Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно SSD

Featured Replies

преди 3 минути, Mr.n0b0dy написа:

Ами все едно си имаш отделни ssd и hdd във пц-то само, че тук информацията се предава по-бързо от ssd-to към hdd-то в хибрида.

Мхм,вземи си хибрид (:

• Отговори 124
  • Прегледи 9,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Ъхх, ми не знам до сега съм бил на HDD и що да не си взема SSD пък бекъп на външен за мен така е по-логично.

преди 34 минути, Kristian Denkov написа:

Не зная до колко е вярно но Господина ни по информационни каза, че ssd-то го водят с кратък живот.

Не е вярно!

Производителят дава определен живот на продукта си тоест чети спецификациите им. Примерно колкото по-малък вземеш толкова повече си се набутал във всяко отношение.

Това че излиза по-евтино е вярно само докато не сметнеш колко плащаш на GB. Гаранцията пък е еднаква но ако се загледаш в спецификациите ще се изненадаш.

Има разлика и в скоростите което не е от голямо значение но както и да го гледаш малките винаги са най-неизгодната покупка.

Редактирано от Roujin Z (преглед на промените)

преди 47 минути, Roujin Z написа:

Примерно колкото по-малък вземеш толкова повече си се набутал

Значи, че е и по-стара технология (по-бавен, по-ненадежден)

Живота на SSD дисковете преди да  се скапят може да се подреди така:

1  TLC = 5 - 8 години

2 MLC = 10 - 15 години

3 SLC = 16 - 20 години

Сега си направете сметка дали за това време няма да си избият парите дадени за тях

преди 7 часа, peppone1 написа:

А на лаптопите как да сложим 2 диска, един SSD за системата и HDD за хранилището, освен в Кадито на CD-Rom, но пък на кой му трябва лаптоп с два диска и без DVD устройство? Или лаптоп без DVD устройство както ще бъде занапред и само с един харддиск?

Аз на моя W530 съм сложил три харда. Едно SSD 256 GB в чекмедже на мястото на DVD-то, защото компактдискове не ми се е налагало да ползвам за каквото и да е от поне 5 години насам. Второ SSD mSATA 256 GB на мястото на 3G модема, защото не ми е нужен такъв. Като ми трябва мобилен нет, пускам си телефона като hot sport и през WiFi адаптера. Двете SSD-та конфигурирах да работят в софтуерен RAID1. И трети механичен хард 1 TB в основното гнездо за данни - филми, музика, сними, работни файлове, десктоп. Купих си и външна DVD-записвачка, струва под 70 лв. Но така и не ми е потрябвала до момента, всичко намирам на .ISO images.

на 10/4/2016 в 22:47, Win_user написа:

Аз на моя W530 съм сложил три харда. Едно SSD 256 GB в чекмедже на мястото на DVD-то, защото компактдискове не ми се е налагало да ползвам за каквото и да е от поне 5 години насам. Второ SSD mSATA 256 GB на мястото на 3G модема, защото не ми е нужен такъв. Като ми трябва мобилен нет, пускам си телефона като hot sport и през WiFi адаптера. Двете SSD-та конфигурирах да работят в софтуерен RAID1. И трети механичен хард 1 TB в основното гнездо за данни - филми, музика, сними, работни файлове, десктоп. Купих си и външна DVD-записвачка, струва под 70 лв. Но така и не ми е потрябвала до момента, всичко намирам на .ISO images.

много сложно колега като изпълнение, предполагам. моят HP dv9700 е две фабрични "гнезда" за дискове. откакто сложих операционната система на SSD, смених процесора и увеличих рам-паметта се родих откъм бързодействие. игри не играя и реално не ме блазнят по-новите модели лаптопи. чакам бляк фрайдей за забърша от емаг някой по-евтин около 256Gb SSD. иначе както пишат съфорумците по-горе в темата най-добре е бекъп някъде /не в клауда/. имам 2 NAS-а с 3Tb място за съхранение на разни работи като снимки, клипчета и тем подобни файлчета като за обикновен юзър. който има възможност да купува SSD и няма да съжалява.

поздрави!!! :):) 

• 2 седмици по-късно...

От доста време Уиндоус 10 ми беше инсталиран на SSD 120 GB Toshiba, a Уиндоус 8.1-на HDD. Като отварям Event Viewer и за двете ОС, се вижда голяма разлика-10 има много грешки. Надграждането до 1207 ме принуди да го преинсталирам, положението не се промени. Случаят ми даде нов SSD от същия вид и просто за опит , опитах пак да направя инсталация. Същата работа-порой от грешки, някои доста значими. Реших да опитам за последно и си инсталирах десятката на добрия стар HDD 1 TB . Положението веднага заприлича на 8.1-съвсем малко грешки и то от незначителен вид. Бях направил всички препоръчани оптимизации за SSDто, но не можа да се получи. Сега си работя със стария диск и всичко е стабилно и нормално. Дали е виновна марката Тошиба, дали тези дискове още не са на висота по отношение на надеждност и най-вече на безгрешност? От този случай едва ли може да се направят обобщения,  просто споделям какво се получи.

222.JPG

333.JPG

111.JPG

Тия грешки сега и аз хвърлих поглед са за работи дето сам съм си спрял,за кортаната,за дефендера за други приложения не можели. да стартират.Е как ще могат като съм ги спрял,ма то си трупа грешки,ти па като си ги заследил и им се чудиш................ако системата си работи добре ич не им се връзвай.

CAPI2 и Loadperf  са ремонтируеми.

capi2:
В админска конзола:

Цитат

Takeown /f %windir%\winsxs\filemaps\* /a
icacls %windir%\winsxs\filemaps\*.* /grant "NT AUTHORITY\SYSTEM:(RX)"
icacls %windir%\winsxs\filemaps\*.* /grant "NT Service\trustedinstaller:(F)"
icacls %windir%\winsxs\filemaps\*.* /grant "BUILTIN\Users:(RX)" 

Loadperf:
пак там
lodctr /r

преди 13 часа, ExaFlop написа:

Много ценна информация, но за жалост, това са малкото грешки на десятката , инсталирана на  HDD. Другото бяха много повече и то такива, направо притеснителни (непрекъснато отпадане на разни услуги  (Cernel Event Tracing и подобни-нямам запис да покажа).Това ,дето пише Славчо, и на мен ми мина през ума, но след привеждане на всичко по подразбиране, нищо не се подобри.Тази команда за оправяне на струните я знам отдавна и съм я прилагал, но LoadPerf изчезва, а на негово място се появяват две други грешки.

Тия се виждат :) А  и това са грешки на ОС, които не са свързани с ползването на SSD.

Те и другите са ремонтируеми. Но си трябва допълнително инфо за тях(какво ги предизвиква)

преди 11 часа, B3M2W0 написа:

Много ценна информация, но за жалост, това са малкото грешки на десятката , инсталирана на  HDD. Другото бяха много повече и то такива, направо притеснителни (непрекъснато отпадане на разни услуги  (Cernel Event Tracing и подобни-нямам запис да покажа).Това ,дето пише Славчо, и на мен ми мина през ума, но след привеждане на всичко по подразбиране, нищо не се подобри.Тази команда за оправяне на струните я знам отдавна и съм я прилагал, но LoadPerf изчезва, а на негово място се появяват две други грешки.

И при мен на win8.1 са значително по-малко(и двете системи са на ссд),сега да се занимавам с грешките на растежа(win10),след като върви добре,нямам време.SFC теста е ок,така че сега да ровя за щяло и нещяло из нета.......:no-no:

• 2 месеца по-късно...
на 20.10.2016 г. в 17:32, ExaFlop написа:

capi2:
В админска конзола:

Loadperf:
пак там
lodctr /r

Радостта от ликвидирането на досадната грешка CAPI2 беше много кратка. И на двата компютъра, където  приложих предложената команда, тя се появи отново. Много досадна грешка е също DistributedCOM error code 10016. В мрежата има описани начини за оправяне, но са сложни, с бърникане в регистрите, и понеже гугълския превод не е сто процента еднозначен, е нужна инструкция , написана от някой, дето го е правил.

88.JPG

volsnap 36:

Цитат

reg add "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\services\volsnap" /f /v "MinDiffAreaFileSize" /t REG_DWORD /d 5
reg add "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SystemRestore\cfg" /f /v "DiskPercent" /t REG_DWORD /d 5

Пробвай да стартираш control panel > Administrative Tools > Component services:
Component services >Computers>My Computer кликни на DCOM Config - ако има нерегистрирани компоненти ще иска съгласие за регистрацията им. Съгласи се.
Кликни с десен бутон на My Computer > Properties > COM Security > сега изпълни последователно и за двата бутона Edit Default следното - кликни на бутона > Add... > Advanced > Find Now > намери името на профила си, кликни на него >ОК >ОК > сложи отметка на Local access > OK.
Когато го направиш и за двата бутона, кликни ОК
За DHCP 1002 пробвай в админ cmd:
ipconfig /release
ipconfig /renew

или задай фиксиран IP адрес на мрежовата карта от вътрешната мрежа

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

на 20.09.2016 г. в 10:31, Mr.n0b0dy написа:

а то било

защото след загуба или разваляне на SSD-то не можеш да възтановиш информацията със програма която възтановява и сканира дяловете, това вярно ли е? 

"разваляне"    да, развали ли се  и край.

"след загуба"   не , не е вярно. Информацията може да се възстанови.

на 21.10.2016 г. в 18:35, Слави Маринов написа:

И при мен на win8.1 са значително по-малко(и двете системи са на ссд),сега да се занимавам с грешките на растежа(win10),след като върви добре,нямам време.SFC теста е ок,така че сега да ровя за щяло и нещяло из нета.......:no-no:

Грешка в услугата "Криптографски услуги" при обработка на обръщение на OnIdentity() към обекта System Writer. 

Това ми излиза на мен 

• 4 седмици по-късно...
на 4.10.2016 г. в 23:48, Roujin Z написа:

Производителят дава определен живот на продукта си тоест чети спецификациите им. Примерно колкото по-малък вземеш толкова повече си се набутал във всяко отношение.

Това че излиза по-евтино е вярно само докато не сметнеш колко плащаш на GB. Гаранцията пък е еднаква но ако се загледаш в спецификациите ще се изненадаш.

Има разлика и в скоростите което не е от голямо значение но както и да го гледаш малките винаги са най-неизгодната покупка.

Производителят може да дава каквото си поиска, а ние защо трябва да плащаме излишни пари за излишни гигабайти, след като SSD диска е несигурен за хранилище? Клиента не се набутва с малките гигабайти, а с онуй дето е на промоция.

на 5.10.2016 г. в 0:35, ExaFlop написа:

Значи, че е и по-стара технология (по-бавен, по-ненадежден)

Няма стара и нова технология, има евтина с дефекти и скъпа с по-малко дефекти .За няколко години няма какво да се развива, технологията е стара колкото тази на първите рам или флаш памети. Колкото по-голям обем, толкова по-голям и сложен чип и толкова по-голяма вероятност да се повреди. Повече информация в повече клетки байтове, толкова по-голяма вероятност за откази.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 7 часа, peppone1 написа:

Няма стара и нова технология, има евтина с дефекти и скъпа с по-малко дефекти .За няколко години няма какво да се развива, технологията е стара колкото тази на първите рам или флаш памети.

Много е лошо човек да пише както казваше баба ми "на аба". Вземи да попрочетеш по-задълбочено материали относно промените в технологията на производство на SSD.
Да те попитам - ССД е тип флашка нали? По същата технология (според теб) се произвеждат чиповете. Що не си сложиш флашка вместо SSD? A?

А и съдейки по пусканите от теб теми за помощ, какви ли изводи за нивото ти на компетентност трябва да си правим?

А ти попрочети повече за производството на полупроводници. То е ясно че в днешно време неграмотността при младите расте, щото учебниците се пишат от неграмотни хора, същите които пишат българската Уикипедия, дори не могат да я преведат разбираемо. Поне има образователни програми като Дискавъри, където малко от малко човек може да понаучи нещо, но не и от интернет.

Относно развитието на технологиите, върви малко на принципа проба-грешка към усъвършенстване, към повече внимание, по-висока стерилност и др. странични фактори влияещи върху обработката на кристала. Нали за да се разбере един стар компютър колко е бил бавен, преди това трябва да се пусне в производство и постепенно да се изследва и оттам да се оцени с нуждите на хората? Понеже производството е скъпо и е немислимо да се изхвърля дефектна стока, те ни я пробутват у нас на задоволителна цена.

И да, и флашката и еепромите и ссдита работят на един и същ принцип.

А, ся ти седни и попрочети дали технологично са едни и същи

https://insights.samsung.com/2015/11/03/evaluating-mlc-vs-tlc-vs-v-nand-in-server-applications-whitepaper/
http://embedded-computing.com/news/nand-slc-mlc-tlc/

Тия съм ги чел преди 20г., когато нямаше и Правец, а учебниците ми са били написании преди 40г. Очевидно е че нямаш техническо образование и колкото и да четеш новото няма как да го разбереш, без да имаш основата. Някои дори не знаят какво е чип или интегрална схема и почват да фантазират за някакви свръх нови чудеса, направени от гении, без да мислят че тези неща са произведени още от 50г. на миналият век и оттогава досега нито един нов елемент не е открит.

Оттук си направи изводите на какъв принцип работят флашките.

преди 13 минути, peppone1 написа:

Тия съм ги чел преди 20г

Ти или си долен лъжец или си някакъв пътник във времето - на първия линк статията е от 3.ноември 2015 Как ги направи тия два'есет години. Спирам да пиша!
Ползвай си ATA66 дискове ако искаш...
-----------
Продтотии ежедневно ме заливат в живота - не мога да си позволя да се подлагам на това и в мрежата. Напускам темата, за да ми е по-лекинко. Знание не се налива или набива.

Аз няма да давам клетва за вярност, за това кога съм учил, нито ще се доказвам. То със зубрене и с цитати не става, но повечето ги мързи и да мислят и ръсят цитати по форумите, на чужди езици, без дори и да ги разбират, че те и на български няма да ги разберат, когато им липсва основата. Ако някой се оприличава с тези качества си е негов проблем. Аз нещо което не разбирам не се напъвам да споря, защото ще стана смешен пред другите и пред себе си. Как пък нито веднъж никой в този форум не каза "Не знам, не разбирам, може би, най-вероятно"? Потиснете малко тази старческа гордост, ще бъдете полезни на себе си и на другите, вместо младите да гледат как дядковци се джафкат кой да хване топлото и мекото?

А спора мога да го приключа само с един въпрос, за който така и не получих отговор: На какъв принцип работят флашките?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.