Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Настройка на рутер.

Featured Replies

преди 13 минути, Кръстина Караджова написа:

2.jpg

За кодировката / WPA Algorithms избери - TKIP+AES.

За Security Mode - не си показала опциите, но мисля че има смесен режим.

Като най-добър вариант се препоръчва - "WPA2 + AES" 
Wireless Security

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

• Отговори 92
  • Прегледи 11,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 5 минути, jhoro написа:

За кодировката / WPA Algorithms избери - TKIP+AES.

За Security Mode - не си показала опциите, но мисля че има смесен режим.

Като най-добър вариант се препоръчва - "WPA2 + AES" 
Wireless Security

Като избера WPA 2 Personal и задам TKIP или там както се води алгоритъма интернета спира на лаптопа и изчезва самото устройство от W-Fi-тата. И трябва да влизам да го правя пак WPA Personal от телефона за да се свържа.

5.jpg

WPA2 Pers
AES
ако така не е добре:
WPA2 Pers Mix
AES+TKIP

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

Възможно е някое устройство (лаптопа и/или телефона) да не поддържа AES.

• Автор
преди 23 минути, ExaFlop написа:

WPA2 Pers
AES
ако така не е добре:
WPA2 Pers Mix
AES+TKIP

В момента съм с WPA2  - AES и имам интернет на лаптопа. А на телефона се губи, чат пат има чат пат не, но през повечето време не... ;х Показва ми че е свързан към рутера но няма интернет, или пък въобще не ми дава да се свърже изписва ми че там нещо си obtaining ip.... Connecting... 

преди 1 минута, Кръстина Караджова написа:

В момента съм с WPA2  - AES и имам интернет на лаптопа. А на телефона се губи, чат пат има чат пат не, но през повечето време не... ;х Показва ми че е свързан към рутера но няма интернет, или пък въобще не ми дава да се свърже изписва ми че там нещо си obtaining ip.... Connecting... 

... а марката и модела на телефона са ... ???

Явно не се разбират с AES.

• Автор
преди 1 минута, jhoro написа:

... а марката и модела на телефона са ... ???

Явно не се разбират с AES.

Ами iPhone 6S и Asus Zenfone5

Начи аз понеже сАм много "умна" и говоря "добре" немски имам проблеми също с рутера.

Настроила съм го само за лаптопа и няма оправия.

До две седмици, ще се налага отново да го включа и ще Ви моля за за снизходителна и компетентна помощ.

Благодаря Ви предварително! 

Начи аз понеже сАм много "умна" и говоря "добре" немски имам проблеми също с рутера.
Настроила съм го само за лаптопа и няма оправия.
До две седмици, ще се налага отново да го включа и ще Ви моля за за снизходителна и компетентна помощ.
Благодаря Ви предварително! 

Няма проблеми. Макар, че с немския сме скарани отдавна, наскоро разучих 3 ръководства за рутери на немски.
Само кажи точно какъв модел ползваш.
преди 11 часа, jhoro написа:

Няма проблеми. Макар, че с немския сме скарани отдавна, наскоро разучих 3 ръководства за рутери на немски.
Само кажи точно какъв модел ползваш.

Безкрайно съм благодарна!

Рутера си има и инсталационен диск, обаче модела след няколко дни ще го кажа.

Багажа ми е опакован, още не съм в собственото си жилище.

Когато се преместя първо ще трябва да отида до оператора за д ми пратят техник за да провери телефонната жица и чак тогава ще се настройваме. :)

Отново благодаря, ще пиша щом сме готови. :)

Обикновено настройките протичат по-лесно без диск...

• Автор

Здравейте отново... Продължавам да имам проблем с интернета на телефона. На ASUS-a понякога се пуска интернета и има (понякога), а на iPhone-а въобще дори не ми дава да се свържа, изписва ми че паролата е грешна, а съм сигурна каква е паролата, не е грешна.

преди 6 минути, Кръстина Караджова написа:

Здравейте отново... Продължавам да имам проблем с интернета на телефона. На ASUS-a понякога се пуска интернета и има (понякога), а на iPhone-а въобще дори не ми дава да се свържа, изписва ми че паролата е грешна, а съм сигурна каква е паролата, не е грешна.

На кой канал е настроен рутера?

В по-голямата част на света (и България) се поддържат ог 1-ви до 13-ти, в Япония - и 14-ти.
Но в САЩ (iPhone е оттам) са само от 1-ви до 11-ти.

• Автор
преди 16 часа, jhoro написа:

На кой канал е настроен рутера?

В по-голямата част на света (и България) се поддържат ог 1-ви до 13-ти, в Япония - и 14-ти.
Но в САЩ (iPhone е оттам) са само от 1-ви до 11-ти.

На автоматично е,  и каналите са само 13 при мен. И всяка сутрин срещам един и същ проблем, включвам лаптопа и ми изписва Your computer have limited connectivity  нещо си... И не мога да се свържа към рутера, трябва да направя 10 рестарта за да се свърже... Мисля че не що този рутер е развален... Не може така когато си иска да  ми дава да се свържа и когато си иска да не дава.. 

преди 3 минути, Кръстина Караджова написа:

На автоматично е,  и каналите са само 13 при мен. И всяка сутрин срещам един и същ проблем, включвам лаптопа и ми изписва Your computer have limited connectivity  нещо си... И не мога да се свържа към рутера, трябва да направя 10 рестарта за да се свърже... Мисля че не що този рутер е развален... Не може така когато си иска да  ми дава да се свържа и когато си иска да не дава.. 

Еми -  ти го казваш. Имаш 13 и при автоматичния избор нищо не го ограничава, да избере 12-ти или 13-ти. Тогава телефона може само да гледа ... умно.

Задай му някакъв фиксиран канал, но първо прослушай кой е най-тихия.

Тези рутери не са с особенно големи възможности, но пък са доста стабилни. Поне с оригиналния фърм.

• Автор
преди 5 часа, jhoro написа:

Еми -  ти го казваш. Имаш 13 и при автоматичния избор нищо не го ограничава, да избере 12-ти или 13-ти. Тогава телефона може само да гледа ... умно.

Задай му някакъв фиксиран канал, но първо прослушай кой е най-тихия.

Тези рутери не са с особенно големи възможности, но пък са доста стабилни. Поне с оригиналния фърм.

Ох не мога вбесява ме, дори преди малко го сритах!  Когато си иска интернета просто спира изписва ми Limited Access после ми изписва No network access взимам другия лаптоп на него пък изписва "Windows не можа да се свърже с Zaiche"  ужас ужас ужас ужааааааас хиляди пъти съжалих че го прекарах този интернет и взех този рутер... Как мога да му сменя firmware? И да ми се маха от главата! Ако и така не се оправи проблема просто не знам ще прося паролата за интернета от съседите :D  

Преди малко си свалих някакъв Firmware от: http://www.tp-link.com/en/download/TL-WR740N_V5.html#Firmware но като го отворя от рутера и натисна да се Upgrade уж се рестартира самия рутер и нищо пак си е със стария firmware :/

на 19.10.2016 г. в 17:30, Кръстина Караджова написа:

Ох не мога вбесява ме, дори преди малко го сритах!  Когато си иска интернета просто спира изписва ми Limited Access после ми изписва No network access взимам другия лаптоп на него пък изписва "Windows не можа да се свърже с Zaiche"  ужас ужас ужас ужааааааас хиляди пъти съжалих че го прекарах този интернет и взех този рутер... Как мога да му сменя firmware? И да ми се маха от главата! Ако и така не се оправи проблема просто не знам ще прося паролата за интернета от съседите :D  

Направо и мен ме хвана яд, че ти върти такива номера. Но - възможно е някакъв бъг или дефект, софт- или хард- уерен. Отдалеч трудно ще познаем.

На въпроса - "Как мога да му сменя firmware?"

Като начало погледни отдолу, на етикета (горе вдясно) - коя е хардуерната версия.

Резултат с изображение за TL-WR740N

След Ver. - в случая е 4.22.

После от сайта - http://www.tp-link.com/en/download/TL-WR741ND.html си избираш конкретната версия и изтегляш най-новата версия на Firware-а. Разархивираш го в някой папка и запомняш къде!

Запаметяваш го на компютъра, влизаш в админ панела на рутера на “Administration → Firmware Upgrade”

Резултат с изображение за dd-wrt upgrade firmwareПърво променяш полето After flashing, reset to от Don't reset на Reset to Default settings.

Кликваш на Browse... и посочваш току що разапхивирания файл. После кликваш на Upgrade и ... чакаш

Резултат с изображение за dd-wrt upgrade firmware

Когато приключи с надграждането - рутера ще се рестартира и е готов.

Предварително трябва да имаш записани всички важни настройки - пароли, имена и всичко останало. Настройваш си го като нов.

Ps. Смених картинките, щото ... нали съм си заплес ...   :shy11:

• Автор
преди 2 часа, jhoro написа:

Направо и мен ме хвана яд, че ти върти такива номера. Но - възможно е някакъв бъг или дефект, софт- или хард- уерен. Отдалеч трудно ще познаем.

На въпроса - "Как мога да му сменя firmware?"

Като начало погледни отдолу, на етикета (горе вдясно) - коя е хардуерната версия.

Резултат с изображение за TL-WR740N

След Ver. - в случая е 4.22.

После от сайта - http://www.tp-link.com/en/download/TL-WR741ND.html си избираш конкретната версия и изтегляш най-новата версия на Firware-а. Разархивираш го в някой папка и запомняш къде!

Запаметяваш го на компютъра, влизаш в админ панела на рутера на “System Tools → Firmware Upgrade”

Резултат с изображение за TL-WR740N Firmware Upgrade

Кликваш на Browse... и посочваш току що разапхивирания файл. После кликваш на Upgrade и ... чакаш

Резултат с изображение за TL-WR740N Firmware Upgrade

Когато приключи с надграждането - рутера ще се рестартира и е готов.

Предварително трябва да имаш записани всички важни настройки - пароли, имена и всичко останало. Настройваш си го като нов.

Пише 5.2 отдолу на самия рутер, а firmware-а на сегашния съм го постнала по-горе. Пробвах да го сменя той е с dd-wrt и не ми даде както казах просто рестартира рутера и не можах да се свържа към него, пробвах с лан кабел да го направя това изписа че е успешно сменен ребуутна се рутера и нищо не се бе променило :D  Както и да е, сега съм на работа и ще мога сутринта да опитам следващите ви препоръки.

@ExaFlop ме изпревари - но това не е важно. Гледайте клипа - как се възстановява стоковия Фърмуер.

И защо ще се възстановява стоковия фърмуер, като с DD-WRT-то тези рутерчета работят по-стабилно. С тези префлашвания ми се срутва, че ще се отправи Зайчето към магазина за нов рутер. Вярно wi-fi като цяло не му е силна страна на фърмуера от към скорост, но като стабилност на рутера е прилично за класа си.

п.п. Принципно имам слаба памет, ама тоя рутер не беше ли предложено да се флашне, защото и преди създаваше проблеми? Причините за проблеми с безжичната мрежа може да са много.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

• Автор
преди 1 час, exwol написа:

И защо ще се възстановява стоковия фърмуер, като с DD-WRT-то тези рутерчета работят по-стабилно. С тези префлашвания ми се срутва, че ще се отправи Зайчето към магазина за нов рутер. Вярно wi-fi като цяло не му е силна страна на фърмуера от към скорост, но като стабилност на рутера е прилично за класа си.

п.п. Принципно имам слаба памет, ама тоя рутер не беше ли предложено да се флашне, защото и преди създаваше проблеми? Причините за проблеми с безжичната мрежа може да са много.

Някой доброволец да му дам достъп до лаптопа утре и с TeamViewer да го оправи? 

Евентуално, но нека го доуточним утре. Не съм сигурен за графика.
преди 2 часа, Кръстина Караджова написа:

Ам ти сама? Ето ти примерни базови настройки:

1. Влизаш на http://192.168.1.1/index.asp с др. думи Setup > Basic Setup

1.1 В раздела Network Setup попълваш както следва:

Router IP

Local IP Address: 192.168.1.1
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.1.1
Local DNS: 192.168.1.1

Network Address Server Settings (DHCP)

DHCP Type: > DHCP Server
DHCP Server: o Enable
Start IP Address: 192.168.1.100
Maximum DHCP Users: 50
Client Lease Time: 1440 minutes

Static DNS 1: 8.8.8.8
Static DNS 2: 8.8.4.4

Time Settings

NTP Client: o Enable
Time Zone: > UTC+02:00
Summer Time (DST): > last Sun Mar - last Sun Oct

Даваш бутна SAVE, най-доло

2. Влизаш на http://192.168.1.1/Wireless_Basic.asp т.е. Wireless > Basic Settings

2.1 Под Wireless Physical Interface ath0 [2.4 GHz] попълваш както следва:

Wireless Mode: > AP
Wireless Network Mode: > NG-Mixed
Channel Width: > Dynamic (20/40 MHz)
Wireless Channel: > Auto
Wireless Network Name (SSID): zaiche
Wireless SSID Broadcast: o Enable

3. Влизаш на http://192.168.1.1/WL_WPATable.asp т.е. Wireless > Wireless Security

3.1 Под Wireless Security избираш както следва:

Security Mode: > WPA2 Personal (точно него избери!)
WPA Algorithms: > AES
WPA Shared Key: Направи си една парола с около 12 символа нещо от сорта примерно: @zS1m3Aj4{e}

Key Renewal Interval (in seconds): 3600

Даваш бутна SAVE, най-доло и след това Apply Settings

4. Влизаш на http://192.168.1.1/Management.asp т.е. Administration > Management - (задължително!)

4.1 Под Router Password си задаваш собствено име и парола за достъп до настройте на рутера. Целта на това занятие е, ако ползваш компютри с Windows и ако когато се заразиш с вирусче най-грубо казано рутера да не ти се превърне в "зомби". Паролата разбира се отново гледай да е поне 8 символа съставена по образеца от по-горе, който ти дадох за безжичната мрежа.

Даваш бутна SAVE, най-доло и след това Apply Settings - При следващото влизане ще трябва да използваш новите име и парола за достъп до рутера.

Допълнителни насоки: Рутера трябва да е свързан в изправен контакт/разклонител. Ако често се губи връзката на wi-fi една от причините може да е офазен контакт. Рутера не трябва да е покрит с нищо, за да може добре да се охлажда, като и не трябва да е поставен в/у друг тех. уред като цифров приемник, модем и т.н. Ако имаш домашен безжичен телефон, то рутера и телефона не трябва да са един до друг. Колкото по-далеч са един от друг, толкова по-добре.

п.п. Ако имаш въпроси, задавай ги. Ако след тези настройки отново имаш проблеми, опиши ги и ще търсим друго решение.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.