Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Настройка на рутер.

Featured Replies

Сичкото хубаво, само една бележка

преди 10 часа, exwol написа:

...
Channel Width: > Dynamic (20/40 MHz)
Wireless Channel: > Auto
...

Тук се задават регионални настройки на рутера - "България". Това означава, че при автоматичен избор на канал - вероятността да избере 12-ти или 13-ти е 15 (и кусур) процента. Може и малко повече. Поправете ме, ако греша (не ползвам iPhone), но американския стандарт е до 11-ти канал.

Колкото до ширината на канала - направо ще цитирам съпорта на Apple - Recommended settings for Wi-Fi routers and access points

Цитат

2.4 GHz channel width

Channel width controls how large of a ”pipe” is available to transfer data. However, larger channels are more subject to interference and more likely to interfere with other devices. A 40 MHz channel is sometimes called a wide channel, and a 20 MHz channel is a narrow channel.
Set to: 20 MHz
Use 20 MHz channels in the 2.4 GHz band. Using 40 MHz channels in the 2.4 GHz band can cause performance and reliability issues with your network, especially in the presence of other Wi-Fi networks and other 2.4 GHz devices. A 40 MHz channel might also cause interference and issues with other devices that use this band, such as Bluetooth devices, cordless phones, and neighboring Wi-Fi networks. Routers that don't support 40 MHz channels in the 2.4 GHz band do support 20 MHz channels.

• Отговори 92
  • Прегледи 11,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 55 минути, jhoro написа:
Сичкото хубаво, само една бележка

Т.е.? Не те разбирам, в какво точно се изразява забележката и какво предлагаш конкретно да се промени? Препратката ти към БГ локализацията също не разбрах какво имаш предвид. Да US стандарта е до 11-ти канал, а БГ до 13, но? Относно ширината какъв точно проблем виждаш в динамичното зададена стойност?

преди 10 минути, exwol написа:

Т.е.? Не те разбирам, в какво точно се изразява забележката и какво предлагаш конкретно да се промени? Препратката ти към БГ локализацията също не разбрах какво имаш предвид. Да US стандарта е до 11-ти канал, а БГ до 13, но? Относно ширината какъв точно проблем виждаш в динамичното зададена стойност?

Затова цитирах - прочети какво препоръчват от Apple.

За локацията - ако е на 12-ти канал - iPhone никога няма да се свърже (ми се струва)

• Автор
преди 15 часа, exwol написа:

Ам ти сама? Ето ти примерни базови настройки:

1. Влизаш на http://192.168.1.1/index.asp с др. думи Setup > Basic Setup

1.1 В раздела Network Setup попълваш както следва:

Router IP

Local IP Address: 192.168.1.1
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.1.1
Local DNS: 192.168.1.1

Network Address Server Settings (DHCP)

DHCP Type: > DHCP Server
DHCP Server: o Enable
Start IP Address: 192.168.1.100
Maximum DHCP Users: 50
Client Lease Time: 1440 minutes

Static DNS 1: 8.8.8.8
Static DNS 2: 8.8.4.4

Time Settings

NTP Client: o Enable
Time Zone: > UTC+02:00
Summer Time (DST): > last Sun Mar - last Sun Oct

Даваш бутна SAVE, най-доло

2. Влизаш на http://192.168.1.1/Wireless_Basic.asp т.е. Wireless > Basic Settings

2.1 Под Wireless Physical Interface ath0 [2.4 GHz] попълваш както следва:

Wireless Mode: > AP
Wireless Network Mode: > NG-Mixed
Channel Width: > Dynamic (20/40 MHz)
Wireless Channel: > Auto
Wireless Network Name (SSID): zaiche
Wireless SSID Broadcast: o Enable

3. Влизаш на http://192.168.1.1/WL_WPATable.asp т.е. Wireless > Wireless Security

3.1 Под Wireless Security избираш както следва:

Security Mode: > WPA2 Personal (точно него избери!)
WPA Algorithms: > AES
WPA Shared Key: Направи си една парола с около 12 символа нещо от сорта примерно: @zS1m3Aj4{e}

Key Renewal Interval (in seconds): 3600

Даваш бутна SAVE, най-доло и след това Apply Settings

4. Влизаш на http://192.168.1.1/Management.asp т.е. Administration > Management - (задължително!)

4.1 Под Router Password си задаваш собствено име и парола за достъп до настройте на рутера. Целта на това занятие е, ако ползваш компютри с Windows и ако когато се заразиш с вирусче най-грубо казано рутера да не ти се превърне в "зомби". Паролата разбира се отново гледай да е поне 8 символа съставена по образеца от по-горе, който ти дадох за безжичната мрежа.

Даваш бутна SAVE, най-доло и след това Apply Settings - При следващото влизане ще трябва да използваш новите име и парола за достъп до рутера.

Допълнителни насоки: Рутера трябва да е свързан в изправен контакт/разклонител. Ако често се губи връзката на wi-fi една от причините може да е офазен контакт. Рутера не трябва да е покрит с нищо, за да може добре да се охлажда, като и не трябва да е поставен в/у друг тех. уред като цифров приемник, модем и т.н. Ако имаш домашен безжичен телефон, то рутера и телефона не трябва да са един до друг. Колкото по-далеч са един от друг, толкова по-добре.

п.п. Ако имаш въпроси, задавай ги. Ако след тези настройки отново имаш проблеми, опиши ги и ще търсим друго решение.

Направих всичко стъпка по стъпка, сега ще видим дали все още ще имам проблем. Ако имам проблем ще сменяме firmware-а :D  

преди 20 часа, ExaFlop написа:

А ако направя тази процедура, ще се налага ли отново да звъня на доставчика да потвърждават MAC Адреса?

преди 31 минути, Кръстина Караджова написа:

А ако направя тази процедура, ще се налага ли отново да звъня на доставчика да потвърждават MAC Адреса?

Не - ти ще си запишеш някъде сегашния и после ще си го въведеш ръчно.

• Автор
преди 34 минути, jhoro написа:

Не - ти ще си запишеш някъде сегашния и после ще си го въведеш ръчно.

След 15-20 минутки желаеш ли да ти дам ID&Password и да го направим, до преди малко пак нямах интернет.... 

току-що, Кръстина Караджова написа:

След 15-20 минутки желаеш ли да ти дам ID&Password и да го направим, до преди малко пак нямах интернет.... 

Ок.

преди 6 часа, jhoro написа:

Затова цитирах - прочети какво препоръчват от Apple.

За локацията - ако е на 12-ти канал - iPhone никога няма да се свърже (ми се струва)

Ама защо реши, че wi-fi би работил на 12-ти канал примерно. Никъде в предложените настройки не съм указал да се сменя локализацията на БГ, за да се отключат тези канали. По подразбиран dd-wrt е на US.

преди 1 час, Кръстина Караджова написа:

...до преди малко пак нямах интернет.... 

Значи вероятно имаш друг проблем. Аз обаче губя нишката. На какво устройство нямаш нет? Всъщност с какво точно разполагаш? И не разбирам тази игра с MAC адресите. Какво сменявате, какво клонирате. Ясно е, че доставчика припознава по MAC, но въвеждаш този на рутера и толкова.

преди 1 минута, exwol написа:

Ама защо реши, че wi-fi би работил на 12-ти канал примерно. Никъде в предложените настройки не съм указал да се сменя локализацията на БГ, за да се отключат тези канали. По подразбиран dd-wrt е на US.

Да, ама на практика е БГ

преди 1 минута, jhoro написа:

Да, ама на практика е БГ

В смисъл? Говори конкретно, защо не разбирам какво се опитваш да ми кажеш.

току-що, exwol написа:

В смисъл? Говори конкретно, защо не разбирам какво се опитваш да ми кажеш.

Колко по-конкретно - гледам го и е зададен "Regulatory Domain - Bulgaria"

Такааааа ... Шантава работа ... 
В момента, в който започне да ъпгрейтва - започва да брой секундите и ... страницата гърми. Следва презареждане и ... си е DD-WRT.
Не иска да ъпгрейтне.

Затова - вместо ъпгрейт - направих, както препоръчвах по-рано. 

Цитат

Wireless Network Mode: > Mixed
Channel Width: > Full 20 MHz
Wireless Channel: > 11

Момичето каза, че телефона се е кънектнал и има нет. Което беше идеята.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

преди 2 часа, jhoro написа:

Колко по-конкретно - гледам го и е зададен "Regulatory Domain - Bulgaria"

Ами така кажи още в първия пост. Явно някой го е сменил, което съвсем не значи, че аз казвам да се задава регионална БГ.

преди 1 час, jhoro написа:

Такааааа ... Шантава работа ... 
В момента, в който започне да ъпгрейтва - започва да брой секундите и ... страницата гърми. Следва презареждане и ... си е DD-WRT.
Не иска да ъпгрейтне.

Затова - вместо ъпгрейт - направих, както препоръчвах по-рано. 

Wireless Network Mode: > Mixed
Channel Width: > Full 20 MHz
Wireless Channel: > 11

Момичето каза, че телефона се е кънектнал и има нет. Което беше идеята.

Възстановяването до стоков фърмуер се прави със специален .bin за съответната хардуерна версия. След това дори и възстановяването до стоков няма да реши проблема. Той категорично не е по-добър от dd-wrt-то. И последно това, което си сетнал с какво е по-различно от предложеното от мен? Дали ще е NG-Mixed или Mixed, което включва и безполезния B стандарт е все същия. Задаването на определен канал е нож с 2 остриета. В някои случаи помага, но ако ефира е "пренаселен" по-скоро може да е проблем, всичко е според зависи. Единственото, което ще загуби е скоростта на безжичната мрежа. Изглежда нямаш много опит с dd-wrt, openwrt и т.н. И ако добре съм чел до тук, тя не се оплаква, че телефона или там лаптопите и не се свързват изобщо, а че от време на време се губи връзката, което е много различно. Преди време ако не се лъжа бях чел подобна нейна тема пак тук във форума със същите оплаквания, точно там и препоръчаха да смени фърмуера на рутера, за да си реши проблемите. Всичко това ме навежда на мисълта, че проблема е някъде другаде. Възможно е чипа на рутера да прави проблеми. Ако има пък win1O още по греда. Преди време също така имаше едни Интелски wi-fi карти, които с неграмотно написаните драйвери предизвикваха именно сривове в домашните безжични мрежи. Да ти кажа, лъскавите дранкулки iPhonе не се славят с добра съвместимост, но да не задълбаваме. Проблемите може да са от всякакво естество. Решението ще дойде когато се спре да се играе с дребни детайли в настройките или смяна на фърмуери и се започне да се търси причината. Моето предложение за настройка е базово (написал съм го) и ако всичко останало е наред няма причина да не работи нормално. Дадох го просто като насока и да се минава нататък.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

• Автор

Край! Официално заявявам че ми писна от този рутер, вбесява ме повече от хората! Ще ви кача клип утре как хвърчи от 7-мия етаж. Можете ли да ми предложите някакъв евтин рутер само за да ползвам Wi-Fi-я, и ако може да е сонзи  firmware зеленикавия :D  (От София съм) Благодаря предварително.

преди 22 минути, Кръстина Караджова написа:

Край! Официално заявявам че ми писна от този рутер, вбесява ме повече от хората! Ще ви кача клип утре как хвърчи от 7-мия етаж. Можете ли да ми предложите някакъв евтин рутер само за да ползвам Wi-Fi-я, и ако може да е сонзи  firmware зеленикавия :D  (От София съм) Благодаря предварително.

Най-евтиния вариант е - да си бриджнеш ЛАН и Wifi картите и да си пуснеш мрежа от лаптопа. Безплатно.

Недостатък - лаптопа трябва да е включен постоянно.

• Автор
преди 15 часа, jhoro написа:

Най-евтиния вариант е - да си бриджнеш ЛАН и Wifi картите и да си пуснеш мрежа от лаптопа. Безплатно.

Недостатък - лаптопа трябва да е включен постоянно.

Не разбрах какво трябва да се прави, малко по-опростено ако е възможно :D

А няма ли как на този рутер да му се върнат фабричните настройки, тоест онзи firmware с зеленикавото? Макар че дълбоко се съмнявам че проблема ще се отстрани. В olx гледах някакви рутерчета по 10-15лв, но как да съм сигурна че ще станат... Единствено ми трябва прословутия Wi-Fi.

преди 7 минути, Кръстина Караджова написа:

Не разбрах какво трябва да се прави, малко по-опростено ако е възможно :D

Съвсем опростено - и без претенции за изчерпателност:

1. Кабела от доставчика се свълзва директно към лаптопа.
  2. Създава се връзка - мост/bridge между ЛАН картата (която приема сигнала от доставчика) и Wifi картата на лаптопа.
  3. Създава се локална мрежа от Wifi картата. Тоест - лаптопа замества рутера.
  4. Настройва се както и рутер - Network ID, Network mask, Gateway, DNS ...
  5. Накрая другото устройство (в случая iPhone) се свързва към тази мрежа и получава нет от нея.

Недостатъка го посочих по-горе - лаптопа не трябва да се спира.

преди 2 минути, Кръстина Караджова написа:

Защо гледаш в OLX за TP-LINK TL-WR840N, при положение, че по-рано ти показаха чисто нов TP-LINK TL-WR841N  за същите пари?

• Автор
току-що, jhoro написа:

Защо гледаш в OLX за TP-LINK TL-WR840N, при положение, че по-рано ти показаха чисто нов TP-LINK TL-WR841N  за същите пари?

Защото ще отида още сега да го взема. D-link605L добър ли е? Момчето каза че ще ми го даде за 20лв, чисто нов и не е употребяван. 

преди 15 часа, ExaFlop написа:
преди 9 минути, Кръстина Караджова написа:

OffTopic. Не е по темата, но ми мина през ума. Ако постнете такива "голи линкове" HWBG - със сигурност ще сте наказани.

преди 2 минути, Кръстина Караджова написа:

Защото ще отида още сега да го взема. D-link605L добър ли е? Момчето каза че ще ми го даде за 20 лв, чисто нов и не е употребяван. 

Ползвал съм и такива, чувал съм добри неща за марката, но не мога да бъда категоричен.
Ако тези пари не са ти проблем ...

• Автор
преди 10 минути, jhoro написа:

OffTopic. Не е по темата, но ми мина през ума. Ако постнете такива "голи линкове" HWBG - със сигурност ще сте наказани.

Ползвал съм и такива, чувал съм добри неща за марката, но не мога да бъда категоричен.
Ако тези пари не са ти проблем ...

След мъничко отивам да го взема. А колкото до "голите линкове" не знам как точно се правят хипер линковете.

20 лв без гаранция срещу 28 с гаранция - не знам колко ще е далаверата...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.