Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Алхимията в живота

Featured Replies

Джорджия Николова - Алхимията в живота (ЛЕКЦИЯ)  

Пускам видеото, гледам час и 20 минути и просто се отказах. Може ли някой да ми каже с 2-3 думи за какво става дума ?

преди 3 часа, niki292002 написа:

Може ли някой да ми каже с 2-3 думи за какво става дума ?

гледал съм я госпожицата  няколко пъти  с интерес и ми се струва че спекулира 

точно това не съм го гледал

1 информацията струва пари

2 мълчанието е злато 

3  изопъчаване на негативите в позитиви 

4 нулево съпротивление 

https://bg.wikipedia.org/wiki/Етер_(физика)

Надявам се ,че нямате нищо против, да се запознаете с вижданията на Джорджия. Ето според мене нещо, което всеки би трябвало да изслуша:

Ларев, стига си промотирал разни шарлатани. Със същия успех можеш да рекламираш и всички врачки от Канал 2001. Инак една хубава новина: http://www.blitz.bg/obshtestvo/skandal-gonyat-sina-na-sotsvelichie-ot-ban-drnkal-bezsmislitsi-za-nlo_news494329.html?fb_action_ids=1694265340866357&fb_action_types=og.comments

на 15.03.2017 г. в 9:22, mecholari написа:

Надявам се ,че нямате нищо против, да се запознаете с вижданията на Джорджия. Ето според мене нещо, което всеки би трябвало да изслуша:

Не бях я чувала Джорджия. Наистина е феноменална, първо като радиоточка. Второ, очите - Мечолари, очите на това момиче са като очи на човек в транс или на наркоман. Трето, въпреки възвишената нацеленост на темите, тя не казва нищо ново, не прехвърля определени граници и липсва индивидуалност в изказа, който е някак отстранен, без-личен и във всичко това има нещо от стерилната прецизност на рисунките в житата. С една дума, ченълинг.

• 2 седмици по-късно...

witness, за първи път когато ти прочетох аватара мислех, че си от "Свидетели на Йехова". Аз никога не съм ти виждал очите, също не знам дали се друсаш. Помня обаче една твоя изцепка в темата "Молитва". Тази ти я приемам за втора.

Мнението ми е, че говориш за неща, които въобще не разбираш и не познаваш. Така че си типична форумна кукла, на върха на вълната, караща умело сърф. Гледай да не те изедат акулите, ако показваш слабости като добро възпитание или да си мълчиш при Неадекватност.

преди 3 часа, mecholari написа:

Помня обаче една твоя изцепка в темата "Молитва". Тази ти я приемам за втора.

Добре де, сигурно имам изцепки, макар че не знам за кое говориш от "Молитва". Може да е изцепка, може ти да я възприемаш така, не знам. А за горното си мнение в момента се подписвам пак, защото за разлика от повечето тук, първо се запознавам с предложения материал. Ако те обижда извинявай, но това ми е мнението. Можеш да намериш много по-свястна информация и за алхимията даже от текстове публикувани в нета, отколкото чрез откровенията на контактьори, пак оттам... ех тази мрежа. Благословия и проклятие.

преди 3 часа, mecholari написа:

Така че си типична форумна кукла, на върха на вълната, караща умело сърф.

:no-no:Такова впечатление ли оставям? Идея си нямах, обаче благодаря, за пръв път някой ме нарича "кукла" :D

Чел съм примерно "Алхимията като наука", от Спас Мавров. За пояснение за мързеливите, тя е 488стр., отнема повече от час и 20мин. клип.

Та какво ще ми препоръчаш от нета?

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Първо си отговори на въпроса : " Защо Алхимия , а не просто Химия ? " . Ако си отговориш правилно , правилните книги сами ще дойдат при теб.........

Това вече не е Алхимия , ами чиста Магия ! .....:)

Само дето за да постигнеш Магията , ще трябва да се трудиш - това в същност ти е проблема....!

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Аз очаквам сега да започнете да развивате темата. Източникът ми на информация е опозорен, от явно по-чисти, умни, практични същества, с повече таланти, по-добре навлезли в материята, и това би било нелогично да се покаже. Както се вика, чакаме "две хубави очи".

Или пък, възможно е да имаме една тотална незаинтересованост към темата, а типично плебейски, по селски клюкарски , да обсъждаме хората.

преди 22 часа, mecholari написа:

Или пък, възможно е да имаме една тотална незаинтересованост към темата, а типично плебейски, по селски клюкарски , да обсъждаме хората.

Ами, щом натам винаги отиват обсъжданията. Да не кажеш, че някой друг е започнал

на 3/30/2017 в 9:45, mecholari написа:

witness, за първи път когато ти прочетох аватара мислех, че си от "Свидетели на Йехова". Аз никога не съм ти виждал очите, също не знам дали се друсаш. Помня обаче една твоя изцепка в темата "Молитва". Тази ти я приемам за втора.

Мнението ми е, че говориш за неща, които въобще не разбираш и не познаваш. Така че си типична форумна кукла, на върха на вълната, караща умело сърф. Гледай да не те изедат акулите, ако показваш слабости като добро възпитание или да си мълчиш при Неадекватност.

По този въпрос стига, сега за алхимията, аз не съм спец, меко казано. 

на 3/30/2017 в 13:55, mecholari написа:

Чел съм примерно "Алхимията като наука", от Спас Мавров. За пояснение за мързеливите, тя е 488стр.,

Чел си я? Нищо не му разбирам на Спас. Отдавна престанах да следя какво е натворил сам или с неизвестни помощници. Като я посочи книгата, ей я по една случайност под ръката ми, но виждам само каша, забъркана да доказва негови пристрастия, които не споделям. 

Признавам си, че погрешно предполагам едни насоки на интереси с моите. На български наистина няма почти нищо, повече събрани текстове има в разни специални сайтове и там иди се оправяй... ами аз само известната изумрудена таблица на Хермес мога да ти препоръчам. Сещаш се -  "Истина, истина, без съмнение, сигурно: долното е като горното и горното като долното, до съвършените чудеса на Единия. И както всички неща идват от Единия, чрез посредничеството на Единия, така всички неща са родени от този Един чрез приспособяване. Техен баща е Слънцето, майка им е Луната; Вятърът ги носи в утробата си; кърмачка им е Земята... ...Отдели Земята от Огъня и финото от грубото, предпазливо и благоразумно..." Тя казва повече  и по-чисто от всички клипове, измишльотини и полу-измишльотини между дебели зелено-кафяви корици. 

преди 55 минути, witness написа:

Нищо не му разбирам на Спас.

на ‎3‎/‎30‎/‎2017 в 9:45, mecholari написа:

Мнението ми е, че говориш за неща, които въобще не разбираш и не познаваш.

То си личи.

Примерно това: http://www.taichi-bg.com/files/Zlatnoto tsvietie - Rikhard Vilkhielm.pdf

Има множество книги свързани с даосистка алхимия. Но тъй като съм ги чел отдавна, не мога да се сетя имената им. Има и множество йога текстове - почти всичко свързано с кундалини примерно. От европейските автори: Агрипа - поне за него знам че е издаван на български.

Има много свързано с алхимията в "В търсене на чудо" от Успенски. По начало цялото учение на Гурджиев, още повече като е наречено Работата - от "Opus magnum", представлявало школа за алхимично "правене", или система от познания и методи за психична транформация, но пригодена от него според мястото и времето, и условията и хората. 

Извлякох малко да не съм голословна (има още сложнотии около таблиците на водородите, диаграми за трите вида храна и т.н.; разбирам, че няма особен интерес към изчезнала на практика школа; освен всичко друго, те не дават нищо повече от обща информация, която даже човек да усвои на теория, не виждам как би я приложил... сам. Същото се отнася и за всички други подобни хвърчащи обяснения. 

----------------

„Човешкият организъм е подобен на химическа фабрика, изчислена за производството на много голямо количество продукция. Обаче в обичайните условия продуктивността на тази фабрика не достига най-висшите си възможности, защото се използва едва неголяма част от машините и се произвежда толкова материал, колкото е необходим за поддържане на собственото съществуване на фабриката. Очевидно такъв род фабрична работа е крайно неикономичен.  Фактически фабриката не произвежда нищо и всичките й машини, цялото оборудване не служи на някаква цел, а едва поддържа своето съществуване.

„Работата на фабриката – това е преобразуване на един вид материя в друг, а именно, по-грубите в космически смисъл вещества в по-тънки. Фабриката получава от външния свят суровина – голямо количество груби форми „водород”* и ги преобразува в по-тънки посредством цяла серия сложни алхимични процеси. Но в обикновените условия на живот изработените от човешката фабрика тънки форми на «водород» (от което сме особено заинтересовани от гледна точка на възможността за достигане на висши състояния на съзнанието и работата на висшите центрове) са недостатъчни, и цялата продукция се изразходва за работата на самата фабрика. Ако ни се удаде да доведем производството до най-голям възможен обем, тогава бихме започнали да натрупваме висши форми на «водород». Тогава цялото тяло, всичките му тъкани и клетки биха се оказали наситени с висши форми на «водород», който постепенно би се утаявал в тях, кристализирайки по особен начин. Кристализацията на висши форми «водород» малко по малко би превела целия организъм на по-високо ниво, на по-висок план на битието.

«Научи се да отделяш тънкото от грубото» - този принцип на «Изумрудения скрижал» на Хермес Трисмегист се отнася до работата на човешката фабрика; и ако човек се научи да «отделя тънкото от грубото», т.е. доведе производството на тънки форми на «водород» до най-висшите възможни предели, то благодарение на този факт ще си обезпечи възможността за вътрешен ръст, който не може да бъде породен с никакви други средства. Вътрешният ръст, ръстът на вътрешните тела на човека – астрално, ментално и т.н. – е материален процес, аналогичен на процеса на растеж на физическото тяло.

«Всички вещества, потребни за поддържането на живота на организма, за психичната работа, за висшите функции на съзнанието и ръста на висшите тела, се изработват от организма от храната, постъпваща в него отвън. Човешкият организъм получава три вида храна:

1) обикновената храна, която ядем;

2) въздухът, който дишаме;

3) нашите впечатления.

«Лесно ще се съгласим, че въздухът е особен род храна за организма. Но как могат да са храна впечатленията – отначало може да ни се стори трудно за разбиране. Обаче трябва да помним, че с всяко външно впечатление, дали под формата на звук, зрителен образ или миризма, ние получаваме отвън определено количество енергия, някакъв брой вибрации; и тази енергия, постъпваща в организма отвън, представлява храна за него. Освен това, както беше казано по-горе, не е възможно да се предава енергия без материя; ако външните впечатления внасят със себе си в организма външна енергия, значи в организма влиза и външна материя и го храни в пълния смисъл на думата… Без впечатления човек не е в състояние да преживее и един миг. Ако ни се удадеше да прекъснем потока от впечатления, ако лишим организма от способността да ги получава, той би умрял незабавно. Потокът на постъпващите към нас отвън впечатления е подобен на задвижващ ремък. Главният мотор за нас е природата, обкръжаващият свят. Посредством впечатленията природата ни предава енергията, благодарения на която живеем, движим се, съществуваме. Ако потокът на тази енергия се прекрати, нашата машина моментално ще спре. И така, от трите вида храна най-важният за нас са впечатленията.

«Процесът на преобразуване на постъпващите в организма вещества в по-тънки субстанции се управлява от закона на октавите.

„…Всички дишаме един и същ въздух. Освен елементите, известни на нашата наука, въздухът съдържа много неизвестни за науката вещества, неподдаващи се на определение от нея и недостъпни за нейните наблюдения. Но е възможен точен анализ на вдишвания и издишван въздух. Този анализ показва, че макар вдишваният от различни хора въздух да е един и същ, издишваният във всеки случай е друг. Да предположим, че въздухът, който дишаме, се състои от двадесет елемента, неизвестни на нашата наука. Някакво количество от тези елементи се поглъща от всеки човек, докато диша. Да предположим, че пет от тези елементи се поглъщат винаги. Следователно въздухът, издишван от всеки човек, се състои от петнадесет елемента; а пет елемента от двадесетте отиват за хранене на организма. Обаче някои хора издишват не петнадесет, а само десет елемента, т.е. поглъщат пет елемента в повече. И ето тези пет елемента са висшите видове „водород”. Такива висши „водороди” присъстват във всяка частица вдишван от нас въздух. Вдишвайки въздух, ние вкарваме вътре тези висши „водороди”; но ако организмът не знае как да ги извлича и удържа от частиците на въздуха, те отново ще бъдат възвърнати в обкръжаващия въздух. Ако организмът е способен да ги извлича от въздуха и да ги удържа в себе си, те остават в него. По такъв начин, всички ние дишаме един и същ въздух, но извличаме от него различни субстанции; едни извличат повече, други по-малко.

„За да се извлича повече, е необходимо в организма да има определено количество съответстващи тънки субстанции. Тогава тези субстанции, съдържащи се в организма, действат като магнит на тънките субстанции, съдържани във вдишвания въздух. Отново стигаме до стария алхимичен закон: „За да направиш злато, преди всичко е нужно да имаш някакво количество истинско злато… Ако съвсем нямаш злато, тогава и никаква възможност няма да го направиш.”

„Цялата алхимия не е друго, освен алегорично описание на човешката фабрика и нейната работа по преобразуването на низшите метали (т.е. грубите субстанции) в благородни метали (т.е. в тънки субстанции).

„В търсене на чудо” П. Д. Успенски

* името «водород» в системата на Гурджиев се отнася към понятието за материя въобще, независимо от мястото по «стълбицата» или «лъча на творението».

Редактирано от witness (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.