Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за живак!

Featured Replies

Здравейте, първо да кажа, че знам какво се прави, когато счупиш термометър и живакът се разлее вкъщи. Проблемът е, че няма как да го направя. Вчера майка ми ми каза, че е счупила у тях термометъра през пролетта, след това не могла да намери живака. Исках да го потърся аз, но не ми разреши - тя много се дразни, когато кажа, че нещо е вредно и не обича да си разваля спокойствието. И изобщо не вярва, че този живак може да й причини нещо! Няма да изляза на глава! Ако някой има представа, би ли ми казал, дали толкова е опасно съжителството с такова количество живак, бързо ли се изпарява, бавно ли, изчезва ли някога сам ... нещо такова, дали няма някакво успокоение за мен!? Благодаря!

Не, не е опасно! Ето ти и малко информация

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 20 минути, Емил Костов написа:

Не, не е опасно! Ето ти и малко информация

Да, и аз четох, но все пак пише, че се обезврежда със сяра. А нашият изобщо не е обезвреждан с нищо. Благодаря!

преди 19 минути, techmaniac написа:

От пролетта е минало доста време, не мисля че вече може да се направи нещо по въпроса.

Ами знам, че не може, просто питам дали й е навредило про това положение!

преди 1 минута, Vasilissa написа:

Да, и аз четох, но все пак пише, че се обезврежда със сяра. А нашият изобщо не е обезвреждан с нищо. Благодаря!

Прочети пак статията.

преди 4 минути, Vasilissa написа:

То вече е минало доста време, дали е навредило не знам. 

и аз преди 10 години счупих един термометър събрах каквото можах  и видях    не се чувствам зле.

• Автор
преди 1 час, Емил Костов написа:

Прочети пак статията.

Да, имаш предвид, дето пише, че живакът от термометрите не е опасен. Само че на други места пише друго, не знам как да съм сигурна. Разни хора викали ХЕИ или не знам си кого да им обезвреждат, други пръскат със сяра, мият, трият, проветряват, не знам докъде е основанието за тревога и откъде започва параноята. Благодаря ти!

преди 6 минути, Vasilissa написа:

Да, имаш предвид, дето пише, че живакът от термометрите не е опасен. Само че на други места пише друго, не знам как да съм сигурна. Разни хора викали ХЕИ или не знам си кого да им обезвреждат, други пръскат със сяра, мият, трият, проветряват, не знам докъде е основанието за тревога и откъде започва параноята. Благодаря ти!

Опасен е ако го погълнеш например стига вече с тази параноя. НЯМА никаква опасност за теб и за семейството ти. Като малък често боледувах. Постоянно имах висока темепратура. Идея си нямаш колко живачни термометри съм изпочупил било то волно или неволно.

• Автор
преди 31 минути, Емил Костов написа:

Опасен е ако го погълнеш например стига вече с тази параноя. НЯМА никаква опасност за теб и за семейството ти. Като малък често боледувах. Постоянно имах висока темепратура. Идея си нямаш колко живачни термометри съм изпочупил било то волно или неволно.

:) ОК, мерси, ще те послушам!

Да, живачните пари са опасни, но разлятият елементарен живак се изпарява, макар и бавно. Естествено, колкото по-висока е температурата в помещението, толкова по-бързо се изпарява.

https://www.epa.gov/mercury/what-do-if-mercury-thermometer-breaks

Хората са публикували инструкции. Това не съвсем шега работа.

преди 23 часа, Гемето написа:

Да, живачните пари са опасни, но разлятият елементарен живак се изпарява, макар и бавно. Естествено, колкото по-висока е температурата в помещението, толкова по-бързо се изпарява.

https://www.epa.gov/mercury/what-do-if-mercury-thermometer-breaks

Хората са публикували инструкции. Това не съвсем шега работа.

Количеството живак е много малко в тези термометри и съответно е медицински живак. Нищо опасно няма в него стига да не го глътнеш или да не ти попадне в очите. Това е една малка капка. Може да я изтриеш с кърпата или да я дръпнеш с прахосмукачката. Това е просто вкарване на параноя и реклама да се вземат електронните термометри. 

току-що, Емил Костов написа:

Количеството живак е много малко в тези термометри и съответно е медицински живак.

:brickwall:

преди 9 минути, flare написа:

:brickwall:

Ами трябваше да го сложа в кавички. То как да го обясниш вече, че няма никаква опасност. А като погледнах в google. колко простотии са написали и аз не знам вече как да го кажа.

Колкото до това с електронните термометри наистина се вкарваше навремето умишлена паника. Имах познати дето изхвърляха живачните термометри, защото щели да ги изтровят и си купиха електронни, които са пълен боклук.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Сега се сетих за един случай, разказан ми от стоматолог. Давама негови колеги, партньори в частна практика, се скарват. Единият напуска и след време на другия започва все повече да му се влошава здравословното състояние. Оказва се, че е поставен живак в едно кьоше.

Редактирано от Гемето (преглед на промените)

Живакът си е опасен и трови бавно и постепенно с натрупване. Едрите капки се събират, дребното се неутрализира със сяра на прах. Да се чака с месеци е безотговорно. Би трябвало да се занимава Гражданска защита.

Навремето в "Ядрения" един такъв "специалист" за по-лесно носеше в джоба си радиоактивен източник. Щото нищо му нямало. Вече не е жив.

Количества живак има и в т.нар. "живачни" лампи, както и в луминисцентните тръби. Както и в енергоспестяващите лампи. евробюрократите ги въведоха без храм мисъл че трябва да се пази околната среда и трябва да се събират разделно като опасен отпадък и без да се чупят.

Тоя термометър дали въобще има живак вътре, защото в новите той е заменен от спирт?
Отделно, 1 термометър не е нещо сериозно. Отдавна каквото е имало, вече е дишано.
На живака изпаренията са му опасни. В течен вид няма опасност.
Неутрализира се със сяра на прах. Получава се стабилно съединение - живачен сулфид.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор
преди 1 час, simtech написа:

Тоя термометър дали въобще има живак вътре, защото в новите той е заменен от спирт?
Отделно, 1 термометър не е нещо сериозно. Отдавна каквото е имало, вече е дишано.
На живака изпаренията са му опасни. В течен вид няма опасност.
Неутрализира се със сяра на прах. Получава се стабилно съединение - живачен сулфид.

Термометърът е стар - живачен! И, както казах, знам какво трябва да се направи, проблемът е, че не е направено. Не е станало при мен, а при майка ми. И тя не е направила нищо - не го намерила и толкова. Въпросът ми беше, какво може да й стане, а не какво да правя, вече нищо не мога да направя. И какво значи това, което казваш - от една страна 1 термометър не е сериозно нещо, а от друга страна - изпаренията са му опасни и вече е дишано. Живакът е бил някъде там, изпарявал се е и го е дишала, какво имаш предвид, като казваш, че един термометър не е сериозна нещо? Доколко е тревожно - това е всичко, което питам!

на 22.12.2016 г. в 14:41, Филипов написа:

Живакът си е опасен и трови бавно и постепенно с натрупване. Едрите капки се събират, дребното се неутрализира със сяра на прах. Да се чака с месеци е безотговорно. Би трябвало да се занимава Гражданска защита.

Навремето в "Ядрения" един такъв "специалист" за по-лесно носеше в джоба си радиоактивен източник. Щото нищо му нямало. Вече не е жив.

Количества живак има и в т.нар. "живачни" лампи, както и в луминисцентните тръби. Както и в енергоспестяващите лампи. евробюрократите ги въведоха без храм мисъл че трябва да се пази околната среда и трябва да се събират разделно като опасен отпадък и без да се чупят.

Зависи какво е носел. И не е умрял от този "източник" а от отровите там като цяло.

преди 23 часа, Vasilissa написа:

Термометърът е стар - живачен! И, както казах, знам какво трябва да се направи, проблемът е, че не е направено. Не е станало при мен, а при майка ми. И тя не е направила нищо - не го намерила и толкова. Въпросът ми беше, какво може да й стане, а не какво да правя, вече нищо не мога да направя. И какво значи това, което казваш - от една страна 1 термометър не е сериозно нещо, а от друга страна - изпаренията са му опасни и вече е дишано. Живакът е бил някъде там, изпарявал се е и го е дишала, какво имаш предвид, като казваш, че един термометър не е сериозна нещо? Доколко е тревожно - това е всичко, което питам!

Мисля, че по-горе ти казах, че НЯМА никава опасност. Не мисля да те убеждавам или успокоявам повече. Оставям на теб да си вкарваш сама страх и параноя или да правиш глупости. Весли празници.

• Автор
преди 13 часа, Емил Костов написа:

Зависи какво е носел. И не е умрял от този "източник" а от отровите там като цяло.

Мисля, че по-горе ти казах, че НЯМА никава опасност. Не мисля да те убеждавам или успокоявам повече. Оставям на теб да си вкарваш сама страх и параноя или да правиш глупости. Весли празници.

Благодаря ти за всички отговори! Аз веднага схванах какво ми казваш, въпросът е, че други хора изразяваха друго мнение и аз затова продължих да задавам въпроси. Ще гледам да съм спокойна! Весели празници и на теб!

на 12/24/2016 в 22:01, Vasilissa написа:

Живакът унищожава нервната система. Вероятно Иван Грозни се е отровил при опити с живак.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Иван_IV

Според мен няма причини да се тревожите. Може да проветрява по-често,но възрастните хора не биха се занимавали.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.