат неизползвани сектори, които са резерв и в случай, че се появят лоши сектори по използваемата част от плочата, те се пренасят (чисто логически) върху свободните сектори от резерва. Ако магнитните записи бяха вечни, нямаше да има толкова висок процент на неуспешно връщане на backup от лентови устройства. Нямаше въпросните лентови устройства да започват да дават грешки само след 50 цикъла на презаписване. Грешките може да не се забелязват, когато става въпрос за видеокасетки с филми, но когато говорим за достоверност на данните, грешките са неминуеми. Същите лентови у-ва са изключително капризни към околната среда, бавни са и нямат random access функция. Единственият им плюс е ниската цена за мегабайт съхранена информация.

Пак не бях разбран правилно. Грешките или дефектите в полупроводниковата технология са неизбежни. И да, именно тестовете определят към коя група ще се числи даден чип. Тези грешки или клас на точност се отбелязват с последната буква, цифра или друг знак на процесора, даже съм купувал евтин видеопроцесор с крайна буква "C", чийто клас не присъстваше сред нито един каталог на производителя. Но братята китайци са решили да не го хвърлят и го пускат у нас на 1:3 от реалната цена и какво от това, нали работи, при все това че картината беше два пъти по-тъмна, но се търпи. Въпреки че днес прецизността се доближава до 100%, то ще продължават у нас да си изхвърлят бъгавите боклуци, отхвърлени от всички нормални тестове за надеждност, но подходящи за бедният народец, който ще се задоволи и с трохи.

Ама ти много се вживяваш и си противоречиш! И що си мислиш, че китайците ни броят в сметките!

преди 9 часа, peppone1 написа:

Пак не бях разбран правилно. Грешките или дефектите в полупроводниковата технология са неизбежни. И да, именно тестовете определят към коя група ще се числи даден чип. Тези грешки или клас на точност се отбелязват с последната буква, цифра или друг знак на процесора, даже съм купувал евтин видеопроцесор с крайна буква "C", чийто клас не присъстваше сред нито един каталог на производителя. Но братята китайци са решили да не го хвърлят и го пускат у нас на 1:3 от реалната цена и какво от това, нали работи, при все това че картината беше два пъти по-тъмна, но се търпи. Въпреки че днес прецизността се доближава до 100%, то ще продължават у нас да си изхвърлят бъгавите боклуци, отхвърлени от всички нормални тестове за надеждност, но подходящи за бедният народец, който ще се задоволи и с трохи.

Пак не бях разбран правилно. Грешките или дефектите във ВСЯКА една технология са неизбежни. У нас се изхвърлят боклуците за абсолютно всеки един вид стока, включително храни, дрехи и прочие. А специално животът на техниката е икономически зададен - един продукт трябва да издържи гаранцията си и след това да се скапе. Това е пазарна икономика.

преди 9 часа, ExaFlop написа:

...И що си мислиш, че китайците ни броят в сметките!

Абе мани, ама си ни броят като пичове. Затова правят мартеници и смилянски боб :)

преди 10 минути, badsector написа:

А специално животът на техниката е икономически зададен - един продукт трябва да издържи гаранцията си и след това да се скапе.

Но понеже "грешките или дефектите във ВСЯКА една технология са неизбежни " не е задължително продуктите да се скапват след изтичане на гаранцията им.

преди 3 часа, Ken написа:

Но понеже "грешките или дефектите във ВСЯКА една технология са неизбежни " не е задължително продуктите да се скапват след изтичане на гаранцията им.

Не е задължително, но за съжаление до там ни доведе капиталистическият строй.

преди 4 часа, badsector написа:

Пак не бях разбран правилно. Грешките или дефектите във ВСЯКА една технология са неизбежни. У нас се изхвърлят боклуците за абсолютно всеки един вид стока, включително храни, дрехи и прочие. А специално животът на техниката е икономически зададен - един продукт трябва да издържи гаранцията си и след това да се скапе. Това е пазарна икономика.

Абе мани, ама си ни броят като пичове. Затова правят мартеници и смилянски боб :)

Не е във всяка, там където се мери и смята правилно, грешки не може да има. Не знам в коя държава живеете, но у нас гаранция за полупроводникови чипове и елементи не се дава. Вчера попаднах на менте китайски транзистор, който изкара цели 5 мин., но и човекът се беше подвел от скромната цена от 60ст., докато оригиналните са над 2-3лв., както и за 10лв. съм купувал чип, който също беше дефектен. Никой никакви тестове не прави, така и с 50лв. съм се набутвал за видеопроцесор, та после трябваше да занеса телевизора на ремонт, а техника просто прекъснал веригата към неработещият извод на процесора, за което човекът трябваше да си плати и ремонта, а аз пих една студена вода. Кой ти дава гаранция, ако имаше стойностни части в тази страна, този дефектен чип трябваше да го заменят с друг,  вместо клиента да плаща излишни разходи за модификацията на иначе здрав компонент.

Но гаранцията е едно, а животът на изделието е съвсем друго нещо. Тези дълголетни SSD дискове защо не им дават гаранция 5г. примерно? А хората не ги устройства техниката да работи само в гаранционния срок, нали?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

SSD дискове защо не им дават гаранция 5г. примерно?

Ето ти колкото искаш ссд дискове с 5 години гаранция:https://plasico.bg/компютри-и-компоненти/компоненти/ssd-дискове/filter-F97.А тези са с 10 години гаранция......примерно!!https://plasico.bg/компютри-и-компоненти/компоненти/ssd-дискове/filter-20353. И  защо не приемеш,че някой неща са по-сложни и технологиите се развиват,а не да опростяваш и обясняваш колко елементарно,боклучиво и некачествено е всичко ново...........

Редактирано от Слави Маринов (преглед на промените)

преди 38 минути, peppone1 написа:

..Тези дълголетни SSD дискове защо не им дават гаранция 5г. примерно? А хората не ги устройства техниката да работи само в гаранционния срок, нали?

Всъщност на някои им дават. Стандартните десктоп HDD-та са с по 2 години гаранция. Зависи от хората, американците мислят така "много хубав лаптоп, цели две години ме изкара, ще си купя пак от същата марка", докато българите мислим така "много скапан лаптоп, само две години ме изкара, повече няма да купувам от същата марка". Тъй като американският пазар е много по-голям от нашия, производителите действат спрямо него и правят продуктите си да умират след като изтече гаранцията.

преди 54 минути, peppone1 написа:

Не е във всяка, там където се мери и смята правилно, грешки не може да има.

Ползвай ламби тогава, че и след радиация работят.

Производителя може да дава 5г. гаранция, но в нашите магазини дават 3 г., а то явно и толкова им е животът. Никаква технология не се развива, просто цената расте, заради капризите на търговците и на потребителите. Фактът че с увеличаване на обема цената пада, показва че се увеличават и дефектите, а оттам грешките и отказите. Така че най-стабилни излизат малките SSD дискове, но на непоносима цена.

Толкова се е развила технологията че телевизорите и мониторите се развалят на втората година, баш след гаранцията и при най-малкият токов удар, а лаптопите са си гаранционно бъгави и недъгави. Вместо да се говори за теоритични прогнози за годност, при условие че ги пуснаха в производство последните няколко години, нека дочакаме и видим реален пример, а дали той ще доживее гаранцията, производителят бълха го охапала. Така и няма да направят лаптоп със SSD, защо?

Що ли не ми прилича на ТРИ години това?
https://plasico.bg/компютри-и-компоненти/компоненти/ssd-дискове/filter-20353
Ти май нивгаж не падаш по гръб и искаш ВИНАГИ твоята крава да е мъжка, нищо, че дава мляко!
Колкото повече се вириш, толкова повече се принизяваш.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

Кво да се каже-никога не е късно човек да стане за кашмер!Тия магазини от линковете са от луната,не са наши,аз се чудя ,дали въобше четеш и вникваш в това дето се пише,или си имаш репертоар и си караш по него.........това пък дето нямало лаптоп със ссд е толкова вярно,колкото и останалите ти твърдения,то бива да си толкова заблуден и неосведомен,но това чак не е за вярване.:no-no:

Редактирано от Слави Маринов (преглед на промените)

Не ги знам кои са тия ваши магазини, в моя град няма такива, а онлайн избягвам да пазарувам.

Но темата беше за бързоразвиващите се технологии, дето заспорихте по 2 страници, без малко да си напънете мозъка. С тия темпове дето излизат новите подобрени хардуеъри, кой нормален производител през 6 месеца ще сменя машините във фабриката си? Вместо да се опиянявате от лъскавите реклами, трябва да знаете, че всичко се прави с цел печалба и този технологичен прогрес е планиран от производителя поне 10г. назад за да поддържа пазарът си. Всеки бизнесмен мисли в перспектива поне 2г. напред. В началото ще ни ни дават трохи, за да залъжат гладът ни и накрая постепенно ще извадят скритите новотехнологии. Когато няма с какво да ни лъжат ще се договорят с Майкрософт да пусне още по-нов и скапан Уиндоус, за да могат производителите после да направят нови драйвери и оттам нова ревизия на хардуеърите си.

на 19.02.2017 г. в 18:11, peppone1 написа:

Не ги знам кои са тия ваши магазини, в моя град няма такива, а онлайн избягвам да пазарувам.

Но темата беше за бързоразвиващите се технологии, дето заспорихте по 2 страници, без малко да си напънете мозъка. С тия темпове дето излизат новите подобрени хардуеъри, кой нормален производител през 6 месеца ще сменя машините във фабриката си? Вместо да се опиянявате от лъскавите реклами, трябва да знаете, че всичко се прави с цел печалба и този технологичен прогрес е планиран от производителя поне 10г. назад за да поддържа пазарът си. Всеки бизнесмен мисли в перспектива поне 2г. напред. В началото ще ни ни дават трохи, за да залъжат гладът ни и накрая постепенно ще извадят скритите новотехнологии. Когато няма с какво да ни лъжат ще се договорят с Майкрософт да пусне още по-нов и скапан Уиндоус, за да могат производителите после да направят нови драйвери и оттам нова ревизия на хардуеърите си.

Нали си любител на гугъл и четенето............това явно си пропуснал да прочетеш,та ти предоставям възможност.Ето и линк към цялото съдържание:https://bg.wikipedia.org/wiki/Полупроводниково_(статично)_дисково_устройство#.D0.A0.D0.B0.D0.B7.D0.B2.D0.B8.D1.82.D0.B8.D0.B5_.D0.B8_.D0.B8.D1.81.D1.82.D0.BE.D1.80.D0.B8.D1.8F

Екранна снимка (7).png

Както казах теоритична гаранция мен не ме удовлетворява. Идеални условия няма, информацията може да се загуби при най-малкият токов пик, едно премигване, при наелектризиране от лошо занулен компютър и др. фактори. Тъй като SSD и HDD -дисковете се захранват директно от захранването, а някои китайски блокове пускат високо напрежение при повреда и най-напред гори диска, дънната платка и т.н. При едно неправилно изключване на компютъра, понякога данните се изтриват и без видима причина. Затова е недопустимо този вид дискове да се използват в офис компютри, където непрекъснато се архивира важна информация, като счетоводството и др. спрофесионални сфери, а там още се използват флопи дискети за по-голяма сигурност и флашките са забранени. А гаранцията няма да върне изгубената иинформация, независимо колко дълга е, повредите настъпват без предупреждение. Вижте новите телевизори, наблъскани с всякакви екстри се повреждат само при едно спиране на тока, тогава моят стар телевизор остана невредим, но на кумшийският паметта му се изтрила, а хардуеърно бил непокътнат.

Производителят това няма да го упомене в инструкциите, нали? Защото няма никой да си го купи, особено живущите в провинцията, където токовите аномалии са съвсем нормални.

Вие подхранвате спама чрез банални, изтъркани приказки от рода на Ланският сняг, а се пропускат детайлите.

преди 2 часа, peppone1 написа:

Както казах теоритична гаранция мен не ме удовлетворява. Идеални условия няма, информацията може да се загуби при най-малкият токов пик, едно премигване, при наелектризиране от лошо занулен компютър и др. фактори. Тъй като SSD и HDD -дисковете се захранват директно от захранването, а някои китайски блокове пускат високо напрежение при повреда и най-напред гори диска, дънната платка и т.н. При едно неправилно изключване на компютъра, понякога данните се изтриват и без видима причина. Затова е недопустимо този вид дискове да се използват в офис компютри, където непрекъснато се архивира важна информация, като счетоводството и др. спрофесионални сфери, а там още се използват флопи дискети за по-голяма сигурност и флашките са забранени. А гаранцията няма да върне изгубената иинформация, независимо колко дълга е, повредите настъпват без предупреждение. Вижте новите телевизори, наблъскани с всякакви екстри се повреждат само при едно спиране на тока, тогава моят стар телевизор остана невредим, но на кумшийският паметта му се изтрила, а хардуеърно бил непокътнат.

Производителят това няма да го упомене в инструкциите, нали? Защото няма никой да си го купи, особено живущите в провинцията, където токовите аномалии са съвсем нормални.

Вие подхранвате спама чрез банални, изтъркани приказки от рода на Ланският сняг, а се пропускат детайлите.

Като те гледам спама,изтърканите приказки , ланския сняг и говоренето на общи приказки(глупости)са твой приоритет.................намираш се в някакъв си твой измислен свят на хипотетични неща и си застинал някъде в 1995г.Предлагам ти да ти пратя старият ми комп със архайчен процесор,рам и т.н.,също така на баба ми ламповия телевизор ще сваля от тавана и него ще ти пратя и ще си супер доволен и защитен от токови удари и земетресения,а ти ще ми купиш актуален комп и нов телевизор да се мъча с тях,става ли?

Това че ти си привикнал към новото, не го прави по-добро от старото. Бих си ползвал стария компютър със старата ОС и старите програми и би ми свършил същата работа както новият. Не съм дете, че да играя по цял ден игри. Ако не знаеш радиолампите показват по-добри параметри от полупроводниците и също така не знаеш че се въвежда нова технология специално за производството на лампови чипове, пак в стъклени балони, но без термоелектронна емисия. Но както винаги не обръщаме внимание на отрицателните качества. Прекратиха поддръжката за старите компютри отново с цел икономия и печалба. Заради едното усъвършенстване на видеокартата, пък скапаха тази за звука, отново с цел икономия. Много често прогресът се развива само в една посока, за сметка на друго. Новите мощни компютри вървят все по-тежко, заради утежнените подновени програми и тежки ъпдейти без никаква по-добра производителност. Например старата Мозила от по-миналата година, без проблем отваря новите тежки сайтове, докато новата версия на по-мощен компютър се сбъгясва. Вижте Майкрософт от близо 7 години не е правил ъпгрейд на Internet Explorrer.

И да, старите лампови телевизори бяха най-безвредни за очите. Но благодарение на техническия напредък за плоските екрани, с цел да се увеличи резолюцията, тези кинескопи започнаха да мигат с което още повече уморяваха очите, докато не излезнаха 100Hz -вите. Хората днес предпочитат новите телевизори, главно за това че са плоски и  леки и че ще гледат филми от флашка, без да са наясно от вредата на тяхното изображение и неестествената картина, така естествена както посред бял ден в стаята да светнеш лампа. Градациите им са силно размити и тези монитори действат много зле на целият организъм. Аз така и не мога да свикна с тях. Имам чувството че в тоя форум пишат слепи, на тях всичко им харесва, само ново да е. Конкуренция няма, между корпорациите има световна спогодба и с телевизионните медии всяка от тях да излъчват по още една HD програма, специално да покрие лошата производителност на новите телевизори, а това са големи загуби за всяка една медия и много от тях фалираха. И на тях ще им мине времето.

Имаме модерни телевизори, а гледаме тъпи филми. Имаме високодетайлна графика, а играем идиотски игри и гледаме изродена анимация. Имаме качествени аудиосистеми, а слушаме чалга. Защо и днес са актуални филмчетата на Хана-Барбера? Или някой малчуган предпочита да му купят книжка "Спонджбоб квадратни гащи"?

Днес получих новото SSD Adata 128GB, но от Emag не ми пратиха нито гаранция, нито фактура, само касовата бележка за пратката. И както очаквах, след като свързах този диск към Sata 2 дъно, започна да забива от време на време, както и през самата инсталация, навярно няма да ми свърши работа и този диск. Много е лошо когато хора без грам опит се изказват и започват да спорят, само щото те така предполагали.

Нека и начинаещите четат и да не се връзват на празни бръщолевения на други подрастващи и дъртаци, които си внушили някаква своя заблуда и се опитват да я внушат като истина на другите.

преди 2 часа, peppone1 написа:

И както очаквах, след като свързах този диск към Sata 2 дъно

Аз съм от 2год и половина със ссд вързано за сата2 интерфейс и никога не съм имал каквито и да е проблеми и работи идеално,та може да се каже,че нямам опит..............ти опитния дето сега си купил ссд пак знаеш кое как е и правиш изводи с наставнически тон.Казах ти да починеш малко и да спреш да пишеш,че не ти се получават нещата и само глупости редиш.........

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.