Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Работа под Linux без Swap дял.

Featured Replies

Някой, ползвал ли е Linux дистрибуция без да създава Swap дял и имал ли е проблеми от какъвто и да е тип ?

Преди няколко седмици, увеличих паметта на лаптопа до 8 GB и почвам да се чудя, дали изобщо ще ми се наложи да ползвам дяла за виртуална памет. При 4 GB RAM и трансфер на голям обем файлове, системата е прехвърляла кеширани данни в дяла за виртуална памет. Но, при двоен обем на физическата памет, нещата вече коренно се промениха. Последните две седмици, следя натоварването и не съм констатирал и килобайт използване на Swap дяла. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Остави си макар и минимален размер от 512MB -1GB.
Дискусия
https://www.maketecheasier.com/manage-swap-usage-linux/

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор

Аз и в момента си имам Swap дял. Въпросът е, ще усетя или изобщо, ако нямам.

преди 5 минути, cybercop написа:

Пробвай със swapoff :) 

• Автор

Пробвал съм. И без това, Bleachbit го изключва при всяко почистване. Но, до момента, разлика не съм забелязал.

преди 1 минута, cybercop написа:

Пробвал съм. И без това, Bleachbit го изключва при всяко почистване. Но, до момента, разлика не съм забелязал.

Много зависи от приложенията, които ползваш. Пробвай да работиш така примерно 3-4 дни. Но примерно разни джава неща може и да се оплакват, както и някои бази данни

Без да съм много сведущ, ще пиша каквото знам.  Преди няколко години сложих "Убуннту" и забравих да направя swap.  Не забелязах да се натоварва компютъра, но аз и няма с какво да го товаря.  После четох, че при съвременните машини и РАМ не било необходимо.  Сега съм с "Минт 18" и 4 ГБ swap (по правилото да е колкото РАМ).  Рядко следя какви са процесите, но swap дялът винаги ми и бил много малко използван.

• Автор

Не ползвам лаптопа повече от 5-6 часа без изключване. И, само за мултимедия, интернет и работа с документи. Най- големия обем данни, които се напрупват са при сваляне на файлове - примерно филми и .ISO образи. При 4 ГБ влизах в Swap дяла с по няколко десетки MB.

http://s19.postimg.org/ry5yp6t0z/debian_swap.png

Но, при 8 GB до момента не съм констатирал ползване на виртуална памет.

Аз ползвам така и то на 4 GB. За сега няма грижи, но в една-две ситуации щях да изляза. :)   И то заради web браузърите.

преди 37 минути, cybercop написа:

Може да го усетиш, може и да не го усетиш. Зависи от  случая.

При мен swap-а не се монтира автоматично и ако забравя ... ми нищо. Работи си добре.
Ps. Това при общо 3GB RAM и интелско видео ...

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

• Автор

При 3 GB на единия настолен и аз не се оплаквам. Работи по- бързо от лаптопа, заради допълнителната видеокарта. Процесорът е по- стар, но е висок клас Core 2 Duo и също бие този на няколко години по- новия лаптоп. Но, при тази физическа памет, изобщо  не се чудя, дали да оставям Swap дял. Убеден съм, че е нужен.

http://s19.postimg.org/77nkm85mb/swap_desktop.png

преди 5 минути, cybercop написа:

При 3 GB на единия настолен и аз не се оплаквам. Работи по- бързо от лаптопа, заради допълнителната видеокарта. Процесорът е по- стар, но е висок клас Core 2 Duo и също бие този на няколко години по- новия лаптоп. Но, при тази физическа памет, изобщо  не се чудя, дали да оставям Swap дял. Убеден съм, че е нужен.

http://s19.postimg.org/77nkm85mb/swap_desktop.png

Пробвай с vmstat да видиш дали има pi/po активност, така ще разбереш дали нещо все пак не хвърля нещо там и/или чете

• Автор

Довечера ще погледна на лаптопа. Но се съмнявам, че и там, нещата са по- различни.

http://s19.postimg.org/w272gaqgj/swap.png

преди 11 минути, cybercop написа:

При 3 GB на единия настолен и аз не се оплаквам ... 

То и аз не се оплаквам - само споделям.
Лаптопа - и той спря да се оплаква. След една жалба до Хелзинкския комитет му сложих филтър и нъцки ...

При мен е - Pentium Dual-Core T4400@2,20GHz, Memory Total - 2958 MB (от тях Cached - 856 MB)

Личното ми мнение е да има някакъв колкото да не е без хич, до 1 Гб (:D заради къглата цифра).

Сега вече не мога без swap, но един път навремето бях забравил да направя - и си викам, тоз комп нещо отива да се скапва, много се бави, а то - нямало swap.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 3 часа, cybercop написа:

Някой, ползвал ли е Linux дистрибуция без да създава Swap дял и имал ли е проблеми от какъвто и да е тип ?

Аз съм така от месеци. Не усещам проблеми. 

ПП. Linux Mint 17.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

• Автор

Засега съм с такава конфигурация. При следваща инсталация ще си направя експеримента с работа без Swap дял. 

http://s19.postimg.org/a84f2rgxf/top.png

преди 2 минути, sokoban написа:

От месеци съм така и дори смятам, че е по-добре така, особено когато си със SSD

Това е нещо специфично, конкретна машина, с конкретни приложения, които работят. И средно я има 1% натоварване, я не...

• Автор

За SSD, не съм убеден, доколко са пригодени за да се ползват за виртуална памет. Записите върху тях са много по- бързи, но и структурата им е много по- различна от класическите HD, за които е предвиден Swap дяла.

Много, много рядко да се използва Swap. Аз съм оставил 6 gb за него, не от необходимост, а защото /home дали ще е 900 gb или с 6 по-малко е все тая. За близо 5 часа джиткане в Интернет и гледане на HD филми натоварването е ID-3: swap-1 size: 6.00GB used: 0.00GB (0%) при 8 gb ram. Преди като бях с 4 gb, Swap отново бе 6 и пак никак не се използваше (или беше на памет под 0,02%). Поздрави

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

За swap-a на работно PC всеки трябва да си прецени какво ползва, колко памет има. По принцип е лесно да не се прави swap дял, а да се ползва swap file, който може да се resize-ва лесно.
Аз ползвам swap дял, заради hibernate, проблема, ако се ползва swapfile в случая е ,че трябва да се зададе конкретен offset къде се намира файла по диска, а  това в определни случаи може да изгърми.

Могат да се правят и различни врътки zram, zswap, zcache. На raspberry-то ползвам примерно zram и изобщо няма заделен swap.

Обаче недейте да мислите ,че swap-a просто забавя работата - реално може да е точно обратното, защото при недостатъчна памет на машината системата е достатъчно интелигентна за да swap-не нещата, които се hit-ват най-рядко а в паметта да останат данните, които се ползват най-често от приложенията.

Иначе за сървърна машина е задължителен според мен, понеже там top натоварването не винаги може да се предвиди.

Иначе всеки си преценява сам предимствата и недостатъците.

п.с. Някой знае ли дали systemd-sleep компресира данните преди запис в swap-a при hibernate? При мен до сега не е правило проблем, макар, че swap-a ми е на половина на паметта , но сега се замислих.
Предполагам, че отговора е да, но ако някой има инфо да сподели, понеже не намерих info по въпроса.

Редактирано от borovaka (преглед на промените)

Лично аз не ползвам SWAP, досега не съм имал проблеми на лаптопа от подписа ми .

И аз веднъж бях забравил да монтирам swap, при една инсталация и забелязах чак след месец и то случайно. Наличните ми 8 gb рам, са ми предостатъчни за да не се възползвам от swap. Единствените случаи, в които наистина ми е трябвал е примерно ако пусна няколко виртуални машини наведнъж и свърши рамта, иначе и при мен потреблението на swap е  никакво.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.