Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ъпгрейд на компютърна конфигурация

Featured Replies

Здравейте,

преди доста време 2013 г. :) ми помогнахте за конфигурация.

Ето и данните за нея (надявам се линка да се отваря)

http://nikem-bg.net/cart/1100p1r47525p1r46717p1r48235p1r48755p1r47896p1rf.html

Искам да попитам за съвет за ъпгрейд на конфигурацията.

Не мога да определя още бюджет, тъй като не знам колко от частите са вече много стори и дали могат да се сработят с някоя нова, но със сигурност говорим за икономичен вариант.

Лошото при мен е че машината е на земята под бюрото, няма много въздух и е като печка.

Прилагам снимка на градусите, някой цифри мисля че да впечетляващи. Бяха ми казали че амд поддръжа по-висока температура, но не знам дали това е нормално.

Машината се ползва за интернет, филми, WOW, Diablo 3.

Ако съм изпуснал някаква важна информация ще пиша.

Благодаря предварително

PC.jpg

Тая температура на процесора не е нормална. Отвори го почистиго смени термо пастата. И ще се по-оправи. А за ъпгрейд аз не виждам смисал да се наливат пари във тази конфигурация :)

Общо взето можеш да оставиш кутията със захранването(по принцип нито кутията нито захранването е за оставяне, но бюджета ще си каже) и харда. Дъно, процесор, рам памет и видео карта да ги смениш с intel. Температурите идват от горещия процесор на AMD, от старата паста на процесора, от лошия поток на въздух във кутията, както и споменатия прах ако не се чисти редовно перката на охлаждащия радиатор на процесора. Това ти го казвам при най лошия случай какво може да се смени и все пак определи си бюджета и колкото повече пари отпуснеш, толкова по добре и в + ще бъде за теб.

Ако кутията е на земята, много по-лесно се засмуква прах, който само за няколко месеца може дори да спре някой вентилатор! Имах такъв случай, когато вентилаторът на видеокартата само за 3 месеца бе затлачен, спря да се върти и температурите и скочиха до небесата. Затова почиствай по-често, отколкото ако компютъра е на високо.  Иначе и аз не виждам смисъл от ъпгрейд, освен да си добавиш едно SSD,  за да се забърза всичко. 

• Автор

Посъбрах прахта, смъкна на 100 градуса :D

Лошо щом частите вече не стават и трябва нов.

Видео картата не мога ли да я запазя?

Относно бюджета макса е 800 лв. Този го зех 2013 за тези пари и 3 години изкара без проблем, той и сега не се държи зле, та не мисля да влагам повече.

ASUS H110-PLUS LGA1151 
i5-6400 2.7GHz 6MB LGA1151 BOX 
Kingston 2x4GB DDR4 2133MHz CL5 1.2V KVR21N15S8K2/8 
KINGST SSD SV300S37A 120G BULK 
HDD TOSHIBA DT01ACA100 1TB 32MB SATA3 
RAIDMAX XT 500W RX-500XT 

Обща стойност - 873.42 лв. с ДДС

Ако махнеш SSD-то се вместваш в бюджета. Но моя съвет е да не го махаш. Или да го закупиш после като имаш възможност :) Кутия не съм добавил. Не знам дали твоята става, ако не си избери някоя за 40/50лв. Във ОЛХ се намират доста и евтино :)

За къде му е тоя i5 и това скъпо дъно и тези скъпи части? като може да се размине съвсем спокойно с i3 та дори и с pentium в името на бюджета.. За захранването няма какво да се обсъжда че е орязано заради дъното и процесора което ще рече че нищо не е балансирано в случая. В случая изискванията JoRkA не са космически че да гоним висока производителност и в името на това да правим компромис със захранването, което пък също играе много важна роля в такъв бюджет който позволява пълен баланс на конфигурацията. Тъка че захранването е една сред най важните части за което трябва да се мисли, освен ако бюджета силно не ни притиска за да правим компромиси. В този случай с този бюджет се вмества пълна конфигурация със кутия, хард, ссд и всичко необходимо за нуждите на автора.

Име на продукта Бр. Ед. цена Общо
Zalman Case ATX Z1 USB3.0 1 45.50 лв. 45.50 лв.
EVGA 430W 80 PLUS 100-W1-0430-KR 1 82.95 лв. 82.95 лв.
ASROCK H110M-HDV LGA1151 1 108.49 лв. 108.49 лв.
I3-6100 3.7GHX/3MB/LGA1151/BOX 1 233.42 лв. 233.42 лв.
G.SKILL DDR4 2x4 2133 AEGIS F4-2133C15D-8GIS 1 74.57 лв. 74.57 лв.
1TB SEAGATE 6G/7200/64M SATA 1 100.07 лв. 100.07 лв.
ADATA SSD Ultimate SU800 128GB 3D NAND 1 102.96 лв. 102.96 лв.
Междинна стойност: 747.95 лв. с ДДС, натрупани отстъпки: 13.30 лв.

Обща стойност: 734.65 лв. с ДДС

По нататък се купува една видео карта до 250лв и може да се играят по сериозни игри като GTA 5.

А старата конфигурация нека да стои за второ пц или да се продаде!

преди 15 часа, Sobieskimania написа:

Посъбрах прахта, смъкна на 100 градуса :D

Лошо щом частите вече не стават и трябва нов.

Видео картата не мога ли да я запазя?

Относно бюджета макса е 800 лв. Този го зех 2013 за тези пари и 3 години изкара без проблем, той и сега не се държи зле, та не мисля да влагам повече.

Ако данните са верни, то 100 градуса са прекалено много. Това означава, че процесора тротва. Тоест, смъква си честотата, за да се вмести в някакви температурни граници. Въртят ли се всички вентилатори? Всъщност, защо искаш нова конфигурация? Каква е причината? Твоята конфигурация е много добра за описаните дейности и игри! Просто ако нещо не ти върви като хората, трябва да намериш проблема. А проблемът очевидно е във високите температури, ако данните са верни. По-горе ти казаха да пробваш с друга програма за мониторинг на температурите - HWiNFO64.  Най-точна е от всички и ако там не е нещо както трябва, няма да е точно и при всички други програми. Ако и там температурите са така, трябва да се търси проблема. А за ъпгрейда казах какво ти трябва - SSD. Предполагам 120 GB  ще стигне, но по-добре е да се презапасиш малко с едно 256GB  за около 150-160 лева. 

преди 1 час, goodly написа:

За къде му е тоя i5 и това скъпо дъно и тези скъпи части? като може да се размине съвсем спокойно с i3 та дори и с pentium в името на бюджета.. За захранването няма какво да се обсъжда че е орязано заради дъното и процесора което ще рече че нищо не е балансирано в случая. В случая изискванията JoRkA не са космически че да гоним висока производителност и в името на това да правим компромис със захранването, което пък също играе много важна роля в такъв бюджет който позволява пълен баланс на конфигурацията. Тъка че захранването е една сред най важните части за което трябва да се мисли, освен ако бюджета силно не ни притиска за да правим компромиси. В този случай с този бюджет се вмества пълна конфигурация със кутия, хард, ссд и всичко необходимо за нуждите на автора.

Име на продукта Бр. Ед. цена Общо
Zalman Case ATX Z1 USB3.0 1 45.50 лв. 45.50 лв.
EVGA 430W 80 PLUS 100-W1-0430-KR 1 82.95 лв. 82.95 лв.
ASROCK H110M-HDV LGA1151 1 108.49 лв. 108.49 лв.
I3-6100 3.7GHX/3MB/LGA1151/BOX 1 233.42 лв. 233.42 лв.
G.SKILL DDR4 2x4 2133 AEGIS F4-2133C15D-8GIS 1 74.57 лв. 74.57 лв.
1TB SEAGATE 6G/7200/64M SATA 1 100.07 лв. 100.07 лв.
ADATA SSD Ultimate SU800 128GB 3D NAND 1 102.96 лв. 102.96 лв.
Междинна стойност: 747.95 лв. с ДДС, натрупани отстъпки: 13.30 лв.

Обща стойност: 734.65 лв. с ДДС

По нататък се купува една видео карта до 250лв и може да се играят по сериозни игри като GTA 5.

А старата конфигурация нека да стои за второ пц или да се продаде!

Не виждам причина,защо да не си извади старият хард диск и ще спести още 100лв,другото както каза да му вземе колкото може пари на старо и ето ти парите за новата видео карта.

Има причина разбира се Слави Маринов. Да остави стария комп за втори ако мисли че има нужда, или да го оправи и да го продаде като цяла конфигурация. А другия вариант е да си вземе харда от него, и кутията и спестява 150лв от хард и кутия. Ако пък му се занимава да се разправя с амд-та и температури то там не се знае до къде може да се стигне, нека си търси проблема защо аджеба му се пекат частите в микровълновата, и защо е бавен. Не съм казал че не може да се намери решение. Нека сам реши какво да прави, защото въпреки всичко старата му машина още може да върши работата, просто да си открие проблемите от къде идват. А това може да стане бързо, може да стане бавно, всичко зависи от автора.

Едит

Ако автора реши все пак да търси проблемите за забавяне и високи температури, то нека даде по обширна информация за перки, прах по вентилатора на охлаждането на процесора. От както е взет процесора сменяна ли му е пастата? Каква марка е кутията и колко вентилатора има и къде са разположени. Самата кутия има ли отвор отдолу на дупчици от където захранването да взима въздух. Да не би кутията да стои върху килим който да затваря този отвор, и поради тази причина захранването което не се знае също какво е, да прави проблем на системата която се бави. Проверка за вируси също е добре да се направи. Може би някои неща нямат общо с температурите, но за забавянето на системата може да повлияят няма спор. Нека снима с телефон къде е разположен компютъра, както и снимки отвътре в какво състояние е.

Редактирано от goodly (преглед на промените)

• Автор

Благодаря ви за отговорите.

Паста не съм сменял.

Ето каква е кутията : http://nikem-bg.net/computer-components/CM-K280-W-ELITE-500W/

Ето и снимките на самото ПЦ.

http://prikachi.com/images.php?images/7/8949007X.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/9/8949009G.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/10/8949010N.jpg

Инсталирал съм програмата която ми казахте. Да извадя репорт от нея или? Понеже аз не видях никъде там да пише за градуси

Виж на перката на захранването дали не е запълнена с прахоляк. Тази конфигурация би трябвало да ти върши работа и сега. Не е нужно да се сменя каквото и да е, може да се добави SSD и една перка, както вече ти писаха.

преди 3 часа, Sobieskimania написа:

Благодаря ви за отговорите.

Паста не съм сменял.

Ето каква е кутията : http://nikem-bg.net/computer-components/CM-K280-W-ELITE-500W/

Ето и снимките на самото ПЦ.

http://prikachi.com/images.php?images/7/8949007X.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/9/8949009G.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/10/8949010N.jpg

Инсталирал съм програмата която ми казахте. Да извадя репорт от нея или? Понеже аз не видях никъде там да пише за градуси

След стартиране на HWiNFO  ти излиза следния прозорец:

2016-10-31_232049.jpg

Имаш два варианта. Единия директно натискаш ОК, като ти се появява цялата програма. Вторият е да избереш Sensors-only. Тогава ти се появява прозорец със сензорите. Ако директно си стартирал програмата, натискаш Sensors - третия бутон горе вляво:

2016-10-31_232305.jpg

Тогава ти се появява прозорец с мониторинг:

2016-10-31_232415.jpg

Тук вече търсиш температурата на процесора и изобщо каквото ти трябва и за каквото имаш сензори.

Както ти казаха ги направи тия неща от което най първо изпълни стъпките на Кико за да видим какви температури държи сега, и след другите процеси какви температури ще държи, защото би трябвало да падат надолу. Смени си пастата на процесора защото не е сменяна от години това също ще окажи ефект като ти смъкни малко температурите. Защото пастата вече е напукана едва ли не и е суха. Ако не можеш сам закарай на сервиз тъкмо и да ти почистят компютъра от прах.

преди 7 часа, goodly написа:

Защото пастата вече е напукана едва ли не и е суха.

За да чуква 100* С, пастата я няма, а контактът между два метала не е от най-добрите. На снимките се вижда, че решетката пред вентилаторана кутията е наядена  с прах и трябва се свали и щателно да се продуха. Целият компютър е пълен с прах, а радиаторът на процесора не е почистен добре(все пак не е свалян да се чисти като хората) - вентилаторът трябва да се свали от радиатора. Всички перки могат да бъдат минати с някаква влажна кърпа(съвсем леко влажна), за да се обере прахта от тях.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.