Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Vista vs MacOS - кой кого копира?

Featured Replies

Какво му е дървеното, като в Compiz (Beryl) за Линукс и в "новата" Виста се забелязват ефекти и организация на навигацията като в OS X?

Относно мнението на геленчо - сравни ми качеството на изработка на 1 MacBook и 1 Acer. Каква е логиката на Acer-чето да има празна дупка за изход от звуковата карта или да не можеш да махнеш капачето за pcmca картата?!?

Защо професионалните дизайнери в повечето случаи работят с Mac машини? Защо те са едни от най-купуваните компютри в САЩ?

Цените тук в БГ са нереално завишени. Не знам кога родните дилъри ще се усетят, че не продават деликатес, а машина.

Сравни ми Acer 5920G (EUR 1499) и MacBook (EUR 1559 версията дето е с 250 хард и Двд записвачка), и честно ми кажи кое би избрал???Относно дизайн определено Apple са по-добри и по-секси това няма кой да го отрече .Само забравяш че цените на Мак в Сащ са някак си по-нормални и по поносими нали?Докато политиката на Apple в Европа е уникална,цени до небето.Софтлуерът им е превъзходен (само дето се чудя защо зарежда клипчета по бавно от Media Player тва наистина не можах да го повярвам),НО казвам че съотношението цена и продукт който получаваш е под всякаква критика !!!Те програмистите хубаво работят на макове ама трябва някой да помисли че само софта не прави компа.

Редактирано от gelen4o (преглед на промените)

• Отговори 75
  • Прегледи 25,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• И аз и бил и на двете и съм 100% сигурен че М$ копира от Ейпъл не само за ОС!

• NotAnAppleFan
    NotAnAppleFan

Mхмммм... 100% сигурен значи...Ами бъди 100% сигурен ти, пък аз да ти разкажа за GNU интерфейса на Linux ( още наричан X ) който можеш да намериш в Debian, пък после ти се кефи на "шмугващи се" сечащ

• Никой никого не копира бил съм и с двете оси

Nickfox признавам, че 2000-то е може би най-стабилния излизал досега уин.

Но относно ползването само на техен софт примери бол, особенно щом си запознат и със сървърните версии веднага давам няколко примера - SAMBA има ли смисъл да говоря за това толкова полезно нещо, затворен формат на офис документите, най-прясното защо не приеха XML, а решиха да измислят колелото наново c OOXML, където документацията е 6000+ стр. , неясна е и има много функции, които за да се имплементират се използват затворени МС библиотеки.

Така че, ти не приказвай без да мислиш!

Ползвал съм МакОС, в момента ползвам и уин и линукс(BSD). Всичките стават и вършат работа, но зад всяко нещо стой по една идея.

• 4 месеца по-късно...

cool.gif

Абе Вие чувате ли се....то не бе Microsoft копират от Linux,сега пък копирали от MacOS.Как един път не казахте,че Linux и MacOS копират от Microsoft.Бил съм с Windows и Linux и невиждам нищо общо,как моли с Mac-a!

Пич,явно имаш доста голям проблем с очите!!!!Иди на доктор,моля те.Тук взехте да се отклонявате от темата...Истината,че при Windows Vista, 99% от нововъведенията са копирани от MacOS(20% от Tiger,79% от Leopard,а единия процент си е тяхната патентова боза),недейте да пишете неща с които не сте запознати(потърсете и почитете)а не си ближете пръстите(имаше една случка за инвестиране на някакви си 150мил.долара в Ейпъл от Майкрософт(и не само тази) в замяна на обменяне на идейки и прочие глупости ,които нормалните хора ги наричат кражба на интелектуален труд)....но почете първо...

А на този пич с Windows-a от 2002година,хахахахахах,какво да кажа,хахахха.Аз има дос качен на един Правец 16 от 1990година и още не съм го преинсталирал.хахах,що за глупости,тази система на която е този win2000 сигурно и една програмка не си инсталирал??!!.Такъв Windows(стабилен)нито има ,нито в близко бъдеще ще има(а може и далечно).Проста Microsoft i Windows са скарани с темата стабилност,дори и с появата на Windows 7(който е 100% МакОС кражба(новия кернел и т.н))...

Другата истина,която я знаят всички бози поддръжници,е че ако игрите не бяха предимно за Win,сигурно никой от тях нямаше да види Windows наживо....

Редактирано от pavel.stoykov (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...
  • 1 месец по-късно...
Няма да коментирам кой от кого краде, но ако се вгледате в скрийшотовете на статията, то ще ви стане ясно, че Apple трябва да си наемат по-читави и по-кадърни дизайнери.

Съжелявам, но интерфейса им е пълно дърво. Все едно, че е правен от аматьори.

Не коментирам нищо друго. Само дизайн. И този на MAC OS X е дървен.

Чисто дизайнерски - не е така. Може да се спори, че е въпрос на вкус, но и това е до някаква степен. Интерфейса на OS X не е "дървен", а е чист, приятен, стилен и, като цяло, естетически издържан. Като видиш продукт на Епъл, знаеш че е техен и без да ти го кажат. За какво говориме тогава? Вярно, не издържан в цветовата гама на дъгата, всеки пиксел не е от 7 цвята с 4 шейдъра, но...

Бях доста време с Виста - всичко мига, свети, танцува, пее, лъщи и ми ползва 2GB от РАМ-та, а съм с 1. (добре де, това не беше "чисто дизайнерски", но все пак и техните дизайнери трябва да постигнаг някакъв компромис между бързина и красота. "Красота" може да се замени с "кич")

А за краденето на функции - има сума ти клипчета в YouTube, статии и какво ли още не. Даже и Стийв Джобс се бъзика с Виста на тази тема на едно MacExpo (

).
  • 2 месеца по-късно...

Не съм работил на Mac, то не е и по темата де, но само да споделя, че Виста е 65% с крадето ядро от Линукс... Не говоря за дизайн, а за ядро... Това е от мен.

П.П. Всяка ОС си има предимства и недостатъци. Аз съм почитател на Линукс, но доста често ми се налага и да използвам Windows, за по голяма интуитивност.

П.П.2. Сега като гледам скрийншотовете Виста ми прелича много по-крадена (като дизайн) от Gnome i KDE, отколкото от MAC OS

Редактирано от expoboy (преглед на промените)

Само не разбрах какво общо има ядрото на Linux s Windows...... отговорът е кратък - нищо!

Относно това, кой от кой краде..... въпреки , че съм фен на Mac OS X, смятам че е нормално да се гледа развитието на съперниците и да се вземе най-доброто от тях и д се отсее най-лошото, както и да се добави собствени разработки.Въпреки това, смятам, че към момента каточели Windows взаимства Mac OS и даже отчаяно го гони.

Редактирано от unix7777 (преглед на промените)

Хубаво е да се спомене и за какво ще се ползва дадената операционна система. "По-добра, по-бърза" - мен лично нищо не ми говори. Да не говорим и че архитектурите при, които работят Mac & Win "леко" се различават.

Показатели като развитие в графичната сре като DirectX или видове инструкции към ядрата на процесорите, са коренно различни и не може да се каже еднозначно, че една ОС е по-добре от друга.

• 1 месец по-късно...

Момци много сте зле,никой никого не копира.Кои знае кви сте 12 годишни лапаци.Ама иначе сте големи специалисти... laugh.gifbiggrin.gif

да закача няколко снимки на истински мак да разгледате

сече и мака

но параметрално и ценово е по-зле от РС в същия клас

на новите макове върви ХР и Виста без проблем

cpuid.png

а и от мак имат отвратително отношение към windows

200811041329_252.jpg

и ако мислите че виста папка памет то вижте при мак

200811041341_254.jpg

200811041406_257.jpg

Редактирано от saentist (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Що за тема е това???!!!

Мисля, че само човек, който не е работил на Mac OS би харесал Vista пред Mac OS X.

Що се отнася до това, кой кого копира, мисля че е нормално вски да вземе най-доброто от другия и да добави свои виждания.

На днешно време информацията се разпространява по назин , по който е трудно да се докаже кой от кого.... а има ли значение всъщност....

Редактирано от unix7777 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Кой кого копира или не копира... ами няма значение. Важно е как реализира взаимстваната идея и до колко качествено.

За Линукс - Compiz-а - вярно, предоставя доста глезотии за окото, но АА при огъването на прозорците го няма никакъв и по-ръбато нещо няма никъде. Взаимствани са идеи от MacOS (сравнете ефектите на превключване между прозорците, можете да видите в промо клипове на macbook от сайта на apple), но някой повдига ли въпроса?

Далеч съм от мнението, че някой може да измисли нов календар или нова електронна поща, нормално е да си приличат (това, от един от сравнителните клипове, представен от служителя на епъл с френски акцент). :angry:

И Виста и МакОс са достатъчно добри според мен. Но тъй като нямам достатъчно опит с работата в Мак среда... едва ли мнението ми е достатъчно компетентно.

Има си съдилища и ако някоя от компаниите сметне, че е ощетена по някакъв начин от друга, лесно могат да си уредят сметките. Не сме ние тези, които ще съдим. Така че считам тази тема за 100% безсмислена.

Редактирано от angelovarna (преглед на промените)

Не съм видял шотовте, ама помислете малко. Едва ли разбирате повече от дизайнерите на Микрософт. Повярвайте ми. Човек завършил дизайн и работещ това няма нищо общо с някой който прави аматьорски иконки за kde-loook.org.

Извинявам се за сравнението, но помислете малко - вие още малко ще кажете, че MS са откраднали някой OS font.

Ами кажете ми интерефйса на GNOME, особено в новото убунту не се ли доближава до този на MAc?

И кажете какво толкова ново може да се измисли. Това е все едно да обвиянвате конкурентни производители на автомобили, че имали подобна форма фарове с друга марка.

Като, че ли в този форум са се събрали някакви windows-омразци и правят флеймове кой крадял и кой не!

Има сума ти теми в които стават флеймове. преди 15 мин четох една такава в същия форум. Спрете се бе хора! Преди време nickfox напусна точно заради такава тема.

И да попитам пак нещо. Откъде е откраднат дизайна на WMP11? От iTunes? Или от някой плеър за Linux? Нито една от програмите не може да стъпи на малкия пръст на WMP11 и по дизайн и по функционалност. Разбирайте го както искате. Не може ли да престанете с това натрапване кой какво харесва?

При положение, че ям сирене с мед или вафли с майонеза не го натяквам на целия свят и да правя блогове и теми по форумите и да казвам колко са задръстени тези които не харесват комбинацията.

И забравих да кажа - и на Mac съм работил и на Linux и то не от малко време.

Това за да не почнете да флеймите и да обиждате.

П.П Видях шотовете. Ами нормално да има прилика. Прегледайте един сайт за дизайн, какъвто е graphilla - там се обявава конкурси и можете да видите от "кухнята" самите дизайнери как мислят и че проектите им ви приличат.

Толкова не се бях смял отвчера насам.Абе, момче, я ми сравни жалкия МР11 с JetAudio, PowerDVD....Да не говорим за вградените екстри, които ти плейват всичко без грам кодек...Намирането на субтитри без наличен DVS...

• 4 месеца по-късно...
След като излезе наскоро Windows Vista Beta 2 сайтът Lifehacker.com направи сравнение между интерфейса на 2-те операционни системи. Коемнтари и скрийншоти можете да намерите тук. :P

интерфейса можеш да си го промениш както искаш, и да изглежда мн по-добре от направенето както на windows така и на Macos и linux ... На една операциона система и се гледат възможностите

Ще направя едно кратко описание между Mac OS X Leopard (Snow Leopard - който се надявам да излезе до по-малко от година) и Windows Vista (7 която се надявам също да излезе скоро):

Windows Vista е ОС с много малко възможности, поради простия факт, че тежи повече от Leopard.

Другия проблем на Windows са вирусите, които Mac OS X, няма, защото е UNIX-базирана с-ма.

Mac OS X си има много по-добра графика, Snow Leopard ще бъде много по-функционален от Windows -всички версии като цяло и т.н.

Спора е решен. Mac OS X Leopard бие Vista. Надявам се и Snow Leopard да бие 7.

• 6 месеца по-късно...

Мениджър от Майкрософт призна, че дизайна на Уиндоус 7 вдъхновен от Mac OS X

Саймън Алдоус, мениджър в Майкрософт, каза пред PCR, че графичния дизайн на Уиндоус 7 - която той нарича "Виста на стероиди" - е вдъхновен от Mac OS X.

"Едно от нещата, които хората не спират да повтарят е, че ОСХ е фантастична, с много графика и лесна за употреба," каза Алдоус. " Това, което ние се опитахме да направим със 7 - независимо дали е в традизионен или touch формат - е да я направим да изглежда като Mac OS X по отношение на графиката. Сериозно подобрихме интерфейса като все още е построен върху Виста ядрото, което е доста по-стабилно от сегашната Mac OS X например."

Една от очевидите прилики е новата лента със задачи. По подразбиране, лентата за задачи се държи почти като док панела в Mac OS X, в който се използва само една икона за стартиране и достъп до програмите. И също както Expose Уиндоус 7 позволява прозорците да бъдат прегледани на лентата със задачи преди да бъдат избрани.

Приликите с последната версия на операционната система на Епъл, Mac OS X 10.6 Snow Leoprad, бяха забелязани от журнлиста от Уол Стрийт Джърнъл Уолт Мосберг в своето ревю на софтуера на Майкрософт. Той каза, че Mac OS X е по-добрата операционна система, но не много.

appleinsider.com

"Виста ядрото, което е доста по-стабилно от сегашната Mac OS X например" - Саймънчо има отчаяна нужда от специализирана медицинска помощ :wors:

Редактирано от rvp (преглед на промените)

"Виста ядрото, което е доста по-стабилно от сегашната Mac OS X например" - Саймънчо има отчаяна нужда от специализирана медицинска помощ :mad:

Хахахахахаха, прав си!

Стига спор, ето истината:

Честито на феновете на бозата, "печелите"!

Ъпдейтнатата Виста си е достатъчно стабилна. За една година имам един BSOD заради един дефрагментатор.

Това, че вие не знаете как да работите с Виста си е ваш проблем. Доволен съм.

П.П.: Вистата ми е лицензирана! Казвам го, за да не мрънкате излишно.

Редактирано от invio (преглед на промените)

Ъпдейтнатата Виста си е достатъчно стабилна. За една година имам един BSOD заради един дефрагментатор.

Това, че вие не знаете как да работите с Виста си е ваш проблем. Доволен съм.

П.П.: Вистата ми е лицензирана! Казвам го, за да не мрънкате излишно.

Кой е казал, че не можем да работим с Виста? Смешното е да се твърди, че била "доста по-стабилна от сегашната OSX". Това изобщо не е така. В най-лошия случай са еднакво стабилни.

@v2.0 това клипче е много забавно, но който не знае английски, нищо няма да разбере за съжаление.

Редактирано от bluesprite (преглед на промените)

@v2.0 това клипче е много забавно, но който не знае английски, нищо няма да разбере за съжаление.

Който трябва, ще разбере. За другите - Microsoft.

• 1 месец по-късно...

И аз и бил и на двете и съм 100% сигурен че М$ копира от Ейпъл не само за ОС!

Редактирано от FodoR (преглед на промените)

• 6 месеца по-късно...

И аз и бил и на двете и съм 100% сигурен че М$ копира от Ейпъл не само за ОС!

Mхмммм...

100% сигурен значи...Ами бъди 100% сигурен ти, пък аз да ти разкажа за GNU интерфейса на Linux ( още наричан X ) който можеш да намериш в Debian, пък после ти се кефи на "шмугващи се" сечащи на core i7 анимацийки тип "I am an average american mac user and i am so amazed". И какво точно не само OС? Майкрософт си измислиха нов софтуер за mp3-ки и това е копиране. Майкрософт си имат ядро за което не се знае нищо, но със сигурност не е Linux или Unix базирано. А ако не знаеш, но ти трябва да знаеш, нали си използвал мак и си много вещ в тази сфера, MAC OSX използва Unix базирано ядро (kernel). Кой кого копира сега? (този текст бе написан благодарение на windows vista и НЕ е копиран)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.